W moim ogrodzie cz.40

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogrodzie cz.40

Post »

Witaj Marysiu :wit . Świetne zdjęcia ;:138 . Pięknie uchwyciłaś ucztę ptaków ;:215 . Skoro wędzarnia gotowa to tylko się cieszyć i jak odpocznie to trzeba wypróbować. Jeszcze dobrze nie skończyło się jedno wyzwanie a tutaj już na horyzoncie kolejne ;:oj . Nie próżnujesz ;:131 . U mnie przymusowy przestój w robotach ale już mi zaczyna brakować tej pracy :( . Mam nadzieję, że jesienią nadrobię ;:131 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie ujęte ptaszki buszujące w zbożu ;:63 ;:63
Świetnie wyszła wędzarka z grillem , tak ?? ;:215
Lilie, liliowce, floksy,,,wszystko masz prześliczne Marysiu,.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Starsza Pani ;:224
Hehe , więcej energii masz ode mnie ;:196 Tylko wzór z Ciebie i Twoich ciągłych pomysłów na zmiany brać. :D
Marysiu zdjęcia pola zrobiłaś przecudne ;:138
Musisz się zgłosić na konkurs w Nationale Geographic ;:224
Masz do tego prawdziwy talent :!:
Wędzarnia wyszła klimatyczna, podoba mi się, zwłaszcza te wszystkie tajemnicze drzwiczki ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, gratuluję zakończenia prac! I bardzo Ci już zazdroszczę wędzarni ;:196 Oj będzie się produkcja działa...
zdjęcia z wróbelkami zachwycające ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Mogę sobie posiedzieć na FO, bo wczoraj skosiłam trawę, a dzisiaj ogród podlali mi z góry! Wczoraj pokonałam opory i lenia pod wieczór i skosiłam zarówno ścieżkę przez ogród jak i w polu. Potem padłam ale jestem zadowolona, bo dzisiaj ekstra deszczyk zrobi swoje. Przed deszczem zabrałam się za moje ciągle zalegające doniczki, bo będę zmieniać komorę kompostownika i ja mogłabym slalomem między doniczkami, ale inni domownicy nie są ani tacy zwinni, ani tacy wyrozumiali Obrazek Myślałam, że tylko skończy się na straszeniu i kilku wielkich kroplach, ale nie! rozlało się porządnie i praca przełożona na zaś. Jeden deszcz solidny, a drugi niestety z lodowymi kulkami więc nie wiem czy jeszcze nie podleje. Alerty dalej przychodzą!

Justynko dziękuję, lilijki będą na wiosnę bo tak Lilypol handluje, ale ja jeszcze kupuję w Benexie późną jesienią różne cebulki za mniejszą ceną i nie narzekam. Dlatego znowu dokupię lilii i chyba posadzę w miejscach gdzie nornice nie docierają :D Wędzarnia planowana od dawna i oczywiście nie mogę się doczekać, ale wytrzymam skoro tyle wytrzymałam.

Dorotko dziękuję pięknie ;:180 Twoje rady są bezcenne tak zrobię wykręcę termometr, bo nawet zegar na zimę zdejmuję i mimo wszystko zaparowuje się. Tak na tej części po lewej można przygotować jedzenie tym bardziej, że musimy przeorganizować cały teren tzn stół i chyba przesadzanie będzie.
Bardzo lubię cyklameny, a zaraziłam się u Lidzi i może u mnie też któryś zostanie, dlatego zamówiłam kilka różnych :uszy Dorotko u nas dopiero kombajny szumią, ale pola obsiewa parę rodzin i nie nadążają pewnie ze sprzątaniem... dlatego to obok strzela już od tygodnia i jeszcze nie zebrane.

