Ogródek Robaczka cz.13
- nifredil
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Robaczka cz.13
Nie bedę się wyróżniała, kiedy stwierdzę oczywistą oczywistość- przepiękne tulipanowe łany. Czy cebule sadzisz bezposrednio w towarzystwie róż?? Tzn czy zostawiasz różycom jakąś przestrzeń oddzielającą od tulipków? Pytam z ciekawości, bo właściwie zostawiłam około 30cm okrąg wokół każdej róży i nie wiem czy można tam cokolwiek wsadzić
czy jednak pozostawić miejsce dla wzrostu "krzaczków"

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Kasiu. Właśnie popijam poranną kawę i oglądam twoje piękne zdjęcia. Wyjątkowo lubię tę porę roku u ciebie. Sasaneczki, tulipany, narcyzy, szafirki i inne cebulowe. Pączuszki na gałązkach drzew i powojników. Bardzo przyjemnie mi się pije tę moją kawę, tym bardziej że za oknem cudne słońce i dzień się zapowiada prześliczny. Będę i ja musiała poszukać kwiatuszków w ogrodzie, chociaż do tego stanu, co u ciebie, to my dojdziemy chyba dopiero za miesiąc. Pozdrawiam słonecznie 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ach te twoje łany tulipanów.....cudo.
Jak tak dalej pójdzie, to twoja glicynia zakwitnie w połowie kwietnia.
Ciepło się robi, więc zmykam do ogrodu popracować dalej.
Miłego dnia i
życzę. 

Jak tak dalej pójdzie, to twoja glicynia zakwitnie w połowie kwietnia.
Ciepło się robi, więc zmykam do ogrodu popracować dalej.
Miłego dnia i

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Kasieńko kochana, po każdej wizycie w Twoim uroczym ogrodzie muszę zbierać szczękę z biurka
Łany kwitnących tulipanów zwaliły mnie z nóg
Muszę się jakoś pozbierać po takiej szokowej dawce Twojej wiosny

Łany kwitnących tulipanów zwaliły mnie z nóg

Muszę się jakoś pozbierać po takiej szokowej dawce Twojej wiosny

- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasia U Ciebie to nie tylko łany tulipanów, ale też sasanek, powojników, kwiatów glicynii itp, itd, że o różach nie wspomnę
Zawsze wychodząc od Ciebie westchnę sobie z nadzieją, że i u mnie będzie choć trochę kolorowo. Wczoraj Kasia Magenta przywiozła mi jarzmianki od p.Podstolca-szt.12, a dzisiaj zamówiłam dzwonki brzoskwiniolistne jasnoróżowe i niebieskie o pełnych kwiatach (odmiana La Belle). Masz może tą odmianę? Planuję wsadzić je między Aspirinki, jeszcze chyba domówię białą odmianę aby sadzić między każdym krzaczkiem róży tzn.biały dzwonek, jasnoróżowy i wreszcie niebieski.
Sasanki śmiesznie odwróciły łebki od tulipanów
Co do Martusiowego migdałka, to może wymaga on solidnego przycięcia? U mnie po pierwszym sezonie zakwitł kilkoma kwiatkami, a potem za radą dziewczyn mocno go ciachnęłam i za rok uginał się od kwiecia..., że nie wspomnę o ogólnym zagęszczeniu
Nawóz oczywista też wskazany.
Weekend zapowiada się cudownie

Sasanki śmiesznie odwróciły łebki od tulipanów

Co do Martusiowego migdałka, to może wymaga on solidnego przycięcia? U mnie po pierwszym sezonie zakwitł kilkoma kwiatkami, a potem za radą dziewczyn mocno go ciachnęłam i za rok uginał się od kwiecia..., że nie wspomnę o ogólnym zagęszczeniu

Weekend zapowiada się cudownie

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Wiesz , Kasiu - patrząc na poletko tulipanowe - niczym z holenderskich folderów - zastanawiam się , czy nie masz problemu z tzw . powracaniem do postaci pierwotnej ? Moje tulipany w odmianach pełnych ,. viridiflora , strzępiaste i liliokształtne ...zwyczajnie ...wybyły ...chol...co się z nimi stało ? Na ich miejsce " weszły " żółte , czerwone ...w najzwyklejszej postaci . Ba ! zaś inne chyba zostały pożarte przez obiekt bliżej nie znany ...bo i trzy róże coś obgryzło definitywnie . Chyba wszystko przez te makarony i inne nadwyżki jedzenia wpuszczane przez kuchenne odpływy moich sąsiadek
....
Serdeczności Robaczku

