Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam , witam , baaardzo wieczorowa porą. Dopiero teraz zasiadam do komputera , bo dzień miałam bardzo ambitny , aktywny i pracowity... Postaram się szybciutko poodpowiadać na Wasze pytania:

Przywiozłam pelargonie bluszczolistne, tzw. pnące, czerwoniutkie. W skrzynki posadzone są razem z żółtym Bidensem- sprawdzony duet - silnie się rozrastają i niezmordowanie kwitną co roku aż do mrozów
Zwykle likwiduję je po Święcie Zmarłych.
Co jeszcze kupiłam ? Oj sporo... Opanowało mnie wariactwo totalne i nabyłam : 10szt. DELOSPERMY COOPERII, GOŹDZIKI OGRODOWE, przecudnej urody JAŚMIN w wiklinowym niby- koszu, AKSAMITKI i ...okazałą SUNDAVILLĘ, którą stargowałam do całkiem przyzwoitej ceny
i jeszcze krzew TAMARYSZKU . Nawóz dostałam gratis ( jako stała klientka
) . Dziś posadziłam DELOSPERMY i GOŹDZIKI na skalniak. Zdjęcia będą niebawem.
Jutro cały dzień przeznaczam na różne prace ogrodowe. I już się na to cieszę
Bardzo bowiem lubię sama tworzyć swój ogród. To taka frajda !
Magnolię prześwietlałam i podcinałam ( nawet dość mocno) po raz pierwszy , a mam ją 9 lat. Po prostu zajmowała już zbyt wiele miejsca , dusząc inne rośliny, stała się też zbyt gęsta. Myślę ,że teraz przez kilka sezonów znowu dam jej rosnąć jak chce. Przez to cięcie ma w tym sezonie mniej kwiatów ( zwykle jest nimi obsypana) , ale nie mogłam dłużej czekać.
Pelargonie są już ustawione na swoje stałe miejsca - na balkonie od strony ogrodu i na parapecie I piętra , wzdłuż całego okna. Już ich nie biorę do domu.Nawet , gdyby "zimni ogrodnicy" zaszaleli , to na tej wysokości przymrozki pelargoniom nie straszne.
Pod sosnami nie podnosiłam poziomu ziemi, lecz grubo ściółkuję okolicę korą kompostowaną, która stopniowo rozkładając się tworzy wspaniałą próchnicę. A krzewy pod sosnami sadzone są w dużych dołach z odpowiednią dla nich ziemią. U mnie też się zdarzało , że nie mogłam posadzić krzewu tam , gdzie chciałam - bo tam był gruby korzeń. Na to nie ma rady... trzeba kopać dołek kawałek dalej...sosna się nie przesunie
Wielkopolska pustynnieje , niebawem przyjdzie nam przestawić się na uprawę ... kaktusów. Rachunki za wodę grożą szokiem , a popadało tyle , co kot napłakał. Pomoczyło trawniki, a pod drzewami nadal suchutkonigella pisze:Witaj Ewelino, czy nareszcie doczekałaś się deszczu? U mnie popadało bardzo intensywnie!
Zupełnie inną zieleń zobaczyłam dzisiaj wychodząc z domu. Niestety, bardzo silnie wieje.
Jakie kupiłaś pelargonie? A zwłaszcza, czy coś jeszcze "upolowałaś"?![]()
![]()

Przywiozłam pelargonie bluszczolistne, tzw. pnące, czerwoniutkie. W skrzynki posadzone są razem z żółtym Bidensem- sprawdzony duet - silnie się rozrastają i niezmordowanie kwitną co roku aż do mrozów

Co jeszcze kupiłam ? Oj sporo... Opanowało mnie wariactwo totalne i nabyłam : 10szt. DELOSPERMY COOPERII, GOŹDZIKI OGRODOWE, przecudnej urody JAŚMIN w wiklinowym niby- koszu, AKSAMITKI i ...okazałą SUNDAVILLĘ, którą stargowałam do całkiem przyzwoitej ceny

Jutro cały dzień przeznaczam na różne prace ogrodowe. I już się na to cieszę

Czasem mnie nachodzą...snowflake pisze:Rewelacja te skalniaki u Ciebie.... tak samą Cię takie inspiracje nachodzą?

