Tomala3d
Jak pisałem wcześniej jest to odmiana NN gdyż darczyńca od którego miałem dwie sadzonki nazwy nie zapamiętał.Pomijając ten fakt rodzi wiernie corocznie i bardzo obficie.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Madziu. Gratulacje i smacznego.Pięknie owocujący krzew z pewnością w dobrej lokalizacji.
Moje na otwartej przestrzeni dopiero się odradzają i skromne owocowanie dopiero póżną jesienią.
Mam jeden krzak w ciepłym i zacisznym miejscu.Gdy go sadziłam pomyślałam że jeden to mało i trzeba będzie jeszcze dosadzić.Dobrze że tego nie zrobiłam gdyż jest bardzo plenny a owoców przejeść nie możemy.
A u mnie benadzieja. Moja jeżyna miała bardzo spowolniony wzrost od wiosny, kompletnie nie wiedziałam dlaczego, z zeszłym roku do tej pory miała olbrzymie przyrosty w tym roku, ledwo idzie.. popatrzyłam w liściach i zauwazyłam podłużne rozpęknięcia, wzdłuż pędów, po kilka, gdzieniegdzie kilkanaście centymetrów. skąd się biorą takie rozpęknięcia?
A na moich przyrosty są po 2,5m. Zbiory zacząłem wczoraj. Polar był pierwszy. Na 2 miejscu Reuben. A miał być taki późny? Dzieci są szczęśliwe i opychają się owocami. Malin prawie niemym w tym sezonie. Na Orkan muszę jeszcze sporo zaczekać, nadal kwitnie.