Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Post »

Co prawda nikt nie zagląda ;:185 ...a ja tak lubię czytać ...ale i pisać - chociaż u siebie ... :oops:

A teraz ...no , po prostu muszę - bo inaczej się uduszę ...pokazać moją Baronesse - co prawda w kroplach deszczu - ależ ona jest piękna i ...uratowana przed nornicą ...kilka razy wsadzana i wysadzana , aż wylądowała w donicy ...ani jednego maleńkiego korzonka nie miała . Pomimo to - chciała żyć i po dwóch miesiącach wypuściła maleńki listeczek , o siedmiu płatkach . Myślę sobie - pewnie dziczek ...ale nie , następny był już o pięciu ...potem kolejne .
Mało tego ...pokazała maleńki pączek , który z dnia na dzień robił się coraz bardziej nabrzmiały i ...wreszcie się rozwinął , ukazując całe piękno kwiatu . Mało tego ...kwiat spory , ani nawet rosnąc w gruncie taki duży nie był . Cała jej odnowa trwała cztery miesiące , ale ważne , że jest ...przetrwała ...cieszy oczy i chyba już zostanie w tej donicy ...nornica znów grasuje ;:145 ...razem ze ślimakami ;:145 .
Popatrzcie , jak piękna jest ta róża ...kilka jej odsłon ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I ...przy okazji takie tam ...migawki ...

Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Baronessie wyjątkowo ładnie w kroplach deszczu ;:167 jak na baronową przystało .Czerwona chryzka cudna i chyba ja sobie zamówię u babci Jadzi ,bo to chyba od niej ją masz Jagódko ;:196 .Kusisz mnie samymi pięknościami ;:167 Byłam wczoraj w ogrodzie, w którym nornice i krety tak samo sieją zniszczenie jak u Ciebie ;:145 się chce ;:174 Jadwisia to chyba królowa polski żona Jagiełły wynikałoby z opisów w Wikipedii
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj, Jagódko!
Jak to dobrze, że udało Ci się uratować Baronesse :!: To tak piękna i zdrowa różyczka.
Widzę u Ciebie mnóstwo przepięknych roślin, ale nie widzę ogrodu ;:185.
Tak samo z tarasowymi: portrety są, piękne, szczególnie ołownik, ale tarasu nie ma ;:224.
Nie robisz zdjęć pokazujących otoczenie, w jakim rosną Twoje pieszczoszki?
Może zrób... ;:224.

Pozdrawiam z pochmurnego, ale bardzo ciepłego Pomorza, ;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Jagódko.Przepiękne kolory goszczą w Twoim ogrodzie.Ilość wszelkiego rodzaju kwiatow powala.Datury są niesamowicie pachnące-mojej już nie mam 2 lata ale ta biala to po prostu cudeńko.
Masz ten sam problem z nornicami,kretami,karczownikiem,ślimakami... co ja.13-15 róż zjedzonych a tylko 3 odratowane z pozostawionego ciniutkiego korzonka.Wszystkie 100szt tulipanow wpierdzielone przez te gryzonie nie mowiąc o liliach i liliowcach.
No cóż-taki to los ogrodnika.Jagódko piszesz u Jadzi,że Casandra też była przysmakiem jakiegoś gryzonia?Chętnie wyślę Ci moją.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

