MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

Około ośmiu murarek
choć mogę się mylić ;:218
Pozdrawiam Marcin :)
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To spoko ;:333
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ja wczoraj obserwując swoje rurki wypatrzyłam jakąś pszczolinkę. Obleciała mnie i fru do ziemi znikając mi z oczu. W ziemi są postawione kantówki metalowe i obok nich są 3 dziurki w ziemi.Ziemia w tym miejscu raczej ciężka i wilgotna. Aż dziw ,że je kury nie wypatrzyły.
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

A pro po jeszcze moich murarek, Do wyboru miały: i zasiedliły odpowiednio licząc na 100%:
a) trzcinę, 99%
b) nawiercone drzewo 1%
c) cegłę z dziurami 0%
d) papierowe rurki 0%
e) rurki lubczyka 0%
o chyba, że tak jak pisałem i zasiedliły coś do połowy i nie widać - ale tak to sie przedstawia - papieru nie ruszyły
Ciekawe czy jak by im brakło trzciny to zasiedliły by papier - rurek trzcinowych pozostała mi masa. Będzie na przysżły rok ;:209
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

Klik liczę, że rozpoznasz ;)
Taki oto osobnik mi się zadomowił, jest podobna do murarki osmia rufa ale ma szare futerko. Wszystkie moje osmia rufa już tydzień temu zakończyły sezon(ani jednej już nie było cały tydzień).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

comandos21 hahaha weź przestań!!! Po 1. nie znam się , po 2. nie da się z takich ujęć ustalić co to , po 3. u mnie też takie szare 3 szt. latają , ale myślę że mogą to być wycieruchy O. rufa. Z czasem tracą rude futro i wyglądają troszkę inaczej. Wciskanie się w szpary nie wpływa dobrze na włosy :wink: Dzikusy mają różne terminy wygryzania się. Jak gniazdo jest zrobione w zimnym miejscu np. w jakiejś dziurze w skale , to wygryzanie może być opóźnione o parę tygodni. O. rufy mogą spokojnie jeszcze latać u Ciebie.
Dida127
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lis 2015, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit drugi sezon z Murarkami zakończony około 1300 kokonów wystawionych, około 40szt nie wygryzione,zamurowane ponad 1000 rurek trzcinowych,kilkanaście rurek z bulionu również zamurowane.
Podejrzewam iż moją kolonię odwiedzały też dzikie murarki, jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli kolonia powiększy się 5 lub 6 razy ;:138 .
Za ro tylko trzcina i bulion.
Następny wpis po wydobywaniu kokonów.... więc do jesieni Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ktoś kiedyś podał ciekawy link do rozpoznania ,,pszczołowatych", wkleję go dla przypomnienia https://www.flickr.com/photos/90408805@ ... 508048613/

Mi nie udało się rozpoznać mojej ,,dużej pszczółki"bardzo różniącej się od miodnej. Zdecydowanie bardziej czarna,odwłok szerszy i troszkę płaski. Cięższy w locie. Pyłek przyklejony na wszystkie odnóża. Na cały rój kwitnącego krzewu latał tylko ten 1 egzemplarz.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

Bulion??? Co to za gadżet... Znsm tylko kostki bulionowe ;:215 :wit
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rurki z lubczyka ogrodowego lub tzw ,,maggi" :D
klik
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj przyłapałem zdaje się Auplopus carbonarius na dobieraniu się do zatyczki murarkowej. Został wyproszony bezdotykowo :wink: Niby gościu lubi wilgotną glinę do budowy dzbanków. Zatyczka do której się dobierał była zrobiona blisko miesiąc temu, wysuszona na popiołek. Co go ciągnie do zaprawy murarek? Ma tyle wilgotnego budulca wszędzie. W miejscu w którym siedział zauważyłem wilgotną kropkę. Czyli rozmiękcza dziad wodą zaschniętą zaprawę prawdopodobnie.
anz_anz u Ciebie dalej broją ?
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

