Wszystko o pomidorach cz. 21
- Robert25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 21
Może być tak , że będziesz miała później, ale wysyp .
Jedne rosną silniej i szybko kwitną , a drugie wolniej .
Jedne rosną silniej i szybko kwitną , a drugie wolniej .
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 100p
- Od: 30 gru 2024, o 15:29
Ewaca u mnie dojrzewają te z wcześniejszych wysiewów. Marcowe jeszcze zielone.
-
- 200p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
Ewaca
Poczytaj o wzroście wegetatywnym i generatywnym. Co do przycinania to jak najbardziej, moim zdaniem za duży "busz" przez co wzrasta ryzyko chorób i trudności w opryskiwaniu. U siebie etap fryzjera zaczynam od dolnych liści, wystarczą dwa pod gronem. Następnie skracam część łodyg liściowych tak żeby krzaczki nie stykały się ze sobą, staram się zostawić min. 4 liście. Najbardziej przycinam te które nie są ani nad ani pod gronem jednocześnie tych co są bezpośrednio pod gronem przycinam możliwe jak najmniej.
Poczytaj o wzroście wegetatywnym i generatywnym. Co do przycinania to jak najbardziej, moim zdaniem za duży "busz" przez co wzrasta ryzyko chorób i trudności w opryskiwaniu. U siebie etap fryzjera zaczynam od dolnych liści, wystarczą dwa pod gronem. Następnie skracam część łodyg liściowych tak żeby krzaczki nie stykały się ze sobą, staram się zostawić min. 4 liście. Najbardziej przycinam te które nie są ani nad ani pod gronem jednocześnie tych co są bezpośrednio pod gronem przycinam możliwe jak najmniej.
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fittipaldi dziękuję zastosuje Twoje rady.
Niebieskiogród moje z marca, to będę spokojna, że jeszcze się ociągają. Liczyłam na te syberyjskie, że będą już dojrzewać.
Niebieskiogród moje z marca, to będę spokojna, że jeszcze się ociągają. Liczyłam na te syberyjskie, że będą już dojrzewać.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Dość gęsto sobie rosną. Ale pomyślałem sobie, że ktoś kto ma taką wypasioną, profesjonalną szklarnię to musi być już zawodowcem i wie co robi. 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja pilnuję ,żeby w szklarni rosły na jeden pęd. Dore puściłam na dwa pędy , szkoda mi było wyrwać , bo był zawiązany jedne pomidorek , teraz wszystkie grona
na obu pędach są pomidory
W gruncie puściłam na dwa pędy , bo chciałam żeby przejadły to co w ziemi (na bogato jest), ale jest za gęsto i będę wycinać żeby rosły na jeden pęd...
na obu pędach są pomidory

W gruncie puściłam na dwa pędy , bo chciałam żeby przejadły to co w ziemi (na bogato jest), ale jest za gęsto i będę wycinać żeby rosły na jeden pęd...
-
- 500p
gman nie, nie jestem zawodowcem i nawet nie aspiruje do tego grona. Co do pomidorow, to pożyjemy, zobaczymy. A Tobie życzę samych sukcesów.
-
- 200p
Pelasia
Co ogrodnik to inne podejście. Ja prowadzę na odwrót tzn. w tunelu na 2 pędy (mam zwykłego foliaka w którym ledwo co mogą podrosnąć do 1,8-2 metrów). Za to te w gruncie prowadzę na 1 pęd bo mam tyczki 3m i daję im pełną swobodę.
A tam gdzie się przypadkiem trafił niechciany drugi pęd z zawiązanymi kwiatami i szkoda go ucinać polecam podejście hybrydowe - czyli dać mu rosnąć ale ogłowić go nad 1-2 gronem skoro od początku był niechciany.
Co ogrodnik to inne podejście. Ja prowadzę na odwrót tzn. w tunelu na 2 pędy (mam zwykłego foliaka w którym ledwo co mogą podrosnąć do 1,8-2 metrów). Za to te w gruncie prowadzę na 1 pęd bo mam tyczki 3m i daję im pełną swobodę.

A tam gdzie się przypadkiem trafił niechciany drugi pęd z zawiązanymi kwiatami i szkoda go ucinać polecam podejście hybrydowe - czyli dać mu rosnąć ale ogłowić go nad 1-2 gronem skoro od początku był niechciany.
- Robert25 +

Ewo mam dla ciebie lekture tylko 16 stron
viewtopic.php?t=45419
Michale, a ile liści pod gronem?

Też tak robię od kilku lat, a nawet na to pozwalam
w zeszłym roku ładnie zaplonował mi Adam .

Jak tam zmarźluchy ?
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 200p
Robercie, tak jak pisałem wcześniej, z łodygi liściowej która jest pod samym gronem staram się nie obcinać ale jak już muszę to zostawiłbym min. 6 liści.
A po zmarźniętych z końca kwietnia nie ma ani śladu, pięknie odbiły z nowych pędów. Już owocują i zawiązują kolejne grona. Jedyna wada to to że są strasznie "koślawe", musiały wypuścić sporo nowych przyrostów z których 2 zostały pędami głównymi a pozostałe poszły na liście - tzn. kilka "wilków" jest ucięta przed pierwszym gronem.
A po zmarźniętych z końca kwietnia nie ma ani śladu, pięknie odbiły z nowych pędów. Już owocują i zawiązują kolejne grona. Jedyna wada to to że są strasznie "koślawe", musiały wypuścić sporo nowych przyrostów z których 2 zostały pędami głównymi a pozostałe poszły na liście - tzn. kilka "wilków" jest ucięta przed pierwszym gronem.

- Robert25 +
Cieszę się
Na moim są chyba dwa rodzaje pomidorków i zobacz co za ciemne liście. Panie nie do uwierzenia

i takiego już szybciej zjadłem malutki,ale dobry

"kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana"

Na moim są chyba dwa rodzaje pomidorków i zobacz co za ciemne liście. Panie nie do uwierzenia

i takiego już szybciej zjadłem malutki,ale dobry

"kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana"

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
To ja jeszcze podrażnię...

A takie w gruncie

Myślę, że to głównie kwestia odmiany. Betalux wysiany początkiem lutego(za wczas) i od początku kwietnia w tunelu, dogrzewany. Nie jest super mocny i zdrowy, ale to już trzeci raz w tym samym miejscu.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 500p
maryann pięknie, pięknie
już nie lamentuje, że moje zielone, bo do tunelu wysadzone miesiąc później niż Twoje. Ale dziś takiego wypatrzyłam

Robercie dziękuję, już dziś było cięcie.

Robercie dziękuję, już dziś było cięcie.

-
- 200p
maryann
Kiedy sadziłeś pomidory do tunelu? Był ogrzewany?
Kiedy sadziłeś pomidory do tunelu? Był ogrzewany?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie w gruncie zaczynają wiązać się owoce
Z nowości Mat Imeorio , ma normalne zielone liście

Amore roz
[/url
Sandra smile
[url=https://postimg.cc/3kvkF7N1]
Żółte torbeczki

Z nowości Mat Imeorio , ma normalne zielone liście

Amore roz

Sandra smile