Ogródek Magdy :-)

Pięknie u Ciebie jest, tak bajkowo... uchwyciłaś może na zdjęciu jakiegoś elfa? bo na pewno tam są... Właśnie taki ogród mi się marzy ale patrząc na moją pstrokaciznę mam wrażenie, że zagubiłam ten efekt...
Twój wiciokrzew jest imponujący

aha, zdjęcia nie są monotematyczne, na każdym z nich zawarty jest kawałek życia rośliny, za każdym razem inny - tak ja na to patrzę

Miłego dnia

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu, miałam małe zaległości u Ciebie, ale wszystko nadrobiłam. To buła czysta przyjemność.
Zdjęcia rabat z poprzedniej strony po prostu rewelacyjne a ta z wiciokrzewem i iryskami to istne cudo
Piwonie u mnie już przekwitły. Nie wyglądały w tym roku zbyt pięknie, bo deszcz i wiatr je sponiewierał. Mam nadzieję, ze nastąpiła w końcu ta poprawa pogody i będą Ciebie cieszyć dłużej.
Muszę jeszcze pochwalić mak. Cudo
Żałuję, ze one nie kwitną dłużej, ale cóż ... :P
Zdjęcia rabat z poprzedniej strony po prostu rewelacyjne a ta z wiciokrzewem i iryskami to istne cudo

Piwonie u mnie już przekwitły. Nie wyglądały w tym roku zbyt pięknie, bo deszcz i wiatr je sponiewierał. Mam nadzieję, ze nastąpiła w końcu ta poprawa pogody i będą Ciebie cieszyć dłużej.
Muszę jeszcze pochwalić mak. Cudo

- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Przykro mi Magdo, nie podpowiada! Ja jestem kolekcjoner amator piwoniowy, nie znawca. Ale nie martw się, znajdziemy tylko trochę później. Widziałam podobną w wątku u Beaty paeoni.magdala pisze:Nigellonigella pisze:Świetne zdjęcia doskonałego ogrodu![]()
![]()
![]()
-pierwsza połowa zdania to może być prawda,ale druga ...
Jesteś naprawdę miła![]()
![]()
![]()
Czy ta moja jaśniejsza piwonia nie podpowiada Ci żadnej nazwy ?
Siedzę w domu ,a tak pachną gozdziki zerwane na działce ....!!!Uwielbiam ten zapach...
Magda.
Ale ja nie o tym. Co rozumiesz pod określeniem "doskonały ogród"? Na tych dwóch zdjęciach widzę doskonałe kompozycje.
Na zdjęciu z lewej, wśród gąszczu zieleni pojawia się przystrzyżony fragment bukszpanowego żywopłotu.
Porządkuje on i spina całość! Kwitnąca piwonia uatrakcyjnia zakątek!
Na zdjęciu z prawej: prosta sprawa: kontrast dwóch plam koloru: wiciokrzewu i irysów! Zupełnie nieistotne jakieś elementy o których wspominasz: nieatrakcyjne! Ich nie widzę!

Może trochę

Pozdrawiam, nigella
O matulu !!!!
Nie zaglądałam tu przez chwilkę ,a tu tylu gości i to takich miłych
:P
Gosiu-Gohno
Gosiu-Gorzato
Wiolu-Tulipanko
Socurku
Nigello
Krzysiu
Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i wszystkie te miłe pochwały dla mojego ogródka
Oj,lubię ja w nim przebywać ,lubię ....
Ostatnie dwa dni prawie spędziłam w szkole- nie ,nie ....nie jestem nauczycielką ,ale rodzicem czynnie udzielającym się w tzw. Radzie rodziców
Wakacje juz rozpoczęte...i teraz dopiero się zacznie utrapienie
Jak jest rok szkolny to jest wszystko poukładane,regularne ,według planu ,a teraz -wymyślaj i urozmaicaj dzieciom czas wolny matko !! Żeby tak jeszcze na działkę chciały jezdzić ,a z tym coraz gorzej
Gohno- to ta paczka szła prawie 3 dni
....Zaraz do Ciebie zajrzę.
Magda.
Nie zaglądałam tu przez chwilkę ,a tu tylu gości i to takich miłych

Gosiu-Gohno

Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i wszystkie te miłe pochwały dla mojego ogródka

Ostatnie dwa dni prawie spędziłam w szkole- nie ,nie ....nie jestem nauczycielką ,ale rodzicem czynnie udzielającym się w tzw. Radzie rodziców

