Siew, rozsada,pikowanie cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów cz.2
Ten kremowy nalot to nie grzyb,tylko kryształki soli wapniowych powstałych z kredy użytej do regulacji kwasowości podłoża.
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
W sumie nigdy nie zastanawiałem się nad tym czy kreda pastewna z ziemii się częściowo wydobywa i krystalizuje,kremowa rzeczywiście jest.
LEGENDS NEVER DIE
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy podłoże kokosowe powinno mieć podobną wilgotność jak zwykła ziemia do rozsad? Pytam, bo kupiłam i jest wyschnięte prawie na wiór. Sprzedawca źle przechowywał, czy takie ma/może być?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Kontakt:
Nie mam co prawda doświadczenia w podłożu kokosowym do wysiewów, ale podłoże kokosowe do terrariów jest sprzedawane w formie sprasowanej, wyschniętej bryły. Moczy się ją w określonej ilości wody i 'kokosowa cegła' zamienia się w wilgotne podłoże. Podejrzewam, ze w przypadku podłoża do wysiewów jest podobnie.
Jest już ziemia w Biedronce.
Biedronkową kupiłam , wygląda dobrze, chcę posadzić w niej begonie, ale wyczytałam , że one lubią lekko kwaśną ziemię . Muszę dokupić torf kwaśny i zrobić mieszankę. W lidlu też widziałam ziemię.
Pozdrawiam , Bożenka.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
U nas 3,29
Kronen - ziemia do pikowania i wysiewu 20 l - w sałacie i aksamitkach mam niestety zgorzel siewek - na 99% z ziemi. Porażka.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 gru 2015, o 11:58
Kupiłam ziemię do wysiewu Substral, bardzo mokra i brzydko pachnie. Nie polecam.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Dla papryk kupiłam Podłoże do siewek, 20 litrowy worek, firmy Agrotorf. Wykiełkowały w niej dobrze, mają już kilka cm, wszystko w porządku. Pytałam tylko czy jest ze świeżej dostawy. Po zakupieniu worek należy otworzyć, ziemię dokładnie rozlużnic i taki otwarty niech postoi kilka dni w temp. pokojowej.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pikuje się głębiej więc pod ziemią ląduje część łodygi zupełnie do tego nie przystosowana, narażona na różne patogeny.Nadmierne podlewanie jeszcze to potęguje.Ja napełniam kubki ziemią do połowy,moczę dość obficie a posadzoną roślinkę obsypuję już ziemią tylko lekko wilgotną.Jak na razie działa bez zarzutu.ABan pisze:Kronen - ziemia do pikowania i wysiewu 20 l - w sałacie i aksamitkach mam niestety zgorzel siewek - na 99% z ziemi. Porażka.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Masz zgorzel w siewkach czy pikówkach? Jeśli w siewkach to ja mam taki sposób na zapobiegnięcie zgorzeli. Sieję nasionka na ziemię., lekko ugniatam i zasypuję perlitem. Perlit jest jałowy, grzyby się w nim nie namnażają, dawniej często ratowałam się Previcurem.
, mam nadzieję , że dostrzeżecie maleńkie poziomeczki.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa