Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Elusia W ogrodzie przepięknie. Boskie masz lilie. i te Józefiny takie śliczne. Posadziłam jedną sztukę jesienią i wyszły mi w tym roku same liście :( Azjatek jednak mam kilka. Pomidorki też u Ciebie takie duże. U mnie jedynie koktajlowe maja zielone owocki. Mszyca szaleje i w moim ogródku. Jedynie na różach stosunkowo mało siedzi, na wszystkim innym pryskałam ja przynajmniej raz . Na drzewach już nawet tego nie robię Co urośnie- ciach. Odrywam każdy przyrost, inaczej nie dałabym rady .Hortensja u Ciebie urocza. To samo mogę powiedzieć o ostróżkach i różyczkach. A jak cudnie kwitną doniczkowe.. Elusiu w tym tygodniu deszcz solidnie podlewał mi grządki i tego samego Tobie życzę
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Elizabetka pisze:
Ja pryskałam preparatem octowo-jodynowo-krochmalowym i muszę jak najprędzej popryskać wapnem i magnezem.
O matko... ;:202 Elusia, a cóż to za mikstura ?
Tak patrzę na Twoją hortensję 'Bluebird' i napatrzeć się nie mogę... a zrozumieć to już w ogóle... moja jest różowa i to mocno... jedynie kwiatki płodne są leciutko fioletowe...a taka rachityczna jakaś... liście małe, anemiczne... a była taka piękna jak ją kupiłam... tniesz ją czy zostawiasz samą sobie ?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podpinam się pod pytanie Gabrysi... co to za preparat? Ja też zdecydowanie wolę naturalne opryski :)
Powiem Ci, że pomidory u mnie bardzo duże... a liście mają kolosalne no bo oczywiście za ciasno je posadziłam... ;:224 No cóż... kolejny raz robię ten sam błąd. ;:124
Ostropest bardzo dekoracyjny, nawet nie spodziewałam się, że to zdrowe ziółko takie urodziwe z liści ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Elu ja robiłam na mszyce preparat czosnkowy, doczytałam też, że można dodać też octu. Pomogło, oprysk dwukrotny na dłuższy czas załatwił mszyce, ale powróciły, trzeba :D od nowa rozpocząć walkę.
Ja mam hortensję Preziosę, nie dziwię się że chcesz ja mieć, jest ładna o ciemnych liściach. Uśmiechaj się mocno to kawałek odkopiemy, dostałam ją kilka lat temu od forumki miłośniczki hortensji Bożenki- babopielki. Zdjęcie tej hortensji wkleiłam u siebie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryśko u mnie ulewa zaczęła się od gradu, a potem padało aż do wczoraj. ;:196 Żadnych szkód nie było na szczęście.
Dziś wreszcie mogłam wyjść na ogród i zaczęłam plewienie od pomidorów. Kwiaty też pomidorom opryskałam.
Dziękuję za życzenia. ;:196
Mój pierwszy mak. ;:138
Obrazek

Lucyśko wreszcie popadało i teraz z kolei ma dwa tygodnie być słonecznie. Czyli prawdziwe lato. :lol:
Na zegrodce co krok rozwkitają nowe kwiaty i nie mamy czasu na nudę. ;:196 ;:168
Obrazek

Ewko mam nadzieję, że i u Ciebie dobrze podlało i chwilę odpoczęłaś od tego ciągnącego się węża. :wink: :D

Obrazek

Andrzejku, tak w ogóle to mszyc nie ma za dużo w tym roku. A te co są, siedzą tam gdzie im rozkazałam :;230
No i dobrze, że sobie poszły ale tak szczerze to one znowu wrócą. :wink:
Obrazek

Jadzinko trochę wytchnienia przy deszczu nam się przydało a teraz trzeba się brać za odchwaszczanie.
Nie wiem kiedy skończa. ;:168
Obrazek

