Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Arku, ale fajnie ;:138 znów będziemy mogli podziwiać "filiżankowe" kwiatuszki :tan
Najbardziej ciekawi mnie jak będzie wyglądać Frezja - już nie mogę się doczekać ;:65
Oooo! Anturium ;:oj iście królewskie ;:215 Piękne ;:167
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :) Egzotycznie tu u Ciebie :) Hibiskusy przepięknie kwitną. Czekam na rozwój Frezji i Lilii. Mam pytanie odnośnie Awokado. Kiedy przesadziłeś je do doniczki z ziemią i do jakiej ziemi? :) bo ja trzymam swoje jeszcze w wodzie. ;:224
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Przesliczny kolor pelaski, ale powala avocado. Jest niesamowite. I jakie wielkie liscie! Pierwszy raz widze te rosline, dziekuje za mila lekcje.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Zamiast zachwycać się kwiatami szukam informacji na temat tępienia szkodników :twisted:
Przeczytałam o przędziorku, a masz jakieś doświadczenia z wełnowcem ?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

orzechovvy pisze:Witam :) Egzotycznie tu u Ciebie :) Hibiskusy przepięknie kwitną. Czekam na rozwój Frezji i Lilii. Mam pytanie odnośnie Awokado. Kiedy przesadziłeś je do doniczki z ziemią i do jakiej ziemi? :) bo ja trzymam swoje jeszcze w wodzie. ;:224
Pestki z kiełkiem i korzonkiem wsadziłem do doniczki z podłożem kiedy były na etapie jak na załączonych zdjęciach z archiwum:
Zdjęcie pierwsze - avokado jednopędowe
Zdjęcie drugie - avokado trzypędowe

Obrazek :) Obrazek

Wsadziłem je do podkładu z mielonej skorupy orzecha kokosowego-sprawdzony i b.dobry dla młodych roślin,kupiony w I... postać sprasowanej kostki-cegły.
Powodzenia w uprawie-pozdrawiam :wit

heliofitka pisze:Zamiast zachwycać się kwiatami szukam informacji na temat tępienia szkodników :twisted:
Przeczytałam o przędziorku, a masz jakieś doświadczenia z wełnowcem ?
Przędziorka przywlokłem do domu z młodą kalamondyną od której zaraziły się wszystkie trzy moje hibiskusy.Przeprowadziłem zabieg detergentowy na wszystkich czterech roślinach ale udało mi się uratować tylko jedną ale kosztem jednego z trzech pędów a mianowicie hibiskusa o biało czerwonych kwiatach.
Nie miałem pod ręką Ludwika,który jest ponoć najlepszy w walce z przędziorkiem?Zastosowałem mydło w płynie w odpowiedniej proporcji z wodą.Po spryskaniu roślin-użyłem butelki ze sprajem,spłukałem rośliny po godzinie pod prysznicem letnią wodą a następnie zmieniłem podłoże na nowe.Być może Ludwikiem uratowałbym wszystkie???Z wełnowcem doświadczenia jak do tej pory nie mam i nie chciałbym mieć ;:185

Obrazek :( Obrazek

Tak wyglądał przed zabiegiem.

A tak wygląda bodajże w dwa miesiące po zabiegu.

Aktualne kwitnienie uratowanego hibiskusa.

Życzę sukcesów w walce z przędziorkiem i pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

Pewnie chodzi o brykiet kokosowy taki prasowany w kostkach który się moczy, a on pęcznieje, jak do terrarystyki. :) Mój już ma bardzo rozwinięty system korzeniowy, ale niedługo trzeba go przesadzić. :) Dziękuję za informacje.

Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[quote="orzechovvy"]Pewnie chodzi o brykiet kokosowy taki prasowany w kostkach który się moczy, a on pęcznieje, jak do terrarystyki. :) Mój już ma bardzo rozwinięty system korzeniowy, ale niedługo trzeba go przesadzić. :) Dziękuję za informacje.

Tak chodzi o brykiet kokosowy jak najbardziej.Twój ma bardzo silnie rozwinięty system korzeniowy co świadczy o dość długim przetrzymywaniu go w wodzie,poszedł bardziej w korzeń bo pędu jeszcze nie widać ale prawdopodobnie nadrobi to po przesadzeniu do podkładu ;:108
Powodzenia.
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

heheh zdjęcie wcześniejsze dodałam, żeby pokazać jaki ma system korzeniowy :) Bo łodygę i liście ma, nawet teraz nowe wypuszcza. ;) Tylko się teraz zastanawiam czy do ziemi docelowej, czy do brykietu :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe a jednak,to już całkiem duże i dorodne drzewko ;:333
Takie przesadziłbym raczej do ziemi docelowej ;:108
Powodzenia.
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zwykle :D zaglądam codziennie nic się nie dzieje, nie zajrzę parę dni a tu tyle rzeczy ciekawych mnie omija.
Frezje i lilie w doniczce pierwsze słyszę, ale kto wie, może stworzono specjalne odmiany przeznaczone do uprawy w domach. W każdym razie trzymam kciuki za ładny wzrost kłączy :D

