Ogród Marty cz.VIII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Marty cz.VIII

Post »

Martusiu bardzo dziękuję za mile spędzone niedzielne popołudnie i szkoda, że tak szybko robi się ciemno :D Bardzo dziękuję za prezenty, które jutro ozdobią mój wiejski ogród. Odezwij się jak dojedziecie ;:180
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witajcie ,dzisiaj spędziliśmy z mężem cudne popołudnie u Marysi Maski ,pogoda dopisała i nasze nastroje też były fantastyczne ,był pysznie przygotowany kociołek prażonek i wspaniałe nalewki,aż nie chciało się wracać do domu,a w dobrym towarzystwie czas tak szybko leci .

Beatko,niech i mój ogród będzie troszkę dopieszczony :uszy mam taki komfort ,że zawsze mogę coś powiększyć ,chociaż rodzina mnie kontroluje i kontruje ,że już za dużo i za dużo mam pracy,miło ,że z przyjemnością zaglądasz do mnie to takie budujące,aż chce się dalej pracować .katalpy pięknie urosły i dają miły cień i chłód,a ich kwiaty wspaniały zapach,pozdrawiam ;:168

Justynko,nie ma za co jak tylko coś mogę pomóż to czemu nie ,to zapraszam jak zakwitną piwonie i pozdrawiam ;:196

Marysiu,dziękuję za miłe przyjęcie,pyszne jedzenie i wspaniałą atmosferę ,pogoda nam dopisywała i pogaduszki w ogrodzie nie miały końca ,taki prawdziwy relaks wśród roślin w cieniu drzewa,pozdrawiam i buziaczki za wszystko i za placek ,który jutro zjemy z Bogusiem do kawusi ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam do kwitnącego ogrodu,może już jesienny ,ale kolorowy

kwitnący miskant Roter Pfeil,a za nim Calamagrostis Karl Foerster
Obrazek

Obrazek

Semiplena cała w koralikach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zakwitł następny karczoch
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zimowit jesienny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Supreme Cantaloupe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rutewka Delavaya Splendite
Obrazek
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ty też buszujesz nocą po forum zamiast spać smacznie :) Mnie również najbardziej odpowiada póżnowieczorna cisza i spokój. Dawno mnie u Ciebie nie było, ale co widzę :shock: Z Ciebie jest niezły kret, zryłaś ogród,że nie mogę go rozpoznać. Tak sobie na tę okoliczność pomyślałam ile razy ja zmieniałabym oblicze ogrodu gdybym miała siłę, zdrowie i trochę kasy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Barwy ogrodu piękne i odpowiednie do obecnej pory roku ;:333
Zaintrygowałaś mnie Twoimi pracami ziemnymi. Z tymi liśćmi po kapustnych to świetny pomysł, bo one szybko się rozkładają i są chyba dobrą odżywką! Ja zakopuję liście z drzew i łęty wycinanych bylin, ale doły muszę kopać głębsze, bo to tak szybko się nie rozłoży. Ale o rozsypywaniu popiołu drzewnego nie pomyślałem, a mam go dużo, bo opalam tylko drewnem. Rozsypuję go na trawniku i na kompoście ale w tym roku wykorzystam też na nowej rabacie - tak jak u Ciebie - daliowej ;:136
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ja mam takie własnie marzenie Martusiu, jeszcze raz w Wasze strony się wybrać :wit , śliczne zimowity ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu melduję że różyczki zapatyczkowane i roślinki posadzone...podlane. Nic się nie zmarnuje ;:215 Rzeczywiście zimowity masz zupełnie inne, ale też ładne. Mogłam Ci więcej moich dać, ale tak nas ten wieczór zaskoczył ;:oj
Do obiadu był ładny słoneczny dzień ale teraz się chmurzy i podobno jest halny, bo zrobiło się jakoś duszno. Moja rutewka już dawno przekwitła :wink: Bardzo ładnie prezentują się teraz werbeny i hortensje. Ach te Twoje karczochy ;:215 Wieczorkiem zadzwonię bo jestem ciekawa co znalazłaś ;:306 Buziaki ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wandziu,fajnie ,że wstąpiłaś ,to prawda ,ze mnie taki nocny włóczęga ,też lubię ciszę i spokój ,wtedy najwięcej zrobię i mam takie warunki ,że nikomu nie przeszkadzam świecąc światło ,a ogród ryję niestety ciągle ,bo ciągle coś wymyślam i wydaje mi się ,że już wszystko wymyśliłam ,po czy znowu wymyślam ;:306 ja też czasem nie mam siły ,bo to chyba za dużo na mnie i nie zawsze mam czas,bo jeszcze pracujemy,czasem to nie rozumiem jak to zrobiłam,ale jak widzisz ryję dalej,uwielbiam ten ogród,zapach ziemi, roślin , chyba w nim odpoczywam i ciągle do niego uciekam z domu,a wieczór i w nocy siadam przy laptopie i oglądam Wasze ogrody :tan ,pozdrawiam ;:196

