Uprawa porów cz.1
Re: Por i Seler
elik_49 , hafciarz
dziękuję Wam za odpowiedż, dzisiaj poprawię - posadzę głębiej, aż do stożka.
Pozdrawiam
dziękuję Wam za odpowiedż, dzisiaj poprawię - posadzę głębiej, aż do stożka.
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tylko Co pozazdrościć - jakie harde jeszcze troche i do gruntu. Żartuje - nie wcześniej jak po Zimnej Zoście.elik_49 pisze:Moj por wyglądal gorzej niż na na fotce Ewy, i chyba był ... na początku zbyt przesuszony a później nadmiernie podlany, dodatkowo w mieszkaniu mam dość cieplo, przeniosłam go do chłodnego pomieszczenia , myślę że dobrze mu to zrobi. Ale jak to mówią nie wszystko musi się udać, selerki za to rosną rewalacyjnie, oto one, fotka z przed tygodnia:
Pamiętajcie o ogrodach...
-
- 200p
Wydaje mi się że nie jest jeszcze aż tak za późno. Po prostu rozsadę wyprodukujesz na czerwiec - przy dobrych warunkach. Ja drugą partie wysiałem 19.03 - wzeszły. A teraz zabawa ze słoneczkiem i temperaturą. Pierwsza partia niestety trochę wybujała. A o porze (warzywo) to pamiętasz że nie pikujemy.Chociaż na tym forum przeczytałem że inni to czynią. Ale to ich wybór. Można też wysiać wprost do gruntu jak będzie trochę cieplej-np. w II dekadzie kwietnia. Ja tak zamierzam uzupełnić, ponieważ w skrzynce aż tak zawrotnych ilości nie mam.Bożena Śmigielska pisze:oj chyba przespałam porę siania pory i selera , u mnie jeszcze nie wschodzi , czy nie za późno, seler posiałam drugi raz bo pierwszy raz mi mało co wzeszło , chyba nasionka kupiłam w tesco były stare?
- Wilhelm
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 paź 2009, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moje selery są bezczelne, siałem 16 marca, a dopiero od dwóch dni nieśmiało pokazują swoje leniwe łepki.
-
- 200p
A jaką temperature im zaserwowałeś - bo lubią najlepiej od 20-23C?Wilhelm pisze:moje selery są bezczelne, siałem 16 marca, a dopiero od dwóch dni nieśmiało pokazują swoje leniwe łepki.
- Wilhelm
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 paź 2009, o 21:11
temperatura powyzej 20 stopni, siedzą sobie na parapecie. Ale to może sprawa nasion, bo mają juz chyba 3 lata
- bodzia3012
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Witaj Zenku
bardzo dziękuje , za radę, wyobraź sobie , że por jak i seler już mi wzeszły, chyba jednak tamte nasiona selera były do kitu.
pozdrawiam i życzę Radosnych ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
bardzo dziękuje , za radę, wyobraź sobie , że por jak i seler już mi wzeszły, chyba jednak tamte nasiona selera były do kitu.
pozdrawiam i życzę Radosnych ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

czy u tych roślin można obrywac liście na bierzaco mimo że dopiero rosną? Nie osłabi to ich wzrostu? Jeśli można to robić to jakoś konkretnie,te najniższe np?
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Zawsze obrywaj boczne liście selera nigdy środkowych.Ja zawsze tak robię i nie przeszkadza to dalszemu rozrostowi korzenia. Co do porów to ,jak są względnie duże wyrywam w całości.
czyli rozumiem że co do porów lepiej wcześniej zacząć wyrywać rośliny i używać w całości niż obrywac każdemu pojedyncze liście i czekac niech nadal rosną.
- ARABELLA
Kochana napisałam,jak ja robię,ale jeżeli masz już duży por to możesz oberwać z kilku sztuk listki(nic się nie stanie) Moja jest jeszcze nieduża i wolę wyrywać cały por niż obrywać liście,jak u selera 

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
To ja juz jestem calkiem zakrecona
Te liscie z selera to trzeba obrywac zeby lepiej rosla bulwa, czy mozna jeśli sie chce zuzyc je np. do zupy?

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Oczywiście Beatko że można na bieżąco zużywać, ja część liści ,ale już takich trochę wyrośniętych selerów, może w lipcu ale to zależy od pogody, obrywam i suszę,wkładam do pojemniczka... tylko muszą być dobrze wysuszony aby nie zapleśniały i mam do następnego sezonu jako dodatek do zup, można też zamrażać.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
kurcze drugi rok z rzędu por nie rosnie mi w szerokosć stoją takie kikutki grubości ołówka...w ziemi maja obornik i rosną w porządnie spulchionej glebie...przy pikowaniu podciąłem korzonki i czuprynke...bo myślałem, że to pomoże bo w zeszłym roku nie robiłem tego...nie wiem co robić...a ile czasu wogólem por rośnie do zbioru...bo te zeszłoroczne zostawiłem w gruncie z ciekawości i stoją tak do teraz!!!!!!!!! nie rosnąc...
- ARABELLA
Niedobry ja też zawsze podcinam korzonki i liście i rośnie,aż miło