Działka korzo_m 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko,jakie cudne te ranniki :D
Ja też takie chcę :oops:
Posadziłam w zeszłym roku i nic... :oops:

Czas goi rany Dorotko.
Jak się zabierzesz za nowy ogród,to żal minie.
Tak mi się wydaje... :D
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Aniu to dopiero pierwsza wywózka z działki, będzie ich na pewno kilka, a na większe gabaryty- foliak i inne muszę wynająć większe auto. Ja jak jadę z domu za każdym razem z odzieży coś przywiozę, ale jeszcze nie mam mebli (pewno długo ich nie będzie) więc wszystko stoi w workach na podłogach.
Ja też ukorzeniałam pelargonie w różnym terminie, lisopadowy wypadł najlepiej, te które posadziłam w lutym tylko 3 uwieńczone sukcesem, zobaczę ile ukorzeni się z tych wczoraj posadzonych, chciałabym aby przeżyły bo jedne maja taki piękny karminowy kolor. Ja jak przeczytałam Twoje metody przechowania pelargonii skorzystałam z jednego sposoby chyba 3, moje zeszłoroczne pelargonie mają się dobrze, teraz stoją w ciepłym pokoju już niektóre mają pączki kwiatowe, jak już będzie można wnieść na pole to je poprzesadzam do innych donic i zmienię ziemię.
Tygrysie tulipanki są podobne, tylko ja mam trochę inaczej nakrapiane listeczki, kwitną na czerwono, żaden zakup roślin z Biedronki nie był tak udany.
Miriam ja też mam taką nadzieję, że się uda spotkać. Owszem marzenia się spełniły, ale zawsze pozostaje jakiś znak zapytania :?: :?: :?: :?:
Karolciu ja też jestem zachwycona rannikami, a wczoraj przyleciały do nich 2 pszczółki, ale akurat nie miałam aparatu. Ja ranniki sadziłam 2 lata temu w sierpniu, kupiłam wtedy 5 bulwek, po dwóch latach ich narosło, a w zeszym roku pozbierałam nasionka i obok nich wysiałam, teraz przesadzając zauważyłam ,że chyba coś wykiełkowało.
Oby z tym mijającym żalem tak było, ale wszyscy sąsiedzi mówią mi ,że na tym piasku mało co urośnie, zobaczymy jaki będzie ten sezon.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotka :)
Twoje pelargonie są super. Ja dopiero w tym roku dowiedziałam się, że trzeba szczepki posadzić do nie podlewanej ziemi na tydzień i potem podlewać, po tym tygodniu. Teraz wiem dlaczego tak wiele sadzonek mi gniło i nie puszczało korzonków.
Winorośl też nie lubi dużo wody jak się ukorzenia.

Trawnik u mnie nie jest modelowy :) traktuję go raczej jako łączkę i rośnie na nim co chce, my tylko tniemy.
Może nie wycinaj zbyt szybko starych drzew, zobacz najpierw co one warte, a usuń tylko te bardzo chore. Myśmy tak zrobili. Usunęliśmy tylko kilka niemal całkiem zeschniętych wiśni, 2 jabłonie, spróchniałą gruszę i trochę śliw do się nasiały jak głupie.
Został nam piękny jabłoniowy sad ze starymi odmianami - bajka !! Dosadziłam trochę młodych drzewek owocowych.

Wiem, że u Was winogrona się udają, bo moje patyczki winogronowe pochodzą w większości z Twoich stron :)
Teraz jest najlepszy moment na ukorzenianie winorośli !!!! Postaraj się tylko o jakąś dobrą odmianę deserową, nie sadź co Ci popadnie jak ja kiedyś :oops: teraz mam podwójną robotę, bo nasadzam te smaczne w miejsce tych co sadziłam 3 lata temu. A już bym je mogła jeść...
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Wczoraj jest historią,
jutro - tajemnicą,
dzisiaj - jest DAREM

Dorotko - Alleluja i do przodu :) :) :) :)
Miłego dnia koleżanko :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguskac no to ja z pelargoniami robię błąd ,bo po posadzeniu zawsze podlewam.
My w zeszłym roku całkowicie usunęliśmy 2 stare byle jakie grusze, dużo śliw samosiejek, jabłonek mamy 6 ich nie wycinamy, bo jabłka smaczne, ale właśnie je musimy gruntownie poprzycinać, mają bardzo dużo wilków, starych suchych gałęzi, musimy skrócić wierzchołki, usunąć te gałęzie, które wychodzą na stronę sąsiadów.
Jeżeli chodzi o winogrona to muszę gdzieś u kogoś poszukać dobrych odmian i wtedy zgłoszę się do Ciebie po dokładne instrukcje.
Miriam dziękuję , trzymaj kciuki, ja na razie wątpię , a mój mąż jest pełen optymizmu. Dzisiaj musiałam wrócić do Krakowa, nawet nie wyobrażasz sobie z jakimi oporami wyjeżdżałam, tak dobrze się tam czuję, oddycham pełną piersią . Już mam dość ciągłego jeżdżenia z torbami.
Przyjechałam po ponad tygodniu nieobecności a moje pomidorki i papryka tak pięknie urosły
Obrazek
Obrazek
mam też wysiane dalie na wsi
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd moich wysiewów koleuski
Obrazek
Obrazek
starzec
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja Klepunia miała dzisiaj adoratora, ale nie chciała z nim wchodzić w żadne układy, kocur jest bardzo uparty, wytrwały i chyba mocno zakochany, jest u nas codziennie
Obrazek
Obrazek
A tu udawała nietoperza
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

Dorotko - ja porobiłem sobie sadzonki na wsi z winogrona i mam nadzieję że choć część się przyjmie to się podzielę - było by fajnie - bo ten winogron jest przepyszny - odmiana stara bo przywieziona przez pra dziadków jeszcze z okolic stanisławowa ale w smaku pyszna do jedzenia i win ... i co ważne - nie choruje - bo kupiłem jakąś ale zaczęła ostatnio chorować - owoce smaczne duże ale mączniak atakuje i trzeba pryskać ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolku to oby się ukorzeniły, trzymam kciuki, a póżniej będę się szeroko uśmiechać ;:1
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko-sadzonki pięknie się rozrosły.Ranniki cudnie żółciutkie.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo a jak Twoje pomidorki ,rosną.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Dorotko-nie moje, bratojanowe.Malinowych wsadziłam 5 i jest pięć,jakby rosły.Bawole serca 3, a krakus tylko 1 za to ma kolejnego liścia już ząbkowanego.Jak będą sadzonki w maju to sobie kupię dwa karłowe czerwone,bo wiesz do doniczki na parapet.Może tez w tym roku trafię na różową pnącą truskawkę do kuchni.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dorotko zrobiłam wielkie oczy :shock: , jak zobaczyłam twoje sadzonki.
Ja na razie tylko pomidory wysiałam i mają teraz koło 8 cm wysokości.
Jeszcze nie rozsadzone, bo czekam aż zrobią pierwsze listki wlaściwe.

Twoja Klepunia nieskora do amorów a moja Misia właśnie się okociła.
Ma trójkę a ja problem co dalej z nimi zrobić. ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko u mnie w tym roku wszystko rośnie jak na drożdżach, pomidorki i papryka już zaczynają grubnąć. Jutro planuję wysiać następne kwiatuszki.
Moją kicię w styczniu weterynarz wysterylizował. Ona na jesieni była kotna, a ja wtedy doznałam szoku. :o :o Gdyby Twoja kicia miała póżniej maleństwa to może skusiłabym się na jedno. Ja chcę mieć drugiego kotka, ale dopiero od wakacji, a może znowu do mnie jakiś sam się przyplącze i zadomowi. Grażynko porób zdjęcia maleństwom przynajmniej pooglądam.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko odebrałam, dziękuję za informację.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”