Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Pędy miały ciemne,sine. Po liściach się nie skapłem,a po nóżce się tego domyślałem bo już to było przerabiane na forum setki razy. :wit

Mam przygotowany miedzian do pierwszego oprysku po wysadzeniu i OW.

Nie pryskałem jeszcze niczym bo mam trochę sałaty i rzodkiewki w tunelu.

Czy teraz zrobić pierwszy oprysk OW ,a za tydzień jak już nie będzie wcale przedplonów opryskać miedzianem?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Co Ci się tak spieszy z tym pryskaniem, do tego pod folią.?. Pryśnij sadzonki Miedzianem od spodu i z wierzchu przy wsadzaniu i tyle.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pelikano kibicuję Twoim maluszkom :D :D

Na pewno doczekasz się z nich owoców, a jaka przy tym radocha, ze jednak się udało :heja

Moje truskawkowe przy nich są całkiem spore :uszy
tomekz
100p
100p
Od: 19 kwie 2014, o 12:30

Post »

Powiedzcie mi czy chować do domu pomidory, bo stoją na balkonie już od kilku dni, a teraz trochę deszcz pada i lekko je zrasza, jak robicie chowacie czy nie?
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Do tej pory chowałam. Rano było ładnie i teraz mi pierwszy raz zmokły bo nie było mnie w domu. Ma być brzydki tydzień, dobrze, że moje jeszcze w donicach 2l.
zielonaplaneta
200p
200p

Post »

forumowicz pisze:Co Ci się tak spieszy z tym pryskaniem, do tego pod folią.?. Pryśnij sadzonki Miedzianem od spodu i z wierzchu przy wsadzaniu i tyle.
Megagrony wysadziłem do gruntu i okryłem agro. Urosły już powyżej kolan :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wysokość sama w sobie nic nie oznacza. Może być sadzonka cieńka i wyciągnięta, a może być też piękna, krępa i wyrośnięta. :wink:
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Zdjęć niestety nie zrobiłam ale kilka liści pomidorów zrobiło mi się wręcz srebrnych. Nie żółtych, nie białych a srebrnych. Nie mam z czym tego połączyć bo rosną w różnych miejscach, sa z różnych odmian. Takie same srebrne liście mam na niektórych paprykach. Tylko część liści na roślinach jest tego koloru. Przy sadzeniu do dołków wkładałam pokrzywę i kawałek skórki od banana. Potem woda i jak trochę wsiąkła to leciała rozsada. Tak myśłe, że może korzenie miały kontakt z obornikiem i to zaszkodziło. Obornik był przekopany w marcu. Spotkaliście się z takimi przebarwieniami?
Pozdrawiam Jola
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

zielonaplaneta
200p
200p

Post »

Część pomidorów mi wybiegła bo najpierw nasiałem na zapas,a później nie miałem możliwości wszystkim zapewnić w miarę dobrych warunków. Mega jest specyficzny i zalecano mi na tym forum aby pozwolić mu wybiegnąć. Jednak rósł sobie jak wszystkie inne. Spodziewałem się wysadzania na leżąco itp. Jednak jak wybrałem najbardziej krępe krzaki to wszystko wysadziłem pionowo,a te wybiegnięte ogłowiłem i mam je w rezerwie :wit
tomekz
100p
100p
Od: 19 kwie 2014, o 12:30

Post »

Wysadzacie swoje pomidorki do gruntu w taką deszczową pogodę ? U mnie zapowiadają deszcze przez cały tydzień i nie wiadomo co dalej, a moje pomidory już duże.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Dzięki pelikano. Spodziewałam sie, że poparzenia gdyby były to obejmą większość uprawy i że będą raczej żółtawe. Tym bardziej się do tej opcji nie przykładałam gdyż hartowałam je ze 2 tyg. Tak sobie myślę, że sama się też dołożyłam do tej sytuacji. Sadziłam pomidory wieczorem i podlałam dołki zimną wodą.

Natomiast w linku podanym przez pelikano jest i odpowiedź dla tomekz, strona kolejna http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=336
Pozdrawiam Jola
baiko83
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2015, o 20:33

Post »

Witam! Na forum jestem nowa a i w uprawie pomidorów też jestem laikiem. Moje pomidorki już posadzone w tunelu ale mam pytanie dotyczące ich ochrony przed chorobami. Zadałam już to pytanie w dziale o opryskach ale niestety zero odpowiedzi. Interesują mnie opryski z wywaru z pokrzyw. Mianowicie jak często należy je powtarzać i czy do każdego oprysku trzeba robić świeży wywar czy można przechowywać jeden który się zrobiło? Czy ma ktoś wiedzę w tym temacie?
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Nie dziwne , że nikt nie odpowiedział, bo dziwnie do tego się zabierasz , najpierw trzeba chyba poznać jakie choroby mogą grozić pomidorom, potem czy w twoich warunkach jest "szansa" , że zaatakują a wtedy dopiero nastawiać się na opryski, w twoim przypadku najważniejsza jest profilaktyka czyli intensywne wietrzenie tunelu ,żeby nie było w nim wilgoci.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomekz ja przeczekam ten tydzień, bo i ma być mokro i dość zimno. Przez tydzień nawet jak urosną, to głębiej je posadzę.
Pozdrawiam -Marta
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”