JAGÓDKO ;:168 Lato nam się kończy może będzie "babie lato" bo lubię taką złocistą jesień . U Ciebie piękne kwiatuszki i miłe spotkania. Daturę też miałam na 2,5 m koloru żółtego pachnącą . Tylko dużo musiałam podlewać i zrezygnowałam .Ja ostatnio bywam na uroczystościach "owocobrania " dawniej dożynkach. Cudne plony - owoce i kwiaty . Miło popatrzeć jak rolnicy chwalą się uzyskanymi plonami a gospodynie regionalnymi smacznymi potrawami. Tak przeleci pewnie jesień oby była jak najdłużej słoneczna . Pisz Jagódko dużo ,bo lubię czytać Twoje przemyślenia ;:168
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No więc tak ...dzisiaj była z Synem na Komisji Lekarskiej Orzecznictwa ZUS ...dostał kolejne trzy miesiące zasiłku rehabilitacyjnego . Chodzi już bez pomocy stabilizatorów , ale - prawe kolano , ze złamaniem kłykcia przyśrodkowego nie jest do końca sprawne . Nie wiem , czy nie będzie miał za jakiś czas kolejnej operacji , z przeszczepem - wg prognoz traumatologa/ortopedy .
Jadąc z powrotem - po drodze nie mogłem się oprzeć pokusie i ...oczywiście zahaczyłam o ...sklep firmowy Plantpol-u .
Kupiłam ; Hibiskus moscheutos - olbrzymi kwiat , 30 cm średnicy , w pięknym różu , bo takiego nie miałam - tylko czerwony i o innych liściach . Następne zakupy to : Agastache mexicana Blue Fortune , Pulmonaria / miodunka Raspberry Splash , Bazylia o ciemno bordowych liściach i trzy wrzosy pełne .

Jadzieńko...- w rzeczy samej ...krynoliny Baronesse niczym w brylantach deszczowych ;:108 ...nie masz pojęcia , jak się cieszę , że udało się ją uratować ...od pierwszej chwili , gdy otworzyła pierwsze kwiaty - zakochałam się w niej .
Nornica cholera jasna buszuje ...a koty ...no , cóż - nie moje wprawdzie , ale łażą pomiędzy roślinami i co złapią - mysz- nie mysz , czy nornice - zanoszą mojej siostrze na taras :;230 . Jadzieńko ...ukorzeniam tę bordową chryzantemkę - jak się uda - będzie dla Ciebie ;:168 .
A jakże - Jadwiga - Królowa Polski - nasza Patronka ...nie Św. Jadwiga Śląska ...bo daleko nam do świętych ;:306 - ani tym bardziej Węgierska .

Nowy nabytek ... Hibiskus moscheutosdla Ciebie i róża n/n ;:196

Obrazek Obrazek

Obrazek

Jagodo Pomorska ...przecież pokazywałam swego czasu ogród w panoramie ...Jednak lubię robić makro - to mnie kręci i zbliża do roślin ;:108 .
Tak , pamiętam , jak pisałaś - ratuj Baronesse - bo jest warta tego ...udało się - może wyczuła , że jestem nią oczarowana ?
Dla mnie taras- to całe wejście /wjazd na posesję jest obstawiony donicami , doniczkami ...trudno zrobić takie ujęcie , by wszystko pomieściło się w kadrze ...może kolejne , panoramiczne ?

Dla Ciebie ;:196 ...mały wycinek ogrodu ...na pierwszej fotce , z Clerodendrum ugandense załapał się Kazan - rasy Akita Inu .

Obrazek Obrazek Obrazek

Anulko ...Dziękuję za miłe , ciepłe słowa ;:196 . Datur mam kilka odmian , na drugi rok muszę im powiększyć donice i lepiej odżywiać ... będą lepiej rosły . Biała , to naprawdę cudeńko , a ma już sporo lat - zastanawiam się nad odmłodzeniem jej ;:108 .
;:oj masz rację ...i ja już siły nie mam - tak do ślimaków , jak i do nornic...jak wyciągnęłam trzy gałązki uratowanej i wsadzonej od nowa róży , która ma ponad 50 lat ( moja Ciocia ją sadziła ) - to mi ręce opadły ...zasadziłam ją przezornie też w innym miejscu - jeden badyl - ta żyje - na razie , ale myślę , że to kwestia czasu ....Tulipanów już nie kupuję od trzech lat , a miałam takie ciekawe odmiany ; strzępiaste , lilio kształtne , viridiflora , J.P.II . Maria Kaczyńska i ..zeżarły wszystko . Koniec powiedziałam - nie będę karmić nornic moimi cebulami i ... pieniędzmi - bo do tanich tulipany raczej teraz nie należą .
Szczytem wszystkiego było zeżarcie Casandry - powojnika , na który czekałam , by się rozrósł - w wyeksponowanym miejscu , wśród bieli i różu jeżówek oraz czerwonych i bordowych pysznogłówek - miał być dla nich nie tyle tłem , co dodawać miał koloru .
Za chęć obdarowania mnie Casandrą - dziękuję - chcę robić kłopotu ...myślę , że podzieli się ze mną - kolejny raz - Ewunia /Evluk .