Aniu Wsiania sąsiad okazał się być nie wart zachodu, nie zdał egzaminu podczas kopania kanalizacji. Właściwie sąsiedzi są nieuczynni i tak to bywa jak ty coś potrzebujesz...właściwie nie ja tylko dobro wspólne. Dziwili się nawet chłopcy od prac, że tutaj tacy wredni ludzie mieszkają, a sami pochodzili ze wsi...tylko innej.
Wasza cegła jest rewelacyjna, wiele dałabym żeby taką mieć, bo nasza z rozbiórki łuszczyła się i trzeba ją było rozebrać ...poszła na gruz.
Oj Aniu! Twoje ręce zupełnie inaczej wezmą się za pracę, to bardzo poważna sprawa odtworzyć piec...żeby można było w nim palić i gotować ;:202 Wiem, że M ma teraz wyższe cele przed sobą, ale w razie czego może przyjedzie i pomoże.
Ogród ledwo dycha ale jakoś się trzyma, jednak na wiosnę zapowiadało się o niebo (a raczej o wodę) lepiej. Jak się odrobisz i zaplanujesz ogród to zapraszam ;:180 przyjedziesz i wykopiemy co będziesz chciała. Naparstnice mi też wyginęły...nagle! a tą rdzawą mam od Marty Koziorożec :lol: też jest dwuletnia.

Martusiu 64 rzeczywiście pachnie w ogrodzie, a ja kocham te zapachy...robić przez nie nic nie mogę Obrazek Wróbelki upomniały się o sesję, bo co wchodziłam w część tzw polną to wzbijało się ich setki w górę. Dzień kiedy zrobiłam zdjęcia to był ich ostatni tak liczny, bo teraz chyba gdzie indziej żerują.
Mówisz, że tylko u mnie naparstnica taka zakręcona Obrazek

Jagodo toż starsze panie też potrafią być aktywne...są różne Obrazek Niestety śpiewać nie będę, bo mi spr... krtań, a tańczyć też nie bo sobie zafundowałam za duży .... Obrazek
Twoje Nawet ładna ta Twoja wędzarenka ucieszyło mnie, chociaż nie taka to znowu wędzarenka to całkiem spora budowla w rzeczywistości. Drewna mam pod dostatkiem, bo kiedyś dom grzał kominek i zostało sporo buka i graba. Teraz jak młodzi mieszkają na górze gdzie ciepło kominka nie dochodzi drewno porządnie wysuszone czekało na wędzarnię. Poza tym mam kilka starych drzew owocowych, które regularnie ktoś nam przycina.
Skalniak organizuję likwidując poprzedni.
Przez kilka dni obserwowałam te urwipołcie, ale w ręku był jedynie szpadel albo sekator...aż wreszcie się zasadziłam Obrazek I ja dziękuję, że pamiętasz Obrazek

Kasiu 69 wróbelki podżerają cudze zboże, a szpaki co ciupią moje borówki już tak nie wzbudzają mojej sympatii ;:124 Mamy istną plagę szpaków i muszę wymyślić lepsze zabezpieczenie.
Floksy rozrosną się na pewno, moje ładnie przyrastają a nawet się sieją :uszy
Na pewno jakaś relacja z pierwszego wędzenia będzie.

Ewelinko dziękuję! ptaszyny zasłużyły na upamiętnienie tym bardziej, że wróble na wyginięciu a tu były i wróbelki i mazurki. Wiesz sama, że ogród wymaga ciągłych prac i ulepszeń więc trudno próżnować. Gdybym to lubiła to trawnik i kilka krzewów, drzew wystarczyłoby ale wtedy po co byłoby mi FO...odpada Obrazek Ewelinko Ty dopiero jesteś pracuś w dodatku młody...więc na pewno nadrobisz! Pozdrawiam! :wit

Aniu Anabuko dzięki, wszyscy tu lubimy takie sceny ;:168
Mam nadzieję, że budowla będzie też spełniać swoją rolę. Pan, który ją budował co prawda nie miał tak profesjonalnej i dekoracyjnej wędzarni, ale swego czasu trudnił się hodowlą świń i przerabianiem ich na wyroby oprócz swojego zasadniczego zawodu więc myślę, że zrobił to jak trzeba.
Dziękuję za pochwałę kwiecia i życzę miłego wypoczynku weekendowego ;:108

Agnieszko tiaaa! większość rodzi się głowie, a że lubię jak się coś dzieje no to widzisz co wyprawiam. Chwilowa stagnacja uruchamia receptory Obrazek
Aguniu do NG trafiają naprawdę świetne zdjęcia, a teraz są takie aparaty, obiektywy i artyści że pozostanę ze zdjęciami tutaj ;:168 Chociaż jak przestanę wymyślać no i kwiatków kupować nie będę, to kupię jakiś nowy obiektyw :uszy
Drzwiczki kupiłam w necie... najprostsze, bo takie mi się podobały...M chciał z ozdobami, ale zwyciężyłam Obrazek

