Rozczochrany ogródek Stokrotki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja może jeszcze troszke kolorku na dobranoc wrzucę :-)

Obrazek Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

100krotka pisze: A to dzisiejszy zakup - przepiękna odmiana krzewuszki - Monet, malutka i prześliczna :-)

Obrazek
Stokrotko, jak na Moneta to wydaje mi się "za biała". Te sztuki które ja oglądałam miały różowe przebarwienia (ale może to kwestia zdjęcia). Też mam ochotę na to cudo, więc będę czekać na kolejne zdjęcia.

pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

100krotka pisze:[...]Zastanawiam sietylko, co by tu dosadzić do tej krzewuszki pod budlejami. Jest tam trzmielina Fortune'a (zielonobiała), jest miodunka i są dzwoneczki dwuletnie, ale chciałąbym coś, co kwitnie późnym latem i jesienią i ma jakiś rzucający siew oczy kolor. Na przykłąd żółty lub biały...hmmmm...czemu znowu tojeść ;-)
A może floxy białe? U mnie teraz kwitną...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Bo te krzewuszki to naprawdę pod różnymi nazwami sprzedają - tak jest z Candidą - Monia (vertigo) kupiła 1 która kwitnie na biało i przebarwia się na różowo, potem dokupiła chyba 3 - niby takie same, ale kwiaty zostają białe cały czas. Moja Candida się przebarwia, ale ma inne liście (chodzi o sam brzeg). Tak samo jest z Variegatą (nana) - niby powinna mieć wyraźne kremowe obrzeża, a moja ma takie ledwo widoczne. I bądź tu człowieku mądry :roll:

Uwolniłam wyobraźnię, czyli przejrzałam garderobę - i... mam jedne w kolorze W-wskiej Nike :shock: :;230 Czy to oznacza, że będę mieć gaciową odmianę powojnika? ;:224 :lol:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzyśku, no właśnie o białych floksach zaczęłam myśleć. Białych jeszcze nie mam. Floksy i budleja, i jeszcze rozchodniki po sąsiedzku...hmmm, okoliczne motyle i zawisaki zwariują ze szczęścia :-)

Agnieś, one mają lekki różowy nadmuch. Myslę, że to ta odmiana - oglądałam ją w trzech różnych centrach i wszedzie tak samo wygląda (bo u nas wszędzie to samo mają ;-) ). Ja mam wątpliwości co do innej ,większej, może potem wkleję zdjęcie - ma obrzeżone liście, ale kwiaty o wiele ciemniejsze niż VAriegata.

Domi, każdy powojnik jest w jakimś sencie gaciowy :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Cześć Aga :P
Czyżby u Ciebie szykował się jesienno - zimowy pokaz mody? :shock: Teraz już nie będzie w ogrodach słomianych i otulinowych chochołów tylko gentelmeni z melonikami i fajeczką? :shock:

Co to są zawisaki?
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Zawisaki to ćmy, nawet dzienne. Niektóre wyglądają jak kolibry, potrafią zawisnąć przed kwiatem, a potem nagle szybko polecieć do innego. Duże wrażenie robią, ze względu na swoją wielkość i zachowanie. U mnie kiedyś trafił się fruczak golabek - wszyscy patrzyli oniemiali :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Pooglądałam tego fruczaka... Faktycznie zadziwiająca ćma :shock:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie u mnie fruczak (chyba?) jest na którymś zdjęciu na budlei, chyba na trzeciej stronie wątku. Od trzech lat są naszymi stałymi gośćmi :-) Kiedy po raz piewrszy pojawiło się toto, mój mąż, pierwsze co zrobił, to wrzucił w google hasło "polski koliber" ;-) i już wiedzieliśmy kto on jest.

Ze trzy dni temu kręcił się takowy na pelargonii, niestety, nie zdążyłam z aparatem...

łatwo je zwabić - one są łase na nektar, z moich obserwacji wynika, że kręcą się koło budlei, rozchodników okazałych, no i floksów :-) łatwo im też zrobić zdjęcia, bo żerując, zawisają w powietrzu.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

A u mnie:
- budleje - są
- rozchodniki okazałe - brak :cry:
- floksy - już są...
- fruczaki - nie odnotowano... :cry:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może to jeszcze sąsiedztwo - motyle lęgną się w niekoszonych chwastach, tak gdzieś wyczytałam ;-)

Budleje podsadzę białymi floksami, a białe floksy - bodziszkiem. Jestem genialna, dziękuję za uznanie :-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ojej, niedawno moja starsza córka mówiła, że na działce widziała kolibra :shock: A ja ją zbyłam, że nie ma u nas kolibrów, i że to niemożliwe :roll: Muszę jej pokazać zdjęcia na necie, może rozpozna przybysza :wink:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witaj 100krociu .......nie potwierdzam nie zaprzeczam :lol: :lol: ale zestaw świetny! :D .....[mam zamiast floksów hortensje Anabell ]

wielka ta ćma :shock: .chyba wole motylki dzienne :?

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No coś ty, one są świetne :!:
Widuję je od lat i nie umiem się napatrzeć. :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Stokrociu niekoszonych chwastów u mnie dostatek :P Mam za płotem całe 25 arów tzw łąki, która jest koszona (i to tylko częściowo) raz lub dwa razy do roku :wink:
To, że dotychczas nie zauważyłam u siebie żadnych zawisaków mogę zawdzięczać tylko ... brudnym okularom :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”