Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Pelagio! Postaram się porobić zdjęcia nowej ścieżki. Przepraszam, zapomniałem to zrobić. Tak, poeticusy pięknie pachną a te z odmiany 'Actea' zakwitają dopiero teraz, kiedy inne już przekwitły. To moje najstarsze narcyzy wraz z pełnymi niezidentyfikowanymi.

Maju, na gaurach kompletnie się nie znam, więc po prostu wsadziłem je do zwykłej ziemi i podlałem. Myślałem, że źle przezimują w doniczkach, bo były takie malutkie, sadzone dopiero we wrześniu i zadołowane, ale ładnie odbiły i utworzyły zwarty system korzeniowy. Mają jednak plamy na liściach i forumowicze podejrzewają, że to choroba grzybowa. :cry: Muszę je więc opryskać.

Bardzo ładne narcyzy pokazałaś Geniu. Szkoda że wygniły. Mam podobne, ale nie wiem, czy to te same.

Asiu, tak, kwitły pięknie a może w przyszłym roku jeszcze któryś zakwitnie, bo cztery wypuściły same liście. Teraz będę szperał, jakie to odmiany, bo tylko niektóre rozszyfrowałem.
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

jacku wstaw zdjęcia nierozszyfrowanych to poszukam nazw bo mam etykiety od wszystkich które ci wysłałam :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, to super, że masz etykiety :!: To niesamowicie ułatwi zadanie. Na razie powiedz mi, czy wśród narcyzów, które mam od Ciebie były odmiany: ,Cheerfulness', 'Sorbet', 'Mont Hood'? Jestem prawie pewien 'Rip van Winkle'.
Obiecałem zdjęcia ścieżki z podkladów kolejowych:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku!
Fajnie wykombinowałeś!
Widzę olbrzymie postępy i zmiany w Twoim ogrodzie!
Nie dawno zaczynałeś, były chwasty, potem goła ziemia, teraz roślinki zaczynają pięknie się rozrastać!
Jestem ciekawa jak przytaszczyłeś te monstra (podkłady) do ogrodu?
Pozdrawiam!
;:204
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę Pelagio, że odwiedzaliśmy się w tym samym czasie :) Podkłady pomogli mi przywieźć i wkopać ludzie. Sam nie dałbym rady. Do wkopania jeszcze siedem z nich. To ostatnie zdjęcie najlepiej oddaje zmiany, jakie u mnie zaszły. Rzeczywiście, przed rokiem było tu chwastowisko. A teraz czekam aż rośliny się rozrosną i ciągle dosadzam nowe. Jak już jest ścieżka, mogę sadzić tuż przy niej, bo wcześniej zostawiałem marginesy. Jeszcze przy podkładach powbijam paliki, bo to są główne ścieżki ogrodu i chcę, by były trochę szersze i wygodniejsze. Wewnętrzne będą bardzo wąskie i raczej ukryte między roślinami.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Witaj Jacku . Widzę ,że podlewanie roślin idzie pełną parą . Ja tez zamiast plewić ( uwielbiam ) to latam z konewką i podlewam . Zero deszczu .
Z nazewnictwem roślin to u mnie cieniutko. Nieraz różnią się odmiany takimi niuansami , że dziw ,że ktoś to zauważył . Zawilce blanda różnią się ilością płatków i już jest to coś innego ( nie pamiętam w tej chwili tej drugiej nazwy ) . A mylą się nawet najlepsi kolekcjonerzy .
Ja zostawiam zawsze tę nazwę , z którą roślinę kupiłam , porównuję z rośliną koleżanki i jej podpisem i tak zostaje , bo się niby zgadza .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Danusiu i dzięki za odpowiedź :) Ja lubię klarowne i prawidłowe oznaczenia. Chętnie więc posługuję się nazwami łacińskimi. Jednak wiele błędów zdarza się na poziomie zakupu rośliny. A większość moich roślin dostałem więc tym bardziej zawiłe poszukiwania i dobierania nazw. Dałaś mi bodziec do kolejnych poszukiwań i porównań :)
Dziś chmurki i mam nadzieję, że będzie z nich deszcz :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku!
Chciałam zapytać, czy Twoje podkłady nie wydzielają mocnego zapachu środka, jakim kiedyś zostały nasączone?
Mój sąsiad wykopał pewnego dnia stary słup drewniany, ta część która była pod ziemią tak silnie pachniała tym środkiem konserw.(kreozol?),że zapach niósł się przez całą posesję.
Mam rabatkę otoczoną belkami drew.,widocznie korniki już w nich siedziały bo próchnieje w oczach. Więc nie wiem co jest gorsze!?
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

