Różana hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różana hacjenda Anego

Post »

Andrzeju życzę Tobie i Mirce radosnych Świąt ;:196 ;:196 liczę ,ze u Ciebie też wiosenna pogoda, jednak u mnie żadne cebulowe sie nie pokazują, bo wczoraj robiłam dokładniejszy przegląd.Przesadzany Palibin ma pąki, a budleje listki ,to samo Perowskia tez ma pąki czyli dobrze im w nowych miejscach i widocznie miały dosyć wody .Jednak wszystko okaże sie wiosną
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam miłych gości chyba ostatni raz w tym roku, bo to i czas gdy głowa zaprzątnięta świętami, no i właśnie dzisiaj zaczęła się zima, choć po prawdzie tylko kalendarzowa i astronomiczna, bo klimatycznej nie widać - wczoraj mieliśmy 13 stopni a w piątek ... 16,5 ;:oj

Nic dziwnego Ewo, że taka pogoda poprzestawiała w głowach roślinom. Zauważyłem że najszybciej wykiełkowały cebulki posadzone jesienią - te które już zasiedziałe w gruncie bardziej znają się na kaprysach pogody :wink:

Mariuszu, to faktycznie był pierwszy śnieg i ... dobrze, że zrobiłem zdjęcie bo pewnie na następny długo będę czekał.

Miło czytać Jadziu, że zrobiłaś przegląd ogródka - to znak że wracasz do formy ;:333 i nie przejmuj się, że więcej siedzisz - to nie lenistwo a dbanie o zdrowie.
Dziękujemy za życzenia a tobie życzymy zwłaszcza zdrowia i powrotu do pełni sił.

Pogoda sprzyja majsterkowaniu, trochę zmian wymyślam na ogrodzie ale tym pochwalę się w późniejszym terminie :wink:
Jestem śpiochem ale ostatnio gdy wychodziłem na ogród to słońce jeszcze było za Babią Górą :wink:

Obrazek
:)
Niech nie zmyli was to ciemne zbocze - szczyt był w cieniu wschodzącego słońca, bo dwa dni wcześniej widać było że śnieg już leży na górze.

Obrazek

Jak wspominałem - po kiełbasach przyszedł czas na mięso. Jesteśmy już zaopatrzeni w wędzonki, a do tego po raz pierwszy wędziłem sery - jeden zwykły, a drugi w ziołach. Teraz wiem, że nie tylko przy przy wędzeniu mięsa, ale specjalnie dla serów będę rozpalał wędzoka :)

Obrazek

Obrazek

Podczas wędzenia obejrzałem ogród - wiosna ;:oj

Obrazek
Obrazek

Ponieważ zbliża się ta noc, na którą człowiek czeka i za nią tęskni, ten wyjątkowy wieczór w roku, gdy wszyscy gromadzą się przy wspólnym stole, taki wieczór gdy gasną spory i znika nienawiść, gdy łamiemy się opłatkiem i składamy sobie życzenia, ta noc wyjątkowa, niepowtarzalna, jedyna - Noc Bożego Narodzenia, życzę wam moi mili świąt dających radość, odpoczynek i nadzieję na lepsze jutro ;:168
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wypoczynek najważniejszy a jeszcze jak przebiegał w miłej atmosferze to na pewno udany.
Roślinom pomyliły się pory roku, ale cóż taka mamy pogodę.
Wędzonki smakowite.my tez od kilku lat sami wędzimy. Swojskie najlepsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U ciebie wiosennie ?
U mnie zimowo.
wędzonki apteczne.
My też tradycyjnie swoje robiliśmy wędzonki.

Pozdrawiam i Wszystkiego najlepszego , zdrowia i wielu radości w Nowym Roku !
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu i Joasiu dziękuję za miłe słowa i poparcie w sprawie domowych wędzonek - macie rację, że są najlepsze i są do tego najsmaczniejsze :)

W tym ostatnim dniu roku chcę powiedzieć, że to był dobry rok dla nas.
Bardzo dobry ;:333
Spotkaliśmy się z Jadzią - Jakuch i dwiema Beatkami - Beaby i Bazylą poznaliśmy ich ogrody i ich pomocników.
Kilka nowych osób wpisuje się do tego wątku.
Jest o czym rozmawiać a także ma się z kim wymieniać roślinkami i wiadomościami :wink:

