Ogródek Robaczka cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz.13

Post »

Nie bedę się wyróżniała, kiedy stwierdzę oczywistą oczywistość- przepiękne tulipanowe łany. Czy cebule sadzisz bezposrednio w towarzystwie róż?? Tzn czy zostawiasz różycom jakąś przestrzeń oddzielającą od tulipków? Pytam z ciekawości, bo właściwie zostawiłam około 30cm okrąg wokół każdej róży i nie wiem czy można tam cokolwiek wsadzić ;:204 czy jednak pozostawić miejsce dla wzrostu "krzaczków"
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu. Właśnie popijam poranną kawę i oglądam twoje piękne zdjęcia. Wyjątkowo lubię tę porę roku u ciebie. Sasaneczki, tulipany, narcyzy, szafirki i inne cebulowe. Pączuszki na gałązkach drzew i powojników. Bardzo przyjemnie mi się pije tę moją kawę, tym bardziej że za oknem cudne słońce i dzień się zapowiada prześliczny. Będę i ja musiała poszukać kwiatuszków w ogrodzie, chociaż do tego stanu, co u ciebie, to my dojdziemy chyba dopiero za miesiąc. Pozdrawiam słonecznie :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ach te twoje łany tulipanów.....cudo. ;:oj
Jak tak dalej pójdzie, to twoja glicynia zakwitnie w połowie kwietnia.
Ciepło się robi, więc zmykam do ogrodu popracować dalej.
Miłego dnia i ;:3 życzę. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

Kasieńko kochana, po każdej wizycie w Twoim uroczym ogrodzie muszę zbierać szczękę z biurka ;:oj
Łany kwitnących tulipanów zwaliły mnie z nóg ;:180
Muszę się jakoś pozbierać po takiej szokowej dawce Twojej wiosny ;:196
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasia U Ciebie to nie tylko łany tulipanów, ale też sasanek, powojników, kwiatów glicynii itp, itd, że o różach nie wspomnę ;:215 Zawsze wychodząc od Ciebie westchnę sobie z nadzieją, że i u mnie będzie choć trochę kolorowo. Wczoraj Kasia Magenta przywiozła mi jarzmianki od p.Podstolca-szt.12, a dzisiaj zamówiłam dzwonki brzoskwiniolistne jasnoróżowe i niebieskie o pełnych kwiatach (odmiana La Belle). Masz może tą odmianę? Planuję wsadzić je między Aspirinki, jeszcze chyba domówię białą odmianę aby sadzić między każdym krzaczkiem róży tzn.biały dzwonek, jasnoróżowy i wreszcie niebieski.
Sasanki śmiesznie odwróciły łebki od tulipanów :;230
Co do Martusiowego migdałka, to może wymaga on solidnego przycięcia? U mnie po pierwszym sezonie zakwitł kilkoma kwiatkami, a potem za radą dziewczyn mocno go ciachnęłam i za rok uginał się od kwiecia..., że nie wspomnę o ogólnym zagęszczeniu ;:108 Nawóz oczywista też wskazany.
Weekend zapowiada się cudownie :wit
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Wiesz , Kasiu - patrząc na poletko tulipanowe - niczym z holenderskich folderów - zastanawiam się , czy nie masz problemu z tzw . powracaniem do postaci pierwotnej ? Moje tulipany w odmianach pełnych ,. viridiflora , strzępiaste i liliokształtne ...zwyczajnie ...wybyły ...chol...co się z nimi stało ? Na ich miejsce " weszły " żółte , czerwone ...w najzwyklejszej postaci . Ba ! zaś inne chyba zostały pożarte przez obiekt bliżej nie znany ...bo i trzy róże coś obgryzło definitywnie . Chyba wszystko przez te makarony i inne nadwyżki jedzenia wpuszczane przez kuchenne odpływy moich sąsiadek :;230 ....
Serdeczności Robaczku ;:167 ;:168
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