Jacku,to mój najszybszy sposób zrobienia rabaty z ziemią ,prze zimę uzbieram tyle ,że na wiosnę rabaty będą pełne pysznej odżywczej ziemi,kapusta ma bardzo dużo potasu ,fosforu (te nawozy najbardziej potrzebne są dla roślin kwitnących),mikro i makro elementów,jak piszesz rozkłada sie szybko ,ale ważne jest i to ,że nie ma żadnych niepożądanych nasion ,ziemia potem jest wolna od wszelkich niepożądanych siewek ,popiół jest zasadowy ,ma sporo wapnia ,mam też możliwość załatwić nawóz gołębi i też czasem rozrzucę na te liście ,bo przy procesie rozkładu materii organicznej potrzebny jest azot i występuje wtedy tzw,głód azotowy,a ja go dołożę ,nie ma roślin to nie muszę na nic uważać ,a do wiosny nadmiar azotu wywietrzeje i jest gotowe miejsce pod roślinki,we wszystkich moich rabatach jest duużo kapusty,tzn było,a teraz jest ziemia,nawet kompostownika nie mogę zapełnić ,bo ciągle robię jakąś nową rabatę i od razu w rabacie kompostuję ,żeby nie przewozić na taczkach i oszczędzić sobie pracy,pozdrawiam ;:100

Iwonko,marzenia sie spełniają ,więc na pewno będziesz ;:108 ,pozdrawiam i :D

Marysiu,nie napisałaś ,czy różyczki podpisane,moje zimowity piękniutkie :uszy ,biało różowe,jakieś marnawe przez suszę ,ale je podlałam i już się poprawiły,u mnie dzisiaj był piękny dzień z ciepłym wiatrem ,pod wieczór się zachmurzyło ,ale deszczu zero ,przed domem podlałam róże,a reszta ogrodu w opłakanym stanie i jutro czeka mnie lanie,bo jeszcze by mi dalie zwiędły,karczochy pięknie rosną ,żeby jeszcze wszystkie naraz zakwitły,to one pojedynczo sobie wymyśliły,czekam na telefon i nic ;:102 ,może podlewałam wtedy,chyba ,że nie dzwoniłaś ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Martuś, ile ty masz zimowitów ;:oj ;:oj Moje chyba zaginęły, jak nie wyjdą w najbliższych dniach to chyba zacznę drążyć ziemię w poszukiwaniu ;:306 Czy możliwe, że załatwiła je susza??
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Martuś w tym roku taki ogrom ciężkiej pracy wykonałaś ;:180
Na wiosnę cały przed ogródek ;:333
Teraz zdarłaś darninę pod nowe rabaty ;:215
Powstało też cudowne miejsce pod katalpami ;:80
Dalie masz przecudnej urody :tan
A zimowity bardzo ciekawe - takie dwukolorowe.
Po moich nie ma ani śladu - czyżby jakimś gryzoniom zasmakowały?
No i podziwiam Rutewkę, której też muszę się dorobić, ma takie śliczne kwiatuszki.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Martuś ;:196
Pięknie ubrana Semiplena ;:138 ;:138 Hortensje ;:167
Zimowity śliczne ;:333 nie mam ich - muszę to zmienić .
Rutewka ;:oj ;:oj pierwszy raz widzę takie kwiatuszki .
Bardzo serdecznie pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś rośliny na miejscu z ziemią darniową będą rosnąć jak na drożdżach. Świetny sposób na zakopywanie resztek już na rabacie, oszczędza czas i siły. ;:215 Hortensje piękne w beli i różu, a trawy z werbeną wyjątkowe. ;:oj Dalie też dopasowały się kolorystycznie. :) Zimowity w hurtowej ilości, ;:333 cudne. Moje trzy zaczynają też kwitnąć, chyba nornicom nie smakowały.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czy na powiększanych rabatkach będziesz rozsadzała, czy dosadzała?
Jak to nie wiesz gdzie posadzić kłosowca?
Na nowych rabatkach jest tyle miejsca ;:173
Podziwiam Twoją Larissę. Przepięknie kwitnie
Moja w tym roku, zresztą jak co roku, ale w tym wybitnie, zgubiła wszystkie kwiaty
Idzie w dobre ręce
Może tam jej będzie lepiej
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko,tak się moje zimowity rozrastają ,jest ich coraz więcej,może rzeczywiście Twoje wyschły ,ja swoje podlewałam przy okazji podlewania innych roślin,bo one chyba nie jadalne ,przecież mają odstraszać myszy,pozdrawiam ;:168

