Kaktusowy zakątek Marty cz.2
Re: Kaktusowy zakątek Marty cz.2
Zastanawiałem się nad tym ostatnio dlatego pytam, ale tylko z ciekawości, nie będę się zamartwiał, ponieważ nie mam na to wpływu i nic nie zmienię.
Ale czy pod tą zmienność można zaliczyć np. różną ilość cierni, różną ich długość ? Czy to już może sugerować , że to inna roślina ?
Ale czy pod tą zmienność można zaliczyć np. różną ilość cierni, różną ich długość ? Czy to już może sugerować , że to inna roślina ?
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku,
W rodzaju Gymnocalycium jest gorzej niż Mediolobivia. Dużo gorzej.
Dawid,
Dopuszczalna jest różna długość cierni. W oryginalnych opisach są podane przecież długości od-do czyli np. 1-3 cm. To jest normalne!
W rodzaju Gymnocalycium jest gorzej niż Mediolobivia. Dużo gorzej.
Dawid,
Dopuszczalna jest różna długość cierni. W oryginalnych opisach są podane przecież długości od-do czyli np. 1-3 cm. To jest normalne!
Nie ma lekko z tym rodzajem.hen_s pisze: Dawid,
No nic, zobaczymy jak to będzie dalej, przecież dopiero zaczynam zabawę z kaktusami

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dawid ja mogę jeszcze dorzucić od siebie- i inny kolor- tak na pierwszy rzut okaD-avi-D pisze:Ale czy pod tą zmienność można zaliczyć np. różną ilość cierni, różną ich długość ? Czy to już może sugerować , że to inna roślina ?

Mam kieslingii v castaneum(kilka) a dwóch jednakowych nie znajdziesz

Ciernie maja do wyboru krótkie, długie, nastroszone i przylegające, prawie całe jasne(tylko nasada ciemna) albo prawie całe ciemne z jasną końcóweczką a ilość do wyboru od 5 do 7

Ciekawa jestem jakie będą kwiaty, róż już u siebie widziałam a reszta?... castaneum w necie czasami kwitnące na biało pokazują może i u mnie się jakieś trafi

Mówisz o roślince z pod tego samego nr ? czy ogólnie o gatunku ? 

- Martada
Numerki mają różne... ale nie wszystkie... trafia się, że niektóre spod tego samego inaczej wyglądają.
Nie zrobiłam zdjęć
a właściwie częściowo zrobiłam ale niewiele opisówek i teraz nawet nie bardzo mam jak je zaprezentować
Chwilkę wolniejszą jak podłapię to z zimowiska wytaskam i podopasowywać się postaram
Jeszcze odnośnie innego koloru cierni z tego samego numerka to LF 10 ja mam z jasnymi ale widziałam, że ktoś na tym (chyba?) forum pokazywał z ciemnymi a różnica znaczna przecież i to zarówno na pierwszy... jak i drugi rzut oka
Nie zrobiłam zdjęć

Chwilkę wolniejszą jak podłapię to z zimowiska wytaskam i podopasowywać się postaram

Jeszcze odnośnie innego koloru cierni z tego samego numerka to LF 10 ja mam z jasnymi ale widziałam, że ktoś na tym (chyba?) forum pokazywał z ciemnymi a różnica znaczna przecież i to zarówno na pierwszy... jak i drugi rzut oka

Martada pisze:
Ja również mam LF 10 w różnych kolorach cierni, jedno malutkie i jedno większe
Mam je od P.Nalaskowskiego (?) jak i kilka innych i przyznam,że mając po dwa z jednego nr wcale nie są identyczne.
- Martada
Wiesz co Jacku tak sobie myślę i... chyba jestbanditoo pisze: Teraz sie zastanawiam czy jest jakiś gorszy rodzaj od gymnoli do opisania

Niemodny... bo nieusystematyzowany i trudny... bo zmienny jak piorun.
W moim przypadku pozostaje nadzieja, że od praktyków i znawców ( patrz p. Andrzej, Henryk) trochę wiedzy liznąć się uda bo w necie... niby dużo a niewiele czyli bida aż piszczy.
Kilka tych popularnych chrysacanthion, penicilata(razem z nivosa), maassii w odmianach to jeszcze coś można znaleźć... co drobnonasienne upchnięte z grubsza w microsperma i cześć... koniec pieśni w temacie. A reszta?... ogromna zresztą

Dobrze biegłym w temacie trzeba być żeby to jakoś ogarnąć ja ze swoją wiedzą to... siadam i płaczę jak czegoś chcę się dowiedzieć bo często mam wrażenie, że jedna i ta sama parodia równolegle pod kilkoma nazwami funkcjonuje i to standard w tym rodzaju

