Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

No tak, Lafirynda podbije świat...o ile wyrośnie z niej...lafirynda, to się okaże po przezimowaniu.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Przepiekne... , nie mozna przestac patrzeć... :shock: :lol: , ja nie mam host , ale na wiosne na pewno kupię.. , musze je mieć ! :D
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem pod wrażeniem, mam nadzieję, że uda mi się kiedyś dołączyć kilka fotek z mojej (obecnie mizernej) kolekcji :)
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Edyto i Arturze uważajcie bo wpadniecie w hostomanię.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już wpadłam :D
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

No to witamy w gronie zakręconych :wink:
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie zakupilam na allegro 2 odmiany :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Napisz jakie.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Witajcie :D Jestem kolejną ofiarą Hostomani :D
Cała głowa nowych pomysłów na urządzenie części ogrodu z hostami.
Wkleiłam zdjęcia, które kiedyś tam ,znalazłam necie i przechowuje po dziś dzień.Są cudowne
Obrazek Obrazek
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mariasen pisze:Napisz jakie.
Mariasen - nie mam pojęcia - przeglądałam allegro, i kupiłam, choć bardzo się pilnowałam jednak to silniejsze :)
Jak dojdę z fotosikiem do porozumienia i uda mi się zamieścić ich fotki to poproszę o identyfikację bo sprzedajacy opisał jedynie : Funkia Fortunego oraz Funkia Siebolda.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A to moja zatłoczona niby kompozycja - wiosna trzeba będzie podzielić i porozsadzać :roll:
Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

paco pisze:Hosty w połączeniu z powojnikami również dobrze się prezentują. :D

Obrazek
Andrzej nie powiem obśliniłam się po pas,oczki wyszły mi na czułki :shock: po obejżeniu Twoich host i ich kompozycji.Kompozycja ze starym olbrzymim pniakiem to absolutny absolut :lol: cuuuuuuuuuuudo.
Tego zdjęcia jednak nie kumam.Powojniki lubią słońce, hosty świetlisty półcień do cienia.Jak to ma się do tego zresztą pięknego nasadzenia,że nie wspomnę o cudnych powojnikach.Powojniki lubią ziemię lekko wapienną ,hosty lekko kwaśną.
Nie śmiej się tylko uświadom. :lol:
Kaśka
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Zacznę od końca.

Na całym tym "klombie" ziemia jest dość piaszczysta o odczynie obojętnym. Powojniki maja dość głęboki system korzeniowy i w dołki przy ich sadzeniu otrzymały ziemię wapienną, natomiast przy sadzeniu host w dołki była wsypana mieszanina torfu, rodzimej ziemi i kory sosnowej.
Powojniki uwielbiają słońce, ale nie cierpią nagrzanego nim podłoża, ten cień na "nogi" zapewniają im właśnie hosty. Ale tak jak napisałaś hosty nie przepadają za słońcem i tu zaczynają się schody.
Początkowo, ponieważ było to jedyne (niezagospodarowane) miejsce gdzie mogłem sadzić hosty - wylądowały tam wszystkie jakie miałem, bez względu na ich preferencje. Było to dla niektórych zabójcze. Brim Cup na przykład prawie zginęła ususzona promieniami słońca. Miejsce to ma wystawę wschodnią (od zachodu i północy osłonięte budynkiem i murem z pergolą). Następowała później selekcja - te, które nie wytrzymywały takich warunków przesadzałem, a tam pozostały te, które w miarę się do nich przystosowały. I tak Sieboldiana rośnie raczej bez problemu z tym, że jej kolor jest bardziej jasno zielony (w pełnym cieniu niebieskawy z tendencją prawie do szaro niebieskiego w ciemnym odcieniu).
Blue Cadet ma zabarwienie zielone i w kolorze nie przypomina nic z blue. Bardzo dobrze radzi sobie Glod Standartd ( wybarwia się prawie na biało), Cherry Berry również rośnie bez problemu.
Tym sposobem, przed powojnikami pozostały jedynie te hosty, które radzą sobie w warunkach dużego nasłonecznienia.
O hosta mogących rosnąć w warunkach większego nasłonecznienia już w tej sekcji pisaliśmy.

Ważne jest, gdy hosty rosną na stanowiskach słonecznych zapewnienie im większej ilości wody. Im większy dostęp do wody mają korzenie, tym liście mogą znieść większe nasłonecznienie.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz.
Mam jeszcze pytanie.
Czy pod hosty przy sadzeniu dajesz obornik?
W jaki sposób robisz ziemię wapienną?
Kaśka
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Obornika nie daję z trzech powodów:
- po prostu go nie mam
- do mieszanki ziemi pod hosty dodaję kompost, którego dużo powstaje w ogrodzie. Kompost jednak traktuję nie jako nawóz, ale jedynie jako wspomaganie nawożenia i dla poprawy struktury gleby (kompost bardzo wolno oddaje składniki pokarmowe roślinom).
- używam do nawożenia mieszanki nawozów sztucznych (wczesną wiosną).

Oczywiście obornik nie zaszkodzi hostom, a nawet jest bardzo cenny, nie może jednak on być świeży, (ale przekompostowany) i przykryty warstwą ziemi, aby nie "spalił" korzeni. Zresztą ta zasada obowiązuje zawsze przy użyciu obornika.

Jeśli chodzi o ziemię wapienną, to moja odpowiedź pewnie Cię nie zadowoli.
W pobliżu ruin pałacu mam bardzo dużo ziemi wapiennej, wietrzenie murów i mieszanie się spadających fragmentów z rodzimym gruntem tworzy glebę o takim pH.

Można jednak to uzyskać, przez wymieszanie rodzimego gruntu z torfem odkwaszonym i sproszkowaną skałą dolomitową. Dla poprawienia struktury gleby można również dodać włókno kokosowe, którego pH waha się w granicach obojętnego (pH 5-7) i ma znakomite warunki powietrzno-wodne. Jako dodatek do gleby pod powojniki stosuje się również zwietrzały gruz wapienny.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Zablokowany

Wróć do „Hosty”