Madziu ;:196 już ja go ciachnę.....oj ciachnę :twisted:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witajcie!
Dzisiaj było wyraźnie chłodniej, więc po szybkim spacerze uciekłam do domu i rozpaliłam w kominku.
Wschodzą kolejne bylinki, które budzą się po zimie, przybywa liści u róż..zauważyłam też pierwsze mszyce :twisted:
Powojniki mają już pączki kwiatowe, a Maidwell Hall zakwitnie wkrótce. Migdałek przyhamował, ale wydaje mi się, że to kwestia dni gdy otworzy kwiaty..W przyszłym tygodniu ma padać, więc pewnie znowu wszystko przyspieszy ;:333
Trawa wciąż byle jaka, ale mam nadzieję, że po dosiewce i deszczu się poprawi. Poza tym chwasty rosną w najlepsze i trzeba zacząć plewić ;:65

Monia, tulipanki zaczynają pokaz! jak dotąd zakwitły 2 odmiany z tych sadzonych jesienią i są zgodne z opisem. Jeśli wszystkie będą się zgadzać to odtrąbię deal roku, bo płaciłam grosze.
Tutaj miniaturkowe słodziaki - Ancilla

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marta, Magda słusznie podpowiada, to może być też kwestia cięcia. Ja zawsze tnę mojego mocno, po kwitnieniu :uszy
Dorotko, pączek na róży? WOW! Ciekawa jestem tych Twoich drzewek okrutnie ;:65 Otwieraj wątek kochana, stęskniłam się z poranną kawą przy Twoich owianych mgłą fotkach ;:196
Cześć Aguś! Miło mi, że mimo ogromu pracy i nauki wpadłaś na poranną wizytę ;:196 Jestem pod nieustannym wrażeniem tego, jak doskonale sobie radzisz, mimo iż to dopiero początek Twojej przygody! Widać, że pomysł trafiony w sedno.
Dziękuję za przemiłe słowa?kochana jesteś. Twoje tulipanki wkrótce nadrobią! Buziaki ;:196
Asiu, a czemu nie? Twoje zdjęcie na pewno byłoby znacznie przyjemniejsze dla oka ;:215 Poza tym, robisz takie piękne zdjęcia, nie dałoby się wybrać jakiegoś bardziej optymistycznego widoku? :wink:
Dziękuję za pochwalę wiosny! Twojej też niczego nie brakuje ;:196 A jak zakwitną te wszystkie bajeczne tulipany? ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Czy na zdjęciu widzę kwitnące rododendrony?? Jeśli tak, to jestem w szoku.. przeprowadzam się do Ciebie, zostawiając swój mazowiecki biegun zimna :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kasiu ależ niesamowita ilość tulipanów u Ciebie rośnie ;:oj i tak dużo już kwitnie ..... pięknie ;:oj ...... i moje ukochane sasanki..... u mnie w tym roku wydają się być marniejsze niż zwykle..... muszę koniecznie postarać się o nowe roślinki i wysiać nasionka po zbiorze, bo wydaje się, że niektóre zaczęły się starzeć....
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nifredilku, tulipny sadzę niemal wszędzie, ale unikam sadzenia ich bezpośrednio przy różach bo cebulki utrudniają potem zabiegi pielęgnacyjne..plewienie, kopcowanie, ściółkowanie etc. Może jakieś niższe cebulowe? Szafirki? W to miejsce można też wysiać jednoroczne, wtedy wypełnią lukę po cebulowych. Ja wysiewam np. smagliczkę nadmorską.
Wando, witaj po urlopie! Ty popijasz kawę u mnie, a ja z nostalgią spoglądam na Dolinę Chochołowską, która tonie w krokusach.. ;:170 Dziękuję za ten widok ;:196
Twoje tulipany też widziałam w pączkach, więc nie jest źle ;:168 U mnie większość jest na takim etapie jak u Ciebie, kwitną tylko te przy tarasie, w najcieplejszym miejscu ogrodu, jak co roku.
Pozdrawiam serdecznie!
Grażynko, dzisiaj znowu się napracowałaś, choć już masz wysprzątane i przycięte rabaty... wygląda na to, że w ogrodzi praca zawsze się znajdzie ;-) Ja będę nadrabiać w weekend, ale teraz mam też coraz więcej czasu popołudniami ;:138
Glicynia powinna kwitnąć w weekend majowy, oby tylko żaden kataktlizm pogodowy nie pokrzyżował planów (tfu,tfu).
Miłego wieczoru :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

