Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3

ODPOWIEDZ
RIWIANA
200p
200p
Od: 2 lip 2015, o 15:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3

Post »

Floresita lipa :( jutro postaram się zrobić zdjęcie pisałam już post wyżej w tym roku u mnie coś nie idą kartonikowe :|
Ewa
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Riwiano
Myślałam , że to ja coś robię nie tak bo z biedry padło mi 5 sadzonek i nic już z nich nie będzie.
Na straty poszły takie róże jak mount shasta, jeden chopin, dream orange, madame de coeur i lila wunder.
Częściowo to wina przymrozków a część marnych sadzonek.
W zeszłym roku z kartoników prawie wszystkie mi się przyjęły a w tym no cóż.
Niektóre miały dużo wosku a w tym roku nie wyskubałam go , w zeszłym roku natomiast usunęłam go od razu i może tez dlatego miałam mniej strat. No cóż człowiek uczy się na błędach .
RIWIANA
200p
200p

Post »

Ewa ale ja naprawdę w tym roku jestem nie mile zaskoczona bo sadzonki były ładne z grubymi pędami bo takie już tylko wybieram mount shasta mam 2 z LM i brico ale na 99% są to chopiny ;:306
Ewa
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58

Post »

Mnie coś w tym roku wzięło na te miniaturki doniczkowe. Pokazywałam już tą pomarańczową z Castoramy, niedawno z Biedronki nabyłam białą, ale najładniejszą kupiłam tydzień temu, z przeceny z OBI. Powiedzcie czy nie jest śliczna?
Obrazek

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładna ;:oj
One póżniej przestają być miniaturkami ;:224 mam jedną taką, rośnie już chyba 3 sezon i spora już jest. Tylko zrobiłem błąd, bo wsadziłem całą doniczkę (3 sadzonki) w jedno miejsce. Ma teraz mnóstwo pączków, więc będzie pięknie :tan
Moja ma takie kwiaty:
Obrazek
Floresita
200p
200p

Post »

Wiem, że te miniaturki przeżywają czy to w doniczkach czy posadzone w gruncie ale obowiązkowo muszą być na dworze cały czas. Trzymane w mieszkaniu szybko padają. Przy okazji pokażę pierwszy bukiet z tradycyjnie otwierający sezon u mnie. Zrywałam je 25 maja. Co roku zanoszę taki bukiet mamie na Dzień Matki, bo ten krzak zawsze jest "gotowy" na Dzień Matki. Te róże w wiadrze na zdjęciu są z 1 krzaka a sam krzak jest mojej własnej produkcji.
Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyglądają jak typowe na kwiat cięty ;:oj Może znasz odmianę, bo szukam takich typowo na kwiat cięty. Szczepiłaś, czy ukorzeniałaś gałązki?
Floresita
200p
200p

Post »

To jest krzak z ukorzenionej łodyżki. Ok 10 lat temu mama dostała kilka bordowych ŕóż na b. długich łodygach, kupionych normalnie z kwiaciarni. Jak bukiet zaczął więdnąć to udało nam się ukorzenić fragment łodyżki. Nazwy oczywiście nie ma żadnej, ale nieraz już się nad nią zastanawiałam i jeśli chodzi o odmiany ogrodowe to najbardziej przypomina odmianę Barkarole. Wszystko pasuje - kształt kwiatu, kolor bardzo ciemno bordowy, brak zapachu, w wazonie stoją ponad 2 tygodnie. W rzeczywistości jej kolor jest sporo ciemniejszy (prawie czarny) niż na zdjęciu. Mój aparat rozjaśnia kolory.
Floresita
200p
200p

Post »

Przejęzyczyłam się: moja róża najbardziej przypomina odmianę Black Baccara, a nie Barkarole jak wcześniej napisałam.
RIWIANA
200p
200p

Post »

Floresitatak wyglada moja sika
Obrazek
A tak wyglądaja angielki
Obrazek

Obrazek

-- 30 maja 2019, o 12:48 --

11 marca sadzone angielki a 14 marca sadzona sika! To zobacz po taki długim czasie jak to wygląda.
Ewa
Floresita
200p
200p

Post »

A to moja Sika, to ta donica na pierwszym planie. Z Twoimi różami wcale nie jest tak zle jak wcześniej pisałaś.
Obrazek
RIWIANA
200p
200p

Post »

Nie wcale ;:306 porównaj sobie moją sika do twojej trochę różnica jest co nie ;:306 ale twoja jakiś dziwny ma pokrój
Ewa
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Ewa, wcale nie jest tak źle, część moich róż też tak wygląda.
Ja sadzę do 1 donicy 2 sadzonki, wtedy krzaczek wygląda bardziej okazale i ma więcej kwiatów.

U mnie w tym roku zapowiada się duża różnorodność odmian, czekam z niecierpliwością aż zakwitną.
Mam też na pewno kilka pomyłek - np. zamiast ślicznej kremowej francuzki jakieś żółte paskudztwo, zobaczymy co to jak kwiaty się w pełni rozwiną.

Floresito, długo Cię nie było, ale jak wróciłaś to z przytupem - ależ piękne te bordowe róże ;:oj . Może zacznij produkować sadzonki, od razu zamawiam min. 3 sztuki ;:108
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Od 6 biegam po ogrodzie i rozmawiam z moimi kwiatkami. Dobrze, że mam duży ogród i sąsiadów daleko, bo ktoś mógłby mnie uznać za obłąkaną ;:306

Kwiat Guillotki w pełnym rozkwicie, wydaje mi się, że to jednak Paul Bocuse

Obrazek
RIWIANA
200p
200p

Post »

Danusia to masz szczęście bo ja mam blisko sąsiadów i właśnie patrzą na mnie jak na głupią ;:306 też bym z takimi pięknościami rozmawiała jak bym miała
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”