Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

Dzisiaj przepracowany solidnie dzień. Nowe rabaty, nowe nasadzenia ale jeszcze dużo zostało Obrazek

Alu to dalie z siewu i bulwki będą mizerne, więc pewnie nic z tego nie będzie ;:oj
Miłego wieczoru Obrazek

Martusiu wcale nie dziwię się, że sarny wolisz oglądać na zdjęciu Obrazek Kiwi poprzez takie filmiki i zdjęcia nas kuszą. A ja dzisiaj znalazłam miejsce dla derenia i już go posadziłam ;:333 Ze złociszka raczej zrezygnuję :wink: u Ciebie miałby miejsce :? Kotka koniecznie pozbaw klejnotów to nie będzie latał za dziewuchami, niedobrze byłoby jakby kolejny zginął :cry: Miłego wieczoru Obrazek

Iwonko no ale jak mam spać kiedyś sąsiadowe koguty już pieją, a mój musi się wysilać z zamkniętego kurnika Obrazek I tak teraz wstaję później :uszy Często wracam i śpię dalej, szczególnie jak długo siedzę w nocy Obrazek

Ewuniu moje kwitło ale obydwie rośliny miały takie same kwiatki i po tym stwierdziłam, że mam dwie dziewczynki. Kwiatki opadały i owoców nie było, raz jedyny zawiązało się parę owoców i były pyszne!
Jeszcze trochę kolorów jest, ale róże już nie te i nie takie jak Twoje Obrazek

Asiu znasz już tą ścieżkę :tan Po skoszeniu trawy i liści leżących zrobiło się zielono ;:333

Julciu zawsze serdecznie zapraszam Obrazek Oj nie mam posadzone jak myślisz, wiele roślin okazuje się ekspansywnymi i muszę albo drastycznie obrywać albo przesadzać. Przesadzanie i teraz trwa, mam mnóstwo do przesadzenia tylko gdzie :?: Dalie troszkę zebrała, ale z tych mnie ciekawych, te co posadziłam z bulw może przetrwają, ale pająki mam siane i pewnie nasiona nie dojrzeją. Trzeba będzie rozejrzeć się za nasionami ;:173
Moje trawki chętnie na wiosnę podzielę, bo też nie mogę dopuścić do rozrostu więc dzielę każdemu kto mnie odwiedza ;:108

Aguś nie ma zakrętu, ścieżka wije się prawie prosto, a po obu jej stronach gęste nasadzenia. Za to na końcu wychodzi się przez bramkę i roztaczają się pola i lekkie wzniesienia...i to lubię najbardziej ;:167

Michałku i jak Cię tu nie kochać Obrazek Odmłodziłeś mi dziewczyny, przefarbowałeś chyba Agnieszkę , a Kasia to może ta córka co mi ją Maciek (syn) przyprowadził Obrazek Tylko te pingwiny mnie niepokoją, skąd ja wezmę dla nich ryby, tym bardziej że z Krzeszowic przywiozłam kukurydzę i ziemniaki ;:306 No i jeszcze pomyliły Ci się śliwki żółte z kosztelami, bo na kosztele przyjadę Obrazek Czekam na Ciebie i na Was niecierpliwie ;:4

Gosiu Ty chcesz, żeby mnie M z domu wy..... Obrazek i tak już patrzy na mnie przez te kury jak na ... :shock:

Marysiu jeszcze nic z pola do domu nie wzięłam i powiem Ci że mnie to przeraża, bo oczywiści pelargonie się rozrosły, datury też i oczywiście co nie co przybyło. Nie mam co prawda takich rarytasów jak Ty, ale lubię te moje tarasowce i nie chcę je stracić ;:131 U mnie stoją wszędzie ale i tak najgorzej jest koło marca, bo przybywają zasiewy ;:202

