Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Post »

Flammentanz zjawiskowa ;:oj Krzak tak oblepiony kwiatami, że aż mnie skręca z zazdrości ;:183 I Ty mówisz, że nie masz czym kusić?

Obrazek
O to zdjęcie powinny się bić wszystkie szkółki. To dopiero byłaby reklama tej odmiany. Sprzedaż wzrosłaby od razu o 100% ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Daysy pierwszy powojnik to może Ernest Markham (choć nie wiem czy Twój nie ma ciut ciemniejszych pylinek. A może to tylko przekłamania na którymś ze zdjęć..?) lub Kardynał Wyszyński. Oczywiście pewności nie mam żadnej, bo po pierwsze to nie moja kolorystyka a po drugie są setki odmian i nie sposób znać wszystkie. :oops:
Drugi to prawdopodobnie Justa. Masz jeszcze jakieś inne jego zdjęcia?
Kochana nie martw się za bardzo bo czy Kiri Te Kanawa czy Blue Light to jeden ciort. Jak mu przypasi to będzie rosnąć a jak nie to nie. Na szczęście masz też inne powojniki. :wink: No ale jakby nie patrzeć Prince Charles to pewniak... ;:224
Flammentanz to istny potwór u Ciebie! ;:180 No no robi wrażenie. ;:224
Garden of Roses uwielbiam. Będę mieć ją w tym sezonie i na balkonie. :tan
A Comte to jest cacko nad cacka. U mnie spisuje się na medal! No i ten zapach... ;:224
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdzie nie wejdę wszędzie wspomnienia, kusicie tymi swoimi pannami na wszelkie sposoby. Niby swoje typy mam, a coraz to nowe bym dopisywała do listy. Jesteście okrutne :wink:

Nie pozostanę Wam dłużna, chociaż nie mam czym z Wami konkurować ;:224 .
:wit Daysy :;230 :;230 właśnie że masz czym konkurować ;:333 Takiej Nevady i M.Hilling jak twoje okazy nigdzie na forum
nie widziałam ;:180 Inne też budzą zazdrość :D
Też pod wpływem zdjęć chętnie bym kliknęła na nie jedną, ale..... coraz częściej rozsądek bierze górę.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za miłe słowa ;:196

Nie było tak różowo w tym roku. Dla mnie rok był raczej słaby, dużo różyczek kwitło raz, a niektóre można powiedzieć wcale.
Bardzo ucierpiały róże na rabacie,którą jesienią troszeczkę poszerzyłam, mówię prawdę .... na razie troszeczkę :wink:
Przyczyną mógł być kret, który jesienią bardzo uaktywnił się na trawniku, właśnie w pobliżu tej rabaty.. Trudno go było zlokalizować, bo tam dość gęściutko, kopców co prawda nie widziałam ale, że buszował to raczej pewne.

Poległy między innymi moja ukochana Mount Shasta, która odbiła późną jesienią i chyba nie przeżyje. Żółta wielkokwiatowa nn-ka, Lustige, Sutter's Gold. Kiepsko kwitła również Kronenbourg.
Pamietacie moją Rhapsody in Blue z 2015 roku

Obrazek

Obrazek

Pierwsze kwitnienie było całkiem udane, niestety drugiego nie było wcale ;:185

Obrazek

Obrazek

Podobnie było z Reine des Violettes

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak pięknie było tylko w czerwcu, później to całkowita klapa ;:131

Susza drugi rok z rzędu zebrała u mnie niezłe żniwo, wody nie starczyło dla wszystkich panienek. Miałam nadzieję, że te starsze poradzą sobie, okazało się, że niestety nie. Cóż z tego, że dokarmione, okazuje się, że samo papu nie wystarczy.

Za chwilkę ciąg dalszy ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, żebyś wiedziała, że coraz trudniej usiedzieć w domu, kiedy słońce świeci za oknem. Tylko mróz przypomina, że jeszcze zima.

