W.o...Maluszkach, dzieciach. 1cz.(2006.08-2008.10)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Słodziutki Filipek :) a jaki mądry :shock: Już go do komputerów ciągnie... tylko patrzeć jak nam na forum powstanie przedszkole internetowe :lol:

Mamy, Babcie, czym Wasze pocieszki lubiły się bawić w wieku 0-3 miesiąca?
Czy przy zakupie brałyście pod uwagę potrzeby i predyspozycje takiego maluszka? Jeszcze tematu nie zaczęłam zgłębiać a bardzo interesuje mnie w co warto zainwestować a co można sobie darować...
Chyba karuzelki nad łóżeczko z efektami świetlnymi (na suficie widać te wzorki) nie są dobrym pomysłem bo dzieciaczki i tak przez pierwsze tygodnie życia są krótkowidzami :? Macie jakieś doświadczenia z takimi karuzelkami? Mnie się wydaje, że wystarczy by ta karuzela była w intensywnych kolorach (pastele odpadają) i chyba lepiej by była z plastiku (łatwiej zachować higienę niż przy zabawkach pluszowych).
Podobno na rozwój dziecka pozytywany wpływ mają jeszcze takie książeczki-ochraniacze na łóżeczko, bo przyciągają uwagę swoimi kolorami, wzorami i fakturą.

Tyle tego wszystkiego na rynku... głowa aż zaczyna boleć od nadmiaru wrażeń :lol: A pewnie i tak dla takiego maluszka najbardziej ciekawe są opakowania po tych zabawkach niż ich zawartość :lol:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja młodsza córcia ma 5 miesięcy i jestem na bieżąco w tym temacie. Z własnego doświadczenia wiem, że do trzeciego miesiąca dziecku nie jest potrzebna praktycznie żadna zabawka. Najlepsza zabawka to ....... głowa mamy lub taty. Takie malutkie dziecko nie potrafi skupić wzroku na czymkolwiek.
Ja kupiłam zaraz po urodzeniu córci karuzelę i to był niewypał. Do około 3,5 miesiąca w ogóle nie wykazywała nią zainteresowania. Dopiero jakieś 1,5 miesiąca temu zaczęła skupiać na niej uwagę.
Oglądam program na TVN Style MAMO TO JA i tam była też mowa o tym aby z kolorami też za bardzo nie przesadzać. Najlepsza karuzela to taka, która ma wyraźne 2 kolory. Podobno dziecko lepiej taka właśnie zauważy, niż zbyt pstrokatą.
Grzechotki też odpadają, bo dziecko nie potrafi chwycić niczego do rączki. Można się pokusić o jedną i samemu próbować zabawiać nią dziecko. Ale to też nie za wcześnie - tak gdzieś od 2,5 - 3 miesiąca.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A to moja Oliwia w łóżeczku z karuzelą. Na tej fotce ma 4 miesiące.

Obrazek
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipanko, proszę pozdrowić Oliwkę!
Tą karuzelkę to masz taką normalną bez udziwnień czy może z pozytywką lub światełkami? Widzę, że malutka ma cumelka... Tulipanko karmisz piersią? Podobno nie jest wskazane podawanie cumelka jeśli chce się karmić naturalnie...
TVN nie oglądam ;-) nie mam nawet zwykłego TVN a co dopiero kablówki, w naszym domu telewizor jest po macoszemu traktowany :lol: Czasami żałuję, że nie potrafię się zmusić do oglądania TV :? jednak często można się czegoś mądrego dowiedzieć!

Ktoś może ogląda taki program "super niania"? Stosujecie jakieś "sztuczki" wychowawcze od niani w praktyce? Chyba ta Dorota wydała teraz jakąś książkę o ojcostwie i wychowaniu dzieci... miałyście ją w rękach, a może nawet czytałyście? Jest dobra?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ja się zgadzam, choć jestem babcią z Wiolą. Takie maleńkie dziecko niewiele rozumie.
A co do "super niani" to oglądam i owszem, ale Filipek jest jeszcze za mały żeby stosować jakieś "sztuczki".
Może w przyszłości...
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

DorkaWD pisze:Tulipanko, proszę pozdrowić Oliwkę!
Tą karuzelkę to masz taką normalną bez udziwnień czy może z pozytywką lub światełkami? Widzę, że malutka ma cumelka... Tulipanko karmisz piersią? Podobno nie jest wskazane podawanie cumelka jeśli chce się karmić naturalnie...
TVN nie oglądam ;-) nie mam nawet zwykłego TVN a co dopiero kablówki, w naszym domu telewizor jest po macoszemu traktowany :lol: Czasami żałuję, że nie potrafię się zmusić do oglądania TV :? jednak często można się czegoś mądrego dowiedzieć!

