Tulapowisko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulapowisko

Post »

Przynajmniej te moje chabry się tak chowają na chwilę. Początkowo się tego przestraszyłam, że zniknęły na dobre, szczególnie te przeniesione w kawałeczku na inne miejsce, ale jak potem się pokazały ponownie, to już wiedziałam, że jest wszystko ok.
O zimowanie to nie ma strachu, wszak to górskie są ;:3
Teraz mam suche, brązowe "krzaczki" ale potem latem jak przekwitną to ich nie ma wcale u mnie jakiś czas. Aż się znowu pojawią jakby nigdy nic...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie to one małe, do 30cm góra przez to, że w cieniu. Fajne są. Ale zwykłe też fajne są. Gorzej, jak z górskich nie można robić herbaty :;230 Bo zamierzam ze zwykłych zbierać płatki w tym roku, jestem uzależniony ;:215

Wiecie, że ciocia kupuje paulownię ze sklepu, który oglądałem trzy razy ale stwierdziłem, że mam dość w innych? Ale skoro nadarzyła się okazja, no to :;230
kalina Deben
ognik red column
ognik Soleil d'or'
jaśminowiec aureus 7
-||- Buoughet Blanc
-||- Schezeestum
-||- Dame Blanche
Milin Horida
pięciornik Princess
W końcu kalina zimowa będzie moja ;:172 Milin babci się spodobał, zrobimy dołek 50cm od brzozy z dobrą gleba, a nie jak z dławiszem, dziurka przy brzozie taka, żeby wszedł ;:224 Ogniki potrzebne bardzo na zimę, jeszcze męskiego rokitnika dokupuję więc wszystkie trzy kolory będą :wink: Jaśminowce mnie uzależniają, chyba widać :;230
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widać ;) ale to bardzo wdzięczne krzewy, naprawdę trudno się dziwić.
Kalina cudna w takiej różowej sukience ;:167 Jak gdzieś trafię to pewnie i sobie taką kupię. Staram się nie zaglądać do sklepów, i tak już nazamawiałam pełno bylin i krzaków, a tu jeszcze trzeba drzewka posadzić wiosną i własne sadzonki :roll: Kto to skopie, kto to posadzi? ;:224
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No trudno, trudno, a że dwa posadzone badylki już w drugim roku mają metr minimum w każdą stronę i prawie się nie podlewa ;:224 Czy słońce czy cień, też rosną, idealne są ;:167
Mam ten sam problem co ty, lepiej nigdzie już nie patrzeć, ta zima taka niezimowa i wszystkich rozpiera chęć zakupów :;230 Mnie nasionka z Vilmorinu dzisiaj pokusiły, ale raczej sobie odpuszczę. Potrzebuję jeszcze kilku bylin, malin i trzech drzewek/krzaczków, co przedtem pisałem.
Damy radę ;:215

A dzisiaj sypie ;:222

Obrazek

Tu troszkę duże calle rosną... To pewnie przez ciągle nazywanie je kannami coś się im pokręciło :;230

Obrazek

Duet idealny ;:108

Obrazek

A wczoraj jeszcze sobie dmuchawiec stał. Pewnie jakoś pod śniegiem zakwitnął ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No faktycznie, wyrosły wysoko :D Może im teraz powiedz, że są rzeżuchą, niech się pohamują :wink:
Właśnie kupiłam cebule kall, suszę ziemią torfową i już je wsadzę w donice, ale chyba jeszcze nie trzeba podlewać i tak zakwitną? Myślałam, żeby je trzymać w suchym torfie i podlać bliżej wiosny, żeby startowały jak już cieplej będzie, a jak już wystawią nosy to na dzień wystawiać na taras. Ale nie wiem, czy to dobry pomysł, bo z cebulami wiosennymi to trochę na bakier jestem.
Agnieszka
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Póki nie puszczają pąków to podlewa się tyci, tyci. Jak rosną to stopniowo się zwiększa. Z doświadczenia wiem, że jak jest gorąco i słońce to woda może stać w doniczce i im to dobrze robi ;:306 Ale na dwór to wystawiaj, jak przymrozki miną. Pamiętaj, że teraz się je pędzi :wink:
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaaaa...to ja ich w sumie nie chcę pędzić, nie chce tylko by wyschły im cebule :D Np ismeny kupiłam u jednej miłej forumki już z fajnym korzeniem, chciałabym je włożyć do ziemi, po co mają obsychać? :wink:
Agnieszka
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wyschną :wink: Ale poczytaj trochę, bo je właśnie w piasku się przechowuje i niektórzy skrapiają trochę. Ja mam od grudnia wsadzone, bo w listopadzie jeszcze nie były schowane a jak wyjąłem to zobaczyłem, że nowe korzenie im rosną, to posadziłem.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

O proszę, jaki zimowy dmuchawiec :D Kto by pomyślał ;:224

A calle faktycznie wielkie, może coś tam wypatrzyły za oknem i stoją na palcach, aby lepiej było widziec :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dmuchawiec widok niecodzienny - chociaż widziałam już kwitnący mniszek w lutym, ale wtedy dość ciepło było ;:108 ładne parapetowce, chociaż niech one rozjaśnią tę szarówkę ;:215
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mniszki właśnie szybko kwitną, chwast ekspansywny i silny, to co mu zaszkodzi spróbować :wink:

Wiecie, jakim tekstem mama pojechała mi? ,,A te kwiaty to wyrzucamy, bo tylko rosną im te liście i nie kwitną, nie?" ;:202
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale to chyba nie o kallach? :shock:
Agnieszka
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A o czym? :;230
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobra, taka stagnacja zimowa się zrobiła, że czas na jakieś odgrzane kotlety. Jestem w humorze więc przejdą ;:306

Ta rozwałka kiedyś...
Obrazek

To nie palma ;:224
Obrazek

Jedynie mokre lub ośnieżone są ładne ;:124
Obrazek

Moja NN terminatorka, była krzakiem i pienną, przesadzana trzy razy, kwitnie nawet chwilę gdy temperatury na minusie ;:306
Obrazek

Z cyklu ,,leżymy na łące i gapimy się na słońce"
Obrazek

Czegokolwiek się nie złapię, dzwonki zawsze w moim sercu ;:167
Obrazek

To się babci udało, dwumetrowe, na własnych korzeniach, fajne, bo nieformowane, 20zł :;230
Obrazek

Jeśli w tym roku wyrosną, zakwitną tak samo ładnie i będzie ich więcej to biorę trochę dużo ich jesienią ;:215
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Tak ma wyglądać cały ogródek jak posadzę krzaki, tylko dodajcie trzy razy tyle koloru :;230
Obrazek

Na koniec inspirujące zdjęcie. Muszę pamiętać, żeby kilka mleczy zostawić przy szafirkach. Lub szafirków dosadzić koło mleczy, ooo! :;230
Obrazek

Mnie nie inspiruje, trzy dni planuję ogródek od nowa :;230
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wytworzone, przetworzone.

Obrazek

Tu wysypię jasny piasek na wierzch, dodam parę kamyczków w jednym kolorze, taki a la skalniaczek, będą różowe żagwiny i nie wiem, czy lawendę różową też. Raczej żurawki. TAAAAK! Albo stać. Stój. Jakieś różowe co mam, ale nie Forever Purple. Inne. Okej. I może serduszka. Zobaczy się.

Snow Waltz jest jedna sztuka jak co ;:306

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”