Ewuniu,to prawda,aż sama nie wierzę ,że tyle zrobione ,przed ogródek to aż odchorowałam ,bo tak padł mi kręgosłup,i teraz byłam mądrzejsza i ludzie zdarli tą darń i wywiozłam ciągnikiem ,a przedtem wszystką darń wywoziłam sama na taczkach ,ale nie miałam dużego miejsca pod dalie i koniecznie musiałam tą rabatę powiększyć,no i pod hortensje i pod skalniak ,nie wiem jaki ten skalniak będzie ,ale zależy mi zebrać małe rośliny w ogrodzie i dać w jednym miejscu ,bo męczą się wśród dużych roślin,z kącika wypoczynkowego bardzo się cieszę ,bo potrzebne takie w ogrodzie,dalie kocham bardzo i chciałabym mieć ich więcej,zimowitów gryzonie nie powinny zjeść,bo są trujące,może sucho miały ,a może późniejsze,ja mam białe i dopiero teraz wychylają się z ziemi,chociaż takie były zadeptane przez robotników,bo rosną w pobliżu katalp,ja myślałam,że z nich nic nie będzie ,a tu patrzę są już białe kiełki na wierzchu,rutewka jest sliczna ma takie zwiewne drobne kwiatuszki ,mam jeszcze białą,ale już przekwitła,nawet jej nie zrobiłam zdjęcia,pozdrawiam ;:168

Tereniu,to będziesz miała zimowity,rutewka jeszcze u mnie mała,ale kiedyś też będzie buziaczki dla Ciebie ;:196

Soniu,darń wywieziona ,a teraz pójdą tam liście ,popiół i obornik gołębi ,na wiosnę troszkę przysypię ,zasadzę rośliny i koniec,pod hortensje zamiast popiołu sypię troty,nornice chyba nie jedzą zimowitów ,bo są trujące,teraz też piekny okres w ogrodach ,bo kwitną trawy ,dalie ,hortensje ,werbena ,zaraz będą chryzantemy i Michałki,pozdrawiam ;:196

Gosiu,na jednej rozsadzę hortensje i też dosadzę ,druga jest przeznaczona pod dalie ,bo mam zamiar dokupić na drugi rok.a na trzeciej taki pseudo skalniak ,żeby pozbierać niskie rośliny z ogrodu w jedno miejsce,bo duże rośliny je bardzo tłamszą ,no i mnie ma gdzie przenieść kłosowca, :roll: ,może coś mogło by przejść do hortensji,ale tego jest trochę ,a ile już wyrzuciłam,bo wszystko zagłuszały,pozdrawiam :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Furtka zawsze otwarta ,wiec zapraszam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piano i Elmshorn
Obrazek

Piano
Obrazek

Obrazek

dzisiaj znowu zrobiłam im zdjęcia ,bo się nie potrafię oprzeć ,chociaż już je pokazywałam
Gladiator
Obrazek

Edge of Gold
Obrazek

Belle of Barmera
Obrazek

nieznajoma
Obrazek

Obrazek

nieznajoma
Obrazek

nieznajoma