Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tak, ale jak w takim razie powinny nazywać się zupełnie białe krzewuszki? Kupione były jako również jako Candida :lol:
magdala

Post »

vertigo pisze:tak, ale jak w takim razie powinny nazywać się zupełnie białe krzewuszki? Kupione były jako również jako Candida :lol:
Może uznajmy je za Candida White :wink: :wink:
Magda.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

:lol: :lol: OK :wink: :lol: Do czasu właściwego rozpoznania :wink:
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 Magdaleno, dziękuję za przesyłkę :lol: dotarła wczoraj w nienaruszonym stanie a rośliny posadzone wczoraj już dziś dochodzą do siebie (chaber) :lol: - peany na Twą cześć u mnie we wątku :lol:

Pięknie u Ciebie jest, tak bajkowo... uchwyciłaś może na zdjęciu jakiegoś elfa? bo na pewno tam są... Właśnie taki ogród mi się marzy ale patrząc na moją pstrokaciznę mam wrażenie, że zagubiłam ten efekt...
Twój wiciokrzew jest imponujący :lol: miałam malucha w zeszłym roku, który kwitł nieprzerwanie od wiosny do późnej jesieni, jednak psy go regularnie podkopywały do momentu, w którym postanowiły go wykopać, i porwać na strzępy :evil: - pożegnałam go ze smutkiem. Teraz gdy psy już tak nie rozrabiają, znów mi o nim przypomniałaś :lol:

aha, zdjęcia nie są monotematyczne, na każdym z nich zawarty jest kawałek życia rośliny, za każdym razem inny - tak ja na to patrzę :lol: a po za tym dajesz nacieszyć oczy tym, którzy nie mają takich cudów :lol:
Miłego dnia :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Madziu, miałam małe zaległości u Ciebie, ale wszystko nadrobiłam. To buła czysta przyjemność.
Zdjęcia rabat z poprzedniej strony po prostu rewelacyjne a ta z wiciokrzewem i iryskami to istne cudo ;:180
Piwonie u mnie już przekwitły. Nie wyglądały w tym roku zbyt pięknie, bo deszcz i wiatr je sponiewierał. Mam nadzieję, ze nastąpiła w końcu ta poprawa pogody i będą Ciebie cieszyć dłużej.
Muszę jeszcze pochwalić mak. Cudo :D Żałuję, ze one nie kwitną dłużej, ale cóż ... :P
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magduś, mój wiciokrzew ma taką wizytówkę :wink:

Obrazek

i niestety chyba nie spodobało mu się przesadzanie :( - zaczyna żółknąć od środka...
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne fotki. Działeczkę masz super. Taka naturalna bez udziwnień. Można poczuć się jak w raju. :D
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

magdala pisze:
nigella pisze:Świetne zdjęcia doskonałego ogrodu :lol: :lol: :lol:
Nigello :D :D -pierwsza połowa zdania to może być prawda,ale druga ...
Jesteś naprawdę miła :D :D :D

Czy ta moja jaśniejsza piwonia nie podpowiada Ci żadnej nazwy ?
Siedzę w domu ,a tak pachną gozdziki zerwane na działce ....!!!Uwielbiam ten zapach...

Magda.
Przykro mi Magdo, nie podpowiada! Ja jestem kolekcjoner amator piwoniowy, nie znawca. Ale nie martw się, znajdziemy tylko trochę później. Widziałam podobną w wątku u Beaty paeoni.
Ale ja nie o tym. Co rozumiesz pod określeniem "doskonały ogród"? Na tych dwóch zdjęciach widzę doskonałe kompozycje.
Na zdjęciu z lewej, wśród gąszczu zieleni pojawia się przystrzyżony fragment bukszpanowego żywopłotu.
Porządkuje on i spina całość! Kwitnąca piwonia uatrakcyjnia zakątek!
Na zdjęciu z prawej: prosta sprawa: kontrast dwóch plam koloru: wiciokrzewu i irysów! Zupełnie nieistotne jakieś elementy o których wspominasz: nieatrakcyjne! Ich nie widzę!
:lol: :lol: :lol: Dodajmy jakieś przerywniki, powtórzę: początek doskonałego ogrodu! Wcale nie jestem miła.
Może trochę :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

Iryski jak w bajce... nie wiem co ty Madzia chcesz od tego ogródka. Nawet jeśli Tobie się tam coś nie podoba, to my i tak myślimy, że stworzyłaś tam taki nastrój, że hoho...
magdala

Post »

O matulu !!!!
Nie zaglądałam tu przez chwilkę ,a tu tylu gości i to takich miłych :D :P :D

