Ogródek Pszczółki cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Wiesiu, szczerze się przyznam, że zaglądałam do Twojego ogródka podziwiać piękne kwiaty, zdjęcia i wszystko :) ale jakoś nie zostawiłam śladu... ale co tu dużo mówić, tak pięknych kwiatów nie widziałam nigdzie... cudnie je nam prezentujesz ;:6 musisz je bardzo kochać... urzekły mnie też bodziszki wielkokwiatowe... nie wiedziałam, że są tak piękne...

Oferowałaś mi nasionka rudbekii... kawałeczek może da mi Jacek, a nasionek u nas nigdzie nie ma... Ale jak Ty z Paryża, to nie będę ściągać nasionek z połowy świata ;)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

vertigo pisze:dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :D
a jaką konkretnie odmianę byś poleciła z tych chińskich? (one chyba jakies nazwy mają :roll: )
Moniu chińskie glicynie nie mają raczej nazw, przynajmniej nie spotkałam się w nimi. Często mówią glicynia
niebieska (blue) albo biała (alba) by je odróżnić.
danutab pisze:Wiesiu mam dla Ciebie i Halinki ten kwiatek wieczorem odezwę
się na pw
Danusiu bardzo sie cieszę że udało Ci się zdobyć cieszyniankę ;:114 Wielkie dzięki. Podglądam na PW.
snowflake pisze:Witaj Wiesiu, szczerze się przyznam, że zaglądałam do Twojego ogródka podziwiać piękne kwiaty, zdjęcia i wszystko :) ale jakoś nie zostawiłam śladu... ale co tu dużo mówić, tak pięknych kwiatów nie widziałam nigdzie... cudnie je nam prezentujesz ;:6 musisz je bardzo kochać... urzekły mnie też bodziszki wielkokwiatowe... nie wiedziałam, że są tak piękne...

Oferowałaś mi nasionka rudbekii... kawałeczek może da mi Jacek, a nasionek u nas nigdzie nie ma... Ale jak Ty z Paryża, to nie będę ściągać nasionek z połowy świata ;)
Alu Bardzo się cieszę że Ci się u mnie podoba. Bodziszki wspaniałe są bardzo efektowne i rzucają sie z
daleka w oczy. Warto je sadzić.
Z wysyłką nasionek nie ma najmniejszego problemu. Wkładam do koperty i hop do skrzynki. Jak przejechać
połowę świata to już poczta będzie się martwić a nie ja. Daj znać na PW jeśli Cię to interesuje bo to już końcówka
nasionek rudbeki. Jak nie to trzeba będzie czekac na tegoroczne.

Piękna słoneczna, dzisiejsza pogoda po tak długim czasie sprzyjała bardziej leżakowaniu
niz ogródkowym robotom. Za to jaka przyjemność obserwować kwiaty, trawy, wszystko co
rośnie w ogrodzie. Bardzo sie cieszę z moich nowo otwartych maków wschodnich w rózowym
kolorze. Może dla was one są banalne ale mi sprawiają niesamowitą radość bo zawsze o
nich marzyłam.
Nieprawdaż że są piękne?

Obrazek

na razie są w donicy bo jeszcze nie wybrałam godnego dla nich miejsca w ogrodzie.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Wiesiu, ta glicynia, którą pokazałaś (sąsiadki?) jest śliczna!
Moja w tym roku chyba nie będzie kwitła, albo bardzo słabo, wygląda na to, że ją przymroziło..
Warzywka i zioła uprawiam w kąciku ogródka, za płotkiem z bukszpanu. Też staram się, żeby były ładnie skomponowane i ślicznie wyglądały. A więc łączę zioła z warzywami i jadalnymi kwiatkami, a n.p. sałaty kupiłam w różnych kolorach i rodzajach listków. Walor użytkowy jest bardzo ważny, ale estetyczny - nie mniej!
Zresztą kogo jak kogo, ale Ciebie nie muszę o tym przekonywać - Twoje kwietne kompozycje to mistrzostwo świata :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedź :wink: :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

dala pisze:Wiesiu, ta glicynia, którą pokazałaś (sąsiadki?) jest śliczna!
Moja w tym roku chyba nie będzie kwitła, albo bardzo słabo, wygląda na to, że ją przymroziło..
Warzywka i zioła uprawiam w kąciku ogródka, za płotkiem z bukszpanu. Też staram się, żeby były ładnie skomponowane i ślicznie wyglądały. A więc łączę zioła z warzywami i jadalnymi kwiatkami, a n.p. sałaty kupiłam w różnych kolorach i rodzajach listków. Walor użytkowy jest bardzo ważny, ale estetyczny - nie mniej!
Zresztą kogo jak kogo, ale Ciebie nie muszę o tym przekonywać - Twoje kwietne kompozycje to mistrzostwo świata :lol:
Dalu Glicynia nie moja a faktycznie sąsiadów. Moja będzie jeszcze ładniejsza ;:112 ale za kilka lat.
Nie wiem czemu mówisz że Twoja przemarzła. One wytrzymują do -15°C. A czy ona juz obficie kwitła w poprzednich
latach? W Twoim warzywniaku musi być równie ślicznie jak w całym ogrodzie.
vertigo pisze:Dziękuję za odpowiedź :wink: :D
Moniu zyczę powodzenia w zakupie i uprawie tego pięknego drzewka.

