Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

:wit
Jacku, bodziszek od Ciebie pięknie się zaaklimatyzował i jeszcze kwitnie :D
Ostróżka ogromna, nawet jeżeli krótkowieczna, /u mnie także niestety/ to warto sadzić te piękne kwiaty.

Bardzo mi przykro z powodu Twojego aparatu :( Serdecznie Ci życzę, by udało się go szybko naprawić !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku
Jeszcze raz dziękuję za pięknie spakowaną paczkę z dorodnymi roślinami ;:196
Widzę, że masz stare odmiany ostróżek. Tak mi się wydaje :D
Ciekawa kocimiętka, pierwszy raz widzę taką.
Ostatnio kupiłam głowienkę jako kocimiętkę ;:306 Oj znają się Ci sprzedający :roll:
Jacku masz u siebie irysy cebulowe holenderskie ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Grażynko, bodziszki bardzo lubię, dobrze u mnie rosną to i przybywa ich z roku na rok 8-)
Właśnie pisałem u Ciebie, że u mnie ślimaki nie jedzą ani kocimiętki ani szałwi omszonej więc trochę zdziwony jestem, że u Ciebie jest inaczej. Ale za to lilię białą ślimaki bardzo lubią, a ja zapomniałem ją uchronić. Natomiast lilie królewskie posadziłem w półcieniu w wiaderku i któryś z tych czynników im nie odpowiada. Jeszcze dwa lata temu ładnie kwitły, a jak je przesadziłem - stop.
To dziś kolejna seria pominięta podczas kwitnienia kosaćców:
Obrazek

Marysiu, zostaw bodziszkowi nasienniki, to na pewno się rozsieje, jeśli oczywiście chcesz, żeby się rozsiał :) To po bodziszku żałobnym 'Samobor' najbardziej wszędobylski bodzich u mnie.
No widzisz - trudno dogodzić pannom ostróżkom :wink: U mnie za mokro, u Ciebie za sucho, poza tym lubią dużo papu... Ale już nie boleję, że jakaś grupa roślin nie chce u mnie rosnąć; po prostu zamieniam tymi, które CHCĄ :lol:
Aparatu ciągle nie mam ale zaległych zdjęć jeszcze trochę z okresu, gdy pokazywałem tylko kosaćce ;:170
Na przykład te goździki, które i do Ciebie trafiły
Obrazek

Agnieszko, cieszę się, że jesteś zadowolona z paczki 8-)
Tak, moje ostróżki to stare odmiany, nawet nie ponazywane.
Irysy holenderskie mam ale same szczypiorki. Kwitły tylko pierwsze dwa lata. Już nie dokupuję, skoro takie krótkowieczne :?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

I to oznacza tylko, że i ślimaki mają lokalne upodobania.
U mnie nie tykają liliowców a u Ciebie też je podgryzają.
U mnie siedzą na kocimiętce i szałwiach ale dobierają się też do innych roślin, które kiedyś zostawiały w spokoju.
Gożdziki też uwielbiam te strzępiaste zapachowe.
Mam białe i różowe, udało mi się je ocalić przed zapomnieniem. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Ślliczny ogród ;:138
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku bodziszki piękne i zaciekawił mnie geranium eriostemon ;:108
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Ja też podziwiam bodziszki, bo je lubię. Są bezproblemowym wypełniaczem rabat i długo kwitną.
W tym roku znowu kilka dokupiłam.
Ostatniego żylistka się w tym roku pozbyłam z ogrodu. Nie mogłam opanować ich wzrostu, mimo cięcia. Po wielu latach robią się brzydkie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, ciekawa sprawa z tymi ślimakami; czym się kierują skoro w jednym miejscu upodobały sobie jedne gatunki roślin, a w innym - inne? Bo jeszcze rozumiałbym: nie mają smaczniejszych roślin, to jedzą co jest, ale z naszych doświadczeń wynika, że to nieprawda.
Ale najważniejsze, że opanowałem ich inwazję przynajmniej na najbardziej zagrożonych roślinach.
Goździki pierzaste pachną najpiękniej i chociaż się rozrastają to nie wyrzucam tylko rozsadzam albo rozdaję. Też je ocaliłem z ogródka, który tu istniał przede mną.
Dziś trochę wieści ze skalniaka, który nie był dawno pokazywany
Tę roślinkę muszę pokazać w dwóch odsłonach, bo nie potrafię złapać ostrści na liście i kwiat jednocześnie
Obrazek