,Cheerfulness' i 'Rip van Winkle' kupowałam więc mogłeś je dostać ode mnie :) a pozostałe 2 nie było na liście moich jesiennych zakupów.
dostałeś któreś z wymienionych niżej odmian:
Broadway Star, Carlton, Cheerfulness, Dick Wilden, Fortissimo, Geranium, Gigantic Star, Ice Fillies, Ice King, Jetfire, Las Vegas, Obdam, Orangery, Pink Charm, Pipit, Rip Van Vinkle, Scarlet Gem ,Sir Winston Churchill,Tahiti ,Tete a Tete, Yellow Cheerfulness
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku ścieżka wyszła super ;:215
Czy ona cały czas prowadzi prosto :?: ....a jeżeli jest zakręt to jak to rozwiążesz :?: ...będziesz ciął podkłady na kawałki :?:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich :!: Chmurki dziś były ale deszczu nie :cry: Trochę się jednak ochłodziło i gleba tak nie paruje. Ale że ma padać, ostro się wziąłem do sadzenia roślin, bo pełno ich miałem w doniczkach. Powysadzałem je, nie medytując zbytnio gdzie i jak. Najwyżej będę przesadzał, ale już nie mogłem patrzeć, jak się męczą w tych plastikach zamiast się ukorzeniać.
Nowego i bardzo miłego odkrycia dokonałem - wyłazi ostatnia funkia (może 'Patriot' albo podobna). Pogrzebałem przy niej i zobaczyłem kiełek jeszcze pod ziemią. Poprzyjmowało się też większość roślin ostatnio posadzonych. Nawet badylki wyglądają obiecująco. Na jutro zostały mi mieczyki, kalla, a dziś dostałem krokusy od znajomej więc też je posadzę.

Pelagio, moje podkłady są bezwonne :) Chyba dobrze się przewietrzyły. Ale na pewno były konserwowane naftą i żaden robak ich nie ruszy.

Dzięki Asiu za nazwy. To zawęża obszar poszukiwań. 'Cheerfulness' albo 'Sir Winston Churchil' zidentyfikowałem choć nie wiem, która to dokładnie. 'Ice King' mam w starym ogrodzie więc też powinienem poznać. 'Tahiti' też bym poznał ale nie było jej. A reszta brzmi bardzo fajnie. Porównam ze zdjęciami, jeśli znajdę w necie.

Cynthio, cieszę się, że podobają się ścieżki. Mam je pod kątem prostym więc nie będę ciął podkładów. Linia falista rabat jest od wewnątrz ale tam będzie bezpośrednio z rabatami stykał się trawnik. W przyszłości, bo w tym roku nie dam rady.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Jacek P.... pisze:Podkłady pomogli mi przywieźć i wkopać ludzie. Sam nie dałbym rady. Do wkopania jeszcze siedem z nich. .
Jacku super wykorzystane podkłady na ścieżkę....na pewno będzie bardzo trwała...Dobrze, że miałeś pomocników, bo samemu to strasznie ciężko by było....Ja też mam już zrobiony mur oporowy z podkładów bo M się wczoraj uparł, że go zrobi i zrobił.......sam.....Był wykończony...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jolami. Podkłady super sprawa :!: Myślałem jeszcze o schodach z nich ale ani nie mam takich spadków, a i miejsca szkoda na tak szerokie schody. Raczej byłaby to taka rabata stopniowana. To byłby dobry pomysł do starego ogrodu, bo tam pochyłość. Podziwiam Twojego M, że robił sam z tymi podkładami. No ale skalniak też sam robiłem a kamienie niektóre ponad 50 kg.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgadzam się - podkłady są świetne do ogrodu. Jest tyle możliwości ich wykorzystania, no i ta ich trwałość.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Podobają mi się podkłady i nawet sami się nad nimi zastanawiamy. Trochę jednak mnie martwi opinia o nich, gdyż są konserwowane w większości jakimś radzieckim środkiem chemicznym, który w czasie lata - ciepła - wydziela szkodliwe opary chemiczne. Musiałabym chyba najpierw je dokładnie obwąchać i stwierdzić, że nie będą dla mojego nosa uciążliwe jak mocniej zaświeci słońce :D .
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”