Pasja - czas letni się zbliża :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pasja - czas zimowy :)

Post »

Piękny Anemonek ;:oj
Miłego wieczoru u Lulki :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Będę czekać na info ;:196
Widzę że u Ciebie też wiosna rozszalała się na dobre.
Co te niewidzialne obrzeże miałoby odgradzać? żwir i trawę?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Kasiu, dziękuje za wczorajsza wizytę. Film obejrzany? Ciekawa jestem Twojej opinii
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, i my dziękujemy za wczorajsze spotkanie!
No właśnie, obejrzałaś Kamerdynera? ;:173
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witajcie, oj spotkania było mi trzeba...plecków nie czuję. Dzisiaj się wydarłam do ogrodu i posprzątałam to, czego późną jesienią nie zdążyłam. Dosłownie energia mnie rozpierała! Nawet nie wiedziałam, że tyle chabazi pozostało na rabatach ;:202 Miałam zamiar wyplewić czerwoną koniczynę (dzięki aguniadzie okazała się być szczawikiem) ale się poddałam i sięgnęłam po roundup. Szczawik ma paskudnie cienkie korzonki, które się rwą i kompletnie nie da się tego wyciągnąć!
Poddałam się i spryskałam, oby pomogło. Przy porządkowaniu zauważyłam, że sporo roślin rośnie :lol: Krokusy i iryski malutkie wyłażą...Liczę, że dużych mrozów już nie będzie, ale trochę puchu w razie czego by się przydało.

Kasiek wieczór udał się wyśmienicie! Osiedle jest (jak już mówiłam i zachwycałam się wcześniej) urokliwe na maxa. W lecie jeszcze bardziej! Warte odwiedzenia ;:224

Agnieszko dam znać! Tak chodziło mi o odgrodzenie się od trawnika i samej ziemi? Twoje kamyczki leżą na agrowłókninie ?

Magda i ja dziękuję! Jeszcze nie obejrzałam filmu bo miałam głowę tak nabitą sprawami ogrodowymi, że zaczęłam szukać w necie murarza ;:306 trafiając na niezwykłe strony, blogi i inne cuda po drodze...Dziś wrzucam film!

Agunia rozprawiłam się ze szczawikiem :lol: z Kamerdynerem jeszcze nie ;:185 :wink:

A tak w ogóle kwestia muru się wyklarowała. Nie będzie czerwonej cegły ;:173 Będzie płytka elewacyjna i nie na całości tylko częściowo. Tuż przed wyjściem do Magdy, natknęłam się na taką płytkę w necie i co się okazało, że dokładnie taka leży sobie u Madzi na ścianie przy schodach :;230. Zachwyciłam się!
Postaram się z grubsza to narysować. Musi być spójnie i harmonijnie i będzie! Czerwoną cegłę uwielbiam, ale nie będzie pasować do otoczenia, po prostu ;:108 . Zostaje jeszcze kwestia podłoża, na pewno będzie drewno i może płyty kamienne?
Jutro lecę z kajetem zrobić spis tego co musi znaleźć inne miejsce, inaczej się pogubię...
Pozdrawiam :wit

Zakątek jest prawie taki jak bym chciała ;:306 Niestety nie mam zdolności rysowniczych. Kolory będą jaśniejsze i mniej żółte (nie mam beżowej kredki), taki ładny beż z domieszką bieli i brudnej bieli. Deska raczej ciemna, lub średnio ciemna, a tu gdzie miała być cegła koło słupa, płyty jak najbardziej gładkie w takim kolorze jak cegły. Prawa strona jest jak najbardziej zagospodarowana, bo jest tam żywopłot z bukszpanu, lilak (który znajdzie inne miejsce) za nim rośnie zebrinus, jeżówki itp. Gorzej z lewą stroną. W części zakątka rosły zawilce japońskie i tawuły. Tych drugich nie żałuję ale i tak nie wiem jak to ogarnąć. Trochę przeszkadza mi geometryczność podłoża z płyt, ale co z tym zrobić. Jak dociągnąć rabatę do tego? Hm, oto jest pytanie.

Obrazek

Mur w oryginale (źródło biricoman.pl)
Obrazek

No to teraz was zamęczę ;:306
Wklejam zdjęcie zakątka gdzie widać za kotem tawułę, na jej wysokości skończy się mur. I kompletnie nie wiem jak poprowadzić tam rabatę.

