Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie

Post »

Otwórz sobie tą publikację Elementy genetyki i hodowli selekcyjnej drzew leśnych, opracowanie zbiorowe pod redakcją Janusza Sabora, na str 352 jest stratyfikacja jodły
W sumie najprostszy sposób, bo tylko chłodna w lodówce z zastrzeżeniem, że przez pierwszy okres stratyfikacja bez podłoża (nasiona podsuszone do woreczka strunowego i do lodówki). Nasiona są dojrzałe kiedy wysypują się z szyszek
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź, jednak nic z tego nie będzie.
Związałem razem dwie drabiny, a i tak nie można dosięgnąć
do szyszek. Może ptaki wszystkich nasion nie wydziobią to jak opadną
na ziemię , wtedy być może wiosną coś wyrośnie.
Pozdrawiam. Darek.
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

Nasiona jodły zwyczajnej można kupić w najgorszym wypadku. Ja wysiałam nasiona moreli, niech zimują.
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

U nas po lasach jest masa siewek świerków ,jodeł , sosen czy brzóz . Całą działkę mam obsadzoną takim świerkami czy sosnami . A teraz i moje drzewa mają już szyszki .Sama na działce spotykam siewki ze swoich drzew cyprysików czy krzewów pęcherznicy , tawuły czy perukowca ,ale najlepsze samosiewy są w drobnych kamieniach lub korze .
Beata :wit
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15

Post »

A ma ktoś sposób jak przyspieszyć kiełkowanie derenia jadalnego Cornus Mas?
Panjarek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 paź 2016, o 17:39

Kiedy i jak siać wiśnie podkladki

Post »

Witam.
Chcę sam wyhodować i zaszczepić trochę wiśni. Ot tak dla satysfakcji.
Chcę kupić pestki antypki a potem zaszczepić na nich zrazy że swoich łutówek.
Kiedy i jak posiać kupione pestki wiśni antypki?
David9
50p
50p
Od: 9 maja 2016, o 11:50

Post »

Stratyfikuję nasiona Gleditschi w zamrażalniku 3-4 tygodnie, zaś potem powinienem je podszlifować pilnikiem - ile spiłować? Następnie kilka dni do wody i można do ziemi?
Czym doświetlać w miesiąch ciemniejszych?
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Siałam Gleditsię triacanthos/iglicznię trójcierniową / wg wskazówek z podręcznika "Rozmnażanie drzew i krzewów liściastych"- J. Hrynkiewicz -Sudnik i inni. Nasiona były w miarę świeże, bo zebrałam je osobiście podczas pobytu we Francji. Skiełkowały bardzo ładnie. Siewki rosły bardzo szybko, więc je po roku rozdałam znajomym.
Nasiona należy siać w inspektach lub szklarni / ja siałam w domu, stały na dobrze oświetlonej werandzie/wczesną wiosną. Jak ma się dużo nasion, to można siać na otwartym gruncie. Przed siewem należy je moczyć przez 2 godz. w wodzie o temperaturze 60 stopni. Twarde nasiona mogą przelegiwać w ziemi nawet 1 rok. Zdolność kiełkowania nasion ok. 50%.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
David9
50p
50p

Post »

A skaryfikowałaś je pilnikiem? Natomiast przemrożenie im chyba nie zaszkodzi?
Jakimi lampami można doświetlać wysiew w grudniu? To niewygodne, iż można siać raz na rok i trza czekać do kwietnia/maja.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasion nie skaryfikowałam. Skaryfikację zastępuje tutaj zalanie wodą o temp. 60 stopni. Przechowywałam je do wiosny w pomieszczeniu o niskiej temperaturze.
A dlaczego nasiona włożyłeś do zamrażalnika? :shock: W tej mądrej księdze jest napisane, że stratyfikacja jest wskazana. Ale powinna przebiegać w temperaturze dodatniej , zbliżonej do 0 stopni. Nasiona do stratyfikacji należy wymieszać z wilgotnym gruboziarnistym piaskiem, ziemią lub torfem w proporcji mniej więcej 1/3 nasion i 2/3 piasku.
Takie postępowanie z nasionami może i jest dla Ciebie niewygodne, ale niestety trzeba zachować taką kolej rzeczy, jaką nasiona przechodzą w ich naturalnym środowisku. Żadne nasiona w naturze nie kiełkują w grudniu niestety. ;:174
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
David9
50p
50p