Która, Ewuniu, która ???Ave pisze:Powalające te skalniakowe reminiscencje
Co to za roślinka - o wzniesionych łodyżkach i różowych kwiatkach ?
Nie płacz. Szkoda oczu. Skalniaczek juz się z wolna rozrasta, pomyślę o Tobie, gdy będę miała nadprodukcję roślinek , ok.?Carla-pwd pisze:a ja od dziś będę płakać![]()
![]()
![]()
ile ty masz wspaniałych rołsinek na tym skalniaczku..
ile ja bym dała ażeby mieć chociasz maluteńkie szczepeczki niektórych
... ehh... ale niech rosną Ci wspaniale, przynajmniej u Ciebie w wątku będzie można oczy nacieszyć
Czyli tak : III skalniak = jaszczurki, II=Edyta, no to jeszcze mogę wynająć komuś I-yEdytaB pisze:Ewelino skoro jaszczurka zajeła 3 skalniak ja domowie się na drugim, który najbardziej mi się spodobał.

Skalniaki absorbują mnie ostatnio najbardziej , coraz więcej uwagi poświęcam skalnym roślinkom, taki bzik !KaRo pisze:Skalniaki pokazane w taki sposób robią niesamowite wrażenie
jak cały Twój ogród Ewelino![]()
Czemu podcinałaś magnolię?
Ja dopiero zakupiłam ją sobie i nie mam doświadczenia ale patrząc na Twoją Susane w całej okazałości, chyba muszę znaleźć dla mojej bardziej przestrzenne miejsce .
U mnie też zaczęło wreszcie padać,pierwszy raz tej wiosny,liczę,że popada dłużej,ale tylko do jutra włącznie.
Czy pelargonie już zagoszczą na powietrzu czy też jeszcze je przetrzymasz w zaciszu?
Magnolię prześwietlałam i podcinałam ( nawet dość mocno) po raz pierwszy , a mam ją 9 lat. Po prostu zajmowała już zbyt wiele miejsca , dusząc inne rośliny, stała się też zbyt gęsta. Myślę ,że teraz przez kilka sezonów znowu dam jej rosnąć jak chce. Przez to cięcie ma w tym sezonie mniej kwiatów ( zwykle jest nimi obsypana) , ale nie mogłam dłużej czekać.
Pelargonie są już ustawione na swoje stałe miejsca - na balkonie od strony ogrodu i na parapecie I piętra , wzdłuż całego okna. Już ich nie biorę do domu.Nawet , gdyby "zimni ogrodnicy" zaszaleli , to na tej wysokości przymrozki pelargoniom nie straszne.
Jeśli nie chcesz , by sosny nadmiernie się rozrosły , to musisz systematycznie je ciąć. U nas ta "operacja" odbywa się w zależności od pogody pod koniec lutego lub z początkiem marca. Do cieńszych gałęzi wystarcza sekator, do grubych niezbędna jest piła. Nie wiem , jakie masz sosny - musisz więc sama dobrać stosowne narzędzia.Aśka68 pisze:Witaj Ewelino,
zajrzałam do twego ogrodu i mnie zaintrygował, jest prześliczny(jak wiele na forum, by nikogo nie urazić), bajkowy
Zaczęłam teraz przeglądać od I wątku i doczytałam tam , że podcinasz korony swoim sosnom.
Też jestem posiadaczką takich dużych okazów i od kilku miesięcy zastanawiam się nad kształtowaniem im korony(od dołu podcinamy od dwóch sezonów). nie chcę aby urosły mi takie wielkie jak mam w lesie za płotem.
Nie wiem tylko w jakim miesiącu cięcie takie przeprowadzić i czym, wystarczy sekator czy musi być piła??
Moje sosny wprawdzie nie rosną w takich skupieniach tylko tak luźno jak w lesie wraz z brzozami.
I drugie pytanie czy podnosiłaś jakoś poziom ziemi pod tymi sosnami, bo widzę że pięknie rosną tam różne roślinki.
U mnie niestety tylko barwinki się zadomowiły, zresztą tam jest tam takie kłębowisko korzeni, że i tak trudno wpić łopatę żeby coś posadzić
Pozdrawiam
Pod sosnami nie podnosiłam poziomu ziemi, lecz grubo ściółkuję okolicę korą kompostowaną, która stopniowo rozkładając się tworzy wspaniałą próchnicę. A krzewy pod sosnami sadzone są w dużych dołach z odpowiednią dla nich ziemią. U mnie też się zdarzało , że nie mogłam posadzić krzewu tam , gdzie chciałam - bo tam był gruby korzeń. Na to nie ma rady... trzeba kopać dołek kawałek dalej...sosna się nie przesunie

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Kilka zdjęć moich ostatnich zakupów:

Wspomniane PELARGONIE - część korytek przed ustawieniem na parapetach

AKSAMITKI ROZPIERZCHŁE vel TURKI; przysmak śniadaniowy ślimaków (Ale "Ślimakol" też kupiłam i będę walczyć !)