Ktoś może ogląda taki program "super niania"? Stosujecie jakieś "sztuczki" wychowawcze od niani w praktyce? Chyba ta Dorota wydała teraz jakąś książkę o ojcostwie i wychowaniu dzieci... miałyście ją w rękach, a może nawet czytałyście? Jest dobra?
Pozdrowienia przekazane - DZIĘKUJEMY
Karuzela ma pozytywkę i myślę, że się sprawdza. Często ją nakręcam i mała leży sobie spokojnie i obserwuje. A w święta Mikołaj przyniósł Oliwii matę edukacyjną i widzę, że to był trafiony prezent.
Piersią już nie karmię i bardzo żałuję. Jakiś miesiąc temu dostałam ciężkiej anginy. Musiałam brać antybiotyki i zaczęłam małą karmić mlekiem modyfikowanym. Gdy wyzdrowiałam i mogłam już Oliwkę karmić, to ona nie chciała słyszeć o cycusiu. Bardzo tego żałuję, bo chciałam ją dłużej pokarmić.
Oglądam ''super nianię'' i czasami nie mogę uwierzyć jakie koszmarne mogą być dzieciaki. Ja nie stosuję, żadnych sztuczek bo Karolina (6 lat) tego nie wymaga. Jest grzeczną dziewczynką i nie stwarza większych problemów. Ale na to trzeba pracować odkąd dziecko się urodzi. Maluchowi, odkąd tylko zaczyna rozumieć trzeba wpajać pewne zasady, tłumaczyć różne zachowania, pokazywać co jest dobre a co nie, uczyć szacunku do innych ludzi. Czym skorupka za młodu nasiąknie....... Winę za to jakie są nasze dzieciaki ponosimy my rodzice. Jeśli zbyt rozpieścimy dziecko, zaczniemy spełniać wszelkie jego zachcianki to nie dziwmy się, że wyrośnie mały egoista, który będzie urządzał pokaz histerii w sklepie, gdy odmówimy mu czegokolwiek.
Dorka - widziałam twój brzuniek w wątku o ciąży. Jest śliczniutki, ani jednego rozstępu. Masz świetną skórę - pozazdrościć.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arturek kończy 16-tego stycznia 10 miesięcy i chciał ucałować wszystkie ciocie i wujków na forum.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Arturek jest po prostu przesłodki.... ;:226
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Najlepsze życzenia szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich dzieci, mamusiek, tatusiów i babć - składają Tosia i Zosia z babcią Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Łłooooo matko! łllo matko!!!
Przecudne macie te dzieciątka!
Buziaczek Arturka przeszczęsliwy,
a Tosia i Zosia .... po prostu artystki!
Całuski przesyłam ... tym ślicznościom wszystkim.
Obrazek
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo pisze:Łłooooo matko! łllo matko!!!
Przecudne macie te dzieciątka!
Buziaczek Arturka przeszczęsliwy,
a Tosia i Zosia .... po prostu artystki!
Całuski przesyłam ... tym ślicznościom wszystkim.
KaRo, uważaj ja się kiedyś w tym wątku zapatrzyłam i sama wiesz jak skończyłam :lol:
Może i nasza KaRo się załapie?? :lol: hihi

Przemo, a kto jest z Arturkiem w wannie?
10 miesięcy... jak ten czas szybko leci... chyba zrobicie roczek na forum?

Tosia i Zosia śliczne... a która z nich ma ta oryginalną fryzurkę? :lol:
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tulipanka pisze:Czym skorupka za młodu nasiąknie.......
Otóż to!
Ale wiesz... wstyd się przyznać ale ja byłam dość kłopotliwa jako niemowlaczek ;-) Cały czas wymagałam uwagi domowników :lol: Potem jak już podrosłam to miałam kaskaderskie zainteresowania ;-) aż się dziwię, jak to możliwe, że nigdy niczego nie złamałam... BA! nawet nie skręciłam kostki :lol: Mój "M" był nie lepszy 8) Pewnie z nami to nawet "niania" by sobie nie poradziła :lol:
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Przemo pisze:Arturek kończy 16-tego stycznia 10 miesięcy i chciał ucałować wszystkie ciocie i wujków na forum.
Obrazek
Śliczny i kochany ten Twój Arturek, Przemku :D :D . Uściskaj i ucałuj go również . ;:168

Ps. Jeszcze czekam na obiecane fotki z Mikołajem :lol:

Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

DorkaWD pisze:
Przemo, a kto jest z Arturkiem w wannie?
10 miesięcy... jak ten czas szybko leci... chyba zrobicie roczek na forum?
Z tatą oczywiście, pewnie że na forum będzie roczek wielka impreza.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Już dawno nie chwaliłam się Krzysiem :lol: Pora to zmienić :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”