Serdeczności Robaczku

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Madziu
już ja go ciachnę.....oj ciachnę 

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Witajcie!
Dzisiaj było wyraźnie chłodniej, więc po szybkim spacerze uciekłam do domu i rozpaliłam w kominku.
Wschodzą kolejne bylinki, które budzą się po zimie, przybywa liści u róż..zauważyłam też pierwsze mszyce
Powojniki mają już pączki kwiatowe, a Maidwell Hall zakwitnie wkrótce. Migdałek przyhamował, ale wydaje mi się, że to kwestia dni gdy otworzy kwiaty..W przyszłym tygodniu ma padać, więc pewnie znowu wszystko przyspieszy
Trawa wciąż byle jaka, ale mam nadzieję, że po dosiewce i deszczu się poprawi. Poza tym chwasty rosną w najlepsze i trzeba zacząć plewić
Monia, tulipanki zaczynają pokaz! jak dotąd zakwitły 2 odmiany z tych sadzonych jesienią i są zgodne z opisem. Jeśli wszystkie będą się zgadzać to odtrąbię deal roku, bo płaciłam grosze.
Tutaj miniaturkowe słodziaki - Ancilla

Marta, Magda słusznie podpowiada, to może być też kwestia cięcia. Ja zawsze tnę mojego mocno, po kwitnieniu
Dorotko, pączek na róży? WOW! Ciekawa jestem tych Twoich drzewek okrutnie
Otwieraj wątek kochana, stęskniłam się z poranną kawą przy Twoich owianych mgłą fotkach
Cześć Aguś! Miło mi, że mimo ogromu pracy i nauki wpadłaś na poranną wizytę
Jestem pod nieustannym wrażeniem tego, jak doskonale sobie radzisz, mimo iż to dopiero początek Twojej przygody! Widać, że pomysł trafiony w sedno.
Dziękuję za przemiłe słowa?kochana jesteś. Twoje tulipanki wkrótce nadrobią! Buziaki
Asiu, a czemu nie? Twoje zdjęcie na pewno byłoby znacznie przyjemniejsze dla oka
Poza tym, robisz takie piękne zdjęcia, nie dałoby się wybrać jakiegoś bardziej optymistycznego widoku?
Dziękuję za pochwalę wiosny! Twojej też niczego nie brakuje
A jak zakwitną te wszystkie bajeczne tulipany?

Dzisiaj było wyraźnie chłodniej, więc po szybkim spacerze uciekłam do domu i rozpaliłam w kominku.
Wschodzą kolejne bylinki, które budzą się po zimie, przybywa liści u róż..zauważyłam też pierwsze mszyce

Powojniki mają już pączki kwiatowe, a Maidwell Hall zakwitnie wkrótce. Migdałek przyhamował, ale wydaje mi się, że to kwestia dni gdy otworzy kwiaty..W przyszłym tygodniu ma padać, więc pewnie znowu wszystko przyspieszy

Trawa wciąż byle jaka, ale mam nadzieję, że po dosiewce i deszczu się poprawi. Poza tym chwasty rosną w najlepsze i trzeba zacząć plewić

Monia, tulipanki zaczynają pokaz! jak dotąd zakwitły 2 odmiany z tych sadzonych jesienią i są zgodne z opisem. Jeśli wszystkie będą się zgadzać to odtrąbię deal roku, bo płaciłam grosze.
Tutaj miniaturkowe słodziaki - Ancilla

Marta, Magda słusznie podpowiada, to może być też kwestia cięcia. Ja zawsze tnę mojego mocno, po kwitnieniu

Dorotko, pączek na róży? WOW! Ciekawa jestem tych Twoich drzewek okrutnie

Cześć Aguś! Miło mi, że mimo ogromu pracy i nauki wpadłaś na poranną wizytę

Dziękuję za przemiłe słowa?kochana jesteś. Twoje tulipanki wkrótce nadrobią! Buziaki

Asiu, a czemu nie? Twoje zdjęcie na pewno byłoby znacznie przyjemniejsze dla oka

Dziękuję za pochwalę wiosny! Twojej też niczego nie brakuje

Czy na zdjęciu widzę kwitnące rododendrony?? Jeśli tak, to jestem w szoku.. przeprowadzam się do Ciebie, zostawiając swój mazowiecki biegun zimna 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu ależ niesamowita ilość tulipanów u Ciebie rośnie
i tak dużo już kwitnie ..... pięknie
...... i moje ukochane sasanki..... u mnie w tym roku wydają się być marniejsze niż zwykle..... muszę koniecznie postarać się o nowe roślinki i wysiać nasionka po zbiorze, bo wydaje się, że niektóre zaczęły się starzeć....