DELOSPEMA COOPERI (in. Słonecznica)
Jedna z najefektowniejszych roślin ogrodów skalnych, bardzo obficie i długo kwitnie. Luźne, zielone kobierce wysokości do 15 cm okrywają glebę mięsistymi liśćmi i łodygami, które drewnieją u podstawy. Wymaga podłoża bardzo luźnego z domieszką gliny i żwiru. Stanowisko w pełnym słońcu. Bardzo szybko się rozrasta w ciągu jednego sezonu. Bez odpowiedniego zabezpieczenia na okres zimy przemarza.
Taki JAŚMIN w wiklinowym niby-koszu... Kupiłam , a teraz się głowię , gdzie go postawić ?
To nie wszystko lecz z uwagi na późną porę ( porę na dobranoc
) reszta zdjęć jutro...

Wspomniane PELARGONIE - część korytek przed ustawieniem na parapetach

AKSAMITKI ROZPIERZCHŁE vel TURKI; przysmak śniadaniowy ślimaków (Ale "Ślimakol" też kupiłam i będę walczyć !)

DELOSPEMA COOPERI (in. Słonecznica)
Jedna z najefektowniejszych roślin ogrodów skalnych, bardzo obficie i długo kwitnie. Luźne, zielone kobierce wysokości do 15 cm okrywają glebę mięsistymi liśćmi i łodygami, które drewnieją u podstawy. Wymaga podłoża bardzo luźnego z domieszką gliny i żwiru. Stanowisko w pełnym słońcu. Bardzo szybko się rozrasta w ciągu jednego sezonu. Bez odpowiedniego zabezpieczenia na okres zimy przemarza.

Taki JAŚMIN w wiklinowym niby-koszu... Kupiłam , a teraz się głowię , gdzie go postawić ?
To nie wszystko lecz z uwagi na późną porę ( porę na dobranoc

Witaj Ewelinko!
Cudowny ten Twój skalniak, masz namiastkę gór nie ruszając się z domu.Na jednym ujęciu wygląda jak suchy potok.
Wstaw jeszcze mini fontannę, by rozchodził się kojący szmer wody i możesz serwować seanse relaksacyjne.
Super nasadzenia. Pozostała część ogrodu przepiękna i wymuskana.
Już od dawna poszukuję takich żółtych aksamitek, ale jeszcze nie spotkałam w ogrodniczych, a może za rzadko tam zaglądam.
Pozdrawiam.
Cudowny ten Twój skalniak, masz namiastkę gór nie ruszając się z domu.Na jednym ujęciu wygląda jak suchy potok.
Wstaw jeszcze mini fontannę, by rozchodził się kojący szmer wody i możesz serwować seanse relaksacyjne.

Super nasadzenia. Pozostała część ogrodu przepiękna i wymuskana.
Już od dawna poszukuję takich żółtych aksamitek, ale jeszcze nie spotkałam w ogrodniczych, a może za rzadko tam zaglądam.
Pozdrawiam.
- HannaCS
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 11:45
Witaj
Ewelino mam pytanie gdzie kupiłaś te piekne dzbany, które masz w ogrodzie.. są super.. zresztą co tu dużo gadać jak cały ogród
jak bedziesz zabezpieczać te skalne roślinki których fotki własnie umieściłaś ...
fajne są tylko piszesz, że trzeba zabezpieczać bo marzną
tylko jak? cały skalniak pod parasol
Ewelino mam pytanie gdzie kupiłaś te piekne dzbany, które masz w ogrodzie.. są super.. zresztą co tu dużo gadać jak cały ogród

jak bedziesz zabezpieczać te skalne roślinki których fotki własnie umieściłaś ...
fajne są tylko piszesz, że trzeba zabezpieczać bo marzną

tylko jak? cały skalniak pod parasol

Witaj Ewelinko.Ja jak zwykle z kawą spaceruję po ogrodzie.Nie wiem czy rośliny naskalne to twój nowy bzik, ale ja je uwielbiam od lat.Im mniejsze, tym lepiej.Te drobniutkie listeczki, albo morze kwiatów i nic więcej.Są urocze.Zakupy udane.Będzie co podziwiać.
Mam nadzieję, że ten wpis wreszcie dojdzie.
Mam nadzieję, że ten wpis wreszcie dojdzie.