Kolejny , nowy zakup ...dzisiejszy - dla Ciebie ;:196 .

Obrazek Obrazek

Ewuś...balujesz - nic , tylko impreza goni imprezę ... ale fajne są takie spotkania wśród - przecież tak bliskich naszemu sercu - owoców ludzkich rąk ... coś ciekawego można zobaczyć - posmakować , a nawet czegoś się nauczyć .
Miałam chęć sprowadzić - z Niemiec - odmiany datur pełnych , które w swym ogrodzie ma ich kolekcjonerka ...to są ogromne drzewa , w kolorach , obfitości kwitnienia - o jakich można tylko pomarzyć .
Przepraszam , a kiedy zaprosisz nas do swego " Królestwa roślin "? ... odważ się ;:168

Kolejny zakup ...dzisiejszy ... ;:167 i moja Cimicifuga "Pink Spike ".

Obrazek Obrazek

No i ...jak zawsze ...tego i tamtego po trochu ...

Pozdrawiam tych - co piszą ;:167 :wit i tych , co tylko oglądają " obrazki " :wit
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z gąszczu kwiatów wybiorę 3 róże ;:108
BARONESĘ,ładniutką pustą /nie podpisałaś :wink: / i NOSTALGIĘ :!:
Ale widok na balkony też imponujący :!:
Pozdrówki,
Slawek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Te panoramiczne były niezłe :D Ale dom to masz wielki prawie jak blok 4 rodzinny ;:oj
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie szkodzi ,ze NN [na razie ]w przyszłości na pewno zostanie nazwana ,ale i tak jest piękna ;:167 .Uratowałaś jej życie i za to się odwdzięcza pięknymi kwiatami .Ukwiecony przedogródek i balkony .Zakupy też całkiem całkiem ;:108 Nie można się oprzeć, dlatego nigdzie nie wchodzę do żadnych marketów ,żeby mnie nie kusiło:;230
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku ...niestety , nie wiem jaka to róża , bo tylko pani z Plantpol-u powiedziała , że okrywowa , a następna to nie Nostalgia ;:185 , tylko Double de Light . Baronesse - jak najbardziej ;:108 ...natomiast w kolorze mocnej czerwieni , wśród gipsówki to Isabel Reneissance ...a ja polecam - z czystym sercem - Aachener Dom (Maicapinal) - zdrowa , z ADR i olbrzymie ma kwiaty i liście ciemne , skórzaste ;:138 .
Dziękuję za miłe słowa ;:168 ...z pozdrowieniami :wit

Tym razem ...New Dawn i ...onętek , których mam pełno rozsianych po całym ogrodzie .

Obrazek Obrazek

Ewciu...dziękuję ...tak , panoramiczne zdjęcia dają wyobrażenie ogrodu ;:108 . Tak , dom mamy spory ...7 pokoi , dwie łazienki i dwie kuchnie ...a jest nas czworo ; ja i trzech chłopaków .
Dawniej , w wysokich suterenach był warsztat mego Wujka , a potem nasz sklep . A na poddaszu jest jeszcze pokój i łazienka - dawniej dla letników , którzy wpadali na wakacje do sąsiadów i wynajmowali u nas przez dwa miesiące lokum . Właśnie czeka mnie mycie okien ...zabieram się już od tygodnia ...jak ładna pogoda , to mam pilne wyjazdy ...jak jestem w domu , to pada deszcz , albo jest chłodno , ponuro , sennie i jeszcze spadnę z okna ;:306 .