Anturium ładniejsze niż ostatnio, widać że jest wzorowo pielęgnowane :)

Avocado.... pojawiało się już tu chyba parę razy, początkowo podchodziłem do niego sceptycznie, ale widząc efekty zachęciłeś mnie do spróbowania z pestką tego pysznego owocu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Arku jestem mocno zaciekawiona, jak Ci pójdzie z Frezjami. ;:oj To jedne z moich ulubionych kwiatów.
Szczególnie kocham ich zapach. :tan Mocno zaciskam kciuki, żeby cebulki wykiełkowały no i żeby roślinki zakwitły. ;:108
Twoja Kluzja śliczna ;:138 Niedawno poczytałam co nieco o tej roślince stąd i przyciągnęła moja uwagę u Ciebie. :D
No i zabawę miałam przednią, bo chyba przez 5 minut przyglądałam się jej zdjęciom usiłując odgadnąc co też miałeś
na myśli pisząc o wielkanocnym symbolu. ;:224 Aż wreszcie dostrzegłam kryjącego się w cieniu roślinki zająca. ;:306
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Arku,
u Ciebie kolejne eksperymenty roślinne. Lilie, frezje - maja ciekawe domki. Oby rosły zdrowo i ładnie zakwitły ;:108

Przepiękny okaz anturium - ile ono ma lat? Marzę, by moje, kiedyś było tak duże.

Clusia - też śliczna. Przycinałeś główny pęd?...tak ładnie na boki rośnie.

Nie ma to, jak uratować roślinę = pięknie zakwitł Ci hibiskus ;:167
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Witaj, fajne zdjęcia robisz, tzn ciekawa i fajna taka reporterska dokumentacja. Super :) Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mmax - Natalii - Paulinko - Alinko - Orzechovvy - Kingo

Iwonko - Pawle - Elu - Justynko - Magdziu

Witam jak zwykle milutko i bardzo dziękuję za kolejne odwiedziny w moim wątku jak i za sympatyczne w treści posty ;:180 ;:180 ;:180
Zapraszam do kolejnych odwiedzin i serdecznie pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości :wit

Natalii - Paulinko - Pawle - Sam jestem ciekaw co wyjdzie z tego eksperymentu z liliami i frezjami.Jak do tej pory posadzone trzy lilie już wykiełkowały a z ośmiu frezji wykiełkowała dopiero jedna :?:

Obrazek

Na zdjęciu kiełki posadzonych lilii.

Justynko - Nie pamiętam dokładnie ale u mnie Anthurium jest chyba już drugi miesiąc a w sumie ma już chyba z kilka lat przypuszczam :?: Clusii nie przycinałem chociaż korciło mnie ale niechciałem ryzykować ze względu na słabe nasłonecznienie-wschodnie okno.

Niewiele brakowało a już byłoby po jednym z moich drzewek bonsai a konkretnie chodzi o Fikusa Retusa-moje oczko w głowie.
Brakowało miejsca na parapecie i postawiłem go na półce w pobliżu wschodniego okna.Po jakimś czasie mimo regularnych kąpieli w odstanej wodzie i okresowo z dodatkiem nawozu,liście zaczęły masowo schnąć i opadać,częściowo uschły również pędy boczne,drzewko zaczęło chorować.Korona tak się mocno przerzedziła,że zacząłem już liczyć się z jego stratą.Ponieważ jednak tak szybko nie rezygnuję,mimo,że taki widok rośliny bardzo zniechęca,postanowiłem ją ratować.Powycinałem uschnięte pędy boczne i usunąłem zeschnięte liście,kupiłem nowe podłoże,którego ziemia wymieszana jest z gliną-typowe do drzewek bonsai,wykąpałem w wodzie z dodatkiem nawozu i znalazłem na siłę miejsce na parapecie.Minęły dwa tygodnie i moje drzewko zaczęło wypuszczać nowe młode liście.Zmiana podłoża zrobiła swoje ale przede wszystkim wg mnie słabe bo słabe bo wschodnie ale jednak nasłonecznienie.Drzewko wypuszcza teraz liść za liściem,rosną co prawda dużo większe ale z czasem mam nadzieję będą karłowaciały.Szkoda tylko,że korona mocno się przerzedziła ale radość z uratowania drzewka niemała. :tan

Obrazek

Tak wyglądał przed chorobą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda teraz i na pozostałych zdjęciach po reanimacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze :wit
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

U mnie frezje na razie maja pełno lisciorów :) Ale Twoje kiełkujące lilie wyglądają obłędnie
Kciuki za bonsai,piękne jest :) ;:215
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”