Róże w ogrodzie 2016
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże w ogrodzie 2016
Witaj Majeczko. Jak oceniasz Ventilo,Dolce Vita,I Lacre.Mnie tez kusi pienna ,mam jednak obawy gdyż, u mnie jest podmokły teren.Zabezpieczenie poprzez wygięcie odpada a pozostaje okrycie.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Pashmina ? Ewa, Lacre ma ładne kwiaty, ale musisz wiedzieć, że słabo zimuje i rzeczywiście jest trochę podatna na czarną plamistość. Mam je przede wszystkim ze względu na porę kwitnienia. Mija się ona z większością innych róż.

Dorotka350 ? Dorotko nie mylisz się, poczytaj o tym środku na stronie, którą podałam.

Nie ma go teraz, sądzę, że na wiosne będzie dostępny. Warto go stosować.
Daysy wolę nie zapeszać, a może mi nie zmarzły

Też je mam w swoim ogrodzie. Zobaczymy już niebawem nie mogę doczekać się wiosny. Byłam wczoraj na działce, tam jest zima

Biały śnieg zalega w dużej ilości, wiosny nie mogłam dojrzeć.
Jonatanka ? Asiu z piennymi warto spróbować.
Ventilo ma piękne kwiaty, ale w drugim sezonie urósł na jakieś 15 ? 20 cm. Nic dobrego poza kwiatami o nim nie mogę napisać.
Dolce Vita, w pierwszy sezonie szła jak burza, ale po zimie mocno mi podmarzła. Czyli odmiana nie pokocha mojego zimnego ogrodu.
Lacre opisałam Pashmince.

Czekam na wiosnę.

W międzyczasie już zrobiłam zakupy internetowe niezbędnych rzeczy na nadchodzący sezon.
Teraz robię projekt prostych podpór dla wyższych róż, tych które wypuszczają długie pędy.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich tu zaglądających.

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Majka, chyba już wszyscy czekają niecierpliwie na wiosnę. U mnie śniegu po łydki, a dzisiaj byłam oglądać pączki na Alexandrze McKenzie
Terminatorka zaróżowiła swoje pączki i również czeka w bloku startowym. Już niedługo

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Niestety pienne będę oglądać u innych, zupełnie nie umiem sobie z nimi poradzić.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Zgadzam się z Tobą, że pod tym woskiem róże w sklepie marnieją. A jeszcze chyba gorzej potem chyba na rabacie kiedy słoneczko rozgrzeje ten wosk
Staram się jak najwięcej go usunąc przed posadzeniem, ale nie zawsze się udaje.
Kupiłam tak 4 róże na próbe. Zobaczymy jak przezimują i jak sobie będa dawały radę w sezonie
Staram się jak najwięcej go usunąc przed posadzeniem, ale nie zawsze się udaje.
Kupiłam tak 4 róże na próbe. Zobaczymy jak przezimują i jak sobie będa dawały radę w sezonie
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Róża w słonecznym kolorze z poprzedniej strony jest zachwycająca
Szkoda tylko, ze opatrzona znakiem zapytania... Może ta tajemniczość też dodaje jej uroku 

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
No cóż, szukam dalej zamienników dla tej trójcy ,Lacre też nie polubi klimatu w moim rejonie.Szkoda bo ładna różyczka.Ciekawa jestem podpór ,też jestem na etapie ich wyboru.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Majeczko, ciekawa jestem czy wyszukałaś jakieś fajne podpory? Jeśli tak, to może podpowiesz koleżance, gdzie coś ładnego kupić? 

- ewka36jj
Majko - masz u siebie Lacre. Czy mogłabyś wkleić kilka jej zdjęć i opisać ją tak nieco bardziej szczegółowo. Ja dziś, może jutro wrzucę u siebie nieznaną mi a cudną różyczkę, która z dużym prawdopodibieństwem na forum została zidentyfikowana jako ta własnie róża. Mam jednak wciąż wątpliwości czy to ona. Jak wkleję u siebie , dam Ci znać i poproszę o Twój komentarz. 

- ewka36jj
Majko - wkleiłam zdjęcia NN, spójrz proszę do mojęgo wątku.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Majka czy Twoim zdaniem Stephanie Baronin zu Gutenberg będzie pasować do Amelii Nothomb? Mam chrapkę posadzić je koło siebie.
I pytam, bo ani jednej ani drugiej nie widziałam na żywo. 

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Majeczko, odwiedziłaś już swoją działkę? Jak róże przetrwały tegoroczne mrozy?
Ja jeszcze nie mogę wyjść do ogrodu, bo wciąż dużo śniegu zalega
Ja jeszcze nie mogę wyjść do ogrodu, bo wciąż dużo śniegu zalega

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzień dobry
Sabinko, Ewo, Gosia, Aniu, Joasiu, Dorotko, Aneczko i Moni dziękuję za odwiedziny i przepraszam, że nie odpowiadam na bieżąco.
Dziś pojechałam na działkę, a tam lodowisko z wodą na powierzchni. Jest tam dużo śniegu, który dopiero zaczyna się topić.
Grunt jest zmarznięty więc woda zalega.
Popatrzyłam na wystające patyczki róż, ale nie wiele można jeszcze o ich stanie powiedzieć.
Muszę czekać i myślę, że jak zniknie śnieg i lód, to będzie już przedwiośnie.
Wtedy zacznę pierwsze prace w ogrodzie.
W między czasie zaprojektowałam bardzo proste podpory do róż, mam je już zrobione.
Koszt 16 pionowych podpór o średnicy 2 cm zakończonych grotem w kształcie kuli to około 300 zł.
Podpory przypominają duże szpilki mają wymiary od 230 do 160 cm. Każda z nich ma zaplanowane miejsce na rabacie.
Aneczka jak najbardziej Stephanie Baronin zu Guttenberg będzie pasować do Amelii Nothomb. Stefania jest niższą różyczką.
Aby do wiosny czas nam szybko zleciał.

Sabinko, Ewo, Gosia, Aniu, Joasiu, Dorotko, Aneczko i Moni dziękuję za odwiedziny i przepraszam, że nie odpowiadam na bieżąco.

Dziś pojechałam na działkę, a tam lodowisko z wodą na powierzchni. Jest tam dużo śniegu, który dopiero zaczyna się topić.
Grunt jest zmarznięty więc woda zalega.
Popatrzyłam na wystające patyczki róż, ale nie wiele można jeszcze o ich stanie powiedzieć.
Muszę czekać i myślę, że jak zniknie śnieg i lód, to będzie już przedwiośnie.
Wtedy zacznę pierwsze prace w ogrodzie.
W między czasie zaprojektowałam bardzo proste podpory do róż, mam je już zrobione.
Koszt 16 pionowych podpór o średnicy 2 cm zakończonych grotem w kształcie kuli to około 300 zł.
Podpory przypominają duże szpilki mają wymiary od 230 do 160 cm. Każda z nich ma zaplanowane miejsce na rabacie.
Aneczka jak najbardziej Stephanie Baronin zu Guttenberg będzie pasować do Amelii Nothomb. Stefania jest niższą różyczką.
Aby do wiosny czas nam szybko zleciał.

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Takie, jak to nazwałaś - "szpilki" mam jako podpory do ostróżek. W dobrej cenie udało Ci się je wykonać 

Maju, czy masz możliwość zrobienia zdjęć tym podporom do róż?. Bardzo mnie to ciekawi, ponieważ wzięło mnie mocno na róże pnące i póki co kupuje takie zwykłe podpory, ale one nie maja ładnego wyglądu.