Miłego dzionka życzę. ;:167
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Loki ten ostropest to tak przez przypadek łapie mszyce. Jednak mi to pasuje.
W tym roku aż tyakiego oblężenia mszycowego nie było ....ale kto wie co będzie do końca lata. :lol:
Obrazek

Olusia Józeflelije lubią wapienne podłoże. Jeżeli liście wyrosły to bardzo dobrze i znaczy to, że masz zielone rączki...teraz tylko daj im nawozu i dolomitu żeby się napasły. W przyszłym roku kwiaty murowane. ;:138 Dzięki za życzenia deszczu ;:196 ...popadało zdrowo.
;:168

Obrazek

Wybaczcie ale odpowiem wieczorem(najważniejsze, ze zdjęcia obrobione)... jak nie padnę :wink: :lol: .
Lecę popracować ;:196 ;:196 ;:196 ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Elu 'Bluebird' jest cudna. ;:oj Jak patrzę na wasze ogrodówki i piłkowane, to znowu mnie kusi spróbować z nimi w ogrodzie. ;:14
Pomidory podglądamy niespokojnie, bo niestety za chłodno i za mokro dla nich. ;:174
Zwabiacz mszyc śliczny. :wink: U mnie tyle było na kwiatostanie juki, na różach wcale. :roll:
Miłego podglądania kolejnych kwitnień. :wit
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gabunia ;:oj jak miło, że po latach zajrzałaś. :lol:
Pytasz o miksturę.... to taka swojska, grzybobójcza w dodatku sprawdzona w zeszłym roku.
Gabrysiu, moja hortensja 'Bluebird' rośnie blisko miejsca gdzie myjemy ręce mydłem po pracy w ogrodzie.
I jak sama się domyślasz wylewam wodę po myciu ...pod hortensję ;:306
Cenna woda nie może się zmarnować, a jak widać hortensja nabrała fajnego kolorku.
A co do przycinania to jedynie wycinam suche pędy wystające z zielonego krzaka.

Obrazek

Basieńko ja też wolę naturalne ale z chorobami pomidorów nie ma żartów i trzeba mieć się na baczności zwłaszcza, że mam je posadzone w gruncie.
Zobaczymy co rok przyniesie.
A ostropest mam z nasion i na początku był fajny a teraz po suszy i deszczach liście się schabaziły i zeszmaciły i nie będę go już więcej wysiewać.
Wpadnę do Ciebie zobaczyć te Twoje kolosalne pomidorasy. :wink:
Obrazek

Dorko tak szczerze to mszycami się nie przejmuję. A preparaty z octu i czosnku dodatkowo wzmacniają roślinki. ;:215
Co ja czytam ;:oj Ty masz Preciozę...cudownie i już się uśmiecham. :lol: W zamian sobie coś wyszukaj. ;:168

Obrazek

Soniu witaj wieczorową porą. ;:168
W tym roku hortensje są wyjątkowo urodziwe a piłkowana 'Bluebird' nad podziw się dzięki mydle wybarwiła. ;:306
Jeżeli chodzi o pomidory to drżę o nie choć w moim rejonie nie ma sygnalizacji zz.
Jednak w gruncie są bardziej narażone na wszelkie zło i chyba jutro zrobię opryski chemią...

Obrazek

Wiadomość z dzisiejszego dnia....nie wiadomo czy się cieszyć czy smucić. ;:224
Hibiscus syriacus ma pierwsze kwiatki.
Obrazek