Wakacje juz rozpoczęte...i teraz dopiero się zacznie utrapienie

Gohno- to ta paczka szła prawie 3 dni

Magda.
- krzysiek86
- Kontakt:
Jak już pisałam dwa posty wstecz -dzień wczorajszy był dość męczący ,aczkolwiek uroczysty !
Kiedy opadliśmy już w domu na krzesła -po głowie plątał nam się jeden wspólny pomysł (tzn. po głowie mojej i mężowskiej
) - NA DZIAŁKĘ !!
I chociaż było tuż przed 17 ,pora korkowa jeszcze w pełni - pojechaliśmy. A do przejechania mamy kilkanaście km...
I było tak pięknie w ogródku ,tak pachnąco i tak ...wiecie jak to jest w ogrodzie wieczorem
Posiedzieliśmy prawie do 22 -a w czerwcu to możliwe -jest jasno!!! Czy tak nie może być cały rok ?
Zerwaliśmy kolejną partię czereśni :

Podziwialiśmy (no..głównie ja
) piwonię (zawsze mam w głowie myśl,że gdybym nie przesadziła jej z działki brata zostałaby pogrzebana pod nowym domem
-nawet nie było widać czerwonych kikutków wśród trawy ..)

Założyłam "żłobek" hortensjowy - próba ukorzenienia nowych roślin -podobno jest to łatwe-zobaczymy
Po prawej nadal szaleńczo kwitnący tytoń:

Bardzo mnie cieszy hortensja Anabelle ,kupiona wiosną -nie dość ,że będzie miała dużo kwiatów ,to jeszcze przybiera bardzo kulistą formę
Obok tajemniczy zaułek.....

Zaułek jest fragmentem starej szklarni ,o której juz wspominałam . Sypią się z niej szyby ,które tłuczemy i wywozimy,w środku bujnie rosną chwasty (już skoszone). A my to wszystko chcemy przeistoczyć w taką altano-pergolę obrośniętą pnączami
Nie dziwię się chwastom ,bo wczoraj właśnie spróbowałam jak przekopuje się tam ziemię i -ziemia jest po prostu jak masło ! Poprzedni właściciel uprawiał tam pomidory i pewnie wrzucał do szklarni lepszą ziemię .Trochę też ...zasmrodziłam okolicę ,bo (mimo,że już nie wolno do jesieni) podpaliłam górę suchych chwastów
A oto szklarnia z różnych stron....

Będę miała nowe miejsce na rabatę -myślę o funkiach ,hortensjach itp . Musze tylko porządnie odchwaścić ziemię ,bo rośnie tam koszmarny chwast ,zrobię mu zdjęcie jutro -moze macie jakies sposoby na niego
Obok miejsca "leżakowania" ....męża i psa

Magda:-)
Kiedy opadliśmy już w domu na krzesła -po głowie plątał nam się jeden wspólny pomysł (tzn. po głowie mojej i mężowskiej

I chociaż było tuż przed 17 ,pora korkowa jeszcze w pełni - pojechaliśmy. A do przejechania mamy kilkanaście km...
I było tak pięknie w ogródku ,tak pachnąco i tak ...wiecie jak to jest w ogrodzie wieczorem

Zerwaliśmy kolejną partię czereśni :

Podziwialiśmy (no..głównie ja

-nawet nie było widać czerwonych kikutków wśród trawy ..)

Założyłam "żłobek" hortensjowy - próba ukorzenienia nowych roślin -podobno jest to łatwe-zobaczymy

Bardzo mnie cieszy hortensja Anabelle ,kupiona wiosną -nie dość ,że będzie miała dużo kwiatów ,to jeszcze przybiera bardzo kulistą formę

Obok tajemniczy zaułek.....

Zaułek jest fragmentem starej szklarni ,o której juz wspominałam . Sypią się z niej szyby ,które tłuczemy i wywozimy,w środku bujnie rosną chwasty (już skoszone). A my to wszystko chcemy przeistoczyć w taką altano-pergolę obrośniętą pnączami

Będę miała nowe miejsce na rabatę -myślę o funkiach ,hortensjach itp . Musze tylko porządnie odchwaścić ziemię ,bo rośnie tam koszmarny chwast ,zrobię mu zdjęcie jutro -moze macie jakies sposoby na niego

Magda:-)
- krzysiek86
- Kontakt: