PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.

Post »

A to ranna sesja fotograficzna z udziałem kosów zajadających owoce kaliny i irgi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Syte wygrzewały się w pierwszych od dłuższego czasu promieniach słońca.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rm27 pisze:A to ranna sesja fotograficzna z udziałem kosów zajadających owoce kaliny i irgi.
I kwiczołów Romanie :D

Kos jest na fotkach 1, 9 i 10.
Erazm pisze:A czym dokarmiacie ptaki. U mnie pszenicę i proso wyrzucają na śnieg.
U mnie sikorki najchętniej jedzą orzechy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dzwońce tylko słonecznik

Obrazek

Obrazek

kosy urozmaicają sobie menu :D

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Jagoda
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jagodo, dzięki za rozpoznanie. Nie jestem specjalistą od ptaków. Te ciemne to wiedziałem, że to kosy. Te pstre nie wiedziałem jak się nazywają. Teraz już wiem.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Kozula napisała,że u niej wróble jedzą właśnie to,czego u mnie nie ruszą.
U mnie w karmniku pożywiają się tylko wróble i sikorki.Sporadycznie przylatują dzwońce.
Do tego wróble przylatują tylko wówczas,gdy na dach altany śmietnikowej (tak to u nas się śmiesznie nazywa) nikt
nie wrzuci kawałków chleba.Zauważyłam też,że gdy do karmnika wsypię okruchy z bułki,bo chleba nie daję to zjedzą ją w pierwszej kolejności.Widać miejskie wróble preferują to co znają od pisklęcia.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kaju , a które wróble , domowe czy mazurki ?

Pozdrawiam , kozula .
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Domowe wróble.Na osiedlu nigdy nie widziałam mazurka.Na działce są natomiast tylko mazurki.Nawet mam je corocznie w budce lęgowej.Na działce nie dokarmiam,bo nie mogłabym robić tego systematycznie.
Po tych kilkunastopniowych mrozach zauważyłam mniej ptaków w karmniku.Chyba nie przeżyły.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Ja też dokarmiam ptaki cały rok. Mają też u mnie poidełko, no ale teraz wystarcza im śnieg :wink:
Przychodzą regularnie bażanty, wróble, sójki, sikorki, kosy, kwiczoły. Czasami (jakby tylko były przelotem) wpadają jemiołuszki i zdarza się też grubodziób. Oczywiście czarna chałastra też się odmeldowuje (kawki, sroki. wrony)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
cx

Post »

Witam.

....to przedostatnie zdjęcie gdyby obejmowało całą koronę drzewa i tło byłoby ciut lepsze lub "zamglone" to....na konkurs.Co najmniej wyróżnienie moim zdaniem :) .
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Rewelacyjne to zdjęcie ...
niesamowity tłok panuje na tym drzewie :;230
Cudowne masz widoki ;:138
edinio47
50p
50p
Od: 1 wrz 2009, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajne zdjęcia. ;:63
Karpek, ważną cechą odróżniającą jera od zięby jest biała plama u jera, na nadogoniu. Na filmie Sylwka pokazujacym zięby ja tej plamy nie zauważyłem, ostatni ptak nie ma jej na pewno. Może już nie ten wzrok ... , mam wątpliwości czy to jery. Miałem przy karmniku, kilka dni temu 3 osobniki jeropodobne, nie zobaczyłem plamy więc przyjmuję ,że to jednak były zięby. Nie chcą niestety bliżej dać się podejść, więc rozpoznanie nie jest łatwe.
pozdrawiam
Edi.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Krzysiu, Karo, Edi - dziękuję za miłe słowa. Szkoda tylko, że jak coś fajnego dzieje się za oknem to wyłącza mi się myślenie i strzelam aparatem jak popadnie, na zastanych ustawieniach. A tak mogłoby (tak jak zauważył Krzyś) wyjść fajne ujęcie.
cx

Post »

Witam.

Z tegorocznych obserwacji...a jest co obserwować bo u nas warunki dla ptaków trudne,jak rzadko kiedy-preferencje pokarmowe kosów.
Chętniej jedzą jabłka rozgotowane-u nas odpady z sokownika-prawdopodobnie kwestia miękkości,nie wiem.
Chętniej od tychże jabłek jedzą gruszki.Nie sugeruję aby kupować specjalnie dla ptaków gruszki bo chyba nie tanie(nie wiem),ale jakby co nadgniło to lepiej dać kosom jak wyrzucić.

Dzwon nasienny=taki zlepieniec z nasion w kształcie dzwonka(~2,5 zł sztuka)-dla dzięcioła starcza na maks dwa dni,no rąbie go jak maszyna :D .

Dokarmiajmy dalej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Rąbie go jak maszyna :;230 :;230
Bardzo mi się to podoba...
U mnie pojawiły się sójki,znowu wdaja się w awantury ze srokami,które tu rządzą...
Fajnie jest móc popatrzeć na ptaki ale one są biedne ...
i bedą jeszcze biedniejsze,nadciagaja mrozy... :(

Obrazek
sylwekw

Post »

edinio47 pisze:Fajne zdjęcia. ;:63
Karpek, ważną cechą odróżniającą jera od zięby jest biała plama u jera, na nadogoniu. Na filmie Sylwka pokazujacym zięby ja tej plamy nie zauważyłem, ostatni ptak nie ma jej na pewno. Może już nie ten wzrok ... , mam wątpliwości czy to jery. Miałem przy karmniku, kilka dni temu 3 osobniki jeropodobne, nie zobaczyłem plamy więc przyjmuję ,że to jednak były zięby. Nie chcą niestety bliżej dać się podejść, więc rozpoznanie nie jest łatwe.
Edinio masz rację, biały kuper to cecha odróżniająca jera (teraz jestem mądry bo wyczytałem w książce, gdy już wiedziałem czego szukać) tyle, że ten biały kuper najlepiej jest widoczny podczas lotu. Gdy ptak siedzi trochę trudniej go zobaczyć.

Aha filmiki jeszcze dodam ale wczoraj mnie powstrzymał od prac przy komputerze mecz Polaków na mistrzostwach Europy.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżeli Wy na tych filmikach potraficie dojrzeć kolor plamy na kuprze występujących tam ptaków - to gratuluję... sokolego wzroku. Wcale a wcale nie upieram się, że to nie jery a zięby. Jak pisałem wcześniej samice tych dwóch gatunków są do siebie bardzo podobne.

Wróciłem przed chwilą ze spaceru z psem na którym widziałem kopciuszka. Był to w 100 % kopciuszek i tu mogę dać głowę, 100 % pewności nie mam, że był to samczyk. Przelatywał z balkonu na balkon - pewnie w poszukiwaniu pożywienia.
Oczywiście, wiem że kopciuszki są widywane w Polsce dosyć często zimą. Jednak dla mnie widzieć kopciuszka w środku zimy - a już trochę tych zim przeżyłem - było takim spotkaniem po raz pierwszy. Pocieszającym jest fakt, że jeżeli do tej pory dawał sobie jakoś radę - to może uda mu się przeżyć całą zimę.

Proszę, jeżeli ktoś widział ptaki, które powinny być teraz w "ciepłych krajach" - u nas - niech o tym napisze, chociażby tutaj w tym wątku.
Takie np. rudziki - to już prawie normalne, że u nas zimują (chociażby zdjęcia w wątku o karmnikach) i dają sobie jakoś radę ale powoli zdaję sobie sprawę z tego, że ktoś mógł mieć rację i mógł widzieć np. pleszki...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”