- robaczek_Poznan
Nifredilku, tulipny sadzę niemal wszędzie, ale unikam sadzenia ich bezpośrednio przy różach bo cebulki utrudniają potem zabiegi pielęgnacyjne..plewienie, kopcowanie, ściółkowanie etc. Może jakieś niższe cebulowe? Szafirki? W to miejsce można też wysiać jednoroczne, wtedy wypełnią lukę po cebulowych. Ja wysiewam np. smagliczkę nadmorską.
Wando, witaj po urlopie! Ty popijasz kawę u mnie, a ja z nostalgią spoglądam na Dolinę Chochołowską, która tonie w krokusach..
Dziękuję za ten widok
Twoje tulipany też widziałam w pączkach, więc nie jest źle
U mnie większość jest na takim etapie jak u Ciebie, kwitną tylko te przy tarasie, w najcieplejszym miejscu ogrodu, jak co roku.
Pozdrawiam serdecznie!
Grażynko, dzisiaj znowu się napracowałaś, choć już masz wysprzątane i przycięte rabaty... wygląda na to, że w ogrodzi praca zawsze się znajdzie ;-) Ja będę nadrabiać w weekend, ale teraz mam też coraz więcej czasu popołudniami
Glicynia powinna kwitnąć w weekend majowy, oby tylko żaden kataktlizm pogodowy nie pokrzyżował planów (tfu,tfu).
Miłego wieczoru

głóg

Wando, witaj po urlopie! Ty popijasz kawę u mnie, a ja z nostalgią spoglądam na Dolinę Chochołowską, która tonie w krokusach..

Twoje tulipany też widziałam w pączkach, więc nie jest źle

Pozdrawiam serdecznie!
Grażynko, dzisiaj znowu się napracowałaś, choć już masz wysprzątane i przycięte rabaty... wygląda na to, że w ogrodzi praca zawsze się znajdzie ;-) Ja będę nadrabiać w weekend, ale teraz mam też coraz więcej czasu popołudniami

Glicynia powinna kwitnąć w weekend majowy, oby tylko żaden kataktlizm pogodowy nie pokrzyżował planów (tfu,tfu).
Miłego wieczoru

głóg

- robaczek_Poznan
Edytko, dziękuję
Mam nadzieję, że szczęka nie ucierpiała
Zapraszam, wiosna dopiero się zaczyna
Lulka, witaj! W Twoim projekcie kwiatów i kolorów nie brakuje
Dzwonki świetnie pasują do róż, u mnie jest ich sporo choć tylko białe i niebieskie. Nie znałam tej odmiany - La Belle, ale faktycznie urokliwa. Uwielbiam dzwonki pod każdą postacią
Jagódko, witaj! Wciąż spoglądam na Twoją magnolię (zgrała sobie zdjęcia na pulpit
) i nie mogę się napatrzeć
Tulipany dosadzam co roku i nigdy nie wykopuję. Nie zauważyłam wyradzania, ale ogród ma tylko 4 lata?pewnie w końcu zaczną się wyradzać..wtedy będę wymieniać. Bardzo je lubię, więc dosadzam cebule co roku, a Virchic należą do moich faworytów
Pozdrawiam serdecznie
Monia, to wczesna odmiana rodusia, Carolinianum. Pozostałe jeszcze w zamkniętych pączkach, spokojnie
Agnieszko, dziękuję
Ja postanowiłam w tym roku nie usuwać kwiatostanów sasanek, żeby swobodnie się wysiewały?bo tulipany je zagłuszają. Ponoć z czasem słabną i zanikają, więc trzeba hodować młode siewki
Pozdrawiam
judaszowiec

i ogólnie?

