dziękuje wszystkim za miłe słowa,dopiero wróciłem z grillowania więc mam zaległości,po kolei:
Hania ,posadziłem go na stanowisku :zacieniony-rano do 10,słoneczne-10 do 15sta,cień-15 do17 i potem zachodzące słoneczko,to tak wszystko w zaokrągleniu,posadziłem przed domem (strona wschodnia)
Agnes ,dziękuję bardzo
KaRo,nie wiem czy wiele pomogę bo z tym klonem dopiero zaczynam przygodę ,posadziłem go według wymagań w ziemię lekko kwaśną(mieszam ziemię ,torf pod rododendrony z moją w ogrodzie),stanowisko opisałem wyżej ,dodatkowo napomknę że nie jest bardzo wietrzne,na zimę mam zamiar owinąć białą flizeliną, ale tylko tą najbliższą zimę,potem nie będę zabezpieczał.Są to też moje małe spostrzeżenia ,bo mam jeszcze dwa inne klony,z którymi tak samo postępuję i jest im dobrze od paru lat
Ania ,tawuła wczesna dochodzi ,dla mnie ,do dość dużych rozmiarów,ale ją tnę jak mi pasuje,można nad nią zapanować,a kwitnie ?nie wiem jak długo bo nie zwracałem uwagi(tydzień,dwa)ale bardzo wcześnie względem innych roślin.Kolorki peoni?jest jeden(jakoś różowy) ,zrobię fotki jak zakwitnie.rozsadzić zawsze można
Jola dz. ,no ceny są straszne ,ja ostatnio uszczknąłem sobie małą szczepkę klonika niepostrzeżenie

zobaczymy co z tego będzie,innego kupiłem małego,(oprócz tego czerwonego)