Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu,ale tu się dzieje,podpowiem ci jeszcze rośliny do cienia ,czyli północna strona,zawilce japońskie,,tawułki chińskie ,japońskie ,arendsii ,Cimicifugi,naparstnice,Tarczownice,Serduszki,omieg wschodni -wiosenna roślina,Tiarella wherryi,Tiarella hybrida,Rodgersje,i wszystkie funkie,Brunnera też w cieniu pięknie daje radę,więc myślę ,że można coś wybrać,są jeszcze paprocie i trawy do cienia,pozdrawiam ,pięknych snów życzę :wit ;:168
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu,
tak czytam, co Marta do cienia proponuje i mi się jeszcze przypomniało: tarczownica, języczki i świecznica,ooo :D A temat mnie interesuje bo jestem te na etapie , żeby w tym roku ładnie obsadzić część za domem a to jest taka północ, północny wschód.
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

A czy jesteś pewna że u jasnoty to grzyb a nie poparzenie od słońca? Moja rośnie tylko w cieniu bo właśnie w słońcu robi się brzydka a obok niej grzyba łapie co roku floks i miodunka a jasnoty nie rusza :)
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

Soniu, ja nie będę Ci doradzać w tworzeniu rabat są ode mnie dużo bardziej fachowi doradcy.Ja z reguły jestem mało konsekwentna jeśli chodzi o sadzenie roślin dlatego,że podobają mi się niemal wszystkie i ogólnie panuje u mnie chaos.Sadzę spontanicznie i gdzie mam wolne miejsce.Idealne rabaty podziwiam tu na forum ;:138
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu popieram pomysł Miwii dotyczący świecznicy (mam Nigellę o ciemnych liściach- jest zjawiskowa) i języczki też, wszystkie!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Gdy zadałaś pytanie o poradę, co posadzić w cieniu, od razu przyszła mi na myśl brunnera, ale widzę, że potem dziewczyny, m.in miwia też ci to podpowiedziały. Bardzo mi się podobają brunnery, cudny mają rysunek liści.
No i może jeszcze bergenia, których ostatnio istnieje kilka rozmaitych odmian. Roślina nie do zdarcia. I na słońce, i na cień ;:108
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super pomysł z hortensjami na pniu, spróbuję zrobić swoje sadzonki. I zastanawiam się: czy można wiosną/latem uciąć gałązki hortensji i włożyć do wody aby się ukorzeniły? Robiłam już kilka takich sadzonek z gałązki, ale nigdy kwasolubnych.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu kupiłam te sosny z myślą o innej rabacie, ale je chyba tu wykorzystam. Dzięki, że projekt pochwaliłaś, ;:196 to bardziej zabawa, jak projekt. Tam wysokie będą hortensje i jeżówki, inne kwitnące powinny być coraz niższe i raczej blisko różu i bieli.

Aneczko dzięki, ;:196 będziemy się cieszyć, jak się nam eksperyment uda. O świecznicy i języczce poczytam.

Krysiu próbuję coś porządkować. ;:131 Bardzo mi się azalie podobają. Cały czas szukam dla nich miejsca. Miałam na rabacie przy garażu z trzema hortensjami, niestety zimy nie przeżyły na moim wygwizdowie. ;:174

Mireczko program jest wyjątkowo prosty. Jak mówiłam, to bardziej dobieranie pokroju i koloru niż konkretnej rośliny, ale już jakieś wyobrażenie rabaty powstaje. Rabata zachodnia będzie się rodzić w bólach, tyle jest chciejstw. ;:204 Na róże od północy za mało miejsca, a przede wszystkim nie ma słońca, bo to przy murze . Natomiast mam jasne tiarelle, miodunki i bergenie, muszę spróbować, jak sobie tam poradzą. Dzięki.:) Runiankę mam po drugiej stronie chodnika, byłoby jej za dużo, nie może też być roślin, które będą wystawać poza ten 80cm pas. Zdjęcie pokazuje, że już hortensja się nie mieści na rabacie przy płocie, więc nie mogę już zwężać chodnika.

Obrazek

Paulii dziękuję. :) Projekt to zabawa, a co tam w końcu wyrośnie, jak pobiegam po innych ogrodach, trudno powiedzieć.

Wandziu
dzięki. Właśnie mam bergenię, rosła po prawej stronie i dobrze sobie radziła. Kompletnie o niej zapomniałam. ;:223

Obrazek

Margito dzięki, :) próbuje już kilka osób prowadzić na pniu. Zobaczymy czy nam się uda. Sadzonki powinno się robić w marcu, po cięciu wiosennym, próbowałam w wodzie i w ziemi. Zawsze kilka się ukorzeniło. Sukcesem natomiast kończą się odkłady, miałam kilkanaście takich sadzonek.

Martuś super, ;:196 mam większość tych roślin, będę tylko zadręczała pytaniami o Wasze doświadczenia z nimi. Jak do tej pory, to z wieloma roślinami teoria swoje, a doświadczenia inne.

Ewunia ewidentnie jakaś choroba. Przesadziłam do cienia za tuje i też ma duże brązowe plamy. W tym roku będę eksperymentować i popryskam, wszystkie chorujące rośliny. Zobaczymy. ;:174

Aniu dziękuję, ;:196 ja tylko marzę o porządkowaniu, ale jak się oprzeć tylu pięknościom. ;:223
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

A ja cały czas widzę na tej rabacie popis żurawek z hostami :uszy
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Bardzo łądny ogród masz, taki porządeczek w nim :D . W ogóle to mnie bardzo zauroczyła biała pelargonia, mam jakąś słabośc do białych kwiatów. :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu dzięki, ;:196 żurawki będą w dwu kolorach, mam malutkie inne hosty niż Albomarginata. Pewnie tam znajdą miejsce.

Witaj Marto, jesteś miła ;:196 , lubię ład, ale do porządku to jeszcze daleko. Białe pelargonie mam od kilku lat. Jeszcze do poprzedniego domu kupiłam. Co roku w sierpniu robię kilka sadzonek i mam na kolejny rok. Na punkcie białego koloru mam fioła, wszystko co białe to ładne, no może poza tym białym na drodze.

Wczoraj chwaliłam się pracą w ogrodzie, a dziś. :shock:

Obrazek Obrazek

Otrzepałam z mokrego śniegu 58 różnych żywotników, kilka świerków i trochę innych roślin. Śnieg tak ciężki, że przyginał wszystko do ziemi. ;:222
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Widzę że zima teraz przeniosła się do Ciebie? U mnie dzisiaj stosunkowo ładna pogoda. Lekki + i troszkę ;:3 . No cóż, widocznie postanowiła że u każdego się pojawi na te kilka dni :). Soniu co to masz na pniu?
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

U mnie też takie widoczki :wink: wczoraj lał deszcz i myślałam, że wszystko się roztopi. Ale wieczorem była śnieżyca, więc śniegu nie ubyło :roll:
Przynajmniej dziś świeci słonko i naprawdę pięknie jest na dworze :D
Ale wcale nie tęskniłabym za śniegiem, nic a nic :wink:
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

:wit Masz rację projekt to zabawa a co tam posadzisz to nie wiadomo jeszcze jak się pobiega po ogrodach innych i się podpatrzy jakieś fajne roślinki to potem ciężko się będzie zdecydować co wybrać :roll:
Ślicznie dziś przysypało Twój ogród :) u mnie również dziś spadł śnieg
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

HAHAHA..Soniu, u mnie to samo :;230 a wczoraj sadziłam krokusy ;:306 Przynajmniej dostały solidną pierzynkę. Z dwojga złego sto razy bardziej wolę śnieg niż mróz ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”