Basiu do wszystkiego trzeba dojrzeć...do wędzarni też Obrazek
Liczę na to, że będzie się działo! Dziękuję za pochwały wróbelków ;:196

ozdobne z liści

Obrazek

Obrazek

Moja Queen Elisabeth po wycięciu drzew odżyła

Obrazek

róże zaczynają drugie kwitnienie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i kwitną kolejne lilie, chyba połowę lilii mam białych :uszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nie zrobiłam sadzonek więc na starych pędach, ale kwitnie ;:219
Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę miłego weekendu!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu jak przeczytałam o kolejnym wymuszonym pomysłem, to się uśmiałam ;:oj kiedy przestaniesz przesadzać, przenosić. Coś Cię za bardzo rewolucje ogrodowe wkręciły.
Od zeszłego roku chce wymienić kompostowniki bo drewniane zaczynają mi się rozsypywać. Masz jakiś fajny pomysł na nowy kompostownik to pokaż może coś podpatrzę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko nie wymyślam! mam 3 boksy odgrodzone pustakami i na bieżąco jeden zapełniamy, jeden dojrzewa i jeden obecnie mam z gołębnikiem. Front zapełnianego boksu ograniczam paletą. Jest to jeden z brzydszych zakątków ogrodu, ale trudno musi taki być. Ogród podlany, błękit na niebo wrócił idę sprawdzić co zrobił grad na szczęście krótki i drobny.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu ja wiem, nie wymyślasz ;:196 my tak cały czas działamy dla ogrodu. Nikt nie ma wokół kompostownika ładnie, to miejsca którym nigdy nie robimy zdjęć. Ale jakże potrzebne miejsca, przecież to tam nam się tworzy to najlepsze- złoto dla ogrodu. Ja mam dwie komory drewniane ( czytaj rozwalające się ;:306 ) jeden termokompostownik plastikowy. Układane warstwy dobroci przekładam gołębnikiem, stosuję też komposter lub mocznik.
Co to jest https://images92.fotosik.pl/224/5a5c4a5f3cfc0784.jpg ma liście jak babka lancetowata, tylko kwiaty inne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Marysiu wędzarnia super, teraz będziesz sobie pichcić pyszności ;:215
Wróbelki teraz szaleją, bo mają zboża. Fajny widok
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Marysiu, lilie wszystkie są piękne ;:138 białe też , mają różną budowę, a przede wszystkim pachną często mocniej niż inne kolory.
Świetne kwiatostany ma ta babka ;:oj
pelargonia śliczna!
Różyczki się rozkręcają, a ta różowa batikowa - piękna! A Queen Elizabeth to zupełnie do mojej nienazwanej podobna, tylko Twoja ma piękne liście oprócz kwiatów! Czy ona wyrasta takimi wysokimi, sztywnymi badylami u Ciebie?
Przyjemnej niedzieli ;:168
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Deszczyk zrobił robotę! Dosłownie w oczach się zazieleniło ;:138 Dwukolorowe listeczki są piękne, tak rozweselają ogród...
Piękne drugie kwitnienie róż ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Maska pisze:Dzięki za kibicowanie i że nie zapominasz o wąskim pasku ogrodu gdzieś w Małopolsce i miotającej się na nim starszej pani
Marysiu, :wit
Ten wąski pasek gdzieś w Małopolsce wzruszył mnie.
A "miotająca się w nim starsza pani" ;:306 to jedna z sympatyczniejszych osób, jakie znam.
Marysiu, wszyscy się miotamy, jedni bardziej chaotycznie, inni mniej. Mnie już nawet zaczyna śmieszyć moje coroczne przestawianie roślin, tylko po to, żeby jesienią stwierdzić, że nie tak miało być i musi być inaczej.
Dlatego tak sobie cenię niewymuszoną urodę tego, co samo się stworzyło w naturze.