Dorotko, 2 lata temu kwitły jeszcze ładniej, no może nie Flammentanz, ale F.Juranville na pewno ;:224 . Bardzo jestem ciekawa jak sobie dadzą radę w tym roku, bo trochę musiałam je prześwietlić ;:224

Aneczk
o ja też typowałam Justa i Kardynał Wyszyński. Justa posadzona przy sośnie, na którą jeszcze wszedł bluszcz, więc nie ma łatwego życia. Kardynał posadzony przy Pillu, niestety przeszukałam fotki i chyba nie mam ich fotki razem ;:131
O Księciu pomyślę w przyszłym roku ;:173

Maju, dzięki ;:196 akurat Ty nie musisz nikomu zazdrościć a już mnie na pewno :wink: Byłam u Ciebie i po cichutku podglądałam Twoje wspomnienia :oops: . Tam dopiero są cudeńka ;:215 , z wrażenia zapomniałam co chciałam napisać ;:224 .
Ponieważ dzisiaj mam u siebie wnuczka, więc odpisuję Wam lakonicznie, ale jutro się poprawię, a także odwiedzę Wasze wątki.

Spokojnej nocki Wam życzę ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Reine des Violettes istna Ślicznota... mam ją od wiosny, ale nie uraczyła mnie ani jednym kwiatkiem, ale budowała masę.
Czy ona powtarza kwitnienie?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Duecik Nevady i M. Hilling ;:167 Miss Fine moje kolorki a Flammentanz cudeńko czym dokarmiałaś że, ma tyle kwiecia. ;:202
Ja poproszę o instrukcję uprawy Flammentanz,też kcem tyle kwiatuchów. :;230
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

mimoza55 pisze:Daysy ;:168 ;:3 clematisy w różance to świetny pomysł, tylko jakie wybrać, aby wiosną nie było problemu z prawidłowym przycięciem.
Ja wiosną posadziłam dwa gatunki okrywowych . Paul Farges ładnie sie rozłożył pod jodłą i świerkiem gdy przekwitły konwalie i liscie zaczęły żółknąć
to Paul Farges pieknie to zatuszował , ma białe kwiatuszki. Natomiast botaniczny Vitabla o rożowych kwiatkach miał tylko dwa metrowe pędy i nie zakwitł. Daysy zauroczyła mnie Twoja kompozycja roży Nevada + Pink Nevada czy w rzeczywistości te róże maja takie duże kwiaty 8 - 10 cm jak opisują .

Daysy, przepraszam pomyliłam nazwy clematisa / botaniczny Vitabla / prawidłowo miałam napisać, bylinowy Inspiration. ;:171 róża Nevada mnie zauroczyła, ale na razie nie mam miejsca na te ślicznotki . Mam pytanko jak długo one kwitną , cz powtarzają kwitnienie obficie czy raczej słabo .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Daysy pociesz się moja Rhapsody też w tym roku słabo kwitła w drugim kwitnieniu , dlatego dostała nową miejscówkę gdzie nie ma takiego tłoku .Niestety rośnięcie miedzy dwoma potworami nie wyszło jej na dobre
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.
Obiecałam, że odezwę się w niedzielę, ale wizyta wnuczka okazała się troszkę ;:333 dłuższa. Wczoraj napisałam się okrutnie i wystarczył jeden nieostrożny ruch, aby wszystko poooleciałooo, gdzieś..... hen :)

Mam nadzieję, że dzisiaj się uda ;:108

Jadziu też właśnie mam ten problem, Reine tak się rozepchnęła, że zupełnie przydusiła Rhapsody. Miałam ją jesienią przesadzić, ale nic z tego nie wyszło. Czekają mnie w ogrodzie prawdopodobnie większe roszady, więc dałam spokój.
W tym roku wszystko się wyjaśni i będę wiedziała co dalej z nią zrobić, zresztą nie tylko z nią. Póki co dostały jesienią spory zastrzyk kompostu i czekają do wiosny.