Dla Ciebie ;:167 ..kokorycz ...ciągle kwitnie , już od czerwca ...i pnąca róża Shogun ...

Obrazek Obrazek

Jadzieńko...nie ważne imię - ważne , że cudna Ci ona jest , oj , cudna i ten zapach z nutą cytrusów ...rześki , świeży .
Przed ogródek , to raczej nie jest ...tylko ogród otwarty przy wjeździe na posesję , a wzdłuż , od bramy wjazdowej , aż do drzwi stoją donice i doniczki . Kurcze , jak mi się uda jutro - to cyknę fotkę , by to zobrazować ;:224 . Natomiast na balkonach niezmiennie królują własnego 'chowu' pelargonie ;:108 .
Do marketów muszę wpadać po zakupy, ale nic szczególnego z roślin w nich nie widzę ( cenowo , ani też konkretnego )...natomiast w takim Plantpol-u - to rzecz ma się zgoła inaczej ...to jest producent ....czasem nawet ceny są w miarę godne - więc warto kupić . Wrzosy pełne - po 2 zł ...

Z dedykacją ...miłych , spokojnych snów ... ;:167
Pelargonia i ...róża Aachener Dom (Maicapinal) ...- nie wiem , czy pachnie , ale warta grzechu ... ;:196 ;:167

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

JAGÓDKO ;:168 Odwaga odwagą ale ten obowiązek częstego bywania w wątku. na razie podglądam jak nieco uporządkuję ale to powoli mi idzie ;:222 Więc na razie ..... się wstrzymam :oops: No z tym balowaniem trochę słabo ale troszkę oglądam i podziwiam potencjał tkwiący w ludziach - a jest ogromny.Datury to przepiękne rośliny aż byłam chora jak podarowane znajomym z powodu zaniedbań padały ;:oj Przecięż woda to podstawa dla tych roślin. Oj te ogrodowe zakupy to nasza przyjemność ale i kłopot :;230 Miłej niedzieli :)
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

O matko ale Ty masz ten ogród!!!!Dzięki za nowości mnie zadedykowane.Jagodko jeśli nie dostaniesz Casandry to wiesz gdzie zapukać.Całą wykopałam Nelusi(za duża była do mojego ogrodeczka) ale wiosną patrzę a tu rośnie Casandra-no to jest dla następnej chętnej ;:196
Dzisiaj cały wielki wór poobcinanych topielcow wyniosłam na smietnik.U nas tak lało ,że mało co zostało na krzewach.
Wiesz tak zastanawiam się,czy wsadzenie tylu cebul nie zachęciło gryzoni do zrobienia sobie gniazd.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anuś zrezygnować z trawki to też będzie więcej miejsca na kwiatki :wink: Kurcze nawet mi sie rymnęło :;230 Iguś nuta cytrusów to ten właśnie zapach ,który uwielbiam u róż ;:167 . Słodziak New Down ;:196 pozostawiam na niedzielę
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódka napisała ....Pozdrawiam tych - co piszą i tych , co tylko oglądają " obrazki " ....

Ja z tych co oglądają ale i czytają proszę Pani
By coś napisać trzeba mieć wenę a mi takowej brak więc ,czytam ,oglądam ,podglądam , podziwiam i się zastanawiam , jak ty to wszystko ogarniasz Obrazek Masa różności w ogrodzie , druga masa to doniczkowe + wielka chata do ogarnięcia , no , na nudę nie możesz narzekać .
Cudne kwitnienia ,aż serducho rośnie od patrzenia Obrazek

Miłego ;:196
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Igo-właśnie oglądałam!Ależ pelargonie Ci się rozrosły,fuksje przepiękne.Proszę o radę odnośnie przechowania fuksji drzewka,czy piwnica z plus 10 ale ciemnawa starczy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”