Grażynko, ciekawa sprawa z tymi ślimakami; czym się kierują skoro w jednym miejscu upodobały sobie jedne gatunki roślin, a w innym - inne? Bo jeszcze rozumiałbym: nie mają smaczniejszych roślin, to jedzą co jest, ale z naszych doświadczeń wynika, że to nieprawda.
Ale najważniejsze, że opanowałem ich inwazję przynajmniej na najbardziej zagrożonych roślinach.
Goździki pierzaste pachną najpiękniej i chociaż się rozrastają to nie wyrzucam tylko rozsadzam albo rozdaję. Też je ocaliłem z ogródka, który tu istniał przede mną.
Dziś trochę wieści ze skalniaka, który nie był dawno pokazywany
Tę roślinkę muszę pokazać w dwóch odsłonach, bo nie potrafię złapać ostrści na liście i kwiat jednocześnie
Witaj
Aniu! Cieszę się, że podoba Ci się u mnie i zapraszam ponownie! Ty też masz bardzo ciekawy ogród i bedę do niego zaglądał
Dla Ciebie kolejna kotula:
Marysiu-Mar, geranium eriostemon, jest botanicznym bodziszkiem ale kwiaty ma niczego sobie

No i zgodnie z nazwą - piękne "owłosienie" (polska nazwa bodziszek wełnistopręcikowy)!
I kolejny maluszek bardziej z liści ozdobny niż z kwiatów (kwiatek na fotce powyżej przy kotuli

)
Marysiu-Chinanit, bardzo jestem ciekawy Twoich bodziszków

Niektóre faktycznie są wypełniaczem czy wręcz zadarniaczem ale są też takie okazy, które lubią być wyeksponowane i inne rośliny są im podporządkowane

Np. bodziszek wielkopłatkowy czy Renarda.
Żylistka jeszcze nie ciąłem ale faktycznie rośnie szybko! Na razie mu pozwalam
Przyznam się, że z macierzanek jestem słaby

Ta ma ładny różowy kolor
dziurawiec skalniakowy odradza się jak Feniks z popiołów. Ub. zimy zmarzł doszczętnie. Potem przy pieleniu znalazłem siewkę w macierzance! I z tej siewki pięknie się rozrósł i bryluje na skalniaku
i jeszcze jedna roślinka, która skorzystała z łagodnej zimy, bo jest zimozielona i zakwitła po raz pierwszy