Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Edytko rozrabiaj częściej :D . Ja natomiast jestem ślepuga :;230 sądziłam ze ta zielona gałązka to odmiana figusa :D może dlatego że były razem złączone z beniaminkiem.Zastanowiło mnie jednak dlaczego kalamondynka ma takie maleńkie listeczki.. a na zdjeciu widziałam wieksze.......teraz już wiem co sie porobiło. :lol:
Poczytałam tez na forum cytrusowym o ukorzenianiu może sie jednak mi uda.Czy zanurzałas sadzonki w ukorzeniaczu jak zalecają? .Nie wiem tylko czy to ma sens w hyrdoponice,bo cały ukorzeniacz chyba rozpuści sie w wodzie.Co o tym sadzisz?
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto moje figusy rok temu

Obrazek Obrazek

i na dzien dzisiejszy
Obrazek Obrazek

dostały osłne z sizalu aby ukryć sęki na pniu...Obok sundaville w zimi niestety marnieje w oczach :(
Teresa
------------
Awatar użytkownika
lwica79
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 23:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Próbowałam urzyć ukorzeniacza (w płynie) ze dwa razy, różnicy nie zauważyłam.
Jakie piękne benjaminy! Zazdraszczam :) . I te tępo wzrostu, naprawde niesamowite.
Obskubałam z członów jednego marnego grudniczka różowego i dałam do wody, jeśli wypuści korzonki, to jego pierwszego spróbuję poprowadzić w hydroponice. Chociaż to może być jak dla nie za duże wyzwanie, bo kaktus(mimo że Tobie się udaje idealnie)..i woda..i ja, cóż zobaczymy :)
Pozdrawiam. Edyta gg.3597720
Domowa zieleń lwicy79
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko...kaktusa w hydro podlewaj do minimum po całkowitym wyschnięciu wody.Latwo to sprawdzić wyjmując za wskażnik z doniczki.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teresko fikusy robią wrażenie , co zaś się tyczy sundaville to moja sypie się na potęgę.
Wywiozłam ją do mamy, bo tam ma światło i chłodniej niż u mnie w domu,ale niestety nic to nie dało.Jeszcze trochę i będzie łysa ;:110
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Teresko ale widać różnice na fikusach :shock: i to zaledwie rok czasu.
Ten mój to ani drgnie :( kupiłam go gdzieś początkiem roku i jaki był na początku tak dalej tak samo wygląda... Nie wiem nie lubi mnie czy co? Treisi też pisała że one szybko rosną, ale chyba nie u mnie :?
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

No dobra... przyznam się... ja też mam kilka kwiatuszków w hydro. Może nie tak dosłownie, ale najważniejsze, ze bez ziemi... W sumie to mam ich... hmmm, niech pomyślę:
zielistka- rośnie w samej wodzie, ma piękne zielone listki, znacznie grubsze od innych i mając zaledwie kilka liści wypuściła pęd z kwiatem i juz na końcu wypuszcza malutkie sadzonki :D
zroślicha- uciełam szczepki ze starej, ale zasuwają w tej wodzie...
stromante-przesadziłam z ziemi młodą sadzonkę, dopiero w wodzie zaczęła wypuszczać nowe listki... Stromante jest w keramzycie, w kubku plastikowym od kawy, który ma ponacinane pionowo boki, całość wstawiona do garnuszka, od czasu do czasu wlewam tam wody na poziomie ok, 2 cm
epipremnum złociste- rośnie w wysokiej szklance z niebieskiego szkła i drobnym białym żwirku, dwie gałązki mają juz ok metra długości
kilka odmian trzykrotek, rosna w wodzie, bo jakos tak nie chce mi się ich wsadzić do wody. Tylko szklanka, keramzyt i woda.
Udało mi sie tez ukorzenić hortensję ogrodowa i też rośnie w wodzie.
Po za tym mnóstwo różnych odszczepek, które naprawde juz nie mam ochoty wsadzać do ziemi, bo naprawdę widzę, ze lepsze efekty daje uprawa w wodzie :!:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Śliczne fikusiki - ładnie podrosły.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Fikusy bardzo podrosły :) Moja sundavilla też zgubiła sporo liści, ale teraz widzę, że na wąsach zaczynają rosnąć nowe.
Kropelko, ja też myślałam o tym, żeby trzymać jakąś roślinkę w keramzycie z wodą, ale nie wiedziałam czy to się uda. Teraz muszę się znów nad tym zastanowić. Albo kupić wkład do hydro ;)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko.....moja sundaville w ziemi chyba tez nie przeżyje zimy :( w hydroponice się trzyma i wygląda jak na razie imponująco,opadły jej tylko 2 listki..Effa co do figusa to hmmmmm.....może potrzebuje wiecej czasu na aklimatyzacje.Podlej go nawozem, moze ruszy.
Mariola......gratuluje uprawy w hydro, jak widać masz dobre oko i bez wskaznika tez sobie radzisz. cały wic polega na tym aby nie przelać roślinki.
Treissi....Dzięki za pochwały.
Katrina....moja sundaville ,mimo ze gubi liście tez wyrastają jej nowe wąsy.A co z tego wyniknie? Zeszłoroczna na wiosnę wypusciła mnóstwo nowych pędów.....niestety wszystko padło
:( .Zyczę powodzenia w hydro.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Tereso, mojej nie wyrastają nowe wąsy, tylko listki na starych ;) Co do hydro, to włożyłam w keramzyt szczepkę hibiskusa i zobaczymy co z tego wyniknie ;)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katrina.......u mnie ze starych pędów wyrastają nowe,przkształcajac sie potem w wąsy.Hibiskus na pewno sie przyjmie ;:215
Teresa
------------
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Trzeba czekać do wiosny :) może uda nam się przezimować nasze kwiatuchy. Trzymam kciuki :)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocurku...jak wygląda Lucky Bamboo jestem bardzo ciekawa.....wstawiaj fotkę.
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

Teresa600 pisze:Kocurku...jak wygląda Lucky Bamboo jestem bardzo ciekawa.....wstawiaj fotkę.
Teresko, to szczęśliwy bambus, w sklepach sprzedają takie jakby skręcone w sprężynę, wsadza się je do wody, i puszczają pędy. W moim wątku znajdziesz go na drugiej z kolei fotografii.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”