Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Post »

hej, heeej :wit
Na działce udało nam się skończyć słupki do ogrodzenia i pomalować je, położyć kostkę koło altany i grilla, dokończyć rabatę różaną w koło altany, wsadzić Gienie, sprzątnąć garaż i caaały domek po zimie, kibelek też udało się sprzątnąć, wstawiłam chyba z 10 pralek i obkopać w koło rabatkę z krzewuszkami. Niestety zapomnieliśmy z jednej strony podwinąć tkaniny i poukładać kamieni... . Wsadziłam por i szczypior chiński. Podlaliśmy też wszystkie nasze roślinki bo suuusza nieziemska. Rośliny które nie były podlane w zeszłym tyg humusem zostały podlane teraz. Podsypałam też róże już nawozem.
Dobrze że jest studnia bo w jeden dzień udało się sprzątnąć domek. Mycie wszystkich kubków, kubeczków i garów było by męczarnią (tak jak rok temu) gdybym wodę musiała nosić od rodziców z podwórka.
Obrazek
Teraz stolik z pod huśtawki będzie stał tutaj. Brakuje oczywiście chodniczka i jakiś świeżych kwiatków :)
Obrazek
Powiesiłam już kotary przeciwdeszczowe.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ma kilka pączków
Obrazek
Obrazek
Wstawianie słupków wreszcie skończone. Nie pokazywałam Wam do tej pory drugiej strony działki. Musimy ją jeszcze uprzątnąć. Na razie nie mam pomysłu na jej zagospodarowanie więc będzie sobie leżeć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, znowu harowałaś jak wół ;:172 Zdradź proszę gdzie i za ile (może być na pw) kupiłaś Genie, bo nie doczytałam albo nie pisałaś..
Miłego poniedziałku - u mnie duszno, ciepło (+15), ale słonko za chmurami :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko 90 zł w OBI. Chciałam kupić przez internet ale już ich nie ma. Dopiero w sierpniu. Pozostały na all.. a tam dużo drożej. Tak jak pisałam wcześniej, byłam w Obi po korę, zobaczyłam ją i postanowiłam że jej nie kupię tym razem. Poszłam do auta i się wróciłam :) Już od dawna ją chciałam więc nie mogłam się powstrzymać.
Ciąg dalszy fotorelacji:
Przyjechał do nas grill ( moje kolejne spełnione marzenie ). Ciężki jak .... ;:224 Namęczyliśmy się tyle żeby go z drogi na podwórko przytachać.. woziłam każdą część autem. Ale żeby ją zapakować na auto to hohoh... Potem zostało ułożenie go. Trzy dolne części jakoś poszły. Dolna została przeturlana, blat to już nie taki straszny problem ( choć ledwo go uniosłam z emkiem) trzecia część (i tu pojawił się problem) z palety na ławkę, z ławki na blat. Potem daszek. Tu na ławce nawet nie byłam go w stanie przeturlać żeby inaczej stał. Em potrzebował kogoś silniejszego i wtedy jak na zawołanie przyjechał facet kuzynki. Panowie więc już dalej sobie dali radę. Sprzedający pisał że dwie osoby poradzą sobie w 10 minut. No może o sile Mariusza Pudzianowskiego ;:224 Grill waży 500 kg.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tu się zorientowałam jaką krzywą rabatkę odwaliłam. Muszę ją następnym razem poprawić... Nie wiem jak mogłam tego nie zauważyć.
Obrazek
Obrazek
Na świerku zauważyłam brązowe igły. To grzyb? Spryskałam go póki co miedzianem.
Obrazek
Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta druga ławka jest już przeniesiona. Póki nie będzie miejsca na ognisko, będzie służyła jako ławka na rybki. Nie będzie stała tak jak na zdjęciu powyżej. Tam będzie tylko ta z liśćmi.
Ciąg dalszy fotorelacji
Takie mam garnki, myślę co w nie posadzić. Mam ich więcej, nawet miałam zrobić zdjęcie ale pomyślałam że przecież było robione już. A tu było, tylko dwóch. No ale to pstryknę następnym razem. W jednym na pewno musi być miejsce dla Gailardii.
Obrazek
Wreszcie lilie zaczęły wystawiać nosy.
Obrazek
Obkopaliśmy rabatę z krzewuszkami bo strasznie trawsko na nią załaziło. Musimy ją jeszcze skończyć. Podwinąć włókninę i poukładać kamienie. Generalnie takiego wielkiego rowu nie będzie ale póki co tak było wygodniej ją zrobić. Krzewuszki białe puszczają już listki, natomiast różowe są dopiero w pąkach.
Obrazek
Czereśnie już puszczają ładne listki
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgodnie z przewidywaniami - Twój ogród rozwija się w błyskawicznym tempie.