Obrazek

Witaj Aniu! Cieszę się, że podoba Ci się u mnie i zapraszam ponownie! Ty też masz bardzo ciekawy ogród i bedę do niego zaglądał ;:173
Dla Ciebie kolejna kotula:
Obrazek

Marysiu-Mar, geranium eriostemon, jest botanicznym bodziszkiem ale kwiaty ma niczego sobie ;:333 No i zgodnie z nazwą - piękne "owłosienie" (polska nazwa bodziszek wełnistopręcikowy)!
I kolejny maluszek bardziej z liści ozdobny niż z kwiatów (kwiatek na fotce powyżej przy kotuli :D )
Obrazek

Marysiu-Chinanit, bardzo jestem ciekawy Twoich bodziszków ;:65 Niektóre faktycznie są wypełniaczem czy wręcz zadarniaczem ale są też takie okazy, które lubią być wyeksponowane i inne rośliny są im podporządkowane ;:173 Np. bodziszek wielkopłatkowy czy Renarda.
Żylistka jeszcze nie ciąłem ale faktycznie rośnie szybko! Na razie mu pozwalam 8-)
Przyznam się, że z macierzanek jestem słaby :oops: Ta ma ładny różowy kolor
Obrazek

dziurawiec skalniakowy odradza się jak Feniks z popiołów. Ub. zimy zmarzł doszczętnie. Potem przy pieleniu znalazłem siewkę w macierzance! I z tej siewki pięknie się rozrósł i bryluje na skalniaku 8-)
Obrazek

i jeszcze jedna roślinka, która skorzystała z łagodnej zimy, bo jest zimozielona i zakwitła po raz pierwszy
Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj JACKU :wit
Jako kocimiętka zainteresowała mnie Twoja nepeta kubanica ...
Napisz coś o niej,jeśli łaska ;:108
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Jacku ja się napatrzeć nie mogę i pewnie wiosną się skuszę na coś, bo na razie miejsca brak...a planuje rabatkę z nutką rodzimej egzotyki:)u ciebie rarytasików nie brakuje a foteczki miodzio.
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ano porządna szkółka. Iris Cayeux. Chyba najlepsi we Francji. :-)

Piękne masz goździki. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 12:49

Post »

Fantastyczne bodziszki! Uwielbiam te kwiatki, ale Twoja kolekcja jest imponująca ;:180
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku, niewiele wiedziałem o mojej nepeta kubanica ale zmobilizowałeś mnie do poczytania o niej. I wszystko się zgadza. To duża kocimiętka wyrastająca na 90 cm ale pojedyncze pędy nawet do 130 cm. Teraz wiem, że za mało miejsca jej dałem. Liście ma podobne do pokrzywy, kwiaty niebieskie. Początkowo dziwiło mnie że liście ma seledynowe ale teraz już się zrobiły zielone.
Pochodzi znad rzeki Kubań czyli mniej więcej z terenów ostatniej zimowej olimpiady :)
Ja nieróżany jestem ale dwie ślicznotki u mnie rosną (nie licząc trzech dzikich)
Obrazek

Magdo, rodzima egzotyka - zabrzmiało jak oksymoron ;:224
Masz już zapisanych kilka roślinek, pamiętasz? Czyli mają poczekać do przyszłego roku rozumiem? 8-)
To pociągnę temat krzewów. Pigwowcowi nie przeszkadza, że już zawiązał owoce; kwitnie nadal :roll:
Obrazek

Loki, bardzo porządna :!: Jedna z najlepszych (o ile nie najlepsza) marek irysowych w Europie! Konkurencyjne są jedynie ze Stanów. Ale i ja już posiadam kilka kosaćców od Cayeuxa ;:173
Dzięki w imieniu goździków! Ale pokażę kolejny krzew choć wiem, że Ty też nieróżany
Obrazek

Emalio, witaj :!: Oj tam od razu imponująca :oops: Po prostu dokładam tak po jednym co roku no i się uzbierało ;:170
Ale dzięki!
Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Bodziszki super, ale mnie bardziej zachwyciły goździki, które uwielbiam.
Kotula jest dla mnie nowością ;:oj Za to macierzanka próbuje zawładnąć moim skalniakiem. Zupełnie straciłam nad nią kontrolę. Podobnie jest z sasankami. Nawet mój M zauważył, że niedługo będę miała tylko "marchewkowe liście" na skalniaku pokazując kępy sasanek ;:224
Chiastofil kiedyś miałam, ale nie trafiłam mu z miejscem i zostało wspomnienie :(
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Jednym słowem Francuzi wyrobili sobie markę na całą Europę. :-D

Pozdrawiam!
LOKI