Post »

Natknąłem się na takowy artykuł o mamutowcach w niemczyźnie. Niestety trza znać mowę.
http://www.alexander-wahl.de/blog-item/ ... anzen.html
i tam w komentarzach czytam, iż taki zamrażalnik faktycznie symuluje zimę. Co to za stratyfikacja w dodatniej temperaturze? Przecież nasiona z klimatu umiarkowanego, a nawet lekko cieplejszego doświadczają mrozu. Poza tym nie ma jakiegoś babrania się z ewentualną pleśnią przy minus dwudziestu. Nasiona glediczji mam ze strąków opadniętych z drzew rosnących w mieście, które nawet doświadczyły mrozów poniżej minus trzydziestu.
Przeto ogólnie z logiki by wynikało, iż stratyfikacja ma zasymulować mroźną zimę, żeby rozłożyć hormony hamujące wzrost nasion, a nie jakieś przedwiośnie. Po zamrożeniu niemal miesięcznym planuję je (być może też podpiłować) kilka dni w wodzie je potrzymać o temperaturze pokojowej.
Z nasionami glediczji poszły też nasiona buka i smreka. Niebawem potestuję też zamrażalnik na nasionach mamutowca, sekwoji, cedrzyńca decurrens, cyprysa bakeri oraz truskawkowca.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pytałeś, to odpowiedziałam, jak postępowałam z wysiewem nasion. Biorąc pod uwagę oczywiście wskazówki w dostępnych mi publikacjach. Nigdzie nie spotkałam się, żeby zalecano zamrażanie nasion.
Ale widzę, że masz zapał do eksperymentowania, co się chwali i może faktycznie wnieść coś nowego w temacie. ;:333
Trzymam kciuki za powodzenie w wysiewach. ;:108 ;:108
Ps: Znalazłam jeszcze takie ciekawe strony traktujące o wpływie niskich temperatur na nasiona drzew hodowanych w Polsce. http://www.ekologia.pl/wiedza/slowniki/ ... nia-nasion . Miłego czytania.
Awatar użytkownika
anastazja01
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 paź 2016, o 12:51
Kontakt:

Post »

Mi udało się wyhodować i to przypadkiem bardzo dużo świerków- historia wysiewu była bardzo prosta, zebrałam szyszki by ozdobić nimi skalniak, było ich dość sporo bo uzbierałam dwa duże worki 50 kg jak rozsypałam w skalniaku tak trawa jakoś szczególnie omijała to miejsce a w kolejnym roku wyrosły piękne małe świerki - oczywiście dałam im nowe życie przesadzając do doniczek i tak teraz zdobią obejście wokół mojej działki
Poznam Regulamin Forum
David9
50p
50p

Post »

Nasiona Igliczji oraz buka, smreka i jakiegoś świerka przeszły miesięczną stratyfikację przy minus osiemnastu. Dziś wylądowały na kilka dni w wodzie. Nasiona igliczji dodatkowo sparzę zamiast nacinać pilnikiem. Wysiew w tę niedzielę.
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Tak na wstępie to wypadałoby poczytać o stratyfikacji i skaryfikacji. U igliczni (Gleditsia) mamy twardą łupinę utrudniającą kiełkowanie i dlatego zaleca się moczenie nasion bezpośrednio przed siewem wodą o temperaturze 50-60 stopni C. przez kilka godzin (2-3 godziny powinny wystarczyć ) - tj. skaryfikacja tzw. fizyczna później nasiona wysiać. Dobra jest też skaryfikacja chemiczna przez moczenie nasion w stężonym kwasie siarkowym a następnie poddaje się je stratyfikacji w temp. +2 stop. C. Nasiona najlepiej wysiewać w maju do inspektu lub na zagony (ew. do doniczek) . Trzeci rodzaj to skaryfikacja mechaniczna - mechanicznie uszkadzanie łupiny (w przypadku igliczni może okazać się mało efektywny zbyt gruba łupina nasienna)- ale można próbować ! :wink:
Pozdrawiam Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”