Szklarenka na balkonie musi im wystarczyć, a na noc do domu.ali67 pisze:ela151 pisze: dalej na parapecie będziesz uprawiała?
na wysadzenie jeszcze za wcześnie, chyba że masz ogrzewaną szklarnię.
Wszystko o pomidorach cz. 16
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

na póżniejszy zbiór . U mnie jeszcze nie wszystkie wysiane , ostatnie wysiewy w kwietniu .
Popikuj bardzo głęboko , nawet powyżej liścieni , jeśli jest taka potrzeba .
W ostateczności trzymaj je na sadzonki wierzchołkowe .
Po przesadzeniu powinny zwolnić ze wzrostem .
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Darek26
Możesz też poczekać aż będą miały po dwie pary liści właściwych, obciąć i ukorzenić sadzonki w przegotowanej wodzie, bardzo dobrze się ukorzeniają.
Pozdrawiam Irena
-- 17 mar 2020, o 06:23 --
Widzę, że razem pisałyśmy
Pozdrawiam Irena
Możesz też poczekać aż będą miały po dwie pary liści właściwych, obciąć i ukorzenić sadzonki w przegotowanej wodzie, bardzo dobrze się ukorzeniają.
Pozdrawiam Irena
-- 17 mar 2020, o 06:23 --
Widzę, że razem pisałyśmy

Pozdrawiam Irena
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dodam , że zasypując łodygę , ona nie musi być pionowo , zrób z niej spiralkę .
mam nadzieję , że jasno się wyraziłam . Dzięki temu doniczka nie musi być bardzo
wysoka .
Ja nawet czekam aż mi jedna z odmian wyrośnie wysoka i będę mogła zrobić sadzonkę
wierzchołkową by obniżyć pierwsze grono .
mam nadzieję , że jasno się wyraziłam . Dzięki temu doniczka nie musi być bardzo
wysoka .
Ja nawet czekam aż mi jedna z odmian wyrośnie wysoka i będę mogła zrobić sadzonkę
wierzchołkową by obniżyć pierwsze grono .
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
W tym sezonie późno wysiewałam, ale w poprzednich często robiłam sadzonki dwupędowe, szczególnie, gdy miałam tylko jedno albo dwa nasionka, tym sposobem rozmnażałam.
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
witajcie
Proszę was o poradę
dostałem w spadku małą przenośną szklarnię i kilka naście wiader 12litrowych
chciałbym w niej posadzić paprykę i pomidory w oborniku granulowanym bydlęco-kurzęcym z firmy ogrodnik
taka mieszanka granulatu.
i tu moje pytanie ile dać tegoż obornika na takie wiadro żeby jednocześnie rosło a nie popalić roślin?
czy takie nawożenie tym granulatem będzie trzeba powtórzyć czy wystarczy zrobić to raz
Proszę was o poradę
dostałem w spadku małą przenośną szklarnię i kilka naście wiader 12litrowych
chciałbym w niej posadzić paprykę i pomidory w oborniku granulowanym bydlęco-kurzęcym z firmy ogrodnik
taka mieszanka granulatu.
i tu moje pytanie ile dać tegoż obornika na takie wiadro żeby jednocześnie rosło a nie popalić roślin?
czy takie nawożenie tym granulatem będzie trzeba powtórzyć czy wystarczy zrobić to raz

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
maciej39
Zajrzyj tutaj :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=4075
viewtopic.php?f=42&t=41513
Tam znajdziesz odpowiedź na pewno.
Zajrzyj tutaj :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=4075
viewtopic.php?f=42&t=41513
Tam znajdziesz odpowiedź na pewno.
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zrobie tak jak radziliscie, poprzesadzam je głębiej wraz z łodygą. Każda sadzonka jest od początku w osobne doniczce.
PS. Kupiłem czerwona kapuste giganta, ma łodygę wysokości 6cm, a kilka dni temu wyszła z ziemi
PS. Kupiłem czerwona kapuste giganta, ma łodygę wysokości 6cm, a kilka dni temu wyszła z ziemi

-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
W czeluściach mojej torby z nasionami znalazłem paczkę nasion "Maliniak" z informacji od producenta wynika że jest odmiana karłowata sztywno-łodygowa co pozwala na uprawę bez palikowania. Czy ktoś z Was miał tę odmianę i może potwierdzić lub zaprzeczyć?
Zresztą Betaluxa też można uprawiać bez palików ale nie wiem nie widziałem, a kombinuję też 100 wysiać.
Zresztą Betaluxa też można uprawiać bez palików ale nie wiem nie widziałem, a kombinuję też 100 wysiać.
Nie wiem, ale skoro jest rosyjska odmiana "Vova Putin" to może i jest polska odmiana "Maliniak" 

- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
marcinbb: Miałem Maliniaka przez kilka sezonów. Wiąże bardzo dużo średniej wielkości owoców i ma dużą masę liści przez co pokłada się, więc ściółkowanie lub włóknina są niezbędne. Bez ściółkowania błyskawicznie gnije. Z moich doświadczeń wynika, że jest to odmiana dość podatna na zarazę ziemniaczaną. W tym roku bez żalu rezygnuję z Maliniaka.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Trochę mnie zmartwiłeś z ZZ bo u mnie to dość popularna choroba. Niestety nasiona już wysiane (i tak były "ważne" do 19r.) Nie pozostaje nic innego jak wysiać Betaluxa i Kmicica na przetwory - pod chmurkę.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Miejmy nadzieję, że u Ciebie Maliniak będzie miał korzystniejsze dla siebie warunki. Ja zastępuję go odmianą Alka. Rosną już też Aussie, Rozowyj Myod, Gargamel, Malinowy Smaczek i Kapturek oraz Noire de Crimee.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Mam problem z moimi siewkami pomidorów

Jak widać na zdjęciu maja fioletowe liście. Czytałem, ze to wina braku fosforu lub z zimna. Siewki maja 4 dni, po wykiełkowaniu wyniosłem do piwnicy, gdzie w dzien jest 22stopnie a w nocy okolo 14.
Ziemia do jakiej posiałem nasiona to:

To są siewki testowe.
Ktoś zna przyczynę, mego problemu ?

Jak widać na zdjęciu maja fioletowe liście. Czytałem, ze to wina braku fosforu lub z zimna. Siewki maja 4 dni, po wykiełkowaniu wyniosłem do piwnicy, gdzie w dzien jest 22stopnie a w nocy okolo 14.
Ziemia do jakiej posiałem nasiona to:

To są siewki testowe.
Ktoś zna przyczynę, mego problemu ?
Piotr