Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino skoro jaszczurka zajeła 3 skalniak ja domowie się na drugim, który najbardziej mi sie spodobał.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko tak czarujesz nas swoim bajkowym ogrodem, że nawet maturzyści
łypią znad książek - Janek ;:215
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

a ja od dziś będę płakać :( ;:98 ;:98 ;:98 ile ty masz wspaniałych rołsinek na tym skalniaczku.. :( ile ja bym dała ażeby mieć chociasz maluteńkie szczepeczki niektórych :( ... ehh... ale niech rosną Ci wspaniale, przynajmniej u Ciebie w wątku będzie można oczy nacieszyć :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powalające te skalniakowe reminiscencje :)
Co to za roślinka - o wzniesionych łodyżkach i różowych kwiatkach ?
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super skalniaki...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Rewelacja te skalniaki u Ciebie.... tak samą Cię takie inspiracje nachodzą? :D
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Witaj Ewelino, czy nareszcie doczekałaś się deszczu? U mnie popadało bardzo intensywnie!
Zupełnie inną zieleń zobaczyłam dzisiaj wychodząc z domu. Niestety, bardzo silnie wieje.
Jakie kupiłaś pelargonie? A zwłaszcza, czy coś jeszcze "upolowałaś"? :) :) :)
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witam , witam , baaardzo wieczorowa porą. Dopiero teraz zasiadam do komputera , bo dzień miałam bardzo ambitny , aktywny i pracowity... Postaram się szybciutko poodpowiadać na Wasze pytania:

nigella pisze:Witaj Ewelino, czy nareszcie doczekałaś się deszczu? U mnie popadało bardzo intensywnie!
Zupełnie inną zieleń zobaczyłam dzisiaj wychodząc z domu. Niestety, bardzo silnie wieje.
Jakie kupiłaś pelargonie? A zwłaszcza, czy coś jeszcze "upolowałaś"? :) :) :)
Wielkopolska pustynnieje , niebawem przyjdzie nam przestawić się na uprawę ... kaktusów. Rachunki za wodę grożą szokiem , a popadało tyle , co kot napłakał. Pomoczyło trawniki, a pod drzewami nadal suchutko :(
Przywiozłam pelargonie bluszczolistne, tzw. pnące, czerwoniutkie. W skrzynki posadzone są razem z żółtym Bidensem- sprawdzony duet - silnie się rozrastają i niezmordowanie kwitną co roku aż do mrozów :) Zwykle likwiduję je po Święcie Zmarłych.
Co jeszcze kupiłam ? Oj sporo... Opanowało mnie wariactwo totalne i nabyłam : 10szt. DELOSPERMY COOPERII, GOŹDZIKI OGRODOWE, przecudnej urody JAŚMIN w wiklinowym niby- koszu, AKSAMITKI i ...okazałą SUNDAVILLĘ, którą stargowałam do całkiem przyzwoitej ceny :) i jeszcze krzew TAMARYSZKU . Nawóz dostałam gratis ( jako stała klientka :wink: ) . Dziś posadziłam DELOSPERMY i GOŹDZIKI na skalniak. Zdjęcia będą niebawem.
Jutro cały dzień przeznaczam na różne prace ogrodowe. I już się na to cieszę :)

snowflake pisze:Rewelacja te skalniaki u Ciebie.... tak samą Cię takie inspiracje nachodzą? :D
Czasem mnie nachodzą... :) Bardzo bowiem lubię sama tworzyć swój ogród. To taka frajda !
Ave pisze:Powalające te skalniakowe reminiscencje :)
Co to za roślinka - o wzniesionych łodyżkach i różowych kwiatkach ?
Która, Ewuniu, która ???

Carla-pwd pisze:a ja od dziś będę płakać :( ;:98 ;:98 ;:98 ile ty masz wspaniałych rołsinek na tym skalniaczku.. :( ile ja bym dała ażeby mieć chociasz maluteńkie szczepeczki niektórych :( ... ehh... ale niech rosną Ci wspaniale, przynajmniej u Ciebie w wątku będzie można oczy nacieszyć :)
Nie płacz. Szkoda oczu. Skalniaczek juz się z wolna rozrasta, pomyślę o Tobie, gdy będę miała nadprodukcję roślinek , ok.?
EdytaB pisze:Ewelino skoro jaszczurka zajeła 3 skalniak ja domowie się na drugim, który najbardziej mi się spodobał.
Czyli tak : III skalniak = jaszczurki, II=Edyta, no to jeszcze mogę wynająć komuś I-y :wink:

KaRo pisze:Skalniaki pokazane w taki sposób robią niesamowite wrażenie
jak cały Twój ogród Ewelino :D
Czemu podcinałaś magnolię?
Ja dopiero zakupiłam ją sobie i nie mam doświadczenia ale patrząc na Twoją Susane w całej okazałości, chyba muszę znaleźć dla mojej bardziej przestrzenne miejsce .
U mnie też zaczęło wreszcie padać,pierwszy raz tej wiosny,liczę,że popada dłużej,ale tylko do jutra włącznie.
Czy pelargonie już zagoszczą na powietrzu czy też jeszcze je przetrzymasz w zaciszu?
Skalniaki absorbują mnie ostatnio najbardziej , coraz więcej uwagi poświęcam skalnym roślinkom, taki bzik !

