Pnącze jakie wybrać

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Adaml
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lis 2024, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pnącze jakie wybrać

Post »

Czorny pisze: 20 kwie 2025, o 06:55 Dławisz tak samo jak milin daje odrosty.Po drugie co na to energetyka.
Właśnie te odrosty mnie zniechęcają do tego typu roślin, mimo iż są piękne. Energetyką kompletnie się nie przejmuje. Słup stoi w głąb mojej działki i poprowadzony na nim jest tylko zasilanie do przepompowni ścieków.
Wracając do milina, to szczepiony na pniu też wybija się wysoko w górę i nie ma problemów z odrostami?
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może powojniki? Np. Tangucki, Flamulla, Stellar, Summer snow, odmiany z grupy Montana i pewnie jeszcze jakieś inne. Sporo tego jest.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Jak słup solidny, to może pokusić się o glicynię ;:198
Pozdrawiam Lucyna
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozostaje problem jak ma się pnącze wspinać po gładkim słupie.
Pozdrawiam,

J
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

Pytanie jaki to słup. Betonowy (żelbetowy) / stalowy / drewniany? Gładki / kratowy / rurowy?

Weź pod uwagę że słupy i teren pod liniami jest regularnie czyszczony z zielonego przez energetykę. Z taką regularnością żeby zrobić z zielonym porządek zanim roślina zacznie się upalać robiąc zwarcia. Czyścić trzeba, bo i pożar z tego może być. Zwykle czyszczenie z pnącz polega na obcięciu wszystkiego przy ziemi i czekaniu aż suche ze słupa samo spadnie.

Pytasz o szlachetny, szczepiony milin... A na czym on szczepiony? Na nieszlachetnym milinie? Jeśli tak, to dlaczego ten robiący za podkładkę nie miałby odrostów ?

U mnie po betonowym słupie wchodził chmiel, teraz wchodzi bluszcz. Koło rodziców z kolei winobluszcz trójklapowy zdobywa ciągle na nowo ten sam słup.
Gdzieś miałem zdjęcie jak praktycznie zarósł lampę wieńczącą ów słup, nie mogę znaleźć, masz za to zdjęcie ze stadem szpaków i z włażącym po w miarę gładkiej stronie słupa winobluszczem:
Obrazek
Obrazek
Chmielu zdecydowanie nie polecam. Bluszczu też, chyba że nie masz nic w promieniu kilku metrów na czym nie chciałbyś mieć bluszczu – wbrew pozorom szybko rośnie. Winobluszcz najsensowniej z tego wszystkiego wypada. Kwitnąć dekoracyjnie żadne z wymienionych nie kwitnie.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

U mnie stoi słup betonowy na granicy ogrodu. Winobluszcz puściłam po płocie przebiegającym przy słupie, ale na sam słup nie pozwalam się wspiąć, bo energetyka ciągle coś tam majstruje, a to zakłada urządzenia pomiarowe, a to wymienia transformator...
Glicynie mam u siebie, owija się niczym wąż na betonowych podporach balkonu. Poszłaby na dach i zerwała rynny ale mocno ją tnę i staram się trzymać w ryzach "potwora".
Milin też da się opanować. Sąsiadka ma od wielu lat milin na panelu ogrodzeniowym i nie zarósł jej działki :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Na słupy pięknie wchodzą winobluszcze. Słabo kwitną, ale te liście jesienią!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Adaml
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lis 2024, o 13:46

Post »

Słup betonowy starego typu, pojedynczy z "kratkami". Jak wspominałem, to jest tylko doprowadzenie kabla do przepompowni, energetyka tutaj kompletnie nic nie robi. O milinie na pniu zapytałem, bo tutaj wyczytałem, że nie ma problemu z odrostami, ale najwidoczniej źle zrozumiałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”