głóg

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko, dziękuję ;:196 Mam nadzieję, że szczęka nie ucierpiała :wink: Zapraszam, wiosna dopiero się zaczyna :wit
Lulka, witaj! W Twoim projekcie kwiatów i kolorów nie brakuje ;:138 Dzwonki świetnie pasują do róż, u mnie jest ich sporo choć tylko białe i niebieskie. Nie znałam tej odmiany - La Belle, ale faktycznie urokliwa. Uwielbiam dzwonki pod każdą postacią ;:173
Jagódko, witaj! Wciąż spoglądam na Twoją magnolię (zgrała sobie zdjęcia na pulpit :oops: ) i nie mogę się napatrzeć ;:170
Tulipany dosadzam co roku i nigdy nie wykopuję. Nie zauważyłam wyradzania, ale ogród ma tylko 4 lata?pewnie w końcu zaczną się wyradzać..wtedy będę wymieniać. Bardzo je lubię, więc dosadzam cebule co roku, a Virchic należą do moich faworytów ;:215 Pozdrawiam serdecznie ;:196
Monia, to wczesna odmiana rodusia, Carolinianum. Pozostałe jeszcze w zamkniętych pączkach, spokojnie ;:168
Agnieszko, dziękuję ;:196 Ja postanowiłam w tym roku nie usuwać kwiatostanów sasanek, żeby swobodnie się wysiewały?bo tulipany je zagłuszają. Ponoć z czasem słabną i zanikają, więc trzeba hodować młode siewki :uszy
Pozdrawiam :wit

judaszowiec

Obrazek

i ogólnie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Ha, Kasiu, ale znowu ucztę zafundowałaś dla oka i dla ;:167 Piękne fotki ;:180 kiedy ja takie nauczę się robić ? ;:145 Dzisiaj znów ćwiczyłam - wybrałam jako "nadające się" więcej zdjęć niż poprzednim razem, więc jakiś postęp jest :D Przy okazji ćwiczyłam też fizycznie - a to przysiad, a to przyklęk, a to ... padnij ;:306
Tym razem pokazałaś ujęcia ogrodu, których jeszcze nie widziałam. Bardzo podoba mi się twój cis strzyżony w stożek ;:167 I jaki duży ;:oj Jak patrzę na Twój RH to jestem na 90% pewna, że mam tą samą odmianę, ale jak wiesz, mojemu jeszcze daleko do kwitnienia. Różnicę klimatu widać też po piwoniach - moje są zdecydowanie mniejsze :(
Róże posadziłam - to już takie niedobitki mi zostały, m.in. w doniczkach. I tak np. doniczkowa Crocus rose ma już pączki ;:oj
Czy mam je obciąć? Jak sądzisz?
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi, nie zniechęcaj się ;:168 U mnie też z selekcją zdjęć bywa różnie. Jak mam dzień to wyjdzie prawie połowa dobrych, a czasem kilka albo wcale. Tak naprawdę jednak, gdybym chciała robić uczciwą selekcję, to niewiele by się nadawało do pokazania?ale przecież to nie forum fotografików :wink:
Moje piwonie mają dopiero czerwone kły - na zdjęciu są serduszki :wink:
Jeśli posadziłaś Crocus teraz, to lepiej przytnij pączki, niech się ukorzeni ;:108
Mam w ogrodzie kilka stożkowych cisów, w tym 3 duże. Wszystkie posadziłam na jesieni, to moja duma i radość bo wciąż żyją, więc chyba się przyjęły ;:173
Tutaj je widać lepiej - Trzech Muszkieterów wzdłuż ogrodzenia i kilka mniejszych na różnych rabatach :D

Obrazek

Dobranoc ;:19

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

W środę i czwartek było u nas słonecznie, ale okropnie zimno, w ogóle nie wychodziłam na dwór. Dopiero wczoraj trochę się pokręciłam po ogrodzie :D
Z łanu sasanek, który miał się pojawić w tym roku (w zeszłym chciałam Twój zmałpować :wink:) pojawiło się 6 sztuk na przestrzeni 10 m-trochę mało ;:306 W tym roku znowu posieję nasiona i małpowanie będzie bliższe oryginału w przyszłym roku ;:306 Już się nie mogę doczekać :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”