U mnie znów kiepściutko tylko kilka rurek zasiedlonych ;:145
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

julcia1 u mnie też tak samo ale bądźmy dobrej myśli ;:196 W każdym bądź razie z całym szacunkiem dla garstki moich murarek, odwaliły kawał dobrej roboty. Widzę , że w tej mojej prawie leśnej głuszy będę miała owoce ;:138
anz_anz
50p
50p
Od: 22 lut 2016, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

klik tak, dalej podbierają budulec. Potwierdzam, że zatyczki mogą być już dawno zaschnięte, choć przeważnie cwaniaczki łażą po rurkach i szukają gdzie bardziej miękki i świeższy materiał. U mnie jest ich co najmniej 5, z czego jeden na pewno buduje swoje gniazdko u mnie.
Niektóre zatyczki są poważnie uszczuplone przez ich poczynania. Taka podebrana zatyczka, jest jakby wklęsła i bardzo wygładzona. Tak, Auplopus przynosi trochę wody i na miejscu rozrabia podkradziony materiał.

Ostatnio widziałem niestety jak trzy mrówki tachały coś ciężkiego. Wynosiły biały przedmiot za rury z butelek PET w których mam trzcinki. Przyłapałem je na wynoszeniu pełnowymiarowej, żywej larwy murarki.... Nie widzę jednak żadnej rurki, która była kiedyś zamknięta, a teraz byłaby otwarta, jednak mam coś koło 2000 trzcinek więc mogłem przeoczyć. Niektóre rurki są też dwustronne, więc to może z drugiej strony rozdziawiły zalepioną trzcinkę i tam się dobrały do larwy. Auplopus carbonarius który mieszka w moim domku, też założył swe gniazdko w rurkach od tylnej strony domku, więc nie widzę co tam się dzieje. Podejrzewam, że to on podniszczył zatyczkę końcową rurki, a mrówy zrobiły resztę.

U mnie lata jeszcze ok 15 murarek. Po 18.00 już siedzą w trzcinkach zmęczone dniem. A jeszcze miesiąc temu latały do 20.30. Lata też kilka nożycówek, ale nie mogę się doliczyć wszystkich 12.
Wałczatka dwuguzka raczej nie przetrwała jednak u mnie. Nie widzę jej, a i chyba wszystkie rurki zeszłoroczne były już pootwierane przez mieszkających w nich lokatorów. Może po prostu nie umiem odróżnić wałczatki od nożycówki...
Na początku sezonu były też dwie osy murujące, ale zalepiły po jednej rurce i tyle je widziałem. W tej chwili od miesiąca zero os.

A u Was latają już nożycówki i wałczatki?
Czas też na miesierki, zagnieździły się u kogoś?
Nie było nas - był las, nie będzie nas - będzie las :)
klik
1000p
1000p

Post »

Mój złodziej podbierał zaprawę chyba tylko do zamurowania swojej trzcinki, a nie do dzbanków. W bezpośrednim sąsiedztwie trzcinek , w których podgryzał zatyczki pojawiła się nowa zamurowana. Nawet ma ten sam deseń co sąsiednie murarkowe - szara ziemia z grubymi żyłami żółtej gliny. Widocznie w zatyczkach murarek jest jakiś wyjątkowy składnik, który mu pasuje.
Dzisiaj wprowadzał się do mnie jakiś chyba Hoplitis . Czas pokaże czy to on , z jakim skutkiem i w jakiej ilości. Mała, szara, krępa pszczoła z białymi przepaskami na odwłoku. Trzymam za nie kciuki :)
anz_anz Wałczatki mają chyba jeszcze czas na latanie. Moje ubiegłoroczne trzcinki zalepione żywicą też są podziurkowane , ale za pierwszą dziurawą jest następna nienaruszona ściana. Prawdopodobnie gąsieniczniki przebiły zatyczkę , na następną zabrakło im wyobraźni :wink: Lata ich wszędzie pełno , więc same się proszą żeby je podejrzewać.
Co do miesierek , to zauważyłem świeże ślady czyszczenia trzcinek o średnicy ponad 10 mm . Moim murarkom wyraźnie nie odpowiadały , dopiero teraz coś się nimi zainteresowało. Samych sprawców nie zauważyłem , ale mam nadzieję że wrócą i się pokażą.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”