Pytanie jaki to słup. Betonowy (żelbetowy) / stalowy / drewniany? Gładki / kratowy / rurowy?
Weź pod uwagę że słupy i teren pod liniami jest regularnie czyszczony z zielonego przez energetykę. Z taką regularnością żeby zrobić z zielonym porządek zanim roślina zacznie się upalać robiąc zwarcia. Czyścić trzeba, bo i pożar z tego może być. Zwykle czyszczenie z pnącz polega na obcięciu wszystkiego przy ziemi i czekaniu aż suche ze słupa samo spadnie.
Pytasz o szlachetny, szczepiony milin... A na czym on szczepiony? Na nieszlachetnym milinie? Jeśli tak, to dlaczego ten robiący za podkładkę nie miałby odrostów ?
U mnie po betonowym słupie wchodził chmiel, teraz wchodzi bluszcz. Koło rodziców z kolei winobluszcz trójklapowy zdobywa ciągle na nowo ten sam słup.
Gdzieś miałem zdjęcie jak praktycznie zarósł lampę wieńczącą ów słup, nie mogę znaleźć, masz za to zdjęcie ze stadem szpaków i z włażącym po w miarę gładkiej stronie słupa winobluszczem:

Chmielu zdecydowanie nie polecam. Bluszczu też, chyba że nie masz nic w promieniu kilku metrów na czym nie chciałbyś mieć bluszczu – wbrew pozorom szybko rośnie. Winobluszcz najsensowniej z tego wszystkiego wypada. Kwitnąć dekoracyjnie żadne z wymienionych nie kwitnie.