Było jeszcze jedno ważne wydarzenie związane z naszą hacjendą.
Pokażę screen ze strony PZD - chyba na tych zdjęciach konkursowych poznajecie znane już wam rośliny :wink:

Obrazek

Obrazek

A jak zakończył się konkurs? Nasz ROD został uznany za najlepszy w Polsce ;:138

Obrazek

Oj działo się ... telewizja zjechała, nagrywali, wypytywali, filmowali ...
Nagrywali na naszej hacjendzie ponad pół godz. - opowiadałem o działce i dlaczego róże są tu na pierwszym miejscu, długo opowiadałem o różach ale najbardziej spodobało im się jak zagospodarowuję owoce z działki ;:306 i tylko to można było zobaczyć w tym krótkim filmie, który pokazywała TVP1
W sumie na ROD ekipa filmowa przebywała ok 7 godz. i .... bardzo im się podobało :)
Mały wycinek z filmu z tym moim "aktorstwem" ;:306
Kto oglądał wówczas ten program, to teraz wie kogo tam pokazywali :wink:

Obrazek

Obrazek

Życzę wam wszystkim abyśmy w nowym roku dalej byli razem na FO i byśmy się nadal spotykali oraz by nam na ogrodzie rosło i rosło.
Zdrowia i radości życzymy :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Gratulacje i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

No Andrzeju proszę jaka światowa gwiazda nam z Ciebie wyrosła :) Gratki oczywiście, bo to jak działka wygląda to Wasza ciężka praca!
Pora roku faktycznie nie obrazuje tego co się dzieje w naszych ogrodach, chyba wiosna chce nadejść szybko, a jeśli tak to byleby zima nie powracała, bo wszystko znów zmarznie.
Pozdrawiam noworocznie :)
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Andrzeju niech ten Nowy Rok będzie dla Ciebie dobry, zdrowy,serdeczności i wszystkiego najlepszego!
Gratuluję nagrody. Nagroda zasłużona za ciężką pracę. ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Andrzejku no bo wiesz, że najlepsze herbatki są u Beatki. ;:306 Więc trzeba się było spotkać, mimo braku opieki z mojej strony nad ogrodem. Liczę, że ten sezon będzie już u mnie ogrodowo dobry. W sumie to już powoli każdą możliwą chwilę poświęcam dla ogrodu i niech się tak dzieje cały czas.
Jeszcze raz Wam gratuluję takiego uznania na skalę całego kraju, no szacuneczek za takie piękne ogrody w ROD. ;:180
To jest niesamowite, że widzisz od siebie Babią Górę.
Wszystkiego dobrego! ;:3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze niedawno byliśmy w starym roku, a już tydzień nowego - blisko, coraz bliżej :D

Dziękuję Anido, Mariuszu, Joanno, Beatko za życzenia, gratulacje i miłe słowa.
Ja wiecie w każdym konkursie liczy się wiele różnych wątków składających się na sukces, m.in. dokumentacja, inwestycje, remonty, itd,itp - to można było przeczytać na screenie o konkursie który zamieściłem - sukces ma wielu ojców jak mówi przysłowie :wink:
Ale jakby nie było .... zdjęcia z hacjendy też były dołączone :wink:

Ja już pracuję w ogrodzie :)
Drzewka pomalowałem jeszcze w grudniu - miałem i czas i pogodę podczas wędzenia, ale róże obsypałem ziemią z kompostu już w tym roku :)
A rośliny też pomalowane ... mrozem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najlepsze herbatki u Beatki, więc i będą kwiatki dla Beatki :D
Noce zaczęły być mroźne więc z pięterka ściągnąłem na dół roślinki. Tam miały widno ale zimno, bo jedna szybka, a ściany cienkie - na dole ściany grube i ocieplone, a okna podwójne i okiennicami zamknięte i tu problem, bo ciemno. Dadzą radę, bo dotychczas w bloku w piwnicy ciemnej nocowały, a jakby duże mrozy nastały to mam piec i zimna się nie boję. Przy okazji zauważyłem, że jedna amistad niby przemarznięta jesienią i sucha ... wypuściła od korzeni dwa pędy. Młode sadzonki z pędów tej szałwii ładnie rosną w domu ;:333
Beatko - nie zawsze widać z okna Babią Górę ale jak już ją widzę to zaraz fotki robię - od nas widać ją za przełęczą Przegibek między G.Żar (na zdjęciu tuż przy świerku z lewej strony) a Klimczokiem i Szyndzielnią (z prawej strony)

Obrazek

A najbardziej lubię gdy pojawia się w kwietniu gdy na ogrodach kwitną drzewka a na B.G. śnieg - to zdjęcie jeszcze starym aparatem robione, teraz czekam na wiosenny widok i 'strzelę' wyraźniejszą fotkę :wink:
Za to na zdjęciu wyraźnie widać przełęcz Przegibek.

