Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Witam.Marto dziękuje za informacje.Gdzie tam moje 300m do twoich 600.U mnie musi musi się zmieścić warzywniak, mały tunel,parę drzewek owocowych ,krzewy, rabaty.Na 30m2 zmieszczę 1 sadzonkę kosztem trawnika.Joanna
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak, ten czubek z którego wychodzi korzonek 

Dzięki Błażej, też trochę im czubki podetnę ale tylko może w 2 nasionkach, tak na wszelki wypadek 

Pozdrawiam Marta
Joanno ja mam działkę taką trochę leśną bo mam na niej 14 wielkich sosen i sama też trochę iglastych drzew wsadziłam, tak że z miejscem na moje uprawy jest już krucho, a ciągle coś dosadzam. Nasadziłam już agrestów, porzeczek, malin, borówek amerykańskich i nawet 2 drzewka pigwy. Na dynie też się musi miejsce znaleźć choćby nie wiem co 

Pozdrawiam Marta
- BobejGS
- Kontakt:
A dynia przy dobrym jedzonku i potrzebnej ilości wody Tobie wszystko zarośnie
Pędy główne miały u mnie średnio 12m
Przy tym boczne koło 8m, także pchały się wszędzie
Tylko uważaj przy tym cięciu czubka żeby nie ściąć kiełka 

No to pięknie
Na szczęscie trawnika mam dużo, jakoś dam radę.

Pozdrawiam Marta
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ciekawy jestem czy roślinka jeszcze odżyje.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Odżyć to odżyje.
Ale może lekko odchorować
Takie już są te dyniowate - kapryśne..

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Witam.Do Siekier-roslinka odżyła str.23,zdjęcia nie są wstawione według próby.Na jednym z liści nastąpiło porażenie słoneczne,częsciowe.Zobaczymy czy uda się powstrzymać.Następna rośnie a jeszcze jedna będzie wysadzona 12.04.Joanna
A ja myślę nad przecięciem 2l doniczki i połączeniu jej "trytkami" /opaski zaciskowe/.
Dynia ma wrażliwy system korzeniowy a taki sposób powinien ułatwić jej wysadzanie do gleby - robimy dół do którego wstawiamy doniczkę, przecinamy opaski i rozsuwamy donicę.
Błażej - jak wygląda system korzeniowy Twoich dyniek przed wysadzeniem do gruntu? Ma sens wg. Ciebie użycie większej doniczki niż pokazany przez Ciebie 1l?
Wysiewam 12.04
Dynia ma wrażliwy system korzeniowy a taki sposób powinien ułatwić jej wysadzanie do gleby - robimy dół do którego wstawiamy doniczkę, przecinamy opaski i rozsuwamy donicę.
Błażej - jak wygląda system korzeniowy Twoich dyniek przed wysadzeniem do gruntu? Ma sens wg. Ciebie użycie większej doniczki niż pokazany przez Ciebie 1l?
Wysiewam 12.04
- BobejGS
- Kontakt:
Wg mnie nie ma sensu
Ale to tylko moje spostrzeżenia odnoszące się do poprzednich sezonów. Nikomu nie powiem, że wystarczy taki pojemnik jak Ja używam, bo może się okazać że jednak nie wystarczy
Każdy ma w domu inne warunki i dynie w innym tempie rosną. Mi wystarcza do rozsady te co mam. Każdy musi złapać swój tok postępowania, zdobyty własnymi spostrzeżeniami
Tak samo mnie nikt nie nakłoni do niektórych rzeczy 

Turtle jak mogę Ci coś poradzić to jeżeli boisz się o system korzeniowy wysiej dynie do takich plastikowych kubków jak Błażej. Są takie litrowe po margarynach właśnie lub po serach na sernik. One są dosyć miękkie i przed wysadzaniem sadzonki przetniesz je nożyczkami bez problemu. Za parę groszy można też kupić tzw. doniczki produkcyjne, też z miękkiego plastiku. Można je potem ciąć nożem lub nożyczkami.
Pozdrawiam Marta
nasiona moczyłem kilka h i przed chwilą na wacikach w miniszklarence powędrowały do cieplarki - stała temperatura 30st.
czekamy
zapomniałem tylko o obcięciu brzegu więc bardzo delikatnie potraktowałem papierem już namoczone... :-]
Zdania zaczynamy z dużej litery.
mod.
czekamy

zapomniałem tylko o obcięciu brzegu więc bardzo delikatnie potraktowałem papierem już namoczone... :-]
Zdania zaczynamy z dużej litery.
mod.