Obrazek

Tu jest en face. Prawa strona zostaje jak jest, uładzona lekko.
Obrazek

Tu właśnie należy dociągnąć chyba lewą rabatę do ścieżki....ratunku nie wiem....albo z prawej strony coś posadzić??
Obrazek
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, w kwestii rabaty się nie wypowiem, bo sama sobie ze swoimi nie radzę jak wiadomo, natomiast jeśli chodzi o podłoże w samym zakątku, to pomyślałabym o kamieniach piaskowca ułożonych dosyć ściśle, ale nie szczelnie. Być może fajnie by było fugi zrobić z drobnego żwirku? Tak jak wczoraj rozmawiałyśmy. Zapomniałam wczoraj powiedzieć, że tą elewację cegłową będziecie musieli raz na jakiś czas impregnować, tym bardziej, że jest to jasny materiał na zewnątrz. U mnie sprawa wygląda nieco inaczej, bo cegła jest wewnątrz i nie przyjmuje wody. Ewentualnie zrobić niewielki kawałek drewnianej podłogi aby krzesełko, czy ławeczka stabilnie stały.
Bossski masz ogród. Ja na swój patrzeć nie mogę ;:222 DOSŁOWNIE

P.S. a myślałaś o oświetleniu tego zakątka? Pięknie by wyglądała mała latarenka obok słupa. Latarenka podobna do tej, którą mam w łazience na górze. Nie wiem czy pamiętasz?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, nawet nie wiesz jak się cieszę, że idea muru ewoluuje i wyklarowała się na tyle, że można wiosną realizować plan.

Rabatę po prawej dochodzącą do muru masz w bukszpanowej ciętej obwódce... może tę z lewej uładzić dosadzając ze dwa stożki i trzy kule bukszpanowe? Nie potrafię dobrze ocenić ilości miejsca, ale wydaje mi się, że dobrze wyglądałoby coś konkretnego w kształcie i zimozielonego.
Podobnie jak Lulka, sądzę że oświetlenie w tym zakątku jest niezbędne... takie romantyczne w wyrazie.

Pozdrawiam życząc miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeden dzień a tyle zmian, dobrej energii, planów....wg mnie to musi być wiosna ;:oj
Mój żwir leży na agrowłókninie a co do oddzielenia trawy i kamyków polecam ekobordy ;:333
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kasiu, O to mniej więcej mi chodziło wydaje mi się, że właśnie taki kolor kamienia bardziej pasuje do Twojego ogrodu niż cegła. Bardzo dobrze wybrałaś :D
Co do rabaty jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić mimo zdjęć.
A może narysuj
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Kasiu, a sama konstrukcja muru z czego będzie zbudowana? - bo jak zrozumiałam, to co pokazałaś, to jest płytka elewacyjna do pokrycia ściany, czyli będziesz ją kleić na zbudowaną ściankę. Piszesz, że ten kamień nie będzie na całości, jak planujesz wykończyć fragmenty bez płytki? Pytam, bo grubość tych płytek to ok 2 cm, więc fragmenty z kamieniem będą grubsze. Tynk? czy jakieś inne wykończenie? Czy też może chodzi o to, aby fragmenty z kamieniem właśnie odstawały od powierzchni?
Co do rabaty z lewej, to trudno powiedzieć, może faktycznie tak jak pisze Agunia coś zimozielonego. Ja myślę, że sytuacja Ci się wyklaruje jak już mur stanie - zobaczysz jak się komponuje z resztą rabat, ile masz miejsca i rozwiązanie rabaty przyjdzie samo.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit
Umówiłam się na przyszły tydzień z murarzem i jak do niego pisałam, to strasznie brakowało mi naszych forumowych uśmieszków ;:306 Ciekawe co by pomyślał :;230

Magda, z rabatą będę musiała chyba poczekać, do powstania muru... Na rysunku te ciemne na podłodze w głębi, to deski tarasowe, a przód z płyt albo piaskowiec, albo poszukam podobnych z betonu. Co do fug twój pierwszy pomysł z mchem mi się spodobał, ale tu nie mam doświadczenia. Mchu mam sporo bo mi w zacienionym miejscu zaatakował trawnik i byłby jak w sam raz...
Elewacje wiem, że będę impregnować ale to nie szkodzi. Co do światła doskonała podpowiedź, chyba w podłodze drewnianej zrobiłabym takie halogeny podświetlane ścianę, M. ma pomysł na lampę z góry, ale już widzę oczami wyobraźni jak głową przywala :;230 O latarence pomyślę, raczej widziałabym wydaniu jak na statku, hehe. Kolejnym razem do łazienki się pofatyguję, bo nijak nie mogę sobie przypomnieć...

Madzia, co ty mówisz! Wszystkie roślinki bosko ci kwitną w lecie, aż pozazdrościć niektórych okazów! ;:173 A teraz to nikt na ogród patrzeć nie może, bo wszystko sklęsłe. Ja na swój też nie mogę. Mam mało iglaków i nie ma na czym oka zawiesić...

