Zielony ogród w lesie.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu dziękuję za odwiedziny..
Wiesz ja na szczęście mam tylko igły do sprzątania... tylko albo aż.. !!
Też czasami jak patrzę na te piekne zadbane ogrody to serducho tak jakoś zaciska bo chciałoby się mieć i kwiatki (za ciemno i za sucho nie da rady) i alejki ładne wysypane kamykami... ( no i co igły pensetą mam potem wybierać?? - mowy nie ma) poza tym w lesie wszystko zawsze później wschodzi bo zacienione i chłodno...
ale cóż...
cieszę się, że ta działeczka jest..
z drzewkami będę sobie powoli jakoś radziła... no bo czymś trzeba w kominie palić :)
ale to wymaga cierpliwości a z tym u mnie słabiutko..
Asiu przemyśl, czy masz szansę przerzedzić trochę działkę... może coś się da wyautować :) i powolutku rób sobie rabatki. A liście.. no niestety kompostownik jest tu nieoceniony :)
Asiu Pozdrawiam.. najlepiej załóż swój wątek będziemy podpatrywać i pisać sugestie :)

;:4 ;:4
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Musiałam sprawdzić moje hosty, bo do niedawna siedziały w ziemi i już myślałam, że cosik z nimi nie tak. Nareszcie wychodzą , niektóre już są dośc spore, a niektóre dopiero łebki wystawiły.
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

Czesc Lidziu
moje też te w lesie takie srednie są i niektóre dopiero się pojawiają.. ale te na balkonie hohoho piękne są aż szkoda mi je zabierać. Te już posadzone przy domu ładnie rosną bo mają tam więcej ciepłą i światła niż w lesie.. Coż muszę się z tym pogodzić :(
No ale balkon czasami sie do czegoś przydaje poza ustawianiem HOST :)
np wino trzeba mieć gdzie postawić :)
NO i na balkonie mam uprawę moich pomidorków koktajlowych sztuk 6 posadzonych w dużej skrzynce :) myśle, że im wystarczy miejsca... Lidziu uprawiałaś pomidorki u Siebie?
ja w swoim dorosłym zyciu jeszcze nie, ale dawno temu :) :) rodzice mieli wielki tunel pomidorowy ..

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

Kupiłam wczoraj dwa różaneczniki, takie obficie kwitnące. Co prawda małe jeszcze ale w przyszłym roku spodziewam się dużo kwiatów. Naczytał się jak to dla dobrego kwitnienia chlebem podlewać itd no i będe próbować :)
poniżej oczywiście fotki kolorów kwiatków trochę niewyraźne bo musiałam powiekszyć..

RÓŻANECZNIK rododendron "Calsap"
Obrazek
no i RÓŻANECZNIK rododendron "Norfolk Candy
Obrazek

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A w czym ten chleb moczon?? :shock:

ten żółty śliczny
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

w wodzie :)
namoczyć na 24 godziny i podlewać różaneczniki - podobno to dla nich jak miód na dusze i kwitną obficiej :)

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p

Post »

Haniu pomidory to kiedyś dawno były, w moim domu rodzinnym. Teraz też postanowiąłm posadzić - mam kilka sadzonek, ale zobaczymy co z tego mi wyjdzie bo pies szkodnik ciągle lata po ogrodzi i łamie mi co niektóre rośliny. A jak nie pies to syn grając w piłkę. Ostanio podchodze do tulipanów i widze jakiś taki uschnięty kikut, wyciągam a on po prostu złamany został wsadzony dla niepoznaki do ziemi. Taki zdolny synek :lol:
A rododendrony piekne mają kolorki, mam dwa większe i trzy małe. Czekam az rozkwitną.
Z tym chlebem to nie słyszałam ... trzeba będzie to zastosować.
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

haha
a nie mówiłam że masz pomocnika :) :)
posadził pięknie bo kolorowym do góry a że korzonków nie pusciło to pewnie dlatego że za sucho :) :)
no ja też będę chleb próbować :) :) zobaczymy.. może bułki urosną :) i będzie zamiast ogrodu piekarnia :)

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p

Post »

Kiedyś to słyszałam, że fusami kawy podlewać , ale ile tej kawy bym musiała wypić. Lubię nie powiem, ale na trzech dziennie kończę :lol:
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

Kobieto masz rację.. lepiej chlebem podlewać.. bo jakbyś kawę miała pić dla fusów.... to Erka by Cie szybko zwinęła......

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

Wszędzie w forumowych ogrodach tak kolorowo, ukwiecone rabatki i kwitnące drzewa owocowe ...
.. a mój las jest prawie zawsze zielony.. kwitną tam jedynie Hosty... owoce są a w zasadzie będą: borówki, porzeczki, agresty, poziomki, jeżyny i może jagody..
poniżej owoce i kolory razem wzięte.. niestety tylko namalowane na płótnie
Obrazek
to praca jaką mamusia dla syneczka musiała zrobić ... dla ratowania sytuacji :)

zielony ogród w lesie
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Prezentowana praca malarska o tematyce martwej natury, jest dobrze zakomponowana. Kolorystyka harmonijna,
szanowna autorka chyba niepotrzebnie rozbieliła zimne barwy. Godne pochwały poszukiwanie efektów światłocieniowych celem nadania bryłowatości przedmiotom. Kontur zbędny, niepotrzebnie spłaszcza te kunsztownie ułożone owoce.
Dałabym cztery plus, chyba,że autor miałby coś do dodania w temacie: treść.
Niezła z Ciebie artystka!!!
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Zapachniało mi żywicą , zaszumiało lasem... leśne działki mają niezwykły klimat. Masz jednak rację ,że próby stworzenia w nich zakątków ogrodowych jest niezwykle trudne.
Np na glebie bylicowej - a prawdopodobnie taka jest na Twojej działce trudno utrzymać właściwą wilgotność dla roślin dosadzanych przez ogrodomaniaka.Powiedz, jak radzisz sobie z podlewaniem, bo przecież krzewy, które dosadzasz, kwiatki czy pnącza muszą pić ( np. różaneczniki potrzebują sporo wilgoci).
Zazdroszczę rosnących "po sąsiedzku" grzybów (sama w sezonie pasjami zbieram), ale to chyba właśnie jeden z uroków posiadania działki w takim miejscu :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Hanuś przepiękne kolorki mają twoje rododendrony, :D muszę wypróbować, ten sposób z chlebem , to nie jest głupie, bo zakwasza glebę, słyszałam o takim postępowaniu z borówką :D i nawet podlewałam wiosną, ma wyjątkowo dużo kwiatków w tym roku, nie wiem czy to przyczyna, czy po prostu są starsze i dlatego :roll: :lol:
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Ogrom pracy ale jaki efekt.Przynajmniej masz cień,ja mam patelnię.Nasadzenia piękne.Bardzo ładna działeczka,będę wpadała w upały
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”