Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6
Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.6
U mnie koniec sezonu, co drugi dzień przymrozki. Wiele odmian nie zakwitło, cały czas susza. W ubiegłym tygodniu porządnie popadało, ale w zamian dwa dni po deszczu mróz. Fatalny rok.
Pozdrawiam
Karol
Karol
A u mnie wszystko leży
W tygodniu mocno wiało i zastałam taki miszmasz daliowy, ze nawet nie miałam siły nic z tym zrobić... Ale zakwitło mi za to takie cudo od p.Stanisława... Wyn's Aspen Glow
Znowu sie zakochałam 

- niesobia 1
- 500p
- Od: 21 kwie 2016, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wróciłam z bałtyckich wojaży - rozglądałam się za daliami w nadziei, że wypatrzę coś ciekawego. Jedyne, na jakie się natknęłam znajdowały się na targu kwiatowym w Tallinie...

Widoczne na zdjęciach ceny dotyczą 1 szt.

W poprzednich latach spotykało się często dalie wśród kompozycji na miejskich klombach i gazonach, które w Tallinie są bardzo zadbane i piękne, ale w tym roku nie dostrzegłam ani jednej kompozycji z daliami - szkoda, na pewno by się pięknie wkomponowały...

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Piękne bukiety.
A jak tam u Was z przymrozkami. U mnie właśnie zmroziło dalie, w większości tylko od góry krzaczków , niektóre pąki jeszcze mogłyby zakwitnąć ale chyba już nie ma sensu, powoli zaczynam ścinać i będę robic wykopki. A szkoda bo nie wszystkie mi zdążyły zakwitnąć. A dodam też, że dokupiłam na jakiejś wyprzedaży nowe odmiany dość późno i posadziłam gdzieś tak 5-8 sierpnia (!) krzaczki urosły niewielkie ale mają pąki, choć już się nie przekonam czy zakwitnie to co miało zakwitnąć. Najważniejsze to oczywiście aby kłącza były na przyszły rok.
A jak tam u Was z przymrozkami. U mnie właśnie zmroziło dalie, w większości tylko od góry krzaczków , niektóre pąki jeszcze mogłyby zakwitnąć ale chyba już nie ma sensu, powoli zaczynam ścinać i będę robic wykopki. A szkoda bo nie wszystkie mi zdążyły zakwitnąć. A dodam też, że dokupiłam na jakiejś wyprzedaży nowe odmiany dość późno i posadziłam gdzieś tak 5-8 sierpnia (!) krzaczki urosły niewielkie ale mają pąki, choć już się nie przekonam czy zakwitnie to co miało zakwitnąć. Najważniejsze to oczywiście aby kłącza były na przyszły rok.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
U mnie dalie łapią kolejny oddech
Wreszcie mają wilgoć, słoneczka tez nie brakuje, nocne chłody nie takie straszne...Wyglądają lepiej niż we wrześniu, trochę łodyg wprawdzie się połamało, ale wycięłam, powiązałam i można oko cieszyć. Chwilo trwaj...

Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
U mnie też, niestety, nadmarzły kwiaty, które kwitły, ale pąki się jeszcze rozwijają. Nieliczne chyba już nie zdążą zakwitnąć... Prognozy przewidują jeszcze powrót dobrej, ciepłej pogody - może warto jeszcze poczekać z wykopkami?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- LadyK
Na razie wycięłam tylko kilka najbardziej zmarzniętych, dzisiaj pada, jutro też ma padać więc spasowałam. Też mi szkoda już je chować ale nie wiem czy zdążą zakwitnąć przed kolejnymi przymrozkami. Okaże się.
Pozdrawiam Katarzyna
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Basiu miałaś ciekawą i dość daleką podróż. Pomponiki śliczne
U nas dalie kwitną w najlepsze. Choć bardzo chłodno się zrobiło i w nocy ścięło mi koleusy
Dalie jednak ominęło. Mam nadzieję, że pogoda się poprawi i pozwoli jeszcze cieszyć się daliami przez jakiś czas. Nie zakwitła mi w tym roku tylko jedna odmiana, która była złamana przez któregoś zwierzaka. Chyba już nie zdąży, bo dopiero zawiązuje pączki.

U nas dalie kwitną w najlepsze. Choć bardzo chłodno się zrobiło i w nocy ścięło mi koleusy

Nareszcie nadeszła informacja dotycząca ostatniej wystawy dalii w Mysłowicach.
Mogę więc podać, że publiczność odwiedzająca wystawę zagłosowała następująco:
1. Black Jack - wystawca: Andrzej Surma

2. Kenora Macop B - wystawca: Grzegorz Sztymala

3. Emory Paul - wystawca - Andrzej Surma

Mogę więc podać, że publiczność odwiedzająca wystawę zagłosowała następująco:
1. Black Jack - wystawca: Andrzej Surma

2. Kenora Macop B - wystawca: Grzegorz Sztymala

3. Emory Paul - wystawca - Andrzej Surma

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Wzorem ubiegłych lat także w tym roku, w dniach 6-9 września w Muzeum Przyrodniczym w Rydze odbyła się wystawa dalii. Relacje zdjęciowe i filmik poniżej
https://nra.lv/foto/izklaide/9834-dabas ... skirnu.htm
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... 7mCZDiazIk
Może nie była to wystawa światowego formatu, ale dalie - przyznajcie! - zachwycające...

https://nra.lv/foto/izklaide/9834-dabas ... skirnu.htm
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... 7mCZDiazIk
Może nie była to wystawa światowego formatu, ale dalie - przyznajcie! - zachwycające...

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna wystawa no i wywiad z wielkim daliowym autorytetem Łotewskim .
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- LadyK
Nie zrozumiałam ani słowa
ale podziwiałam kwiaty w tle. Piękne. A z powyższych zdjęć Kenora i Black Jack wyglądają kolorystycznie niesamowicie, szkoda, że Kenora się u mnie nie zachowała. Emory Paul to jeden z moich ulubieńców. Mam słabość do tych ogromnych kwiatów.
A tu wygrzebałam jeszcze jakieś zaległe zdjęcia:

Trochę nieostre ale już nie mam możliwości po przymrozkach zrobić, no i niestety Hana Hitosuji nie zdążyła się wybarwić idealnie.

A tu wygrzebałam jeszcze jakieś zaległe zdjęcia:

Trochę nieostre ale już nie mam możliwości po przymrozkach zrobić, no i niestety Hana Hitosuji nie zdążyła się wybarwić idealnie.
Pozdrawiam Katarzyna
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basiu, dzięki za przybliżenie nam wystawy w Rydze. Dzięki Tobie możemy skonfrontować ryską wystawę z naszymi. Dalie świetne ale nie tylko chodzi o odmiany ale jakość wystawianych kwiatów. Poza tym bardzo dobra przejrzystość wystawy, znormalizowane naczynia, łodygi przycięte wszystkie na tej samej wysokości, etykiety bardzo porządne i z tego co widzę - naturalne światło w dużej ilości. Super!