Może to wrażenie kompletnego laika ale jest...przerażające

Wybierałam wielkonasienne do listy Mesa i tylko szczątki przyzwoitości i poczucia, że pewnych rzeczy pisać nie wypada mnie powstrzymują przed dokładnym opisem jak to wybieranie wyglądało

Ano właśnie w temacie...
Henryku

Takie sobie zażyczyłam mieć:
ayopayana KK851 Huerta, Ayopaya 2200m very wooly crown
maxima very thick stem, long curved spines
suprema KK834 San Antonio 3200m deep red fl, very long sp
multicostata FR733 short thick hooks
otuyensis low flat stem, black centrals
culpinensis short hooked spines, very wooly
sotomayorensis long heavy hooked centrals
- hen_s
Łatwizna. Już mniej wymagających parodii z większymi nasionami trudno znaleźć. Długo takich chyba szukałaś. 

- Martada
Ano... szukałam wielkonasiennych (na inne się nie porywam póki co) i wybrałam te które mi się podobają.
Niestety nie ma w nowej liście(albo ja sierotka
nie znalazłam)ocampoi v compressa, backebergiana(? syn. tuberculata) i tej z linka http://www.llifle.com/Encyclopedia/CACT ... ubterranea
Niestety nie ma w nowej liście(albo ja sierotka

- hen_s
Akurat te parodie nie są dla mnie najbardziej ulubione. To ulubienice Andrzeja M., nazywa je czarnymi damami i nawet poświęcił im osobny artykuł w ŚK.
Parodia subterranea to bardzo pospolita roślina w kolekcjach, nie powinnaś mieć kłopotu ze sprowadzeniem nasion bądź roślin. To samo Parodia tuberculata. Natomiast Parodia ocampoi var. compressa jest bardzo rzadko spotykana w kolekcjach, ja sam nigdy jej nie miałem. Nie miałem też nigdy Parodia ayopayana ale to tylko dlatego, że tej grupy parodii zwyczajnie nie lubię, jej uroda jakoś mnie nie przekonuje...

Parodia subterranea to bardzo pospolita roślina w kolekcjach, nie powinnaś mieć kłopotu ze sprowadzeniem nasion bądź roślin. To samo Parodia tuberculata. Natomiast Parodia ocampoi var. compressa jest bardzo rzadko spotykana w kolekcjach, ja sam nigdy jej nie miałem. Nie miałem też nigdy Parodia ayopayana ale to tylko dlatego, że tej grupy parodii zwyczajnie nie lubię, jej uroda jakoś mnie nie przekonuje...

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak abstrahując, ze swojej perspektywy nie rozumiem, jak można bawiąc się w jakiś rodzaj, nie mieć w głowie "zbierz je wszystkie" ;)
- hen_s
1. Brak miejsca.
2. Nie wszystkie parodie dobrze rosną i wyglądają na zachodnim balkonie.
3. Wizualnie nie wszystkie mi się podobają.
4. Brak monopolistycznych zapędów.

2. Nie wszystkie parodie dobrze rosną i wyglądają na zachodnim balkonie.
3. Wizualnie nie wszystkie mi się podobają.
4. Brak monopolistycznych zapędów.

- Martada
hen_s pisze: To ulubienice Andrzeja M., nazywa je czarnymi damami i nawet poświęcił im osobny artykuł w ŚK.

Są fascynujące, groźne i... majestatyczne, nie umiem tego inaczej określić i pomimo, że nie kwitną tak urzekająco jak te drobnonasienne to dla mnie wcale nie muszą bo ich uroda trwa 365 dni w roku

Ile ludzi

A Parodia subterranea taką identyczną jak w linku z krótkimi cierniami straaaasznie chcę mieć

Marku czasem nie tylko możnaczarny pisze:Tak abstrahując, ze swojej perspektywy nie rozumiem, jak można bawiąc się w jakiś rodzaj, nie mieć w głowie "zbierz je wszystkie" ;)

- hen_s
Jeśli jesteś zainteresowana tym artykułem w ŚK to mogę poszperać w którym numerze był wydany, mam wszystkie. Wtedy mogła byś go sobie zamówić.
Parodia subterranea z krótkim cierniami rzadsza, zwykle rośliny tego gatunku mają dłuższe, zakrzywione ciernie.
Parodia subterranea z krótkim cierniami rzadsza, zwykle rośliny tego gatunku mają dłuższe, zakrzywione ciernie.