Lulka, witaj! W Twoim projekcie kwiatów i kolorów nie brakuje

Jagódko, witaj! Wciąż spoglądam na Twoją magnolię (zgrała sobie zdjęcia na pulpit

Tulipany dosadzam co roku i nigdy nie wykopuję. Nie zauważyłam wyradzania, ale ogród ma tylko 4 lata?pewnie w końcu zaczną się wyradzać..wtedy będę wymieniać. Bardzo je lubię, więc dosadzam cebule co roku, a Virchic należą do moich faworytów

Monia, to wczesna odmiana rodusia, Carolinianum. Pozostałe jeszcze w zamkniętych pączkach, spokojnie

Agnieszko, dziękuję

Pozdrawiam

judaszowiec

i ogólnie?

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Ha, Kasiu, ale znowu ucztę zafundowałaś dla oka i dla
Piękne fotki
kiedy ja takie nauczę się robić ?
Dzisiaj znów ćwiczyłam - wybrałam jako "nadające się" więcej zdjęć niż poprzednim razem, więc jakiś postęp jest
Przy okazji ćwiczyłam też fizycznie - a to przysiad, a to przyklęk, a to ... padnij
Tym razem pokazałaś ujęcia ogrodu, których jeszcze nie widziałam. Bardzo podoba mi się twój cis strzyżony w stożek
I jaki duży
Jak patrzę na Twój RH to jestem na 90% pewna, że mam tą samą odmianę, ale jak wiesz, mojemu jeszcze daleko do kwitnienia. Różnicę klimatu widać też po piwoniach - moje są zdecydowanie mniejsze
Róże posadziłam - to już takie niedobitki mi zostały, m.in. w doniczkach. I tak np. doniczkowa Crocus rose ma już pączki
Czy mam je obciąć? Jak sądzisz?
Pozdrawiam, Elwi

Tym razem pokazałaś ujęcia ogrodu, których jeszcze nie widziałam. Bardzo podoba mi się twój cis strzyżony w stożek

Róże posadziłam - to już takie niedobitki mi zostały, m.in. w doniczkach. I tak np. doniczkowa Crocus rose ma już pączki

Czy mam je obciąć? Jak sądzisz?
Pozdrawiam, Elwi
- robaczek_Poznan
Elwi, nie zniechęcaj się
U mnie też z selekcją zdjęć bywa różnie. Jak mam dzień to wyjdzie prawie połowa dobrych, a czasem kilka albo wcale. Tak naprawdę jednak, gdybym chciała robić uczciwą selekcję, to niewiele by się nadawało do pokazania?ale przecież to nie forum fotografików
Moje piwonie mają dopiero czerwone kły - na zdjęciu są serduszki
Jeśli posadziłaś Crocus teraz, to lepiej przytnij pączki, niech się ukorzeni
Mam w ogrodzie kilka stożkowych cisów, w tym 3 duże. Wszystkie posadziłam na jesieni, to moja duma i radość bo wciąż żyją, więc chyba się przyjęły
Tutaj je widać lepiej - Trzech Muszkieterów wzdłuż ogrodzenia i kilka mniejszych na różnych rabatach

Dobranoc

Moje piwonie mają dopiero czerwone kły - na zdjęciu są serduszki

Jeśli posadziłaś Crocus teraz, to lepiej przytnij pączki, niech się ukorzeni

Mam w ogrodzie kilka stożkowych cisów, w tym 3 duże. Wszystkie posadziłam na jesieni, to moja duma i radość bo wciąż żyją, więc chyba się przyjęły

Tutaj je widać lepiej - Trzech Muszkieterów wzdłuż ogrodzenia i kilka mniejszych na różnych rabatach

Dobranoc

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W środę i czwartek było u nas słonecznie, ale okropnie zimno, w ogóle nie wychodziłam na dwór. Dopiero wczoraj trochę się pokręciłam po ogrodzie
Z łanu sasanek, który miał się pojawić w tym roku (w zeszłym chciałam Twój zmałpować
) pojawiło się 6 sztuk na przestrzeni 10 m-trochę mało
W tym roku znowu posieję nasiona i małpowanie będzie bliższe oryginału w przyszłym roku
Już się nie mogę doczekać 

Z łanu sasanek, który miał się pojawić w tym roku (w zeszłym chciałam Twój zmałpować