Na przykład, cóż bardziej uroczego niż widok tego rozbawionego ptactwa w zbożu?
Zdjęcia zrobiłaś fenomenalne!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Marysiu ogród masz podlany a roślinki zadowolone, u mnie dalej susza. Lilie bardzo ładne .Wędzarnia ;:333 Oprócz wędzarni marzy mi się jeszcze piec chlebowy.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Marysiu! :wit
Dużo do czytania i oglądania, ale warto było. Wędzarnia jak niewędzarnia - potężna budowla! ;:333
Cieszę się, że tę budowę masz już za sobą. ;:63 Sądziłam, że teraz już tylko ogrodowaniu się poświęcisz, a tu znowu jacyś panowie i jakieś roboty utrudniające swobodę Ogrodniczki. ;:219
Nic to. Gdy skończą się te wszystkie ciężkie roboty, to jak ruszysz na rabaty... :pogon Tylko uważaj, bo starsze panie nie są już tak giętkie jak podlotki. ;:131 Coś o tym wiem. ;:108
Niezależnie od wszystkich utrudnień Twój ogród kwitnie i cieszy. ;:215 Szczególnie lilie i różyczki grają w nim pierwsze skrzypce. ;:138 ;:138 Ptaszęta w zbożu faktycznie uwijały się jak w ukropie i podziwiam Twoje umiejętności fotograficzne, bo świetnie potrafiłaś uchwycić je nawet w locie. ;:433
Niech więc jak najszybciej rytm ogrodowych przyjemności wróci na swoje miejsce, byś spokojnie mogła sobie ten nowy skalniak wyszykować. ;:303
Zdrówka i dobrej pogody życzę, w tym również pogody ducha. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzień dobry w nowym tygodniu!
Dzień rozpoczął się bardzo ciepłym i pochmurnym porankiem. W prognozie mam burze.

Dorotko ja też sypię na kompost mocznik albo taki kupny środek przyspieszający rozkład. A Anglicy w GW polecają panom zbierać do butelek własny mocz i wylewać na kompost ;:306 ;:306 A ja kiedyś takiego jednego (robotnika) co mi lał na kompost pogoniłam ;:306
To jest babka zwyczajna Rosularis.

Kasiu o tak będziemy wędzić pyszności. Już się nie mogę doczekać :D

Martusiu białe kwiaty mają w sobie szczególny urok, a lilie te w białym kolorze prawie wszystkie pachną. Tak! babkę dostałam od Lidzi bo zauroczyły mnie te kwiatostany. Pelargonia ukradziona przed laty i z maleńkiej szczepki mam od lat, a obdarowałam mnóstwo ludzi. Różyczki...batikowa z patyczka a QE to róża którą darzę szczególnym sentymentem, bo to pierwsza która od 30 lat idzie ze mną przez wszystkie moje ogrody. Tak rośnie jak piszesz ;:215 Miłego tygodnia!

Basiu życiodajny deszcz ;:333 Bardzo lubię takie listeczki i dlatego rozmnożyłam kilka dereni dostając patyczki od ludzi. To drugie kwitnienie róż to już...do mrozów!

Lisico łezka zakręciła mi się w oku ;:168 dziękuję!
Tak! masz rację miotamy się jak pracujemy, bo czasu mało a przyroda nie lubi czekać i miotamy się często po ukończeniu swoich obowiązków, bo ogród się powiększa a siły zmniejszają ;:306
Naturę mam dookoła i doceniam, ale ogród to miejsce gdzie gromadzimy to co lubimy :D
Wszystko co żyje cała przyroda cieszy oko i tak jak pochylamy się nad każdym kwiatuszkiem tak też każde stworzonko nas cieszy ;:167
Dziękuję ;:196

Joasiu naprawdę nic Ci nie podlało? ojej! a wszędzie prawie przeszły ulewy i burze.
Ja już widzę po lewej stronie wędzarni piec chlebowy z gliny, ale to już zostawiam młodym do wykonania. Tylko czy im się będzie chciało?

Obrazek

Lucynko wędzarnia jednak jest nią, a w komorze można również grillować. Poświęcę się ogrodowi na tyle na ile się da, bo skalniak dziewczyny radziły pozostawić na zimę żeby dojrzał i jak na razie ich słucham ;:306
Panowie potrzebni do ciężkich prac przy docinaniu gałęzi itp. Zrobię to właśnie dlatego, że czas podlotka mam już daleko za sobą ;:306
Kwiatuszki cieszą ...ptaszyny też! to je próbuję zatrzymać na zdjęciach i podzielić się radością z Wami ;:4
Bardzo dziękuję i życzę pogody oraz możliwości dalszego pomieszkiwania na działce ;:196

No to parę zdjęć

Obrazek

Obrazek

Lubię takie letnie widoczki!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niesamowity kwiatostan Sally Holmes
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za parę dni mamy już sierpień więc cieszmy się jeszcze lipcem!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”