Witajcie.
Zacznę dzionek od wczorajszych zdjęć ogrodowych. Może sprawią Wam przyjemność przy oglądaniu.
A teraz pędzę do ogródka bo dzisiaj muszę nadrobić zaległości. Skończyć strzyżenie żywopłotu i bluszczu, posadzić
ostatnie zakupy, posiać aromatyczne, posadzić truskawki itd. Nie wiem kiedy skończę ale to jest właśnie
przyjemne że nigdy się nie kończy. Zawsze jest coś do zrobienia, szczególnie wiosną. A teraz fotki.

Nowa donica już gotowa na lato. Ta sucha trawa będzie normalnie srebrzysta.

Obrazek

Zaczął kwitnąć bez a złotlin juz przekwita.

Obrazek

Cebulica hiszpańska już gotowa do startu.

Obrazek

Bodziszek macrorrhizum też już zakwitł. Szkoda że kwitnie krótko.

Obrazek

Tulipan viridiflora 'China Town' którym jestem zawiedziona

Obrazek

Piękno orlika MacKana. Moja duma w tym roku, jest ładniejszy niż w sklepie ogrodniczym.

Obrazek

Obrazek

Udanego ogrodniczego dnia dla wszystkich forumków.
Wątki Pszczółki
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Wiesiu

pięnie wszystko kwitnie.
Ja w tym roku mam jeszcze kupić orlika - chciałam pełnego czerwonego no i bodziszki...piekne masz.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Ja chyba nie zrozumiałem. U Ciebie glicynia (paki kwiatowe) wytrzymuje do -15? Troszkę się pogubiłem...
My tu inny klimat mamy. ;)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Tess pisze:Wiesiu

pięnie wszystko kwitnie.
Ja w tym roku mam jeszcze kupić orlika - chciałam pełnego czerwonego no i bodziszki...piekne masz.
Witam Tessku u Ciebie też wszystko ślicznie kwitnie. Ja do tej pory nie miałam szczęścia do orlików. Co
dokupię to znika, albo liście zjedzone przez te małe larwy, nie wiem, jedyna co jakoś marnie ale przeżyła to
'Nora Barlow' jakaś bardziej wytrzymała. Ale ten rok to jest rok na orliki. Wszystkie pięknie wyrosły i zapowiadają
się piękne kwiaty. Bardzo się cieszę bo je lubię. Chyba też się namówię na więcej po takim sukcesie :;230 :;230 :;230
raistand pisze:Ja chyba nie zrozumiałem. U Ciebie glicynia (paki kwiatowe) wytrzymuje do -15? Troszkę się pogubiłem...
My tu inny klimat mamy. ;)
Andrzeju u nas fakt że klimat łagodniejszy ale nie wiedziałam że mróz wpływa na kwiaty. U nas niezależnie od
surowości zimy glicynie pięknie kwitną. Zobacz tej zimy było bardzo długo zimno jak na nasze warunki a glicynie
pięknie zakwitły. Z tego co się wyczytałam u doświadczonych ludzi, przy mrozie -25 stopni cała glicynia umiera.
Przy mrozach -15 stopni części górne odmarzają ale korzenie dalej zyją i glicynia odbija od podstaw. Nic nie mówią
o przemarzaniu kwiatów ni ich zalążków.
Jak dla mnie kwitnienie glicyni zależy bardziej od jej cięcia. Jak się jej nie podcina chociaż raz albo dwa na rok, a
jeszcze lepiej trzy razy to ona nie ma kwiatów albo gorzej kwitnie. Ona wtedy idzie w drzewo a nie w kwiaty.
Ale masz może inne doświadczenia. Chętnie je poznam.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

witaj Wiesiu, nie podziekowałam na wspolną kawke na tarasie nadrabiam zaleglości, Dzięki,
Pieknie kwitnie ta glicynia, zreszta u Ciebie wszystko cudownie kwitnie, przyznam maki mam ale jeszcze nie widac nawet paczków - są to moje wspomnienia.
Lilak bordowy czy jak popularnie bez - ten który masz jest tez u mnie, mam jeszcze biały też pełny zapach w okresie kwitnienia rozchodzi się wspaniale.
Miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

tara pisze:witaj Wiesiu, nie podziekowałam na wspolną kawke na tarasie nadrabiam zaleglości, Dzięki,
Pieknie kwitnie ta glicynia, zreszta u Ciebie wszystko cudownie kwitnie, przyznam maki mam ale jeszcze nie widac nawet paczków - są to moje wspomnienia.
Lilak bordowy czy jak popularnie bez - ten który masz jest tez u mnie, mam jeszcze biały też pełny zapach w okresie kwitnienia rozchodzi się wspaniale.
Miłego dnia
Witaj Taro w ten piękny dzień. W tym roku będę miała dużo maków. Bardzo się cieszę. Poza wschodnimi
różowym i czerwonymi będą niedługo kwitły islandzkie posiane w weszłym roku, lekarskie podwójne, posiane i
samosiejki i jeszcze inny samosiejny.
Poza tym bordowym a raczej ciemno filotetowym bzem mam też bez a małych listkach syrenga microphylla który
może nie jest bardzo efektowny ale za to przepięknie pachne. Pokażę niedługo zdjęcia.
Jak z Twoim podlewaniem na działeczce? Czy woda już sie pojawiła?
Cieplutkiego dnia i zapraszam na taras.