Garnki piękne, ale lepiej nie sadź do nich roślin bezpośrednio. Lepiej do doniczek, które można wstawić i wyjąć według potrzeby, chociażby w celu usunięcia nadmiaru wody opadowej. Poza tym ewentualne przesadzenie roślin posadzonych do takiego garnka jest bardzo trudne, albo niemożliwe.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu dziękuję za podpowiedź. Skorzystam. Nie pomyślałam żeby je do doniczek posadzić.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

strasznie dużo zrobiliście ;:180 grill ile kosztował?? bardzo ładny, rabatka koło altany wyszła troszkę jak rąb ale jak poprawisz to na pewno ładniej będzie ;:333 też mam takie dwa dzbany ale jeszcze ich na działkę nie przytachałam , zapomniałam o nich leża w piwnicy ... musiała bym je przywieść .. a na zimę nie pękną , czy trzeba je będzie zabezpieczyć ??
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grill był mega drogi. Zimą jak go obserwowałam 890 zł. Ale wtedy chciałam auto a nie zakupy na działkę. Potem czekałam ile zapłacę za studnię i inne rzeczy. I do grilla musiałam dozbierać. Niestety załapałam się na cenę 1150. Teraz już kosztuje 1250. Takie dzbany miałam już rok teku a w nich rojniki. Tylko małe dzbanki. I na zimę włożyłam je do domku. Bez okrywania, bez niczego. Nic im się nie stało.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

ooo to fajnie że do domku i spokój ;:173 no sezon się zaczął to grille idą w cenę :? niestety.. my się ciągle wahamy nad kupnem, a zrobieniem samemu ..
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i macie rację! Wyjdzie Was to taniej. Wy macie smykałkę do takich rzeczy. Zrobiliście wiele rzeczy fajnie i własnoręcznie. Mój emek nie ma takich umiejętności i cierpliwości. Gdyby miał, nie zastanawiałabym się.
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57

Post »

Ślicznie to wszystko wygląda tylko czekać na pierwsze grillowanie :;230
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No Kochana następnym razem fotorelacja z grillowania. :)
Nie mogę się nadziwić jakie z was pracusie. Brawo!
Grill śliczny. Ja też bym chciała murowany. Własnej produkcji. Małż jednak kupił wczoraj nowy, przenośny, czym zasygnalizował, że w tym roku mogę zapomnieć o murowanym. :oops:
Magnolia cudowna. I ta przestrzeń, którą dysponujecie... marzenie...
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Postępy niesamowite. Piękna altanka, wiata, grill. Ile przestrzeni? Fantastyczne nasadzenia. To wielki koszt-nie tylko pracy własnej :) Imponujące ;:333
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izolek dzięki. Mam nadzieję że to pierwsze grilowanie nie odbędzie się latem.
Aniu właśnie ciągle brak czasu na to grilowanie. Jak schodzimy z działki to jesteśmy tak zryci że narzekamy tylko co nas boli. Dochodzimy do domu rodziców do mycia i do spania. Rano siłę mamy no ale przecież trzeba zrobić to i tamto. I potem znowu brak czasu. Ale już wielkie prace mamy za sobą. Zostały te mniejsze więc liczę że grilowanie już niedługo :) Ja miałam tyle lat grilla przenośnego. I też zadowolona byłam. No a ten był moim marzeniem.
Wolusia dziękuję :)
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Czyli cuda załatwiacie od ręki ;:306 Idziecie jak burza, ale efekt widać.Super wszystko zrobione, nawet krzywa rabatka.
Ja dziś w szkółce widziałam naocznie kwitnącą Gienię, jedna 135 zł, a większa trochę 168 zł.Kwiaty faktycznie bordowe, ciemne.Piękne okazy, no może tylko za szybko podpędzone i kwiaty były trochę ścięte mrozem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”