Zimowity szaleją :D

Obrazek

Obrazek

Jeszcze róże kwitną

Obrazek

Obrazek

ślicznie kwitnie Heptakodium chińskie ;:333

Obrazek

Obrazek

I na Dobranoc Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Szkoda że nie możesz przechowywać karp. Dalie z siewu już w pierwszym roku tworzą ładne bulwki ( ten rok to chyba wyjątek) a w następnym dopiero pokazują na co je stać. Te kwiaty wyjątkowo pasują do wiejskiego ogrodu ;:108

Wizja łaskotanego pingwina na spacerze wzbudziła we mnie niepohamowaną radość ;:306 . Michał, co spożywałeś na kolację?
Pozdrawiam ;:196
Ewa
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu zimowity masz w okazałych kępkach, ja póki co mam nieduży rządek. Zapomniałem Ci napisać, że druga dziewczyna miała imię na A ale nie wiedziałem jakie a tu proszę Agnieszka ;:oj Pingwiny trzeba będzie przestawić na myszy albo wegetarianizm a na kosztele przyszłą jesienią oczywiście zapraszam ( a tak nawiasem mówiąc kosztele też są trochę żółte :wink: )
Calko orzechy i szarlotkę :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, kocham tą czerwień róż. Jest iście królewska, czyż nie? O tej porze soczysta, aksamitna czerwień...cudo.
Michale, ja nie lubię orzechów, ale chyba sobie zapodam, w celach oczywiście eksperymentalno - zwiadowczych. W sumie lubię pingwiny ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Ewuniu ;:196 przechowuję karpy dalii, ale te z siewu coś nie bardzo chcą być w następnym roku. Maluśkie są i pewnie wysychają :wink: Oczywiście i tym razem wykopię po przymrozkach i przechowam ;:333

Michale czyli wszystko było jak na jawie ;:oj Ja pamiętam, że kiedyś już Ci się śniłam w jakiejś długiej czarnej sukni i też był to jakiś proroczy sen :;230 Też zajadam ostatnio orzechy i nawet u sąsiada wyzbierałam na pozwoleniem całe wiadro, ale nie miewam takich snów ;:306 Tak kosztele to takie większe śliwki ;:306 Nie będzie u mnie pingwinów, bo pingwiny muszą mieć wodę, a ja specjalnie szukałam domu bez rzeki w pobliżu. ....a i basenu też nie mam jakbyście chcieli pingwiny wsadzić do basenu :;230

Gosiu uwielbiam tą Barkarole, jej płatki są idealne, jak sztuczne!
Pingwinów w Będkowicach nie będzie ;:185
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu byłoby czadowo z pingwinami :wink: one są takie zabawne .Moje Zimowity już przekwitły ,ale mam ich tylko parę sztuk
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dobry wieczór, Marysiu. ;:196
Widzę i czytam, że dokonujesz zmian na swoim 'szaliczku'. A można wiedzieć, czego Ty tam nasadziłaś?
Widzę też, że Twoje zimowity jeszcze kwitną. Po moich zostało już tylko wspomnienie.
Róże kwitną i u mnie, lecz nie tak ładnie już i głównie pojedynczymi kwiatami. Cóż, lato dawno minęło.
"A mnie jest szkoda lata .........."
Póki co mamy ciepłą i kolorową jesień, toteż cieszmy się , bo wkrótce przyjdzie szaruga jesienna i będzie smutno.
;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

O widzisz Marysiu, coś źle zapamiętałam :oops:
Cudny początek października utrwaliłaś. Zimowity i u mnie pokazały się z najlepszej strony, żałuję tylko że nie kupiłam cebulek białych odmian ;:223

Orzechy o tej porze już sobie podaruję.
Dobrej nocy i kolorowych snów ;:167
Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu chyba mam różne zimowity, bo pierwsze już przekwitły, a te są też dwa rodzaje. Mają zdecydowanie inne kwiaty. Białe niestety już też się kładą :wink:

Dobry wieczór Lucynko ;:196
Przesadziłam dwie róże które są pnące, jedną gratis wiosenny a drugą ukorzenioną z dostanego patyczka :D Posadziłam róże rabatową od Ewci i w tym celu musiałam też przesadzić łubin. Poza tym posadziłam dereń kupiony z owockami i przywieziony przez Martę :D Poza tym mam całą listę przeróbek szaliczkowych. Wszystko to co wysokie musi ustąpić miejsca niższym osobnikom żeby było wszystkich widać w tym teatrzyku :;230 U mnie też róże kwitną pojedynczymi kwiatuszkami z wyjątkiem tego Shakespear'a , a w dodatku są to nieładne kwiatki ;:185
Jutro lecę na grzyby, bo właśnie otrzymałam telefon od sąsiada że pokazały się kozaki i prawdziwki w naszym lesie ;:306 ;:65 Muszę zatem iść wcześniej spać i po otwarciu kurnika Hej idę w las :!: :!:
Dobrej nocki ;:196

Ewuniu może utkwiło Ci co kiedyś pisałam, że nie chcą bulwy startować i nie będą ich przechowywać tylko będę siać dalie, ale jeszcze nie wykonałam postanowienia :;230 Mieczyków już nie kupuję, a dalie te co mam to przechowam do ich naturalnego zejścia ;:306 Mam białego zimowita, ale ma kwiatki drobniejsze i inaczej się rozwijają. Miałam też pełnego ale przepadł ;:222
A ja jeszcze orzeszkuję, bo bardzo lubię takie świeże ze zdjętą skórką :oops:
I Tobie spokojnej nocy i kolorowych snów ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu ;:196
Cudne zimowity i róże ;:333 a jakie ciekawe to Heptakodium chińskie ;:oj ;:oj
Ale się uśmiałam z Michała i jego snów ;:306 ;:306 :;230 :;230
Spokojniej nocy i udanego grzybobrania życzę ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
cuudnie jeszcze kwitna róże ;:108 ;:108
zimowity też.
No i ten cudny zachód słońca... była na dobranoc,,a ja podziwiam z rana, też ładnie na dzień dobry ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam o poranku :wit

Tereniu Heptakodium po trzech latach jest prześliczne, a może to rok odpowiedni dla niego :?:
Może ukorzeni się z patyczka to sobie zabierzesz :D
Ja też się szczerze uśmiałam ;:306 dziękuję i dobrego dnia ;:196

Aniu jak robi się cieplej to natychmiast róże pięknieją, a jak zimno to kwiaty robią się omarznięte i nie rozwijają się do końca. Najgorzej jak mokro i zimno ;:222
Wschód słońca jest później niż ja grasuję w ogrodzie, a jest chłodno i nie bardzo chce mi się czekać....potem zaś wychodzić ;:185 Słoneczko świeci i będzie ładny dzień ;:3
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Oj Marysiu, i u Ciebie przesadzanie. Pogoda piękna aż nie chce się w domu siedzieć. Tylko przez tą poranną rosę dzień się bardzo skraca. U mnie przesadzanie znów utknęło, czekam do soboty, na szczęście mało już zostało. U mnie róże też mają pojedyncze kwiaty.
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No ładnie, dopiero teraz mi się światełko zapaliło, że dawno u Ciebie nie byłam, a tu nowy wątek ;:oj To dlatego nie miałam go na liście... Nadrobię wieczorem, muszę zobaczyć, co nowego i starego u Ciebie kwitnie :) Chwilowo staram się nie umrzeć, bo się z małżem urobiliśmy jak osiołki. Pozdrawiam cieplutko ;:196
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu a czy Heptacodium owocuje u Ciebie? Moje ma drugi rok i jest dużo mniejsze od Twojego. Kwitło już w zeszłym roku, ale owocków nie było, a szczerze mówiąc posadziłam właśnie dla tych czerwonych owocków....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”