Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Nie przejęzyczyłaś się przypadkiem?
Napisałaś szczęśliwie (tylko kilka mam tych kaktusów) zamiast bardzo nieszczęśliwie się złożyło... ;:306
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niech będzie specjalnie dla Ciebie - na (nie)szczęście mam tylko kilka tych kaktusów :;230
Ale na serio dodam, że trochę ich przybyło...Na szczęście: niewiele ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żanetko,muszę pochwalić Twoje gymlaczki,bo zawsze te kaktusiki u Mnie wiodą prym ;:215
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Gymnocalycium górą. Nie wiem coone w sobie takiego mają. Bez kwiatów też wyglądają bardzo kusząco , szczególnie mihanovichii ;:167
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A nie mówiłem/nie pisałem? ;:333
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku, Pawle, Henryku - miło mi, że tu zajrzeliście i cieszę się, że podobają się te gymnolki. Mnie urzekły tak naprawdę w całym tym rodzaju trzy - że tak niekaktusiarsko się wyrażę - gatunki: mihanovichii/friedrichii, "plaściory" typu ragonesii czy też kozelskyanum, i... pozostałe ;:306

Jednak tutaj, na Forum, wiele osób specjalizuje się w Gymnocalycium i to u Nich będę oglądać piękniejsze okazy. Ja w przyszłym roku planuję się poszerzyć - znaczy: zbiorek kaktusów poszerzyć, nie się - o: kaktusy Meksyku (to bez zmian), a dodatkowo o chamaecereusy i Echinopsis, nie licząc epiphyllum i epifitów (to też bez zmian).
I tak oto doszliśmy do momentu, gdzie chciałabym przedstawić nowych mieszkańców, z tej ostatniej serii zakupów. Powoli mi to idzie, bo urlopu nie mam, ale przecież też z drugiej strony nigdzie się nikomu nie spieszy. Przedstawiam Wam:

Jeszcze z czeskiej paczki Echinopsis cv. Hakuyo:
Obrazek

Ponadto:
Echinopsis eyriesii
Obrazek

Gymnocalycium cardenasianum 'Purple'
Obrazek

Mammillaria plumosa
Obrazek

Mammillaria sheldonii
Obrazek

i ostatni: Mammillaria swinglei (ma być wielkokwiatowa, ale to mam nadzieję zobaczyć w przyszłym sezonie :D )
Obrazek

Mamilarki to wina Marka - On mnie zaraził. Gymno - to Wasza sprawka, choć trafił do mnie też przez przypadek. Ale mnie się podoba, a jak Wam?

Z góry dziękuję za wizyty i miłej nocki życzę! :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Generalnie wszystkie są ładne i mają coś w sobie, ale mnie zauroczył Gymnocalycium cardenasianum 'Purple' przepięknie wybarwiony, krągły i te ciernie ;:oj chyba pierwszy raz taki widzę :heja
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze: Gymno - to Wasza sprawka, choć trafił do mnie też przez przypadek. Ale mnie się podoba, a jak Wam?
Sprawka nie moja wprawdzie, ale mnie osobiście się podoba ;:333
Hakuyo natomiast możesz sobie mieć najpiękniejsze - na takie brzydactwo się na pewno nie dam nabrać :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Wszystkie oczywiście ładne -wiadomo...ale Gymnocalycium cardenasianum 'Purple'-jest na miejscu pierwszym.
Piękny kolor ;:215
Wracając do G michanovichii pięknie Ci kwitną ,ja mam dwa egzemplarze i ani ,ani...jeszcze kwiatka od nich nie widziałam ,czekam już drugi rok.
Jeden widać ,że żyje, a drugi stoi jak zaklęty.
Ogólnie ładne masz kaktusiki zważywszy ,że jesteś nie kaktusowa ;:112
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

piasek pustyni pisze:. Mnie urzekły tak naprawdę w całym tym rodzaju trzy - że tak niekaktusiarsko się wyrażę - gatunki: mihanovichii/friedrichii, "plaściory" typu ragonesii czy też kozelskyanum, i... pozostałe ;:306

To tak jak mnie...dodałabym jeszcze spegazzinii! Zdecydowanie. Ale pozostałe mniej.

piasek pustyni pisze: Ja w przyszłym roku planuję się poszerzyć - znaczy: zbiorek kaktusów poszerzyć,