Witam wszystkie przemile ogrodniczki i ogrodników
Dzisiaj pokażę clematisa górskiego. Właśnie zaczął kwitnąć. Choć nie wszystkie kwiaty są otwarte jest już
zachwycający. Dla zainteresowanych, więcej zdjęć jest na wątku Powojniki - Powojnik górski - Clematis montana
var. Rubens.
Życzę wszystkim słonecznego dnia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/b]
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Niesamowity ten powojnik :shock: :D :D
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Piękny ten powojnik ale czy on jak tak rośnie w samopas nie przeszkadza innym roślinom ? nie zadusza ich ?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj pszczółko Wiesiu :D

Pooglądałam cały Twój ogród i przeczytałam wątek od pierwszej strony! Cóż mogę dodać do wszystkich ochów i achów :lol: Jest naprawdę śliczny,kolorowy, pachnący a przy tym uprawiany przez sympatyczną ogrodniczkę :)

Róże i klematisy przepiękne, powojnik górski mnie naprawdę zauroczył :) Migdałowca i jaśminowca zazdraszczam pozytywnie. Na pewno będę zaglądać do Ciebie częściej :D
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Wiesiu,
prześliczne zdjęcia pokazujesz :shock: :shock: :shock:
U Ciebie wszystko kwitnie miesiac do przodu! Mój złotlin dopiero się rozwinął, bzy otwierają pierwsze kwiatki.
Pokazałaś cudowne glicynie :) Właśnie kupiłam japońską Macrobotrys z tymi długimi kwiatostanami. Właśnie one mnie skusiły . Ty radzisz chińskie ale mam nadzieję, że moja japonka stanie na wysokości zadania :wink:
Powojnik montana jest zachwycający :shock: , już dopisuję do listy zakupow :lol: :lol: :lol:
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

vertigo pisze:Niesamowity ten powojnik :shock: :D :D
Moniu i do tego łatwy w uprawie w przeciwieństwie do pozostałych
iwonaxp pisze:Piękny ten powojnik ale czy on jak tak rośnie w samopas nie przeszkadza innym roślinom ? nie zadusza ich ?
Iwonko oczywiście że jest ekspansywny i tłamsi inne rośliny jeśli mu się pozwoli. Na ogół go przycinam krócej by
dać większe szanse różom ale moi sąsiedzi byli tacy zafascynowani i zauroczeni obfitością jego kwiatów w zeszłym
roku że zabronili mi go ciąć. Trudno, róże będą musiały walczyć o przestrzeń życiową. Przykrócę go po kwitnieniu.
Daisy pisze:Witaj pszczółko Wiesiu :D

Pooglądałam cały Twój ogród i przeczytałam wątek od pierwszej strony! Cóż mogę dodać do wszystkich ochów i achów :lol: Jest naprawdę śliczny,kolorowy, pachnący a przy tym uprawiany przez sympatyczną ogrodniczkę :)

Róże i klematisy przepiękne, powojnik górski mnie naprawdę zauroczył :) Migdałowca i jaśminowca zazdraszczam pozytywnie. Na pewno będę zaglądać do Ciebie częściej :D
Ewo bardzo się cieszę że Ci się podoba i bardzo milo mi Cię gościć. Zapraszam gorąco na nastepne wizyty.
gloriadei pisze:Wiesiu,
prześliczne zdjęcia pokazujesz :shock: :shock: :shock:
U Ciebie wszystko kwitnie miesiac do przodu! Mój złotlin dopiero się rozwinął, bzy otwierają pierwsze kwiatki.
Pokazałaś cudowne glicynie :) Właśnie kupiłam japońską Macrobotrys z tymi długimi kwiatostanami. Właśnie one mnie skusiły . Ty radzisz chińskie ale mam nadzieję, że moja japonka stanie na wysokości zadania :wink:
Powojnik montana jest zachwycający :shock: , już dopisuję do listy zakupow :lol: :lol: :lol:
pozdrawiam :)
Ewciu gratuluję zakupu glicyni japońskiej. Polecam chińską ale japońska jest niedościgła w długości
kwiatostanów i zresztą obie są przepiękne. Sąsiadka ma właśnie taką z niesamowicie długaśnymi kwiatami i
wszyscy przechodnie się zatrzymują by ją podziwiać jak zaczyna kwitnąć. na pewno Cię zauroczy.
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”