No chyba aż taki upierdliwy to nie jestemejacek pisze:Choć po Piotrze (Piotr APD) spodziewałem się jakiegoś "taksonomicznego" komentarzaodnośnie Turbinicarpus panarottoi.

Twoje rośliny piękny pokaz nam serwują

No chyba aż taki upierdliwy to nie jestemejacek pisze:Choć po Piotrze (Piotr APD) spodziewałem się jakiegoś "taksonomicznego" komentarzaodnośnie Turbinicarpus panarottoi.
- wszystkie pokazane rośliny bardzo ładne, ale te i ich kwiaty mają "to coś", co zawsze na dłuższą chwilę przyciąga moją uwagę - są wyjątkowo ładne, takie "nieagresywne" w wyglądzieejacek pisze:/ ... /i Turbinicarpus valdezianus
O ile dobrze pamiętam, to na starym forum była dyskusja względem tego Turbinicarpusa z oferty Mesa Garden:ejacek pisze: spodziewałem się jakiegoś "taksonomicznego" komentarzaodnośnie Turbinicarpus panarottoi
Kiedyś już wrzucałem na forum jego fotki.Harvi pisze: T. valdezianus v. albiflorus chyba pierwszy raz na forum widzę kwitnącego.
Wprost przeciwnie , jestem pod wrażeniem , że taką uwagę przykładasz do taksonomii. Jeśli chodzi o mnie to cieszę się jak sprostujesz jakąś nazwę gdyby była niewłaściwa. Ja zdecydowanie kwestie nazewnictwa czy usystematyzowania traktuję po macoszemu.PiotrAPD pisze: No chyba aż taki upierdliwy to nie jestem![]()
Yaku pisze:Roślinki bardzo ładne i widać, że już nie młode. Będą zapylane ???
Obficie to by zakwitły jakby była inna pogodamaryjan13 pisze:Pięknie i obficie zakwitły Ci te turbiniaki Jacku.
U mnie to samo, a szkoda mi tym bardziej, że na pseudopectinatusie mam pierwsze kwitnienie, bo poprzednie pąki do rozkwitu nie dotrzymały. Wczoraj kilka godzin słońca, już miałam nadzieję, że go zobaczę, ale dzisiaj znów szaro od chmur i znów zapowiada sie to na dłużej. Takiej wiosny jeszcze chyba nie było....ejacek pisze: nie podlewam i skutkiem czego obserwuje niepokojący objaw , że powstałe pąki zaczynają się jakby to powiedzieć "starzeć" podsychając. Nie wiem czy te pąki się nie pomarnują nim zdążą się rozwinąć
Dlatego tak tęsknimy za słoneczkiem Ja trochę zraszam bo podlewać się jeszcze boję ale wciąż jakieś smutne stojąonectica pisze:ejacek pisze: . Takiej wiosny jeszcze chyba nie było....