Wszystko o pomidorach cz. 11
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 11
W koperte, czyli jak?
Folii nie mam, mam za to w planach 100 krzaków, miało być 80. I musze tak je posadzić żeby sie nie zacieniały właśnie, rzędy by szły wtedy u mnie od wschodu na zachód, te najgrubsze krzaczory musiałabym pod płot wywacić, przed nim sadzić te delikatniejsze.
Folii nie mam, mam za to w planach 100 krzaków, miało być 80. I musze tak je posadzić żeby sie nie zacieniały właśnie, rzędy by szły wtedy u mnie od wschodu na zachód, te najgrubsze krzaczory musiałabym pod płot wywacić, przed nim sadzić te delikatniejsze.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Cztery po rogach i piąty w środku.Można też nazwać na mijankę.Dwa rzędy po bokach trzeci w środku przesunięty o pół odległości.Przy rozstawie krzaków w zewn. rzędach 60x60 cm ,środkowy pomidor jest odległy od sąsiadów o 40 cm.Na grządce 6x0,9-1 m "zmieszczam" ok 25 pomidorów w typowym rozstawie 60x40 cm.Dzięki takiemu ustawieniu 3x w ciągu dnia słońce świeci wzdłuż rządków.
Ja ostatnio sadziłam jak na wielkiej szachownicy
100 roslin, 50 dołków, pomidory sadzone 2 przy 1 paliku, każdy dołek w rozstawie 1m z kazdej strony od drugiego dołka. To jest kompletna pomyłka
Krzaki, które rosły na samym końcu były najbardziej zabiedzone, bo rzadko tam zaglądałam. Za daleko, za duży rozstaw, jak doszłam do połowy, to już byłam zmęczona i nic mi się nie chciało
W tym sezonie planuję w 2 lub 3 rzędach, ale po ile szt., tego jeszcze nie wiem

W tym sezonie planuję w 2 lub 3 rzędach, ale po ile szt., tego jeszcze nie wiem

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Tak się dzieje jak się ma za dużo miejsca
Większość z nas biadoli na niedostatek gleby. Ja wszystkie odmiany sadzę 2 przy 1, prowadzę na 1 pęd. Gdy przegapiony wilk urośnie już duży zostawiam mu zawiązane pierwsze, czasem i drugie grono, resztę ciach. Metoda dwa przy jednym jest super.

To pewnie mocno tniesz liście? Bo u mnie to by się chyba nie sprawdziło. Mimo tego że kilka razy liście usuwam i wilki to i tak busz jest i to przy jednym kołku.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W tym roku też chce posadzić dwa krzaki przy jednym paliku....mam nadzieję ,że więcej ich posadzę ,mimo że bedę musiała zrobić większe odstępy między dołami zawsze robiłam około 40 -50 cm
Dobrze kombinuję
?
Asia

Dobrze kombinuję

Asia
Ja w zeszłym między palikami w 2/1 miałem 50 cm. Tylko że ja się nie znam:)
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie było im za ciasno?
-
Pomidory to nie kukurydza.qwerqaz pisze:Ja w zeszłym między palikami w 2/1 miałem 50 cm. Tylko że ja się nie znam:)

2/1 to nie oszczędność miejsca tylko palików.Poza tym nie można puścić na dwa pędy ,bo robi się tłok.Może lepiej będzie na przykładzie.25 palików i 50 krzaków jednopędowych albo 25 krzaków na dwa pędy.Jedyna różnica jest taka,że w 2/1 można posadzić 2x więcej odmian.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Zdecydowanie te prowadzone na jeden pęd są wcześniej.
-
Można przygotować rozsadę wcześniej i posadzić pod koniec kwietnia pod niski tunelik to się wyrówna.Używam folii bąbelkowej 3 warstwowej,tzn bąbelki są pokryte obustronnie folią.Trzyma ciepło o wiele lepiej niż zwykła.Jak tylko zrobi się cieplej można rozłożyć tunelik i ziemię pokryć czarną folią,albo włókniną.Ziemia się dobrze ogrzeje i można sadzić.Tak wygląda folia 3 warstwowa
http://www.sabo.krakow.pl/folia-babelko ... wgod7XAGMg ,i jej zastosowanie w ogrodnictwie http://www.geo-polska.pl/pl/akcesoria-d ... babelkowej
http://www.sabo.krakow.pl/folia-babelko ... wgod7XAGMg ,i jej zastosowanie w ogrodnictwie http://www.geo-polska.pl/pl/akcesoria-d ... babelkowej
Pierwszy raz sadziłem na 2/1. Sam nie wiemPelasia pisze:Nie było im za ciasno?

Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
-
Nawet przy sadzeniu 4/1 na każdy pomidor powinna przypadać taka sama powierzchnia ,jak na sadzony pojedynczo.Rozstawa krzewów pozostaje taka jak była,jest tylko o połowę mniej palików i tyle.To,że ktoś kiedyś podał taki sposób,nie oznacza,że działa on we wszystkich przypadkach.Nie da się wcisnąć 2x więcej pomidorów na grządkę bez pogorszenia ich zdrowotności i plonu.
Co ile ile sugerujesz sadzić pomidory takim sposobem? Wolę głupio zapytać niż głupio zrobić 

Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
-
W zależności od odmiany i typu wzrostu,odległość sadzenia przy palikach to 40x40-60x60 cm,a odmiany krzaczaste,płożące się to 30x90 cm.Pomijając te najmniejsze rozstawy,na jeden krzak powinno przypadać 0,25-0,36 m2,czyli 3-4 szt/m2.Przy sposobie sadzenia,który podałem wcześniej powierzchnia przypadająca na jeden krzew to ok. 0,25 m2.Przykładowy sposób sadzenia 2/1.Szerokość grządki 150 cm,powierzchnia przypadająca na jeden krzak -0,25 m2
.

.