Mączniak charakteryzuje się tym, że na listkach jest biały nalot.PiotrekBe pisze:Jak myślicie czy jest to mączniak?
Tzn. jest tak jakby ktoś posypał mąką ( pyłkiem ) listki, kwiatostany.
Można łatwo zauważyć szczególnie na nowych przyrostach.

Mączniak charakteryzuje się tym, że na listkach jest biały nalot.PiotrekBe pisze:Jak myślicie czy jest to mączniak?
Ja też znalazłam i to niejedną ale na czereśnimokato pisze:Może tak być. Znalazlam jedną zawiniętą w liściu. Dziękiewikk77 pisze:Mokato, u Ciebie to pewnie zwójka (gąsienice zawijają się w liście i dlatego są takie pozwijane).
Rzekłbym: ani jedno, ani drugiebanished pisze:Witam, mam problem z jabłonią. Można jakoś ją wyleczyć, czy jest raczej spisana na straty?
U mnie tak się objawiają mszyce (na jabłoni i śliwie). No prawie tak, bo oprócz tych czerwonych plam/zgrubień dodatkowo liście mi się do środka zwijają. Wygląda to podobnie do kędzierzawości liści na brzoskwini, ale to jednak są mszyce. Zajrzyj pod spód liścia, czy tam nie żerują.teksanski pisze:Witam.
Ktoś wie może czego to objaw i co zastosować ?.... :
Uploaded with ImageShack.us
Dzięki za odp.
Tak to wygląda w teorii, ale ja nigdy nie widziałem na żywo. Dlatego zamieściłem zdjęcia żeby może ktoś bardziej zaznajomiony ocenił czy to jest mączniak. A może ta odmiana jabłoni tak ma że młode przyrosty mają taki jasny nalot - nie wiem. Trochę szkoda by mi było obcinać te młode przyrosty. A może wystarczy tylko opryskać Nimrodem. Niestety to drzewko ma tak co roku. Nie chce jeszcze owocować, nie ma kwiatów. W tym roku było tylko kilka kwiatów na jednej małej gałązce. Może brak kwiatów też jest spowodowane osłabieniem przez mączniaka.Bo-enka pisze:Mączniak charakteryzuje się tym, że na listkach jest biały nalot.Tzn. jest tak jakby ktoś posypał mąką ( pyłkiem ) listki, kwiatostany.Można łatwo zauważyć szczególnie na nowych przyrostach.