Heliotrop Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Heliotrop - pielęgnacja

Post »

super by było gdybyś tak na bieżąco zdawała relacje z postępów w uprawie zimowej heliotropów, ciekawa jestem jak przetrwają najciemniejszy miesiąc tzn listopad. Moje niestety już powędrowały na kompost :?
Dwa miesiące miną szybko i już w styczniu zacznę "przygodę" z heliotropami :heja
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój ukorzeniony heliotrop właśnie zaczął kwitnąć! Uciełam mu ten zimowy kwiatek. Niech się rozrasta, to zrobię sobie nowe sadzonki z niego na wiosnę.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Edytko, czemu Twoje powędrowały na kompost ??
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moje heliotropy porosły w potężne krzaczyć i nie za bardzo mam możliwość zimowania ( oleandry, trawa pampasowa, tulbagie i jeszcze trochę innych roślin muszę przezimować ) a nie pomyślałam o zrobieniu już teraz zaszczepek - jak uda się Agrokasi ten "eksperyment" to w przyszłym roku pokuszę się o takie rozmnożenie heloptropów.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

To heliotropy nie zimują w ogrodzie ??
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:) nie w naszym klimacie :) heliotropy są wrażliwe na mróz ;:3
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witam wszystkich w Nowym Roku i życzę zdrowia i pomyślności.
Przejrzałam dzisiaj zeszłoroczne zapasy nasion 8-) oczywiście torebka z nasionami heliotropu znalazła się bardzo szybko :D, drugą rzeczą jaką zrobiłam to przejrzałam wątek od początku. Przypomniałam sobie jakie dręczyły nas problemy we wstępnej fazie ( radość z kwitnących heliotropów do listopada była ogromna ) i w tym roku bogatsza o wiedzę już sobie poukładałam,
po pierwsze: ziemię przed sianiem odkażę ( wrzucę do piekarnika na 30 min niech paruje );
po drugie: dosypię piasku żeby była luźniejsza;
po trzecie: nasiona zaprawię Zaprawą Nasienną T żeby zgnilizna nie dziesiątkowała mi siewek;
po czwarte: będę dokarmiała dolistnie;

a jak odezwie się Agrokasia i zda relację z przechowywania szczepek w domu ( i będzie pozytywna :D ) to postaram się również też tak zrobić :) - ale mam postanowienia noworoczne :tan :;230
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Heliotropy przed zimowaniem można śmiało mocno przyciąć. Jak już pisałam, mojego trzymam na bardzo chłodnej werandzie. Zazwyczaj traci liście przez zimę, ale w tym roku, z racji bardzo łagodnej aury i stosunkowo wysokich temperatur, właściwie ich nie stracił, a do tego zaczął jeszcze w grudniu puszczać nowe. Chce też kwitnąć. Podobnie mam z sundavillą, która w ogóle liści nie zgubiła i do tego kwitnie nieprzerwanie od lata :wink:
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p

Post »

Mój heliotrop rośnie! Trzymam go na południowym oknie, więc przechylił sie w stronę słońca - jest go tej zimy całkiem sporo!
Prostowaniem zajmę się później, gdy słońce będzie wyżej. Na razie zrobiłam mu podpórkę.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

świetnie, nie miałam miejsca aby eksperymentować, ale w tym roku coś wygospodaruję chociaż na jeden krzak heliotropu. Ciekawi mnie czy z takiego przezimowanego można robić szczepki, ze starego pewnie tak ale czy z takiej jesiennej zaszczepki coś da się jeszcze coś uszczknąć ?? ( to pytanie pewnie tylko do Agrokasi )
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p

Post »

Oczywiście, że można dalej rozmnażać wegetatywnie wiosną. Należy w tym celu obficie zacząć podlewać roślinę, aby pobudzić do wzrostu i z wyrosłych pędów zrobić 2 lub 3 węzłowe sadzonki (tak radzą poradniki).

Mój heliotrop ładnie zagęszcza się, bo ucinam mu wierzchołki. Biorę pod uwagę możliwość uzyskania nowych sadzonek w ten sposób.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:) Dzięki za info... ja zaczynam niedługo zabawę z sianiem / pikowaniem :D nawet szkło powiększające już odszukałam ....
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wysiałam wczoraj heliotropa. :) Pierwszy raz się za niego biorę, muszę w końcu poznać ten osławiony zapach. :D
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

Witam wszystkich :D .
Przeczytałam cały wątek i udzielił mi się Wasz entuzjazm :tan . Wczoraj wysiałam nasiona :wink:
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

jagna971 pisze:Witam wszystkich :D .
Przeczytałam cały wątek i udzielił mi się Wasz entuzjazm :tan . Wczoraj wysiałam nasiona :wink:
;:138 co mój kot robi u ciebie ;:7 Ja sieje jutro,dzisiaj ziemia stygnie po upieczeniu
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”