Bardzo dobra decyzja! To się będzie działo. :lol: :roll:
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zbiorek kaktusów poszerzyć, nie się - o: kaktusy Meksyku (to bez zmian)
Pojęcie kaktusy Meksyku jest bardzo szerokie , lepiej tu także się ukierunkować albo odwrotnie z każdego rodzaju "coś" .
Tak czy owak coś mi się zdaje że zmieniasz się w kierunku kaktusowym :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko - Lucynko - Małgosiu - Asiu - Jacku - nieustannie dziękować za wizyty i pozostawienie śladu po sobie ;:180
brombiel pisze:Generalnie wszystkie są ładne i mają coś w sobie, ale mnie zauroczył Gymnocalycium cardenasianum 'Purple' przepięknie wybarwiony, krągły i te ciernie
Agnieszko - właśnie dlatego przez przypadek jest u mnie, bo dokładnie to samo mnie zachwyciło :D
onectica pisze: Hakuyo natomiast możesz sobie mieć najpiękniejsze - na takie brzydactwo się na pewno nie dam nabrać :wink:
Lucynko - ale on jest tak brzydki, że aż piękny... :shock: A jeszcze poczekaj, jeśli zakwitnie! To japońska hybryda, może będzie miała skośny np. środek alboco ;:306
nolina pisze:Wszystkie oczywiście ładne -wiadomo...ale Gymnocalycium cardenasianum 'Purple'-jest na miejscu pierwszym.
Małgosiu - jak wyżej, bardzo mnie ten stworek ujął swoim wyglądem :D
nolina pisze:Wracając do G michanovichii pięknie Ci kwitną ,ja mam dwa egzemplarze i ani ,ani...jeszcze kwiatka od nich nie widziałam ,czekam już drugi rok.
Ja nic im specjalnego nie robię. Kwitną niezawodnie już chyba trzeci sezon, a przecież zimowanie w tym roku było kiepskie, bo przecież zimą tego nazwać nie można. Może mam takie chętne do współpracy okazy i już. W przeciwieństwie do zaklętych mamilarek dwóch - jakaś równowaga w przyrodzie być musi :? Zakwitną i Tobie, zobaczysz ;:108
annaoj pisze: dodałabym jeszcze spegazzinii! Zdecydowanie. Ale pozostałe mniej.
Tak jest, Asiu! Wiele gymnolków jest ślicznych, ale jeśli jakieś mają być, to właśnie z tych dwóch grup. Chyba, że przez przypadek jakiś wpadnie w oko swoim wyglądem, to wtedy tak, ale zdecydowanie wolę je oglądać u innych.
annaoj pisze:Bardzo dobra decyzja! To się będzie działo
Mam nadzieję, ale kaktusy zawsze będą po prostu dodatkiem, choćby ze względu na priorytet, jakim są słońcożerne sukulenty Madagaskaru. Muszę wybierać takie, którym moje warunki podpasują, a kilka jak się okazuje, te warunki lubi.
ejacek pisze:Pojęcie kaktusy Meksyku jest bardzo szerokie , lepiej tu także się ukierunkować albo odwrotnie z każdego rodzaju "coś"
Nie, Jacku, nie do każdego rodzaju mogę swoje warunki dopasować. Np. ariaki, które bardzo lubię, raczej nie zagoszczą, ten jeden ewidentnie po prostu znosi swoje miejsce, ale nic więcej. Escobaria, którą bardzo też lubię...To jeszcze zobaczymy. Ale mamilarki, koryfanty, ferokaktusy, thelokaktusy, jakieś inne nowe rodzaje - to jak najbardziej. I oczywiście nieodwzajemniona miłość - astrofyta. Spoza Meksyku: chamaecereusy, echinopsisy, epiphyllum - tego będę szukać, tego pragnę ;:306
ejacek pisze:Tak czy owak coś mi się zdaje że zmieniasz się w kierunku kaktusowym
W jednej trzeciej tylko :;230

A skoro jesteśmy nadal przy kaktusach, to zobaczcie: jak nie kochać astraków...? Przecież to cudowne kaktusy. Mam je już chyba łącznie od pierwszego egzemplarza chyba ze cztery lata. Teraz po raz drugi w tym sezonie zakwitł niby ten sam gatunek - a kwiaty inne. Męski i żeński, czy tak po prostu mają ...? Zobaczcie sami:

Astrophytum myriostigma 'Nudum" (pięciożebrowe obydwa)

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

I razem, nawet tu widać różnicę w kwitnieniu:
Obrazek

Miłego weekendu życzę i z góry dziękuję za wizyty :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Astrofyta ładne, okazałe, dobrze kwitnące - gratuluję. ;:333
chamaecereusy, echinopsisy, epiphyllum - tego będę szukać, tego pragnę
Jeśli mogę w czymś pomóc - pisz!
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Bardzo ładnie kwitną, a że różne...one dbają byś się nimi nie znudziła :;230 :;230
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Zboczyłaś kobieto, w te kaktusy na całego. Kwiatki może i ładne, ale ciernie mnie nie kręcą.
Już wolę te Twoje ostatnie patykowe nabytki :wink: .
Zdjęcia urlopowe bardzo ładne, my odpoczywaliśmy nad morzem. O Twoje miasto też zahaczyliśmy, ale tak tylko na chwilę :) .
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”