Wandziu, nic się nie stało, ja sam gubię się w tych wszystkich nazwach, szczególnie jak dopiero zaczynam przygodę z nowymi roślinami.
Jak weszłam na stronę szkółki z clematisami, to przecierałam oczy ze zdumienia, że tyle jest odmian. Co jedna to piękniejsza i wybierz tu człowieku coś dla siebie. Dobrze, że możemy korzystać z wiedzy koleżanek i kolegów z formu, których pozdrawiam i dziękuję ;:196
za pomoc. To chodzące encyklopedie ;:215
Nevada osiąga spore rozmiary, pięknie rozkłada swoje długaśne pędy więc trzeba zostawić jej trochę przestrzeni. U mnie są upchnięte jak śledzie w beczce i muszę je trzymać w ryzach, bo zajęłyby dużo większą powierzchnię niż im przeznaczyłam.
Zarówno Nevada jak i M.Hilling powtarzają kwitnienie, ale znacznie słabiej. W ubiegłym roku, po długiej suszy zachowały się jak rośliny z tropików. Po sierpniowych opadach zaczęły wiązać pąki i kwitły, znacznie skromniej, ale do samych przymrozków.
W 2015r, jesienią kwitnienie było słabsze niż w tym samym czasie w roku ubiegłym.

To są zdjęcia z września

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wielkość kwiatów nie zmieniła się, przez cały sezon pozostają duże i nic a nic nie tracą ze swojej atrakcyjności, nie są wrażliwe na opady. Jednym słowem same zalety ;:333

Joasiu, mój Flammentanz, to jedna z pierwszych róż posadzonych w ogrodzie. Niestety w tamtych latach miałam tylko róże wielkokwiatowe i wszystkie traktowałam tak samo, czyli cięłam wiosną króciutko. Nic więc dziwnego, że nie kwitła. Pani, od której ja kupowałam, nie powiedziała jak ją traktować a ja nie miałam zielonego pojęcia, że róże mogą kwitnąć raz w sezonie. A to, że inaczej się je prowadzi, tego już nie ogarniałam. Na szczęście nie wyrzucam z ogrodu roślin. Kiedy przyszedł czas budowy i na moje i jej szczęście zapomniałam o niej i F,Juranville zaskoczyła mnie totalnie swoim wiosennym kwitnieniem.
Później przewertowałam, wiele pism i książek a teraz czerpię również wiedzę od forumowiczów i powiem, że jestem na dobrej drodze, by już nie okaleczać swoich roślin w ogrodzie ;:108 :wink:
Przepis piszesz, trudno powiedzieć, wszystkie traktuję jednakowo, dostają nawozy zarówno naturalne jak i sztuczne, chociaż ostatnio więcej stosuje naturalnych /obornik granulowany/. Staram się podlewać gnojowicą z pokrzyw, szczególnie wiosną dostają specjalny nawóz dla róż/Biopon/. No i oczywiście staram się podlewać, bo to chyba najważniejsze. Reszta w dużej mierze zależy od danej odmiany. Flammentanz, z tego co czytam i widzę to należy do obficie kwitnących

To zdjęcia z 2015r. Pierwsza zaczyna F,Juranville, a kończy Flammentanz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda, że takie obrazki nie trwają dłużej, ale i tak warto je mieć w ogrodzie :D

Basiu oczywiście, że powtarza, ale zawsze to pierwsze kwitnienie jest ładniejsze, natomiast kwiaty chyba ładniej się wybarwiają jesienią. Podobno efekt ten można poprawić dodając żelazo w postaci schelatowanej /Florovit- nawóz mikroelementy/. Sama muszę się za nim rozejrzeć.

