Moje, moje - Mania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

No właśnie.....tak sobie szukam i oglądam - przypomina mi to najbardziej Aeonium balsamiferum.
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skłaniam się ku Aeonium, bo Echeveria to raczej nie jest....
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marto, same cudeńka u Ciebie! Ależ piękne te opuncje, niech i Twoje wkrótce tak wyrosną (również ta ode mnie).
Mam nadzieję, że disocactus dobrze przeżył podróż.

Zazdroszczę wyjazdu ze względu na te piękne widoki, a i "pamiątki" też niczego sobie :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Kamilo, wszystko przeżyło (diso też - jak najbardziej, siedzi już w doniczce), zdradzę Ci, że właśnie opuncję od Ciebie przestawiam na balkonie co kilka godzin, żeby złapała jeszcze jak najwięcej słońca u mnie ;). Masz gwarancje ode mnie największej dbałości, bo jest po prostu prześliczna.
Zresztą, noszę się z zamiarem pokazania moich opuncji zbiorczo, bo strasznie się porozrastały - ale jeszcze się grzeją w ostatnich podrygach słonecznych.
Dziś, po prześledzeniu któregoś z wątków - również zachwycam się kolorami cierni moich kaktusów:

/w szczególności tym pierwszym ferakiem, bo to okaz wyhodowany przeze mnie z nasionka ;)/

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Łał piękne. I jakie kolory :D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Prezes
50p
50p
Od: 14 cze 2009, o 19:43

Post »

Takiego tu jeszcze nie zauważyłem ;]
To jest u mnie od około 5-6 lat jak kupiłem to miało ze 8 cm a teraz ma jakieś 30 :D przez 6 lat tyle urosło czy to dużo czy mało ? jakoś nie zajmowałem sie tym gdyż to kaktus więc podlewanie było skromne ;]

Obrazek

Obrazek

Domyślam się że to są korzenie ;]
i pytanie czy mogę przerzedzić te co mają korzenie i wsadzić do ziemi i czy będą żyły ? ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wygląda podobnie, jak Cereus tetragonus. Ale nie jestem pewna, czy to jest on...
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Prezes
50p
50p
Od: 14 cze 2009, o 19:43

Post »

chyba tak ;]

ile jest gatunków takich jak ten na obrazku na dole ? bo ja mam podobnego ale mój niema tych " kolców" na liściach ;) no i mój ma więcej segmentów
Mania pisze: Obrazek
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

To była w moim przypadku chwilowa niespodzianka /niezbyt udana/ i od dawna siedzi już u kogoś innego na parapecie. Nie podpasowała mi ta roślinka.....toteż nie pomogę...
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Przypomniało mi się - echino zakwitł w końcu. Pozostałe pąki (dwa) już chyba tylko na stracenie :
Obrazek
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Taccanivea pisze:Wrzucam fotkę kwiatka, może niedokładnie takim go zapamiętałam... Tak kwitnie u moich rodziców

Obrazek
A to nie aby Huernia pendurata?
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Jaki ładny różowiutki ten Echino.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Krótka była ta różowiutka chwila radości.....
Ale dobrze, że w ogóle zakwitł - w zeszłym roku to on został przeze mnie mechanicznie pozbawiony kwiecia. W tym roku padło na drugi egzemplarz (miał 3 pąki, z czego 1 największy - przetrącony, dwa pozostałe - z uwagi na porę roku - nie doczekały rozkwitu). Cóż - mówi się trudno.
Właśnie zapakowałam kolekcję do domu /ciężko było/ - ma być w okolicach 4 st. w nocy. Niedawno prewencyjnie potraktowałam swoich przyjaciół previcurem, więc wolę chuchać na ....zimne ;). Teraz kombinuję, kto z moich znajomych ma jasną, nieogrzewaną piwnicę - okazało się, że miejsca jednak brakuje. Co nie zmienia faktu, że nadal poluję na pewne okazy ;:198
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Roślinka podrosła, ktoś ma jakieś podejrzenia?
Mania pisze:Jest i kolejne nieznajome coś, niestety fizycznie zmiażdżone niezależnie od posiadacza. Ukorzeniam w ogólnorojnikowym polskim korytku; czeka na przenosiny:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Grzdyl

Post »

Jest to chyba Aeonium. Ostatnie zdjęcie przypomina mi Aeonium haworthii.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”