No więc tak ...dzisiaj była z Synem na Komisji Lekarskiej Orzecznictwa ZUS ...dostał kolejne trzy miesiące zasiłku rehabilitacyjnego . Chodzi już bez pomocy stabilizatorów , ale - prawe kolano , ze złamaniem kłykcia przyśrodkowego nie jest do końca sprawne . Nie wiem , czy nie będzie miał za jakiś czas kolejnej operacji , z przeszczepem - wg prognoz traumatologa/ortopedy .
Jadąc z powrotem - po drodze nie mogłem się oprzeć pokusie i ...oczywiście zahaczyłam o ...sklep firmowy Plantpol-u .
Kupiłam ; Hibiskus moscheutos - olbrzymi kwiat , 30 cm średnicy , w pięknym różu , bo takiego nie miałam - tylko czerwony i o innych liściach . Następne zakupy to : Agastache mexicana Blue Fortune , Pulmonaria / miodunka Raspberry Splash , Bazylia o ciemno bordowych liściach i trzy wrzosy pełne .
Jadzieńko...- w rzeczy samej ...krynoliny Baronesse niczym w brylantach deszczowych

...nie masz pojęcia , jak się cieszę , że udało się ją uratować ...od pierwszej chwili , gdy otworzyła pierwsze kwiaty - zakochałam się w niej .
Nornica cholera jasna buszuje ...a koty ...no , cóż - nie moje wprawdzie , ale łażą pomiędzy roślinami i co złapią - mysz- nie mysz , czy nornice - zanoszą mojej siostrze na taras

.
Jadzieńko ...ukorzeniam tę bordową chryzantemkę - jak się uda - będzie dla Ciebie

.
A jakże - Jadwiga - Królowa Polski - nasza Patronka ...nie Św. Jadwiga Śląska ...bo daleko nam do świętych

- ani tym bardziej Węgierska .
Nowy nabytek ... Hibiskus moscheutosdla Ciebie i róża n/n
Jagodo Pomorska ...przecież pokazywałam swego czasu ogród w panoramie ...Jednak lubię robić makro - to mnie kręci i zbliża do roślin

.
Tak , pamiętam , jak pisałaś - ratuj Baronesse - bo jest warta tego ...udało się - może wyczuła , że jestem nią oczarowana ?
Dla mnie taras- to całe wejście /wjazd na posesję jest obstawiony donicami , doniczkami ...trudno zrobić takie ujęcie , by wszystko pomieściło się w kadrze ...może kolejne , panoramiczne ?
Dla Ciebie

...mały wycinek ogrodu ...na pierwszej fotce , z
Clerodendrum ugandense załapał się Kazan - rasy Akita Inu .
Anulko ...Dziękuję za miłe , ciepłe słowa

. Datur mam kilka odmian , na drugi rok muszę im powiększyć donice i lepiej odżywiać ... będą lepiej rosły . Biała , to naprawdę cudeńko , a ma już sporo lat - zastanawiam się nad odmłodzeniem jej

.

masz rację ...i ja już siły nie mam - tak do ślimaków , jak i do nornic...jak wyciągnęłam trzy gałązki uratowanej i wsadzonej od nowa róży , która ma ponad 50 lat ( moja Ciocia ją sadziła ) - to mi ręce opadły ...zasadziłam ją przezornie też w innym miejscu - jeden badyl - ta żyje - na razie , ale myślę , że to kwestia czasu ....Tulipanów już nie kupuję od trzech lat , a miałam takie ciekawe odmiany ; strzępiaste , lilio kształtne , viridiflora , J.P.II . Maria Kaczyńska i ..zeżarły wszystko . Koniec powiedziałam - nie będę karmić nornic moimi cebulami i ... pieniędzmi - bo do tanich tulipany raczej teraz nie należą .
Szczytem wszystkiego było zeżarcie Casandry - powojnika , na który czekałam , by się rozrósł - w wyeksponowanym miejscu , wśród bieli i różu jeżówek oraz czerwonych i bordowych pysznogłówek - miał być dla nich nie tyle tłem , co dodawać miał koloru .
Za chęć obdarowania mnie Casandrą - dziękuję - chcę robić kłopotu ...myślę , że podzieli się ze mną - kolejny raz -
Ewunia /Evluk .
Kolejny , nowy zakup ...dzisiejszy - dla Ciebie

.
Ewuś...balujesz - nic , tylko impreza goni imprezę ... ale fajne są takie spotkania wśród - przecież tak bliskich naszemu sercu - owoców ludzkich rąk ... coś ciekawego można zobaczyć - posmakować , a nawet czegoś się nauczyć .
Miałam chęć sprowadzić - z Niemiec - odmiany datur pełnych , które w swym ogrodzie ma ich kolekcjonerka ...to są ogromne drzewa , w kolorach , obfitości kwitnienia - o jakich można tylko pomarzyć .
Przepraszam , a kiedy zaprosisz nas do swego " Królestwa roślin "? ... odważ się
Kolejny zakup ...dzisiejszy ...

i moja Cimicifuga "Pink Spike ".
No i ...jak zawsze ...tego i tamtego po trochu ...
Pozdrawiam tych - co piszą
i tych , co tylko oglądają " obrazki "