Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj zmuszona byłam przesadzić pomidory (ok. 25 sztuk) z wielodoniczek (ok. 10x10 cm) do większych doniczek. Pozostałe pomidorki, które popikowałam od razu pod folią rosną dużo lepiej, są bardziej zielone i grubsze. Wszystkie jednak były jednakowo zasilane florovitem i gnojówką z pokrzyw, wysadzone do tej samej ziemi kompostowej. Wychodzi jednak - że ładniejsze sadzonki otrzymuje się pikując je w tunelu a nie przechowując w doniczkach. :P Wieczorem zrobię fotki dla porównania 

moje też zaczynają już kwitnąć ....
zastanawiam się czy już ich nie wysadzić
zastanawiam się czy już ich nie wysadzić
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
A te zapylone tradycyjnie (Same) nadrabiają czy z reguły są już do kona mniejsze ?.lotta pisze:Szybciej rosną, zawiązki są od razu większe. I chodzi o BETOKSONSzymonambar222 pisze:A jaka jest różnica u pomidorów zapylonym Botoksem ??.Są większe czy co ?
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
Kubusiu Twoje pomidorki nie są chore. To co widać na zdjęciu "osmolone" liście to przyczyna wiaterku (przeciągi) chłodne noce też robią swoje...zaburzone jest pobieranie fosforu.
To moje zdanie.
Poczekaj jeszcze na wypowiedź innych osób i naszej Kozuli

pozdrawiam

Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KUBUŚ napisał :
IZABELLKO, chwal się ,chwal, a masz czym , naprawdę ładne sadzonki, widać że w dobrych warunkach przebywają.
Kubuś , Ty nie pokazuj dolnych liści pomidorów do oceny tylko górne. Dolne liście są w wielu przypadkach ( chłodzone nocą, grzane południowym upałem ,czy targane wiatrem) w gorszym stanie. Te liście, jeżeli pogoda się ustabilizuje, za dwa tygodnie same odpadną a nad nimi ( jeżeli wierzchnie są zdrowe), wyrosną szybko inne, oby zdrowe. Uważam że, dopóki przez te listki następuje fotosynteza , nie należy ich usuwać, do czasu aż nad nimi wyrośnie więcej nowych liści, a te same uschną i odpadną od pędu.Witam. Mam (chyba mam) problem z pomidorami na razie na jednym z krzaczków (w szklarni) i na drugim widzę podobne objawy. Co jest z nimi nie tak? Oto kilka fotek;
IZABELLKO, chwal się ,chwal, a masz czym , naprawdę ładne sadzonki, widać że w dobrych warunkach przebywają.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48