Aguniu ja też podskakuję z radości! I nawijam M. o tym non stop co by nie zapomniał ;:306
Zaraz wkleję fotkę, którą zrobiłam przed chwilą, zakątek się wysunie i tę lewą stronę jakoś trzeba będzie dociągnąć, kształtnie. Nie przepadam za geometrią, raczej wolę fale.
Obrazek Obrazek
O stożku również myślałam, ale mam też sporo roślin, które chciałabym jakoś wykorzystać (jak się nie da to pójdą do taty). Na końcu wymienię co mam.

Agnieszko no właśnie te ekobordy, nie wymigam się, :lol: heheh. Plan zakątka jest najważniejszy na ten rok i od niego zaczynam bez dwóch zdań!

Małgosiu jak to dobrze wysłuchać wszystkich opinii ;:173 Z rysowaniem cienko u mnie.... to chyba musi się odleżeć i dojrzeć.

Iwonko konstrukcja będzie z cegły itong, jej tył nie będzie wykańczany, oprócz górnej części, bo ona będzie wystawać (tu nie wiem czy elewacja czy tynk). Tyłu i tak nie widać bo jest za płotem metalowym osłoniętym matą wiklinową. Od wewnątrz brzeg zrobimy nierówny i położymy tynk, może strukturalny? Nie chciałabym zbyt wielu rozwiązań. Mniej znaczy lepiej. Co do rabaty, musi stanąć chyba całość ale wklejam fotki, bo może wam coś się nasunie :)

Do przesadzenia mam :
krzewuszkę białą (mała)
tawlinę jarzębolistną, tę wywalam bo jej pędy podziemne wytrącają mnie z równowagi.
2 hosty ciemne liście
1 hosta jaśniejsza,
2 hosty białozielone
1 hosta olbrzymia
1 bodziszek wielki
2 małe bodziszki
1 hortensja która tak pięknie kwitła( może tę gdzieś przy zakątku?)
3 tawuły
z 10 zawilców japońskich
2 serduszki okazałe
1 pięciornik różowy
cyprysik nutkajski
;:202 masakra...co?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, wiesz co? To ostatnie zdjęcie jest najlepszym ujeciem do poruszania wyobraźni i dołączam się do pomyslu pociagniecia bukszpanowej obwodki na lewej rabacie. Po dwóch stronach, czyli przy wejściu do murowanego zakątka strzyzone stozki. Bukszpanowy plotek gdzieniegdzie przerwać aby był łatwy dostęp do rabaty. Pytanie czy ta rabate z lewej będziecie poszerzać?
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Madziu, zastanawiam się właśnie, zaczekam do spotkania z murarzem. Który mniej więcej wytyczy kształt. Cały zakątek wysunie się do przodu i wtedy się zobaczy czy z lewej strony będzie się wchodzić do niego. Czy będą tam rośliny... Noga od słupa będzie mniej więcej przy rozwidleniu ścieżki.
Dziś świętowaliśmy ze znajomymi! Wspólne robienie pizzy! Każdy mógł sobie przygotować taką jak chciał :) Świetna zabawa! :wit
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu jestem ciekawa realizacji zamierzonego projektu i połączenia materiałów o których piszesz...oczyma wyobraźni wyobraziłam sobie wszystko ale chciałabym zweryfikować ostateczny wygląd w tym co sobie wysnułam sama.
Zaczynacie już za chwilę a więc liczę na obszerną dokumentacją foto.
Ekobordy fajny system, ale będziesz działać ;:224
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, ja bym pociągnęła lewa rabatę szerszym łukiem aż do ścieżki, żeby rabaty otaczały z dwóch stron altanę. Jeśli nie chcesz powtarzać schematu bukszpanowej obwódki, to możesz posadzić rośliny swobodnie, z wykorzystaniem tych już posiadanych, a jeśli koncpecja się zmieni, zawsze możesz dosadzić bukszpan :wink:

Obrazek

Próbowałam narysować o co mi chodzi, ale program nieco ułomny i tak ładnej alany jak Twoja nie wymyślił :lol:
Więc jest inna wersja, trzeba użyć wyobraźni.
Po lewej stronie wsadziłam część wymienionych przez Ciebie roślin. Czy to stanowisko jest półcieniste? Bo masz tam odmiany głównie na takie warunki i tak się zastanawiam czy wszystko będzie pasować.
Generalnie z dużą dozą ostrożności (nie chcę bynajmniej narzucać pomysłów, jestem pewna, że sama dojdziesz do koncepcji idealnej) i potężną dawką wyobraźni, może linia rabaty mogłaby wyglądać tak?

wiosna (glicynia ;:173 )

Obrazek

i lato (bodziszki i hortensje!)

Obrazek

Co o tym myślisz? :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”