Wszystko o pomidorach cz. 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 11

Post »

W koperte, czyli jak?
Folii nie mam, mam za to w planach 100 krzaków, miało być 80. I musze tak je posadzić żeby sie nie zacieniały właśnie, rzędy by szły wtedy u mnie od wschodu na zachód, te najgrubsze krzaczory musiałabym pod płot wywacić, przed nim sadzić te delikatniejsze.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Cztery po rogach i piąty w środku.Można też nazwać na mijankę.Dwa rzędy po bokach trzeci w środku przesunięty o pół odległości.Przy rozstawie krzaków w zewn. rzędach 60x60 cm ,środkowy pomidor jest odległy od sąsiadów o 40 cm.Na grządce 6x0,9-1 m "zmieszczam" ok 25 pomidorów w typowym rozstawie 60x40 cm.Dzięki takiemu ustawieniu 3x w ciągu dnia słońce świeci wzdłuż rządków.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja ostatnio sadziłam jak na wielkiej szachownicy :D 100 roslin, 50 dołków, pomidory sadzone 2 przy 1 paliku, każdy dołek w rozstawie 1m z kazdej strony od drugiego dołka. To jest kompletna pomyłka :lol: Krzaki, które rosły na samym końcu były najbardziej zabiedzone, bo rzadko tam zaglądałam. Za daleko, za duży rozstaw, jak doszłam do połowy, to już byłam zmęczona i nic mi się nie chciało :lol:
W tym sezonie planuję w 2 lub 3 rzędach, ale po ile szt., tego jeszcze nie wiem :)
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Tak się dzieje jak się ma za dużo miejsca :D Większość z nas biadoli na niedostatek gleby. Ja wszystkie odmiany sadzę 2 przy 1, prowadzę na 1 pęd. Gdy przegapiony wilk urośnie już duży zostawiam mu zawiązane pierwsze, czasem i drugie grono, resztę ciach. Metoda dwa przy jednym jest super.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To pewnie mocno tniesz liście? Bo u mnie to by się chyba nie sprawdziło. Mimo tego że kilka razy liście usuwam i wilki to i tak busz jest i to przy jednym kołku.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

W tym roku też chce posadzić dwa krzaki przy jednym paliku....mam nadzieję ,że więcej ich posadzę ,mimo że bedę musiała zrobić większe odstępy między dołami zawsze robiłam około 40 -50 cm :?
Dobrze kombinuję ;:173 ?
Asia
Awatar użytkownika
qwerqaz
50p
50p
Od: 20 kwie 2015, o 22:40

Post »

Ja w zeszłym między palikami w 2/1 miałem 50 cm. Tylko że ja się nie znam:)
Pozdrawiam
Bartosz
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Nie było im za ciasno?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

qwerqaz pisze:Ja w zeszłym między palikami w 2/1 miałem 50 cm. Tylko że ja się nie znam:)
Pomidory to nie kukurydza. :)
2/1 to nie oszczędność miejsca tylko palików.Poza tym nie można puścić na dwa pędy ,bo robi się tłok.Może lepiej będzie na przykładzie.25 palików i 50 krzaków jednopędowych albo 25 krzaków na dwa pędy.Jedyna różnica jest taka,że w 2/1 można posadzić 2x więcej odmian.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Zdecydowanie te prowadzone na jeden pęd są wcześniej.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można przygotować rozsadę wcześniej i posadzić pod koniec kwietnia pod niski tunelik to się wyrówna.Używam folii bąbelkowej 3 warstwowej,tzn bąbelki są pokryte obustronnie folią.Trzyma ciepło o wiele lepiej niż zwykła.Jak tylko zrobi się cieplej można rozłożyć tunelik i ziemię pokryć czarną folią,albo włókniną.Ziemia się dobrze ogrzeje i można sadzić.Tak wygląda folia 3 warstwowa
http://www.sabo.krakow.pl/folia-babelko ... wgod7XAGMg ,i jej zastosowanie w ogrodnictwie http://www.geo-polska.pl/pl/akcesoria-d ... babelkowej
Awatar użytkownika
qwerqaz
50p
50p

Post »

Pelasia pisze:Nie było im za ciasno?
Pierwszy raz sadziłem na 2/1. Sam nie wiem :roll: Odmiany jak Merissa, Sweet baby, Harzfeuer, rosły bardzo ładnie, natomiast Malinowy Olbrzym i Bawole Serce wątłe, niewysokie takie do 1,60/1,70m i plon mizerny.
Pozdrawiam
Bartosz
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet przy sadzeniu 4/1 na każdy pomidor powinna przypadać taka sama powierzchnia ,jak na sadzony pojedynczo.Rozstawa krzewów pozostaje taka jak była,jest tylko o połowę mniej palików i tyle.To,że ktoś kiedyś podał taki sposób,nie oznacza,że działa on we wszystkich przypadkach.Nie da się wcisnąć 2x więcej pomidorów na grządkę bez pogorszenia ich zdrowotności i plonu.
Awatar użytkownika
qwerqaz
50p
50p

Post »

Co ile ile sugerujesz sadzić pomidory takim sposobem? Wolę głupio zapytać niż głupio zrobić :?
Pozdrawiam
Bartosz
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zależności od odmiany i typu wzrostu,odległość sadzenia przy palikach to 40x40-60x60 cm,a odmiany krzaczaste,płożące się to 30x90 cm.Pomijając te najmniejsze rozstawy,na jeden krzak powinno przypadać 0,25-0,36 m2,czyli 3-4 szt/m2.Przy sposobie sadzenia,który podałem wcześniej powierzchnia przypadająca na jeden krzew to ok. 0,25 m2.Przykładowy sposób sadzenia 2/1.Szerokość grządki 150 cm,powierzchnia przypadająca na jeden krzak -0,25 m2
.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”