Rajsko, wiejsko, sielsko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Rajsko, wiejsko, sielsko...

Post »

Kochane dziewczynki odpowiadam po kolei...
- woda z rynien ma się rozlewać po całym ogrodzie a nie tylko stać jak do tej pory w formie kałuży w jednym miejscu.... dopóki nie będę mieć jakichś beczek na deszczówkę ... tak musi być :)
- naprawdę jestem początkującym ogrodnikiem... łeb mam nabity teorią i usiłuję to przenieść jak to mówią do realu... :D
- Nie pędzę z pracami... ścigam się z moim choróbskiem ... mam takie okresy, że z prac ogrodowych mam tylko balkonowanie ;:306 i wykorzystuję czas, że ziemia jest mięciutka i łatwiej mi się pracuje... potem już tylko robótki kosmetyczne :wink:
- Co do pomysłowości... to zbierałam takie nowinki w internecie i teraz je stosuje w praktyce... jedne się sprawdzają inne nie ... ale od czego mam gdzie sprawdzać :;230

Dzisiaj u nas ;:3 więc wszystkiego dobrego życzę...

Moje żonkile też juz pchają się do słonka :D

Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo, ale jak na początkującego ogrodnika masz ogromną wiedzę i fajnie się Ciebie podpatruje i ściąga od Ciebie różne nowinki czy też rozwiązania. ;:168
Ja też lubię marcowe prace, bo naprawdę łatwo się pewne rzeczy robi, kopie, ryje, plewi i czyści. Jesienią nie chce mi się pewnych rzeczy robić, może to takie zmęczenie po sezonie. Z drugiej strony trzeba trochę dla biedronek i innych istotek zostawić liści, badylków itd. żeby mogły łatwiej przezimować, u mnie zostawiam im tego sporo :wink:
Ciekawe czy nam dzisiaj pogoda dopisze... ;:3
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Ewa ,ale wymuskałaś grządki,no i jakoś wiosnę do siebie szybciej przygarnęłaś masz aż tak cieplej ,u mnie w nocy przymrozki i wszystko marnie rośnie,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Ewo :wit
Ogródeczek wymuskany ;:63 ;:63 i pomysł z wodą super - nawilży od spody i wszystko będzie rosło .
U mnie też słoneczko ale na działce nie da się nic zrobić tak wieje i to taki zimny wiatr :(
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziewczynki ;:4 dziś mam urlop... od działki... wczoraj lekka kontuzja na ogrodzeniu ;:174 , ;:222 ... co ślepemu po oczach ...choćby miał ich 4... ;:306 . Tak więc dzisiaj w domu po równej podłodze lepiej się snuje.... Pralka zrobiła małe pranko , a ja powalczę z pikowaniem ... Dla mnie przy koślawych paluchach to nie lada sztuka ;:173 , ale jakieś siewki chyba uratuję ;:173 Małż w delegacji to mogę bezkarnie poszaleć w miarę możliwości ... Pozdrowienia ;:168
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewciu, tego czasu niezmąconego Ci zazdroszczę :) Moje siewki też już się proszę o pikowanie, ale nie mam kiedy. Może jutro, bo zapowiadają deszcze i zimno... Choć znając życie zaraz coś się innego znajdzie. Pomysł z rowkami super! My przed beczkami mieliśmy do rynien przymocowane takie rękawy foliowe, którymi wyprowadzałam deszczówkę na rabaty - rozwiązanie dla takich leniwców, jak ja :wink:
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ewuś już doczytałam i teraz wszystko wiem po co te wykopy na grządkach.
A gdzie Ty po płotach chadzasz że się uszkadzasz ;:88
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu ja jeszcze mam pomysła :D żeby zasypać te głębokie rowki drobnymi otoczakami tak do połowy... ale muszę Małża do tego zmobilizować... a to nie jest takie proste ;:306
Krysiu we własnym ogródku :) ... płotek ma niewiele ponad 0,5 m ...i zachwiawszy się nie zdołałam go przekroczyć, ( ręce miałam zajęte miską pełna chwastów) ... mimo ze nogi mam ci ja długie do ziemi ... I tak to stłukłam nogi na goleniach, a stłuczenie boli jak diabli... ;:223 Pocieszam się, że jutro nie będzie zbyt dobrej pogody, a potem leniwa niedziela ... jakoś to będzie ;:173
Dam rade ;:333
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ewcia jest taka fajna maść na słuczenia, sińce, obolałe miejsca UZARIN warto ja mieć w domu, nawet jak się przeterminuje to i tak skutkuje.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu zaraz zapiszę... bo ja przez ten mój RZS i polineuropatie bywam niezdarna , to na pewno się przyda ;:168 Na razie ratuje się ARKALEN -em ...to maść dla sportowców , ale też uśmierza ból po stłuczeniu ... będzie dobrze ;:173
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewuś fajna ta szklarenka, mnie też się marzy jakaś. Co prawda em obiecał mi taką z okien, ale kiedy to będzie... Ja w tamtym roku też pikowałam roślinki do rolek po papierze, ale tylko przecinałam na pół i ustawiałam na plastikowej przykrywce np. od wiadra. U mnie jednak średnio w tym rosły, więc będę z ciekawością podglądać czy twój sposób lepszy :wink:
Szafirka kwitnącego to jeszcze w tym roku nie widziałam :shock:
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu Co z rolkowwj rozsady wyjdzie, to nie wiem ;:204 się zobaczy, Foliak jest ( dostałam od syna), bo prawdziwej szklarni mieć nie będę, a takiej z okien też nie ;:131
Mój foliaczek przetrwał pierwszą burzę i nie pofrunął ;:306
Szafirek chyba kwitnie wcześniej, bo cebulki już z kiełkami znalazła w szufladzie starej komody :) ... zupełnie o nich zapomniałam :? ... więc szybciutko wsadziłam do ziemi koło muru... gdzie ciepło i widoczie tam mu dobrze :lol:

Z nogami już lepiej, ale planu nie wykonałam i bujany fotel nie pomalowany, bo przez tą burzę nawet utrzymać bym go nie mogła ;:306
Niektórym siewkom powiększył się metraż :)
Obrazek - orliki
Obrazek - rutewka

Aha i jeszcze... jako że mam kilka róż ,a one w większości mają kolce to kupiłam sobie na targu takie rękawiczki z mankietami ( z wierzchu materiał od środka skórka łatwe w konserwacji)...
Obrazek
Obrazek

super się sprawdzają ... myślę, że czasem warto pokazać sprawdzone sprzęty przydatne w ogrodzie :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu dziękuję! ;:196
Właśnie jestem na etapie poszukiwań jakiś rękawic do pracy przy różach (i nie tylko), na ogół mam takie zwykłe "wampirki", ale one nie trwałe, a do róż to w ogóle...
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu te wampirki to są słabe :| Róże i to te mocno kolczaste jak mój stary Amadeus daja im radę a ręce i tak podrapane :)
Zamiast tej rękawicy z pazurkami, mnie lepiej pasują moje pazurki mają długą rączkę więc mogę sięgnąć między różane pędy, wzruszyć ziemie usunąć chwasty itp ... bardzo pomocna :)
Obrazek

I jeszcze mam taką zgrabną łopatkę z podziałką ... do sadzenia cebulek, drobnych roślin ... moja ulubiona ;:333
Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, mam takie pazurki, podobne do Twoich, dwuzęb i łopateczkę, ale mam też tak, że ciągle to gdzieś gubię w ogrodzie.
Nie wiem czy tylko ja mam taką przypadłość?
Często zostawię gdzieś na rabacie na chwilkę a potem znajduję za jakieś dwa tygodnie... Chyba przydałoby mi się taki pas jak na dzikim zachodzie mieli na rewolwery ;:306
Przed chwilką dostałam od brata takie skórkowe rękawice robocze, będę je testować w przyszłym tygodniu. Wampirek nawet nie liczę już ile zużywam w sezonie, ani ile zgubię. :wink:

Ta łopateczka z podziałką rewelacyjna! ;:333
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”