Miłego wieczorka życzę. ;:4
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie jeszcze nie kwitnie hibiskus, a Twój bardzo wyrywny .Jednak chryzantemy mają pąki i też sie tym nie cieszę bo mogą za chwilkę zakwitnąć .Sama się zastanawiam jaka to pora roku ,ze tak wszystko szaleje.Pomidory porosły wysokie, a mają mało gron zbyt dużo azotu w tym końskim granulowanym.Lelijki cudnie kwitną
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Elżuniu,ależ pięknie masz w ogrodzie ,widać ,ze dbasz o swoje roślinki ,lilie i róże cudowne ,no i hortensje ogrodowe ,ja nie mam ani jednej ,bo nic nigdy nie zakwitło ,widać zimno u mnie ,a teraz w ostatnie dni pada i pada ,a ja miedzy deszczami raz w ogrodzie a raz w domku robię przetwory owocowe ,pozdrawiam ;:196
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Okazała ta hortensja!
Już pomijam kolor ale jakie wielkie ma główki kwiatowe. Zastanowiło mnie to co napisałaś o mydle, ono raczej zasadowe jest a tak jej się spodobało. Muszę swoją też podkarmić.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja właśnie nie wiem czemu z mszycami miałem straszny problem? W zeszłym roku i dwa lata temu jak tylko jakieś mszyce się pojawiały, zaraz pojawiały się też złotooki i biedronki i problem był z głowy. A w tym roku nie wiem czemu nic z tego? Czekałem, czekałem, aż w końcu jak pierwsze słoneczniki zdechły, nie wytrzymawszy mszyc, przełamałem się i zrobiłem oprysk.

Twój niemalże czarny mak lekarski po prostu przepiękny! ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Eluniu, dziękuję ;:196 Cudowne Twoje lilie! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie kochani.
Dziś zimno, teraz jest 17 st. C. i od rana takie chmurzyska.

Obrazek

Zimni ogrodnicy przenieśli się na koniec czerwca. :wink:
Jednak rozgonimy chmury choćby takimi ślicznotkami.

Obrazek

Jadźko jestem zaskoczona takim wczesnym kwitnieniem ketmi. U mnie ketmie a u Ciebie chryzantemki zaskakują. ;:224
Ja też się zastanawiam co się dzieje i po co tak wszystko się spieszy.

Martuś dzięki. ;:196 Skoro ogrodowe nie chcą u Ciebie kwitnąć to nic na siłę...są inne, które z przyjemnością zakwitną w tak pięknym ogrodzie.
Ja na razie przerabiam wiśnie no i zrobiłam porządek w piwnicy...wykorzystałam deszczowe dni. :D

Grażko dzięki. ;:196
Podlewam wodą z mydłem ostrokrzew karbowany Ilex crenata 'Gold Tip' i od czasu do czasu hortensję piłkowaną i :!: :idea:
Hortensje ogrodowe lubią kwaśną ziemię i najlepiej im w tym środowisku.

Loki wszystko zależy od roku i nie ma reguły. Czasami trzeba pomóc naturze i zrobić 'naturalną' selekcję. :wink:
Zawsze chciałam mieć maki w ogrodzie, no i w tym roku są a to dzięki albo Beatce juni albo Marysi Maska...już nie pamiętam.
Są przecudne, szkoda tylko, że tak szybko przekwitają.

Basieńko ;:168

Zapraszam na spacerek po mojej śląskiej, swojskiej zegrodce. ;:167

Pomidorki późno wysiewane i późno sadzone do ziemi.
Obrazek

Obrazek
Koktajlowe już prawie...
Obrazek

Tu musztardowiec i rukola dzika....w przyszłym roku będzie dużo :!: musztardowca...jest przepyszny. ;:173
Obrazek

Słonecznik samosiew...widocznie ptaki przyniosły. ;:167
Obrazek

Piękna That's Jazz.
Obrazek

Obrazek

A to stanowisko do mycia rąk. :;230
Obrazek

Zastanawiam się co będzie jak ogórki zarosną Diobliczkowi ścieżkę. :wink:
Obrazek

Miłego sobotniego wieczorka życzę wszystkim odwiedzającym.
Miło będzie poczytać Wasze opinie. :D ;:168
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka u mnie zimno jak u ciebie ;:223 ale podobno już będzie cieplej ... Pomidorki mam na podobnym etapie wzrosty, myślę że zdążą ;:333 Jazz to piękna róża, a i Ballerinę widzę u ciebie ... bardzo ją lubię :)
A Diobliczek da sobie radę... takie imię do czegoś zobowiązuje Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”