Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

U mnie na jednej rabacie przy stodole to gryzonie prawie wszystko zjadły ;:222. A miałam tam sporo tulipanów eh no trudno. Jesienią posadzę do donic może to trochę pomoże. A jak nie to już sama nie wiem. Tam gdzie wsadzilam czosnki to nie widzę strat więc może i faktycznie go nie lubią :roll: .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Soniu,tulipanów będzie u ciebie mnóstwo ,już w tamtym roku było dużo i takie piękne ,a teraz pewnie przybyło,u mnie myszy zjadły hiacynty,bo nie posadziłam w koszyczkach ,w rabatach ogromne dziury ,jak podlewałam to woda zmywa ziemię do dziur bez końca ,chyba całe miasto tam jest,pozdrawiam ;:196
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Czekam na pokaz tulipanów bo z tego co patrzę będzie co podziwiać ;:oj zazdraszczam fioletowych irysków dlaczego ja takich nie mam ;:223 gdzie je kupowałaś?
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Wczoraj pracowałam trzy godziny. Trochę wiało, ale słońce koło południa ładnie świeciło. Rozgarnęłam kopczyki różom, przycięłam końcówki posadzonym jesienią i niestety musiałam trzy przesadzić, bo ziemia na skarpie po zimie zapadła się i miejsce szczepienia było 10 cm poniżej gruntu. ;:223 Przycięłam lawendę, część ostnic i wyrzuciłam część żurawek. W korzeniach było kilkanaście larw opuchlaków. Zaglądanie do reszty mnie przeraża. Posadziłam w ich miejsce rozchodniki, które świetnie sobie u mnie radzą. Rano przepikowałam pomidory, 8 sztuk. ;:306 Posiałam też parę cynii, żeby szybciej kwitły.

Soniu, muszę Cię zmartwić. Z tego co ja wiem, to opuchlaki też lubią rozchodniki ;:202 .Ja jeszcze nie odkryłam róż, podobnież maja jeszcze być przymrozki :evil: Nornic nienawidzę. Jedyny z nich taki pożytek, ze mam dużo cesarskich koron, ale i to nie pomogło. Koleżanka wkłada do dziur ludzkie włosy i podobnież to pomaga.
Trudny jest żywot ogrodnika ;:196
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, mój M kilka lat temu powiesił kilka budek lęgowych, my też lubimy obserwować jak się tam ptaki sprowadzają, potem karmią młode, uczą je latać...
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

No właśnie na tych podniesionych rabatach nigdy nie miałam problemu z gryzoniami, a teraz postanowiłam zrobić coś na poziomie trawnika i widzę już, że wyszło o wiele mniej niż powinno.. No oprócz gryzoni jedynym mankamentem tej rabaty były stojące w dwóch miejscach kałuże pośniegowe. Ale tulipany chyba nie są aż tak wrażliwe na moczary ;:218 Spróbuję dzisiaj powęszyć w poszukiwaniu cebul ;:224
Wokół borówek wysypuję corocznie spore ilości pociętych na kawałki gałązek z drzew iglastych. Nie dość, że ładnie zakwaszają to jeszcze chronią przed mrozem. warto wypróbować ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Soniu! ;:196
Ech, te gryzonie ... ;:223 U mnie też widzę tylko jednego hiacynta, a wsadziłam ich kilkanaście. ;:222
Mam kotę, która biega po działce, a myszowate i tak swoje broją. ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Soniu czy ja dobrze kojarzę ,że wysiewałaś Cleome do doniczek ,a potem dopiero do ogrodu ?
Jeżeli tak to zdradz tajemnicę kiedy to zrobić - da do ogrodu , moje już są spore i nie wiem co dalej? ;:223 .
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, widzę że przyszedł czas na cięcie ostnicy - w weekend więc i swoją ogolę
Ja na szczęście nie mam problemów z gryzoniami. Myślę że moje tuje mają już taki system korzeniowy że gryzonie nie łatwo mogą się przez nie przedostać. A mam je z trzech stron działki. Z czwartej jest ulica więc tamtędy też nie nadchodzą. Oby ;:170
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu żal mi Twoich żurawek. Moje nie zostały podgryzione przez opuchalaki ale przezimowały okropnie. 3/4 liści uschnięte. ;:222 Praktycznie startują od nowa. :oops:
Z rozchodnikami będzie pięknie. To takie wdzięczne byliny. Uwielbiam je!
Czekamy na Twoje tulipany. ;:65 Będzie spektakl. ;:215
Ptaszka to Ty chyba rzeczywiście z bardzo bliska fociłaś. Piękny jest.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu co zrobić z Perovską , przyciąć mam ją nisko. ?Tylko że ona nic nie odbija od korzenia... ;:219
A ile się nagłowiłam jak ta roslinka się nazywa...cały czas po głowie jakiś swarowski mi chodził. ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko w donicach tulipany świetnie sobie radzą, tylko trzeba dołować, lub przechować w zimnym pomieszczeniu. W moim garażu temp spada do minus 3-4 stopnie. Już mają pąki. :tan Ja na rabatach z czosnkami, mam nie mniej korytarzy, niż na innych. ;:306

Obrazek

Martuś przykro, ;:168 ale moje hiacynty chyba też zjedzone, bo żaden się nie pokazał. ;:223 Jednak trzeba sadzić w doniczki. Na południowej różance już niedługo tulipany zakwitną, wystarczyło dwa dni słońca.