Obrazek

Pozdrawiam noworocznie wszystkich odwiedzających ten wątek :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zimowy czas, długie wieczory, ogólna stagnacja w ogrodzie skłonily mnie do tego, aby zboczyć z utartych ścieżek i odwiedzić ogród, w którym jeszcze nie byłam. I tym sposobem trafiłam tutaj Andrzeju. Kłaniam się więc jako nowy gość i zaczynam wgłębiać się w Twój wąteczek. Zdążyłam już zauważyć, że masz przepiękne, bujne róże pnące, które pewnie na żywo stwarzają rewelacyjny widok. Zauważyłam także azalie i różaneczniki, a to jest właśnie to, co ostatnio bardzo mnie interesuje, gdyż po niedawnym wywaleniu kilkudziesięciu bukszpanów dotkniętych ćmą uzyskałam sporo miejca i zamierzam je zapełnić właśnie Rh. Z uwagą będę śledzić ich kwitnienia u Ciebie w nadchodzącym roku, jeśli tylko zechcesz zrobić im sporo zdjęć i pokazać w swoim wątku.
Dodam jeszcze, że interesująco piszesz i oprócz wieści o roślinach pokazujesz także rozmaite stworzenia oraz ciekawostki ogrodnicze, co jeszcze bardziej skłania mnie do częśtszych odwiedzin. Pozdrawiam serdecznie i życzę milego nowego tygodnia. :D
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha!
Witaj Wando :wit
Na tak miłe słowa pozostaje mi wstawić kilka fotek naszykowanych do FO ale nie umieszczonych tu z powodu upływu czasu i zmiany pór roku.
A że czas teraz wspomnieniowy, więc kilka naszych RH dla ciebie i dla wszystkich :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

te dwie powyżej niby inne - trochę inaczej wyglądają, niby inne nazwy ale nie jestem do końca przekonany ...

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Zaglądam i pozdrawiamy noworocznie Andrzeju.
I życzę aby ten Nowy rok niósł wiele radości i ż roślin , ogrodu i ż zycia :)
Oszronione rolnik pięknie wyglądają ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wspaniałe, po prostu rewelacja! Takich właśnie zdjęć mi było trzeba. Ile te wasze azalie mają lat? Zwłaszcza Spek's Orange?
Czy wiosną będziesz czymś podsypywać krzaki?
Czy one kwitną tak u Ciebie co roku? Bo ja na moich zauważyłam, że rok kwitną, a rok nie, i tak na przemian.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu za miłe słowa :)

Wando - Spek's Orange zamieszkała u nas w 2009r
Wiosną podsypuję siarczanem amonu (oczywiście nie muszę chyba mówić, że zanim posadziłem to wykopałem dołek i nasypałem kwaśnego torfu mieszając z ziemią) potem podsypuję nawozem do kwasolubów przed kwitnieniem i po - niekoniecznie do rh bo za jednym razem posypuję tym nawozem też borówki i naprzemiennie stosuję do RH też nawóz do borówek.
Czasem daję nawóz w formie płynnej przy podlewaniu i ten stosuję kilka razy częściej ale nie przy każdym podlewaniu.
Kwitną corocznie, może dlatego że po kwitnieniu obrywam wszystkie przekwitłe pąki nie dopuszczając by rodek się wysilał na zawiązywanie nasion, a na tworzenie nowych pąków :wink:
Lubię tę zabawę - uspokaja, a plecy tylko trochę bolą ;:306
I jeszcze jedna nowina - zobacz na fotkę z 2012r ... pędy mocno poszły do góry i krzew zrobił się wysoki a rzadki. Od tamtego czasu część tych młodych, długich pędów przycinam by pokrój był bardziej zwarty. Do jesieni w miejscu ucięcia wytwarza się nowa rozeta z pędami zakończonymi pąkami :)

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”