Magnolię prześwietlałam i podcinałam ( nawet dość mocno) po raz pierwszy , a mam ją 9 lat. Po prostu zajmowała już zbyt wiele miejsca , dusząc inne rośliny, stała się też zbyt gęsta. Myślę ,że teraz przez kilka sezonów znowu dam jej rosnąć jak chce. Przez to cięcie ma w tym sezonie mniej kwiatów ( zwykle jest nimi obsypana) , ale nie mogłam dłużej czekać.
Pelargonie są już ustawione na swoje stałe miejsca - na balkonie od strony ogrodu i na parapecie I piętra , wzdłuż całego okna. Już ich nie biorę do domu.Nawet , gdyby "zimni ogrodnicy" zaszaleli , to na tej wysokości przymrozki pelargoniom nie straszne.
Aśka68 pisze:Witaj Ewelino,
zajrzałam do twego ogrodu i mnie zaintrygował, jest prześliczny(jak wiele na forum, by nikogo nie urazić), bajkowy
Zaczęłam teraz przeglądać od I wątku i doczytałam tam , że podcinasz korony swoim sosnom.
Też jestem posiadaczką takich dużych okazów i od kilku miesięcy zastanawiam się nad kształtowaniem im korony(od dołu podcinamy od dwóch sezonów). nie chcę aby urosły mi takie wielkie jak mam w lesie za płotem.
Nie wiem tylko w jakim miesiącu cięcie takie przeprowadzić i czym, wystarczy sekator czy musi być piła??
Moje sosny wprawdzie nie rosną w takich skupieniach tylko tak luźno jak w lesie wraz z brzozami.
I drugie pytanie czy podnosiłaś jakoś poziom ziemi pod tymi sosnami, bo widzę że pięknie rosną tam różne roślinki.
U mnie niestety tylko barwinki się zadomowiły, zresztą tam jest tam takie kłębowisko korzeni, że i tak trudno wpić łopatę żeby coś posadzić
Pozdrawiam
Jeśli nie chcesz , by sosny nadmiernie się rozrosły , to musisz systematycznie je ciąć. U nas ta "operacja" odbywa się w zależności od pogody pod koniec lutego lub z początkiem marca. Do cieńszych gałęzi wystarcza sekator, do grubych niezbędna jest piła. Nie wiem , jakie masz sosny - musisz więc sama dobrać stosowne narzędzia.
Pod sosnami nie podnosiłam poziomu ziemi, lecz grubo ściółkuję okolicę korą kompostowaną, która stopniowo rozkładając się tworzy wspaniałą próchnicę. A krzewy pod sosnami sadzone są w dużych dołach z odpowiednią dla nich ziemią. U mnie też się zdarzało , że nie mogłam posadzić krzewu tam , gdzie chciałam - bo tam był gruby korzeń. Na to nie ma rady... trzeba kopać dołek kawałek dalej...sosna się nie przesunie :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Kilka zdjęć moich ostatnich zakupów:

Obrazek
Wspomniane PELARGONIE - część korytek przed ustawieniem na parapetach

Obrazek
AKSAMITKI ROZPIERZCHŁE vel TURKI; przysmak śniadaniowy ślimaków (Ale "Ślimakol" też kupiłam i będę walczyć !)

Obrazek
DELOSPEMA COOPERI (in. Słonecznica)
Jedna z najefektowniejszych roślin ogrodów skalnych, bardzo obficie i długo kwitnie. Luźne, zielone kobierce wysokości do 15 cm okrywają glebę mięsistymi liśćmi i łodygami, które drewnieją u podstawy. Wymaga podłoża bardzo luźnego z domieszką gliny i żwiru. Stanowisko w pełnym słońcu. Bardzo szybko się rozrasta w ciągu jednego sezonu. Bez odpowiedniego zabezpieczenia na okres zimy przemarza.

Obrazek Obrazek
Taki JAŚMIN w wiklinowym niby-koszu... Kupiłam , a teraz się głowię , gdzie go postawić ?

To nie wszystko lecz z uwagi na późną porę ( porę na dobranoc :)) reszta zdjęć jutro...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Witaj Ewelinko u ciebie jak zawsze pieknie.
Mój ulubiony ogród... :oops:
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Witaj Ewelinko!
Cudowny ten Twój skalniak, masz namiastkę gór nie ruszając się z domu.Na jednym ujęciu wygląda jak suchy potok.
Wstaw jeszcze mini fontannę, by rozchodził się kojący szmer wody i możesz serwować seanse relaksacyjne. :D
Super nasadzenia. Pozostała część ogrodu przepiękna i wymuskana.
Już od dawna poszukuję takich żółtych aksamitek, ale jeszcze nie spotkałam w ogrodniczych, a może za rzadko tam zaglądam.
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

Witaj
Ewelino mam pytanie gdzie kupiłaś te piekne dzbany, które masz w ogrodzie.. są super.. zresztą co tu dużo gadać jak cały ogród :)
jak bedziesz zabezpieczać te skalne roślinki których fotki własnie umieściłaś ...
fajne są tylko piszesz, że trzeba zabezpieczać bo marzną :)
tylko jak? cały skalniak pod parasol :)
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Witaj Ewelinko.Ja jak zwykle z kawą spaceruję po ogrodzie.Nie wiem czy rośliny naskalne to twój nowy bzik, ale ja je uwielbiam od lat.Im mniejsze, tym lepiej.Te drobniutkie listeczki, albo morze kwiatów i nic więcej.Są urocze.Zakupy udane.Będzie co podziwiać.
Mam nadzieję, że ten wpis wreszcie dojdzie.
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

oj ten jaśmin jak się rozrośnie to będzie piękny. i pelargonie już mkasz posadzone. wszystko pięknie i do przodu w kierunku lata. :) miłego dnia życzę!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Ewelinko zatęskniłam za Twoim ogrodem i dobrze trafiłam :!: :!: :!:
Nowe nabytki , nowe nasadzenia.Jestem zauroczona :!: :!: :!:
Zablokowany