Gosiu-Gohno :D Gosiu-Gorzato :D Wiolu-Tulipanko :D Socurku :D Nigello :D Krzysiu :D
Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i wszystkie te miłe pochwały dla mojego ogródka :) Oj,lubię ja w nim przebywać ,lubię ....
Ostatnie dwa dni prawie spędziłam w szkole- nie ,nie ....nie jestem nauczycielką ,ale rodzicem czynnie udzielającym się w tzw. Radzie rodziców :wink:

Wakacje juz rozpoczęte...i teraz dopiero się zacznie utrapienie :roll: :roll: Jak jest rok szkolny to jest wszystko poukładane,regularne ,według planu ,a teraz -wymyślaj i urozmaicaj dzieciom czas wolny matko !! Żeby tak jeszcze na działkę chciały jezdzić ,a z tym coraz gorzej :(

Gohno- to ta paczka szła prawie 3 dni :evil: ....Zaraz do Ciebie zajrzę.

Magda.
magdala

Post »

gorzata76 pisze:Magduś, mój wiciokrzew ma taką wizytówkę :wink:
Obrazek
No to taki sam jak mój -poszperałam i polska nazwa jego brzmi "Wiciokrzew przewiercień",czyli dobrze mi po głowie chodziło :wink: A tak pachnie podczas
kwitnienia wieczorami ,że ach ...!
To zdjęcie mojej rośliny sprzed miesiąca mniej więcej.
Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękny wiciokrzew, bardzo ładny kolorek. :D Na pewno ładnie pachnie :D
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Mój jeden jedyny kwiatek też pięknie pachniał :wink:
Teraz sobie przypominam, że to był jeden z argumentów przemawiających za... :lol: :lol: :lol:
magdala

Post »

Jak już pisałam dwa posty wstecz -dzień wczorajszy był dość męczący ,aczkolwiek uroczysty !
Kiedy opadliśmy już w domu na krzesła -po głowie plątał nam się jeden wspólny pomysł (tzn. po głowie mojej i mężowskiej :wink: ) - NA DZIAŁKĘ !!
I chociaż było tuż przed 17 ,pora korkowa jeszcze w pełni - pojechaliśmy. A do przejechania mamy kilkanaście km...
I było tak pięknie w ogródku ,tak pachnąco i tak ...wiecie jak to jest w ogrodzie wieczorem :) Posiedzieliśmy prawie do 22 -a w czerwcu to możliwe -jest jasno!!! Czy tak nie może być cały rok ?
Zerwaliśmy kolejną partię czereśni :
Obrazek Obrazek

Podziwialiśmy (no..głównie ja :wink: ) piwonię (zawsze mam w głowie myśl,że gdybym nie przesadziła jej z działki brata zostałaby pogrzebana pod nowym domem
-nawet nie było widać czerwonych kikutków wśród trawy ..)
Obrazek Obrazek

Założyłam "żłobek" hortensjowy - próba ukorzenienia nowych roślin -podobno jest to łatwe-zobaczymy :? Po prawej nadal szaleńczo kwitnący tytoń:

Obrazek Obrazek

Bardzo mnie cieszy hortensja Anabelle ,kupiona wiosną -nie dość ,że będzie miała dużo kwiatów ,to jeszcze przybiera bardzo kulistą formę :D
Obok tajemniczy zaułek.....
Obrazek Obrazek

Zaułek jest fragmentem starej szklarni ,o której juz wspominałam . Sypią się z niej szyby ,które tłuczemy i wywozimy,w środku bujnie rosną chwasty (już skoszone). A my to wszystko chcemy przeistoczyć w taką altano-pergolę obrośniętą pnączami :wink: Nie dziwię się chwastom ,bo wczoraj właśnie spróbowałam jak przekopuje się tam ziemię i -ziemia jest po prostu jak masło ! Poprzedni właściciel uprawiał tam pomidory i pewnie wrzucał do szklarni lepszą ziemię .Trochę też ...zasmrodziłam okolicę ,bo (mimo,że już nie wolno do jesieni) podpaliłam górę suchych chwastów :oops: :oops: :oops: A oto szklarnia z różnych stron....
Obrazek Obrazek

Będę miała nowe miejsce na rabatę -myślę o funkiach ,hortensjach itp . Musze tylko porządnie odchwaścić ziemię ,bo rośnie tam koszmarny chwast ,zrobię mu zdjęcie jutro -moze macie jakies sposoby na niego :? Obok miejsca "leżakowania" ....męża i psa :D :D
Obrazek Obrazek

Magda:-)
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale fajny kącik z fotelem i kocem na trawie.
Od razu pomyślałem o urlopie :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”