Moje miejsce na ziemi - Agnieś
Re: Moje miejsce na ziemi - Agnieś
AGNIESZKO dziękuję za wskazówki dotyczące pęcherznicy.Z wami człowiek nie zginie 

Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko, przypomniałaś mi moją wyprawę do Powsina, gdy kwitły magnolie. To było niezapomniane wrażenie. Warto je mieć 

Dziękuję kochani za odwiedziny i miłe słowa
Ewelinko, z malwami mam ten sam problem
Szkoda mi pozbywać się ich, ale może przesadzę je kawałek dalej.

Ewelinko, z malwami mam ten sam problem

Szkoda mi pozbywać się ich, ale może przesadzę je kawałek dalej.
Zauważyłam to już, dlatego najbliżej brzóz rosną derenie i pęcherznice. Nie są wymagające i dają sobie radę. Dosadzę jeszcze jałowce. Pozostałe rośliny będą już trochę dalej i zamierzam zabezpieczyć ziemię korą, aby utrzymać trochę wilgoć. No i pozostaje mi liczyć na to, że będą rosłybrzoza jest stworem żarłocznym niezwykle i daleko poza obręb korony rozkłada korzenie. Wybiera wodę i pożywienie z gleby, dlatego niewiele roślin chce i może rosnąć w jej bliskim sąsiedztwie.Na ogół to, co pod brzozą - kiepsko się rozwija...

Witaj Agnieszko. Wpadłam i wypatruję nowych fotek
Pozdrawiam cieplutko 

Już parę razy byłam u Ciebie i sama nie wiem, jak to się stało, że jeszcze niczego nie napisałam
Fatum jakieś chyba za każdym razem mi przerywało
Jestem więc i będę śledzić to, co już dawno mi się spodobało

Fatum jakieś chyba za każdym razem mi przerywało

Jestem więc i będę śledzić to, co już dawno mi się spodobało

Gosiu, bo takie zwariowane to życie, że człowiek zawsze goni... Ja też nieraz zaglądam do Ciebie i podpatruję co tam działasz w ogrodzie 

Ponieważ w ogrodzie niewiele się dzieje, to pokażę kilka fotek z wakacji
ograniczenie które mój M toleruje

zagadka dla podróżników, gdzie to jest?

koleżanka naszych koników polnych

ograniczenie które mój M toleruje

zagadka dla podróżników, gdzie to jest?

koleżanka naszych koników polnych

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agniesiu, aż sie za głowę złapałam...siedzę nad Twoimi zdjeciami i nie mogę wyjsćz podziwu...masz piękne otoczenie domu, bardzo podziwiam Twój zmysł kształtowania przestrzeni - u Ciebie wszystko do siebie pasuje. Jak sądzę, nie występuje u Ciebie taki mechanizm myślenia "co ja też przesadzę na wiosnę" bo wszystkie rosliny sprawiają wrazenie, jakby to miejsce tylko na nie czekało...
A wiesz, że Ty mieszkasz w moich rodzinnych stronach? Mój ojciec pochodzi z Łukawca, a do niedawna jeszcze moi dziadkowie mieli pole w Terliczce.
PS. Strasznie mi sie podoba krzewuszka VAriegata, taka jak na Twoim zdjęciu. Kurczę, kolejne chciejstwo, które już przytłumiłam (bo rosna takie też koło naszej szkoły). Ale jak zobaczyłam Twoją, która ma w dodatku tak świetnie dobrane otoczenie...buuuu....
A wiesz, że Ty mieszkasz w moich rodzinnych stronach? Mój ojciec pochodzi z Łukawca, a do niedawna jeszcze moi dziadkowie mieli pole w Terliczce.
PS. Strasznie mi sie podoba krzewuszka VAriegata, taka jak na Twoim zdjęciu. Kurczę, kolejne chciejstwo, które już przytłumiłam (bo rosna takie też koło naszej szkoły). Ale jak zobaczyłam Twoją, która ma w dodatku tak świetnie dobrane otoczenie...buuuu....
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Stokrotko, dzięki za pochwałę, ale uwierz że też mam co przesadzić.
A Variegatę na prawdę polecam. Inne odmiany krzewuszki są efektowne jak kwitną. A u tej liście zdobią przez cały sezon. Bardzo ją lubię.
A Variegatę na prawdę polecam. Inne odmiany krzewuszki są efektowne jak kwitną. A u tej liście zdobią przez cały sezon. Bardzo ją lubię.
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne fotki z Wakacji...
Agnieś to tak jakbym siebie widziała..ja też gdziekolwiek byłam zawsze jakiegoś przywiozłam...
))Miłego wieczoru życzę:)

Agnieś to tak jakbym siebie widziała..ja też gdziekolwiek byłam zawsze jakiegoś przywiozłam...

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No...to prawda. Ja też mam taką jasnoobrzeżoną, i też jej liście są bardzo ozdobne, ale to nie jest to samo, ta Variegata jest taka eteryczna, subtelna...pięknie wygląda na tle iglaków.Agnieś pisze:A Variegatę na prawdę polecam. Inne odmiany krzewuszki są efektowne jak kwitną. A u tej liście zdobią przez cały sezon. Bardzo ją lubię.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam serdecznie 
Pochwalę się- wiosną posadziłam Variegatę ...końcem lata miała już dosłownie kilka kwiatuszków -ale piękne. Warto ją mieć !!

Pochwalę się- wiosną posadziłam Variegatę ...końcem lata miała już dosłownie kilka kwiatuszków -ale piękne. Warto ją mieć !!
Chyba dlatego wrzosy, które posadziłam w zeszłym roku nie przetrwały - bo ich nie przykryłam. Agnieś, mam 1 wrzosik, który do tej pory stoi na ganku w doniczce. Czy mogę go jeszcze posadzić? I czy mogę go przykryć agrowłókniną?Agnieś pisze:
Teraz w ogrodzie nic się nie dzieje. Dzisiaj zarzuciłam trochę gałązek iglastych na młode wrzoście, dabecje i hebe. Starsze roślinki jeszcze czekają na okrycia.
Iza, rośliny w doniczkach posadzić możesz dopóki ziemia nie zamarznie, więc bez obaw możesz sadzić. A co do przykrycia, to polecałabym raczej stroisz, nie wiem czy agrwłóknina nie spowoduje że wrzos będzie miał za wilgotno i może jakieś choróbsko się przyplątać. Ja stosuję agrowłókninę na wyższe krzewy, które da się owinąć, a nie przykryć na ziemi.
Izka, ja się mogę mylić, ale wrzosom spokojnie wystarczą liście i gałązki iglaka
pozdrawiam cieplutko
Izka, ja się mogę mylić, ale wrzosom spokojnie wystarczą liście i gałązki iglaka
pozdrawiam cieplutko