Obrazek

Anitko iryski niebieskie już przekwitły. Bordowe jeszcze się trzymają. ;:215

Obrazek

Ewuniu wiem, że lubią, ale rozchodniki mnożą się u mnie wyjątkowo szybko. Jak zjedzą, posadzę nowe, mam w zapasie kilkanaście kępek. :) Na żurawki wydałam kilkaset złotych, a tylko trzy odmiany jakoś rosną. Może niektóre mniej smaczne. :;230 Ja wkładałam włosy ludzkie, psie, karbid, dwa rodzaje trucizny, a gryzonie się śmieją. :evil: Te dwie NN i Marmalade całkiem ładnie przeżyły zimę.

Obrazek

Obrazek

Aga nam dzieci kupiły lornetkę, ;:167 bo stale śledzimy ptasie wybryki przy karmniku i w zagajniku brzozowym, gdzie są budki. Ptaków nie udało mi się dziś sfotografować. Dla ciebie szafirki rozsadzone jesienią pojedynczo.

Obrazek

Sabinko dzięki za podzielenie się doświadczeniami z okrywania borówek. ;:196 Moje są grubo obsypane korą, ale przymarznięte są gałązki u góry, pełno też tuneli, więc rośliny na pewno osłabione. Dla ciebie przesadzona jesienią sasanka, pierwsza zakwitnie.

Obrazek

Lucynko na gryzonie nie ma sposobu, takie jest moje zdanie. Wkładam truciznę, ale i tak przestałam wierzyć w jej skuteczność. Koty tylko spacerują po działce. ;:222 Tobie może się zwykłe fiołki spodobają. :)

Obrazek

Mariolu w ubiegłym roku posadziłam kleome 30 kwietnia. Ona jest wrażliwa na przymrozki, więc włóknina konieczna, gdyby przymrozek prognozowano. Moja powędruje w przyszłym tygodniu do zimnego garażu lub na pole. Będzie wolniej rosnąć. Teraz ma 5-7 cm i trochę wyciągnięta. Za towarzystwo ma rozplenicę.

Obrazek

Zuza przycięłam tylko połowę ostnicy, bo nie zdążyłam. Pojawiają się już młode przyrosty wewnątrz kępy, więc szkoda je potem ciąć. Niektóre przycięłam wysoko, bo miały ładne, młode źdźbła. Życzę ci, żeby gryzonie się nie pojawiły, ale one biegają też po powierzchni. ;:108 Dla ciebie popikowana ostnica z szałwią omączoną. :)

Obrazek

Aniu już postanowiłam nie kupować żurawek. U mnie podobnie większość została ogołocona z liści, przemarzły, pewnie susza też je osłabiła. ;:218 To jednak byliny lubiące cień i wilgoć. Dzisiaj widziałam rudzika pod oknem, ale M zabrał aparat i nie udało mi się sfotografować. Twoja hosta pokazuje kły. :wink:

Obrazek

Olu ja tam wolę perovskię niż szkiełka Swarowskiego. ;:306 Czteroletnią przycięłam w tym roku wysoko, na 35 cm. Zobaczymy jak po tym eksperymencie zakwitnie. Ubiegłoroczną, ukorzenioną z patyka, na 15 cm.

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj zaplanowałam prace w ogrodzie, ale z 15 stopni, zrobiło się 7 i wietrznie, więc po 20 minutach uciekłam do domu. ;:202 Przesadziłam tylko żywotnika, który dostałam w prezencie, jako kulistego. Nie wiedział chyba o tym i rośnie w górę jak szalony. ;:306 Gęsiówka na skarpie cała w bieli, dosadziłam jej trzy towarzyszki.

Obrazek

Lawendę przycięłam w środę dość radykalnie.

Obrazek

Moja plantacja pomidorów.

Obrazek

Werbena rigida od Ani nena08

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ale masz sadzonek Soniu! Ja postanowiłam przepikować eMowe pomidorki i sałatę ale jakoś ciężko mi idzie..przygotowałam kilkanaście doniczek z ziemią ,opisałam i stoją na razie...Jakoś weny do sadzenia mi nie starcza...
Jakoś tak..nie chce mi się po prostu...Chyba to z wiekiem przychodzi...Kiedyś mi się chciało co bądź.... ;:306

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu to już choroba. ;:306 Nigdy nie przypuszczałam, że ja humanistka, pracująca intensywnie zawodowo, hodująca pelargonie w skrzynkach, tak się zapalę do wysiewów. Lubię patrzeć, jak wszystko rośnie od ziarenka. W dodatku podarowanych nasion nie mogę zmarnować. :) Zrobi się cieplej, to wróci zapał do grzebania w ziemi, nawet jak to ziemia w doniczkach. ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sonia zabija mnie a nie pamiętam bym hostę Ci słała. :lol: Masz może jej zdjęcie z liśćmi?
Dziś obcinałam żurwakowe liście. Po cięciu stwierdzam, że nie jest najgorzej. Z tymi Twoimi oczywiście, bo inne to czarna rozpacz...
Muszę pokazać Ci zdjęcie mojego- Twojego "swarovskiego" ;:306 (od dziś używam tej nazwy, bo perovskię to nie wiem kiedy ja w końcu zapamiętam... :oops: ) Ma 20cm bez przycinania mojego (żadnego!) a mam ją u siebie już trzeci sezon. :roll: Nie wiem o co jej chodzi. :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”