Zdjęcie z 2016 i 2015 roku

Obrazek

Obrazek

W tym roku obsypie się cudnymi i pachnącymi kwiatami zobaczysz ;:215 . Będziesz nią zauroczona ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Dla dueciku Nevady i M. Hilling będę przygotowywać miejsce,tylko zastanawiam się co będzie lepsze podpory czy pergola?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj spoglądałam na różane krzaczki rosnące pod murem i z trwogą patrzyłam na czerwone noski .Ciekawe jak odpuszczą mrozy co będzie i zamiast spać szaleją ;:oj szczególnie Doktorek .Muszę kupić jakąś kratkę dla Pamelki Jackman, bo niestety stara bambusowa połamała się na samym szczycie ;:222 Nie wiem czy wytrzyma do kwitnienia bo szkoda by mi było ciachać te wszystkie pędy .Niestety inaczej sie nie da jej przenieść.
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Ach Daysy te Twoje dueciki ;:167 ;:167 ;:167
Teraz jak wchodzę do twojego wątku dużo łatwiej mi to wszystko umiejscowić ;:108 w tym roku muszę się wprosić na te duety na żywo koniecznie ;:183
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu myślę, że podpory byłyby lepsze, ale decyzję podejmiesz sama. Zarówno M.Hillig jak i Nevada pięknie wyglądają jak się pędy swobodnie się zwieszają, tworząc czasem coś w rodzaju "warkoczy" a czasem "wianuszki" ;:333

Obrazek

Obrazek

Pamiętać jednak trzeba, że zajmują naprawdę duuużo miejsca i trzeba mocno trzymać je w ryzach

Obrazek

Jadziu, czyżby u Ciebie już widać było wiosnę?
U mnie ani widu a ni słychu, w dzień co prawda od -1 do 0, ale w nocy -10 ;:224

Tolinko, jak miło, że jesteś już z nami ;:168 . Zapraszam, zapraszam, wiesz, że furtka zawsze otwarta, zwłaszcza, że masz po drodze ;:333 . Czekam na Ciebie jak na wiosnę...... niecierpliwie ;:65 . Jesienią różyczki zostały dobrze dokarmione, więc chyba pokażą się z jak najlepszej strony. Robisz jakieś wysiewy parapetowe w tym roku? Może jakieś zakupy? Ja poszalałam w tym roku clematisowo. Różyczek w planie znacznie mniej jak zwykle, ale chyba parę sztuk zamówię. Jeszcze listy nie zamknęłam, trudno się zdecydować na kilka, kiedy ciągle jakieś nowe cudo wpada w oko.

Ponieważ Jadzia wspomniała o wiośnie, to może kilka fotek?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jedne z najwcześniej kwitnących róż Rosa Sp."Altaica" i długo oczekiwany, jeszcze młodziutki H.Yellow

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy ja jestem z Wami cały czas....ale czytam ,bo już na więcej ani czasu ,ani sił ehhh....
Zakupy pytasz? :D a jakże!! ;:183 czytając wasze wątki nie dać się ponieść chciejstwom i chęci posiadania ;:306 Na parapetach już kuwetki stoją czekają na nasionka :wink: Zakupiłam w tym roku nasionka gipsówki rozesłanej ,widziałam ją na twoich zdjęciach i myślę że do moich bladawcowych panienek będzie ładnie ;:224 Zamarzyła mi się też lewkonia ,no i jak zwykle lobelia i pomidorki koktailowe ,kupiłam też trochę nasionek jednorocznych ,ale to już jak będzie cieplutko do gruntu.
Czytałam o twoich clematisowych zamówieniach sama nawet mam co nie co w koszyku ale....no zobaczymy :wink: Wybrałaś fajne clemki ja mam już spore Jackmanii i Błękitnego Anioła i je uuuuwielbiaaam ;:167 Gdyby wszystkie chciały tak rosnąć ;:219
Czytałam też że Sarunia chorowała :( wygłaskaj ją i poprzytulaj ode mnie ,jak zwierzątka chorują to człowiek taki bezradny nawet nie wiadomo jak im ulżyć bo one nic przecież się nie skarżą ;:168
Pozdrawiamy Was serdecznie ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”